Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Nechápu proč jsou tyhle dotazy na fóru, ale budiž.. Můžeš tam dát olej od kterého koliv trochu známého výrobce, ale musíš zvolit olej vhodný pro tvůj motor - ten jsi tady ale neuvedl. Myslím tím, že ti poradí v kterékoliv specializované prodejně na oleje. Já dávám plnou syntetiku 5W-40 a měl jsem už Shell, VAT a jiné a vždy bez problémů. A párkrát už jsem měnil, mám najeto 250 000 km bez problémů s motorem.

Odesláno

Dnesne oleje su uz vsetky na velmi vysokej urovni. Urcite nic nepokazis ak tam das aj polosyntetiku, ale neradim ti ju. Ja davam syntetiku - Gulf Tec-Plus 5W-40. Ale mozes dat 5W-40 od akehokolvek vyrobcu vsetky dnesne oleje tej istej specifikacie su v principe rovnake.

Odesláno
Původně zaslal: Sobek

Dnesne oleje su uz vsetky na velmi vysokej urovni. Urcite nic nepokazis ak tam das aj polosyntetiku, ale neradim ti ju. Ja davam syntetiku - Gulf Tec-Plus 5W-40. Ale mozes dat 5W-40 od akehokolvek vyrobcu vsetky dnesne oleje tej istej specifikacie su v principe rovnake.

Môžem pri ďalšej výmene dať synteticky 5W-40?

[upravil dne 22/2/10 billi11]

Odesláno

Oleje sa dnes nerozlišujú na polosyntetické alebo syntetické. Dnes záleží, či olej spĺňa špecikáciu výrobcu. Ja som do 1,6 HDi dával total 5w30 quartz future.

Odesláno

Takže ako som pochopil, a viacej som o tom čítal, tak nevadí keď som dával predtým 10W-40 a zmením ho na 5W-40. Dozvedel som sa tu, že v súčastných olejoch sa karbon nevytvára a preto sa nemôže zadrieť motor. Ale ani jedna opoveď nebola jednoznačna a ja by som potreboval na 100% vedieť či sa tie oleje môžu zmeniť. Ak má s tým niekto osobnú skúsenosť, bol by som rád keby mi poradil a laicky mi to vysvetlil. Ďakujem.

Odesláno

Mam benzin, ja tam leju 10W-40, v Peugeotu mi rikali, ze bych tam mel davat 5W-40. Kdyz jsem se jich ptal, cemu vadi kdyz tam davam 10W-40, tak mi salamounsky rekli, ze nicemu, ale mel bych tam davat 5W-40 :)

Odesláno
Původně zaslal: billi11

Takže ako som pochopil, a viacej som o tom čítal, tak nevadí keď som dával predtým 10W-40 a zmením ho na 5W-40. Dozvedel som sa tu, že v súčastných olejoch sa karbon nevytvára a preto sa nemôže zadrieť motor. Ale ani jedna opoveď nebola jednoznačna a ja by som potreboval na 100% vedieť či sa tie oleje môžu zmeniť. Ak má s tým niekto osobnú skúsenosť, bol by som rád keby mi poradil a laicky mi to vysvetlil. Ďakujem.

Samozrejme, že oleje môžeš zameniť. Pretože 10w40 je A3/B3 a 5w40 je tiež A3/B3. Tak že bude rozdiel len v tekutosti oleja za studena. Odporúča sa po takejto zmene skrátiť servisný interval o 1/3. Ja som menil 5w30 A5/B5 za 5w40 A3/B3.

Odesláno
Původně zaslal: Tortugas

Mam benzin, ja tam leju 10W-40, v Peugeotu mi rikali, ze bych tam mel davat 5W-40. Kdyz jsem se jich ptal, cemu vadi kdyz tam davam 10W-40, tak mi salamounsky rekli, ze nicemu, ale mel bych tam davat 5W-40 :)

Do benzínu je predpísaný 0w30 a 5w30. Ako druhoradé oleje sú 5w40 a 10w40. Ak máš 1,6 16V, použitím \"hustého\" oleja môže dochádzať k zadieraniu ventilov v hlave.

Odesláno

Takže ako som pochopil, a viacej som o tom čítal, tak nevadí keď som dával predtým 10W-40 a zmením ho na 5W-40.

Áno, to nevadí. Rozdiel je iba vo viskozite pri nízkych teplotách.

Dozvedel som sa tu, že v súčastných olejoch sa karbon nevytvára a preto sa nemôže zadrieť motor.

Toto je už blbosť. Karbón sú pevné splodiny horenia paliva a oleja. Niektoré moderné oleje majú znížený obsah popola (pevných splodín) pri horení a preto sú odporúčané pre motory s FAP filtrom. (Total QUARTZ INEO ECS) Karbón nieje priamou príčinou zadretia. Tou je preručenie mazacieho filmu na trecích plochách súčiastok. Karbón môže byt nepriamou príčinou ak zaplní drážky piestnych krúžkov a znemožní ich pohybu.

Ale ani jedna opoveď nebola jednoznačna a ja by som potreboval na 100% vedieť či sa tie oleje môžu zmeniť. Ak má s tým niekto osobnú skúsenosť, bol by som rád keby mi poradil a laicky mi to vysvetlil. Ďakujem.

Nejednoznačnú odpoveď si možno dostal preto že sa pýtaš na \"hustotu\" oleja ktorá nič nehovorí o jeho kvalitatívnych vlastnostiach. Ak by bola otázka položená napríklad. \" môžem vymeniť olej Total QUARTZ 9000 5W-40* za Total QUARTZ 9000 10W-40*\" tak dostaneš jednoznačnú odpoveď že áno.

*- uvedené ako príklad, neberte to konkrétne.

Odesláno
Původně zaslal: Martinsk

Do benzínu je predpísaný 0w30 a 5w30. Ako druhoradé oleje sú 5w40 a 10w40. Ak máš 1,6 16V, použitím \"hustého\" oleja môže dochádzať k zadieraniu ventilov v hlave.

Nieje pravdou. Tu je časť tabuľky odporúčaných mazív Total pre benzínový motor:

307 1.4, 1.4i 16V, 1.6 16V, 2.0 16V (01-) QUARTZ INEO ECS, 9000 5W-40

307 2.0i (01-) QUARTZ INEO ECS, 7000 10W-40

307 2.0 16V 130 kW (01-) 9000 5W-40

307 2.0 16V (01-) 9000 5W-40

[upravil dne 25/2/10 pastorek]

• O 2 měsíce později...
Odesláno

tiež riešim výmenu oleja, no neviem sa nikde v servisných papieroch dočítať aký olej tam dávali...frantíci...mám ho z dovozu...servisný zošit je mi nanič tam sa neorientujem...

je potreba v takomto prípade prepláchnuť pri výmene motor?? aké filtre je potreba kúpiť? a čo všetko pri takejto výmene skontrolovať ? poradí niekto?

ďakujem :myslim

Odesláno
Původně zaslal: jofre2010

tiež riešim výmenu oleja, no neviem sa nikde v servisných papieroch dočítať aký olej tam dávali...frantíci...mám ho z dovozu...servisný zošit je mi nanič tam sa neorientujem...

je potreba v takomto prípade prepláchnuť pri výmene motor?? aké filtre je potreba kúpiť? a čo všetko pri takejto výmene skontrolovať ? poradí niekto?

ďakujem :myslim

Odesláno

Ahoj já tam mám Starline DIAMOND ULTRA 5W40 a zatím OK, v AUTO KELLY mi řekli, že je to super olej,

že to pro ně stáčí TEXACO, či jinej výrobce (už si to přesně nepamatuju).

Více zde:

http://tinyurl.com/2fn5qy8

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...