netenziraku Odesláno 14. květen 2010 Odesláno 14. květen 2010 Ahoj, chci se zeptat na váš názor ohledně chlazení. kolísá mi teplota a nevím jestli je to u tak malého obsahu jako 1.4 normální. když jedu po dálnici do 3.000 otáček, tak je teplota normálně milimetřík pod 90 stupňů. jakmile to roztáhnu třeba do 4.000 a víc a dávám tomu víc jak 120km/h nebo do menšího kopce, teplota se zvedne i lehce nad 90 stupňů. když držím vyšší rychlost, dostanu se i o dílek nad 90 a dál sem to raději nezkoušel abych to neuvařil. naopak když jedu piánko tak ta teplota klesne i na 80 stupňů. všechno se děje během dvaceti sekund, je vidět jak se to ohřívá a chladne během jízdy podle toho jak tomu šlápnu. z kopce třeba zchladne, dokopce naopak stoupá. a tak se ptám - je to normální? nebo něco s termostatem? žiju v domění že teplota by neměla jít přes 90 a zároveň by to nemělo ani moc chladnout - a ještě k tomu tak rychle... díky za vaše posřehy! Citovat
netenziraku Odesláno 16. květen 2010 Autor Odesláno 16. květen 2010 Termostat? počítač? chladič? Citovat
peugeot09 Odesláno 16. květen 2010 Odesláno 16. květen 2010 Myslím, že teploty jsou úplně v pořádku. U mě je to téměř to samý s tím, že nad 90°C se nikdy nedostanu. Citovat
pastorek Odesláno 16. květen 2010 Odesláno 16. květen 2010 To kolísanie spôsobuje najčastejšie termostat. Bežná prevádzková teplota je 80 - 90 stupňov ale vďaka pretlakovej chladiacej sústave sa nič neudeje ani pri 100. Kritická teplota začína cca od 110 stupňov. Citovat
Standa11 Odesláno 16. květen 2010 Odesláno 16. květen 2010 Zdravím. Když jsem byl v loni v Chorvatsku tak se mne také zdálo že se mne to dost hřeje. Ale ani jednou mne to nevyplo motor ( bylo mne řečeno, že kdybych se dostal na kritickou teplotu, tak že se mne motor vypne). Mám tam dva ukazatele teplot. Jeden je asi na vodu, tam je asi do 100 stupňů a druhá asi na olej taje do 140 stupňů. Voda mne ukazovala asi tak 96 stupňů a olej nevim, protože tam je jedna čárka u té je číslice 90, potom druhá čárka u té není žádné číslo a další čárka u té je 140. Tak že ta čarka mezi 90 a 140 by měla být asi 115 stupňů ???? To nevím. A teploměr mne právě ukazoval na tu čárku mezi 90 a 140. CHtěl jsem zde umístit fotky těch stupnic, ale nabizí mne to jenom přidat fotky z webu. Ví někdo jak sem umístit fotky, aniž bych je dával někam na net ?? Citovat
koblih69 Odesláno 16. květen 2010 Odesláno 16. květen 2010 Podle mě není normální aby teplota v tak krátkých intervalech cvičila. Termostat by měl postupně otevírat tak aby udržoval teplotu na optimu. 80° je spodní hranice pracovní teploty. Já to vidím na termostat. [upravil dne 16/5/10 koblih69] Citovat
netenziraku Odesláno 16. květen 2010 Autor Odesláno 16. květen 2010 termostat se dá vyměnit vcelku lehko je to tak? a cena by taky neměla jít vysoko? mě se nezdá fakt, že do 120 kmh se to nepřehřívá.....až když se tomu šlápne. kdyby to bylo při jakékoliv jízdě tak bych to měnil bych ho rovnou..... Citovat
winco Odesláno 16. květen 2010 Odesláno 16. květen 2010 mne sa stalo že som stál v kolone a teplotu vody som mal okolo tých 110 stupňov a teplotu oleja si už nepamatam.....a myslím si taky že mám problem so zapínanim ventilatora na chaldiči...pretože pri cca 90°C mi stále nejde ako neni zapnuty a raz som zase vypol motor a ventilátor išiel stále a vypol sa až ked som naštartoval a opäť zhasol motor Citovat
jojtik Odesláno 16. květen 2010 Odesláno 16. květen 2010 Sprava sa mi to rovnako. Pri 150 km/h a viac lezie ihned az na 100-110°C, viac nie. pri tejto motorizacii je to uplne normalne. [upravil dne 16.5.2010 jojtik] Citovat
pastorek Odesláno 16. květen 2010 Odesláno 16. květen 2010 Původně zaslal: winco mne sa stalo že som stál v kolone a teplotu vody som mal okolo tých 110 stupňov a teplotu oleja si už nepamatam.....a myslím si taky že mám problem so zapínanim ventilatora na chaldiči...pretože pri cca 90°C mi stále nejde ako neni zapnuty a raz som zase vypol motor a ventilátor išiel stále a vypol sa až ked som naštartoval a opäť zhasol motor To je v poriadku. 90 stupňov je v norme a nemá prečo zapínať, to urobí až nad cca 100 (môžem pozrieť presné hodnoty). Po zastavení sa môže spustiť, tomu sa hovorí dochladzovanie. Je to spôsobené zastavením cirkulácie vody kedy tá najteplejšia stúpne hore k termostatu a čidlu čo spôsobí že v tých miestach stúpne teplota nad hodnotu zopnutia vetráka. Citovat
pastorek Odesláno 16. květen 2010 Odesláno 16. květen 2010 Původně zaslal: netenziraku termostat se dá vyměnit vcelku lehko je to tak? a cena by taky neměla jít vysoko? Na obrázku je termostat číslo 6. Je na ňom nasadená hadica vedúca do hornej časti chladiča a celé to nájdeš na pravej strane hlavy motora pri pohľade z predu. Cena termostatu je cca 300 - 400 CZK. V AtoKelly napríklad Wahler WH 3463.89D alebo Febi FB 22057. [upravil dne 16/5/10 pastorek] Citovat
netenziraku Odesláno 16. květen 2010 Autor Odesláno 16. květen 2010 a ten názor že je to při tomto motoru normální? je to malý obsah tak bych tomu věřil - stejně přes 120 nejezdím tak to tak nevadí, ale pokud je opravdu špatný termostat tak bych ho přesto vyměnil - věřím že to může mít vliv i na spotřebu? Citovat
jojtik Odesláno 16. květen 2010 Odesláno 16. květen 2010 Ja som termostat menil a sprava sa to rovnako. Pokial ti to neleze do cervenych cisiel, tak to neries. Citovat
netenziraku Odesláno 16. květen 2010 Autor Odesláno 16. květen 2010 2 jojtik: a ty jsi měnil právě proto že to šlo přes 90? a po výměně to dělalo totéž? Citovat
jojtik Odesláno 16. květen 2010 Odesláno 16. květen 2010 Nie nemenil som to kvoli tvojmu problemu. Po vymene (Elit original diel podla service boxu - Vernet 89°C) sa to sprava rovnako ako povodny (ten sa posral po 2 rokoch od kupy auta). Citovat
netenziraku Odesláno 16. květen 2010 Autor Odesláno 16. květen 2010 2 jojtik: a myslíš, že se to dá takto uvařit? že bych se dostal až na max teplotu? nechci to zkoušet raději... Citovat
jojtik Odesláno 16. květen 2010 Odesláno 16. květen 2010 Tieto nase kubatury nie su stavane na rychlost dlhodobo (nad 1 hodinu) nad 130km/h. Ked ti teplota kolise 80-100 °C, je vsetko v pohode. Skusal som co to da (cca 165 km/h na rovine) asi 30 minut. Teplota po prekroceni 130 km ihned k 100 °C, pri 160 az na 110. Viac nestupala. Kludne vyskusaj. Pri jazde 110 km/h drzi 90°C. Tieto motory sa rychlo zahreju, ale i rychlo vychladia. Keby si mal nieco s termostatom, tak po 10-15 minutach na volnobeh by si isiel do cervenych cisiel aj so spustenou saharou, pripadne pri 10minutovej jazde by sa drzala teplota prilis dole a po zastaveni by isla hore, tak nedoviera termostat. [upravil dne 16.5.2010 jojtik] Citovat
winco Odesláno 16. květen 2010 Odesláno 16. květen 2010 Původně zaslal: pastorek Původně zaslal: winco mne sa stalo že som stál v kolone a teplotu vody som mal okolo tých 110 stupňov a teplotu oleja si už nepamatam.....a myslím si taky že mám problem so zapínanim ventilatora na chaldiči...pretože pri cca 90°C mi stále nejde ako neni zapnuty a raz som zase vypol motor a ventilátor išiel stále a vypol sa až ked som naštartoval a opäť zhasol motor To je v poriadku. 90 stupňov je v norme a nemá prečo zapínať, to urobí až nad cca 100 (môžem pozrieť presné hodnoty). Po zastavení sa môže spustiť, tomu sa hovorí dochladzovanie. Je to spôsobené zastavením cirkulácie vody kedy tá najteplejšia stúpne hore k termostatu a čidlu čo spôsobí že v tých miestach stúpne teplota nad hodnotu zopnutia vetráka. Ďakujem za odpoved.........ja som bol totiž vtom, že ked vypnem klučik tak prestane isť aj ventilator a dochladzovať to bude samovolne bez ventilátora. Som myslel že už je vadne rele ventilatora alebo čidlo, takže mnoho krad diky. Citovat
pastorek Odesláno 16. květen 2010 Odesláno 16. květen 2010 Původně zaslal: jojtik Tieto nase kubatury nie su stavane na rychlost dlhodobo (nad 1 hodinu) nad 130km/h. To nieje pravda. Původně zaslal: jojtik Ked ti teplota kolise 80-100 °C, je vsetko v pohode. Asi jediné pravdivé tvrdenie. Původně zaslal: jojtik Skusal som co to da (cca 165 km/h na rovine) asi 30 minut. Teplota po prekroceni 130 km ihned k 100 °C, pri 160 az na 110. Viac nestupala. Kludne vyskusaj. Pri jazde 110 km/h drzi 90°C. Tieto motory sa rychlo zahreju, ale i rychlo vychladia. Takéto správanie teploty motora je nesprávne a niekde je chyba. Původně zaslal: jojtik Keby si mal nieco s termostatom, tak po 10-15 minutach na volnobeh by si isiel do cervenych cisiel aj so spustenou saharou. Keď nevieš ako to funguje tak radšej nepíš nič. Na úvahy je sekcia pokec. Citovat
jojtik Odesláno 16. květen 2010 Odesláno 16. květen 2010 S touto kubaturou som to myslel tak, auto iduce rychlostou bliziacej sa maximalnej, motoru dlhodobo urcite neprospieva (opotrebenie, spotreba). Obcas prehnat to hej, ale prasit 2hodiny maximalkou to snad nie. K tej teplote, menil som termosta, pretoze pri jazde bol stale na 80 a pri zastaveni isla teplota hore. Dvaja servisaci sa nezavisle vyjadrili, ze taketo vykyvy su ok. Takze to neriesim (asi by som teda mal). Jj s tym otvaranim termostatu je to blbost, mne to robilo co som pisal (teplota na 80 a po chvli stania isela hore), najlepsie asi podla teploty hadice od chladica k motoru. Edit: Otazka pre motorizaciu 1.4 (206,306). Aku mate teplotu pri cca 30 minutovej jazde cca 150 km/h? [upravil dne 16.5.2010 jojtik] Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.