peugeot09 Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 Ahoj lidi. Naskytla se mi příležitost k získání lepšího zaměstnání, rád bych ji proto co možná nejdříve využil, měl bych ale otázky: 1) Jak dlouho trvá výpovědní lhůta od té doby, co ji zaměstnavateli písemně doručím? Četl jsem, že dva měsíce, ale jednalo se o reakci z roku 2008, nevím, jak je to nyní. 2) Je možnost se případně se zaměstnavatelem domluvit (pokud by byla výpovědní lhůta dvouměsíční) na jiném (fiktivním) datumu výpovědi? Není to protiprávní a lze to vůbec nějak udělat? Děkuji vám. Citovat
vendelinek Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 Dohoda musí být písemná Způsoby ukončení pracovního poměru zůstávají stejné jako do konce prosince. Dál je podle zákona nejlepším řešením dohoda, kdy mohou obě strany ukončit svůj vztah ke dni, který jim nejlépe vyhovuje. Zatímco podle starého zákoníku stačilo, aby se zaměstnanec se zaměstnavatelem domluvili ústně, od Nového roku musí být dohoda písemná, jinak je neplatná. Nic se nemění na pravidlu, že důvody ukončení pracovního poměru je v ní třeba uvádět, jen když o to zaměstnanec požádá. Výpovědní doba je vždy dvouměsíční V počítání výpovědní doby změny nejsou. Začíná běžet první den v měsíci, který následuje po doručení výpovědi. Pokud tedy bude výpověď doručena například 1.února, rozeběhne se výpovědní doba 1.března, stejně jako kdyby výpověď přišla až 28.února. Na úpravě výpovědní doby se s novým zákoníkem mění jen to, že bude vždy dvouměsíční. Dosud byla tříměsíční v případě, že vztah ukončoval zaměstnavatel z organizačních důvodů. Citovat
.mycTD Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 dva mesice od zacatku nasledujiciho, tzn zbytek +2. dohodou muzes jit treba hned. Citovat
zzipCZ Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 pokud tě zamněstnavatel nepustí tak je tam dva nebo tři měsíce nevím přesně ale pokud se dohodnete mužeš odejít ze dne na den:super Citovat
peugeot09 Odesláno 30. prosinec 2009 Autor Odesláno 30. prosinec 2009 Takže pokud se dohodneme se zaměstnavatelem (o tom nepochybuji) tak mi ze dne na den skončí se stávajícím zaměstnavatelem pracovní poměr a třeba zítra či pozítří, resp. jakmile obdržím zápočtový list, můžu jít na hlavní pracovní poměr někam jinam? Citovat
.mycTD Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 jinam je dobre nastopit hned nasleduji den po ukonceni, bo jinak jsou tam nejake komplikace s pracakem, resp. papirovani kolem toho meziobdobi. Citovat
Vvitty Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 pokud se dohodnes se zamestnavatelem, tak muzes nastoupit treba druhy den, nebo za mesic, zalezi jak se navzajem domluvite na datu ukonceni pracovniho pomeru. obvykle je nutne doresit dovolenou (vybrat si ji, ev. nechat proplatit, ale to se malokomu chce...), ale na zacatku roku to neni asi problem... a pochopitelne lze cekat, ze zamestnavatel bude chtit abys dodelal praci co mas rozdelanou (teda, zalezi v jake firme a co delas, ze....) Citovat
vendelinek Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 Nejlepší na tom všem je to,že zaměstnavatel bude trvat na těch 2 měsících,než najde jinou náhradu za tebe,alespoň já to tak měl,taky jsem kdysi chtěl ze dne na den Citovat
Qcko Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 Ja sa len tak spytam....co by sa stalo, keby som proste neprisiel do prace? Citovat
peugeot09 Odesláno 30. prosinec 2009 Autor Odesláno 30. prosinec 2009 To nedělej, mohli by tě po několika neomluvených absencích vyhodit \"na hodinu\", dostal bys negativní zápočtový list a ještě by z Tebe mohli vymáhat škodu, kterou jsi svým jednáním (v rozporu s pracovní smlouvou) způsobil. Citovat
Qcko Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 Sakris, no ja by som to urcite nerobil, len ma to tak zaujimalo, ked tu tak citam aky je problem odijst z prace... Citovat
peugeot09 Odesláno 30. prosinec 2009 Autor Odesláno 30. prosinec 2009 Pokud je zaměstnavatel alespoň trochu inteligentní člověk, není problém se s ním přece dohodnout. Je to určitě lepší, než si pak vzájemně házet klacky pod nohy. Citovat
Milan407 Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 Původně zaslal: peugeot09 To nedělej, mohli by tě po několika neomluvených absencích vyhodit \"na hodinu\", dostal bys negativní zápočtový list a ještě by z Tebe mohli vymáhat škodu, kterou jsi svým jednáním (v rozporu s pracovní smlouvou) způsobil. Bohužel zákoník práce chrání jen zaměstnance a ne zaměstnavatele. Pokud máš to nové místo opravdu dobře pojištěné a nový zaměstnavatel o tebe stojí, můžeš se dohodnout s novým zaměstnavatelem že přestaneš chodit do práce a nastoupíš na vedlejší prac. poměr do doby, než tě pro absenci vyhodí a dají ti zápočtový list \"negativní\". (vedlejšák musí být pouze kratší než hlavní PP - třebo o 1/4 hod.) Ovšem nový zaměstnavatel ví proč a tím pádem je to jedno. Nevýhodou starého zaměstnavatele je, že ačkoliv nechodíš do práce, tak musí dál za tebe odvádět pojištění, takže radši přistoupí zpětně na dohodu. Teoreticky by mohl požadovat úhradu pojištění a náhradu vzniklé škody, ale to by musel přesně vypočítat a doložit u soudu včetně dokladů, takže to radši vzdá a dohodne se zpětně (každý právník mu vysvětlí, že u soudu má šanci tak 1-2 procenta to jako zaměstnavatel vyhrát a vysouzená částka mu za to nestojí). V krajním případě dá výpověď za absenci Jsem taky zaměstnavatel a tohle mě na zákoníku práce pěkně s...re. Citovat
peugeot09 Odesláno 30. prosinec 2009 Autor Odesláno 30. prosinec 2009 Takovou sviňárnu dělat nehodlám. Se starým zaměstnavatelem se tedy dohodnu na vyčerpání veškeré dovolené a následném ukončení pracovního poměru k poslednímu dni dovolené. Jeví se mi to jako férové řešení, přičemž zaměstnavatel bude mít dostatek času k tomu, aby za mě sehnal náhradu. Za příspěvek díky, ale takhle teda vážně ne. Citovat
Šalda Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 Negativní zápočtový list je podle mě úplně jedno, dostal sem už 3 paragraf 53 a nikdy mě to nedělalo problém při nástupu do nového zaměstnání Ale možná sem měl taky jen štěstí nicméně se mě zatím nestalo že by mě zaměstnavatel nechtěl pustit dohodou, i když někdy bylo potřeba troška násilí:aut Ale výpovědní doba běží od začátku nového měsíce po dobu 2 měsíců Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 Tak tak, ja sem napriklad ted ukoncil pracovni pomer dohodou ... Negativne zapocty su tiez o nicom, kamarat, uz teraz byvali, ich ma 8 ... Proste ich dostal, a hotovo. A ted co ? Pri prijmacim pohovoru, nebo kdekoliv jinde, to nikdo nezjistuje, a tj je to v podstate nepodstatny udaj ... Za dalsie, davaj bacha, aby si v jeden den skoncil, a v jeden den odisiel. Na dohode urcite datumom koniec pracovneho pomeru, tj napriklad zamestnanec konci dnom 07.01.2009 vratane... Aby bolo jasne, ze i v ten den, si byl v praci, nebo cerpal dovolenou. Zamestnaj sa potom hned, tj od 08.01.2009 ... Pokial by nastal nejaky problem, tj ze mozes nastupit az 09.01.20009 alebo neskor tak mas dve moznosti. 1. Zahlaseni na urade prace ... Toto odporucam, len ak by sa jednalo napr o mesiac, a podobne. 2. Pokial by to bolo len par dni, tak sa nahlasis ako dobrovolne nezamestnany, tj si zdravotne odvody platis sam... U nas na SK to za 7 dni cinilo nejakych 150 - 160 Sk ??? CCa ... Pokial chces, mozes si za tie dni zaplatit aj odvod do socialnej poistovne, ale to je dobrovolne ... V akej vyske, to je jedno, sam si urcis, aky \"plat\" ako dobrovolne nezamestnany chces dostavat Nekde doma mam aj vzorove tlacivo vypovede dohodou, ale to si najdes i na netu ... Co se tyka toho, ze zamestnavatel by te nechtel pustit, nemusis to delat ani absenci... Jak uz se spominalo, zakon je viac na strane zamestnanca, ako zamestnavatela. Tj mozes svoju pracu odvadzat zle, alebo pomaly, proste tak, ze zamestnavatel nebude spokojny, nebo mu treba muzes povedat, ze ked nepodpise dohodu, vyberes si 7 dni na lekare (7 razitek), dalsich 7 dni u lekare s blizkim (dalsich 7 razitek - pokud mas ovsem moznost si je ziskat) , a tj zamestnavatel plati 14 dni za nic ... Popripade PN ... Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 A jeste doplnim. Kedze som to teraz studoval, tak mozno pomozem. Neviem ci mate rovnako stavany zakon ako my, ale myslim, ze bude asi rovnaky... Pokial mas nejaku hmotnu zodpovednost, za sklad, za zverene hodnoty, alebo nieco ine, a mas to normalne niekde podpisane, tak musis vo vypovedi, alebo zvlast, poziadat o inventarizaciu tovaru ku dnu skoncenia pracovneho pomeru. Pokial o nu nepoziadas, a oni budu robit trebars inventuru o rok neskor (tj v januari 2011) a najdu nejake manko, tak si stale hmotne zodpovedny. Tvoja hmotna zodpovednost totiz pada bud podpisanim dohody a skonceni hmotnej zodpovednosti, alebo poslednou inventarizaciou. Pokial vsak napises taky dopis, a inventura nebude ku dnu skoncenia pracovneho pomeru vykonana, si chraneny , a nemoze ty potom zamestnavatel nic ... Citovat
lubikpo Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 Ja pridam len pre informaciu: vypovedna lehota v Dansku je 6 mesiacov, co paradne postacuje na najdenie novej prace. A pritom ti dovolia vacsinou pocas tejto vypovednej doby navstevovat rozne kurzy a skolenia na zlepsenie kvalifikacie. Dobre nie, U nas ti daju 2 resp. 3 mesiace a staraj sa o seba ako chces. Citovat
peugeot09 Odesláno 30. prosinec 2009 Autor Odesláno 30. prosinec 2009 Každý je svého štěstí strůjcem. Na úřadu práce mě nikdo nikdy neuvidí i kdybych chcípnout měl. Vysávat společnost jako někteří opravdu nehodlám, dovedu se o sebe postarat sám. Ostatním tenhle přístup taky doporučuju, pokud se budete spoléhat na ostatní, dřív či později vás podrazí, vykašlou se na vás. Takhle je váš život ve vašich rukou a můžete si s ním dělat co chcete. Výpovědní lhůtu bych nejradši ještě zkrátil... PS: Je mi na blití ze simulantů a veškerých jiných zmrdů kolem dokola, kteří zneužívají pomocnou ruku státu a věřte mi, že to nejsou jenom černí spoluobčané. [upravil dne 30/12/09 peugeot09] Citovat
Aluška Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 Zbylou dovolenou si určitě vyber, od nového roku platí, že ti ji zamětnavatel není povinnen proplatit, takže by jsi na tom akorát tratil. To peugeot09: nějak nechápu tvoji reakci, že by jsi nešel nikdy na ÚP, když zůstaneš náhodou bez práce, tak za sebe budeš platit zdravotní pojištění?? Což dělá kolem 900,- měsíčně? I kdybych z pracáku nedostávala podporu ani korunu, tak se tam určitě přihlásím kvůli tomu zdravotnímu. Nevidím na tom nic špatného, celej život platíš státu, tak proč by on za tebe nemohl zaplatit, když jsi bez práce?? Rozhodně nejsem žádnej simulant, ač jsem na pracáku, strašně ráda bych šla do práce, ale co mám dělat, když žádná není?? Myslíš, že je příjemné pořád počítat každou korunu?? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.