Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

No ja myslim, ze kdyz uz je to rozebrany, bude lepsi udelat vsechno, i pritlacak, lozisko, spojku - vse najednou. ;) Mozna to jde ale jeste sestelovat na prevodovce tim bovdenem. Vsak s tim nekam zajed a uvidis.

Me spojkova sada SACHS stala kolem 5000,- neda se nic delat, no. Valeo je pry levnejsi, ale mene kvalitni.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Mám taky čerstvě novou spojkouvou sadu, stará spojka už při rozjzdech pocukávala a měla značně krátký a prudký chod, koneckonců při předjíždění auto už ani moc nezrychlovalo. Sada Valeo+práce vyšla na 5600. Tu vyměněnou (značky Luk) mam doma, přítlačák evidentně zůstal jako jedinej zdravej kus, lamela z jedný strany uplně sjetá na druhej straně zůstaly 0,1mm drážky.

NIkdy předtím jsem to vyndaný neviděl a proto se ptám..

Proč je lamela oboustraná ??

:)

Odesláno

Lamela je oboustraná, protože z jedné strany je svírána přítlačným koutoučem ovládaným mechanyzmem spojky a na druhé straně dolíhá na setrvačník motoru. Populárně řečeno, je to jako by jsi mezi dlaně (setrvačník na jedné straně a na druhé straně přítlačák spojky) dal stokorunu naplacato. Pak zašel k prvnímu bezdomovci a on by to bral jako dar a tahal by za koukající roh stokoruny. Pak by ta stovka byla v roli lamely spojky :) Tisknul by jsi dlaně proti sobě víc, čím by jsu mu tu stovku nechtěl dát. Pokud jo, tak bys dlaně povolil, nebo přímo oddálil. To je v přeneseném slova smylslu pak vyšlápnutá spojka :)

Síla přítlačné síly spojky u auta je dána pak těma listovejma pružinama na přítlačáku. Takže když mačkáš pedál spojky, přemáháš sílu těchto pružin. Zase když se koukneš na lamelu, tak jsou uvnitř takové menší vinuté pružinky. Ty jsou na odlehčení a plynulost rozjezdu. Když pouštíš spojku hodně prudko, nebo motor má nepravidelný chod, pak dochází k natočení anašeče lamely k lamele samotné přez tyto pružiny které kladením odporu vyrovnávají tato rázy.

Pokud se to sjede, vykrouží do pružin přítlačáku ložisko atd. tak pak se pedál spojky dere uvnitř auta nahoru, chod je nadlouho a tvrdej.

Většinou by mělo stačí vyměnit jenom lamelu. Já sem si koupil obložení lamely, nechal si jí nanýtovat a lupl do auta.

Za předpokladu, že přítlačák vypadá solidně.

Spíš mě ale zaráží, že jsi lamelu měl nestejnoměrně sjetou. Teda, jestli jsem to dobře pochopil.

Odesláno

Jasné,

díky za vtipnou odpověď

S lamelou to je jak jsem psal

Pro jistotu bezpečnosti jsem to nechal vyměnit komplet.

Teď to ale při pomalejším rozjezdu, v dolní fázi chodu pedálu, hází. Tak doufám, že až se trochu víc lamela sjede, přestane to.

Odesláno

Většinou to funguje od prvního sešlápnutí korektně. Síla na lamelu spojky je docela veliká, tudíž není místo pro házení, nebo nejaké kompromisy.

Uvidíš, jak se to bude chovat dál.

Na 406 tvého ročníku tam máš hydraulicky ovládanou spojku, ne? Nedělalo to \"házení\" i před tím?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...