Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Guest servisman
Odesláno

to věřím já to čidlo dělal před snad 2ma roky pokud nyní nemají už součástky za to já nemohu.

Když jsem přišel do krámu tak jsem řekl že potřebuji to a to čili 2K2 pokud neměli že nevyrábí tak podobný a ptal se na co to potřebuji já že na měření teploty tak mi dal co jsem chtěl.

Odesláno

spravil som to z termistoru 2k7 a rezistorov 22k a 330. Termistor a 22k rezistor je zapojeny paralelne a 330 seriove k tymto. Zatial to skusam ale zatial teplota ukazuje presne s max odchylkou 1°C

Odesláno

Datasheet k uvedenému je zde http://www.epcos.com/inf/50/db/ntc_06/LeadedDisks__B57164__K164.pdf , viz strana 30. Ze sloupce Delta T plyne, že vzhledem k přesnosti termistoru +-10% se teplota bude lišit až o 2,4 st.C.

Když jsem prakticky měřil origo čidlo z 306, naměřil jsem:

25 st 2800 Ohm

20 st 3170 Ohm

0 st 5900 Ohm

Excelová tabulka pro výpočet je zde: www.citroeny.wz.cz/termistor.xls

Tabulka vypočtených hodnot podle Vašeho výšeuvedeného popisu je zde:

Z toho plyne, že přesnost bude asi ve 2 stupních.

Odesláno

Kdybys to dávat do zrcátka, tak jedině zalít k tomu určenou zalévací hmotou, což je dosti věda. Ale asi jo, pomocí starého čidla si udělat formu z vosku nebo plastelíny a pak zalít. Zalévací hmoty jsou zvláštní věda, používal jsem je dávno, takže už si nepamatuju. Vyhledej si elektro zalévací hmotu pomocí googlu.

Jestli ti nevadí rozebírat přístrojovku, tak jakkoli nabastlit na konektor dipleje.

PS: asi by to šlo odlít z hmoty do tavné pistole. Jde o to, aby hmota měla atesty izolace, nenasákavosti a časové a teplotní stálosti.

[upravil dne 23.3.2010 P607Olda]

[upravil dne 23.3.2010 P607Olda]

Odesláno

Skoro určitě ne, čidel jsou stovky druhů. Většinou se v teploměrech používají polovodičová čidla - stačí obyčejná dioda, a snímá se napětí v propustném směru při konstantním proudu. I termistorů je moc druhů. Leda ža bys měl štěstí a termistor se choval podle výšeuvedených hodnot.

• O 2 týdny později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...