MaPiv Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 Ahoj lidi, vím, že se zde pohybuje spoustu lidí z různých oborů, proto mám na Vás par otázek. Chystame se s pritelkyni koupit radovy domek nedaleko Prahy. Nyni nam padl do oka jeden, ktery je ve stadiu holodomu, tzn. z venku je hotov, chybi jen dodelat interier a site. Domek je 2 patrovy, 135m2 uzitne plochy, 4+1. Site jsou zavedeny na pozemek, vč. elektroustredny. Kolik cca stoji: 1/ rozvedeni elektroinstalace po celem dome? 2/ rozvedení vody a odpadu? 3/ zavedeni topeni - podlahové? Jelikoz jsem clovek, co bydli cely zivot v byte, nemam absolutne poneti a castkach, na kolik vyjde dodelani techto veci. Stavebni upravy, podlahy, malování zvládneme, zbytek musi udelat firmy. Dekuji moc za pomoc Citovat
Chepp Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 tak elektroinstalace se odviji hlavne od tvych pozadavku. Ale pocitej ze pokud y si vzal tanga zasuvky a vypinace [nepocitam svetla] tak se muzes dostat s materialem na 15-20tis. strop... ale musel by se udelat projekt. Kazdopadne pokud to je cihla ne beton tak to je pakarka. co je to elektroustredna? elektro vim, ustredna vim.. ale dohromady nee... a co rozvody lan? to delat nebudes? internet je dnes uz samozrejmosti. a kdyz uz se tam bude delat tech par kabliku nic nezkazi. Citovat
MaPiv Odesláno 22. listopad 2009 Autor Odesláno 22. listopad 2009 Diky za odpoved. Mne se vtuto chvili vazne jedna jen o hruby odhad ceny, abych s necim kalkuloval. Protoze v techto oborech se nevyznam a nerad bych, aby si ze mě nekdo udelal trhaci kalendar. Takze elektrinu muzu pocitat do cca. 30.000,-Kč. Elektroustredna? To jsou ti laici jako ja - je tam proste na pozemku takovy zdeny panel kde je navedena elektrina. Lan bych taky samozřejmě rád:-) Citovat
Dave405 Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 Elektroinstalace počítej 50 - 150tkč, podle toho, na jak velkého podvodníka narazíš a taky jak drahé budeš chtít zásuvky a vypínače, voda-odpad nevím, trubky vyjdou max pár tisíc, rozhodující je, kolik si veme ten, kdo to bude dělat, hodinové sazby za práci se pohybují od 80 do 300kč/h a z vlastní zkušenosti vím, že pokud si člověk sám neuhlídá kvalitu a skutečně opracovanou dobu, mají tendenci člověka nehezky natáhnout, takže hlavně neplatit nic předem! Podlahovka - od 350 do 500kč za 1m2 vylitého anhydridu v tloušťce 5cm. Metr trubky pak cca 15-30kč, tady záleží kde všude budeš vytápet podlahou a v jaké rozteči, takže hrubý nástřel třeba 20-40tkč jenom za trubky + směšovač a práce (pokud si to nebudeš dělat sám), což může být jednou tolik k ceně trubek. Citovat
MaPiv Odesláno 22. listopad 2009 Autor Odesláno 22. listopad 2009 Kluci, vy jste uzasni. Mate neuveritelny prehled ! Spolecnost, od ktere se chystame dum koupit na nabidla dostavbu na klic za cenu 1.000.000,-Kč, což mi prijde jako cena dosti nadsazená. Proto se do pustime sami mimo veci, kter neznam. Citovat
Dave405 Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 30tkč počítej pouze za elektro materiál jako kabely, zásuvky, vypínače, jističe, chráničky a další bebechy k tomu potřebné. Nejlevnějšího elektrikáře jsem zatím sehnal za 20tkč celý barák, ale taky za 100tkč a ještě se tvářil, jak není levný. Samozřejmě nejlevnějí tě to vyjde, když si všechno uděláš sám - práce \"zdarma\" a materiál nakoupíš o dost levněji různě na netu, nebo i v obchodě bez papíru a to taky udělá slušnou sumu. Když to budeš brát přes řemeslníky, s největší pravděpodobností si na tom něco přidají, proč by ti to taky měli dávat za jejich nakupku, žejo. Citovat
MaPiv Odesláno 22. listopad 2009 Autor Odesláno 22. listopad 2009 To je normální zákon obchodu, takže to mě neprekvapuje. Je to stejne jako s vykupem aut. Vykoupi do bazaru za 200tKč, prodají za 250tKč:-) Citovat
Dave405 Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 Tomu milionu se vůbec nedivím. Jelikož stavební firmy většinou nemají své dělníky, řeší to subdodavatelsky a dělá to pro ně někdo jiný, pak je cena za hodinovou práci běžně 400kč a víc a samotný řemeslník z toho nevidí kolikrát ani polovinu, neboť firma živí auta, kancelářské budovy, sekretářky a je tam spoustů vedlejších výdajů, které sice zákazníka nezajímají, ale jsou tam. Proto vyjde vždy levněji vzít si řemeslníka na jednotlivé práce, ale tady zase můžou vzniknout patálie v tom, že se jeden na druhého bude vymlouvat, že to mělo být udělané jinak a kdo za to teď může, protože nic na sebe ideálně nikdy nenavazuje. A pak taky ten mega, za který ti firma nabídla dodělávky, nebude asi jen za elektriku, odpady a topení. A ikdyby sis dělal tydle věcí sám, nebo řemeslníkama, tak jsou tam jisté vícepráce, které nejdou jednoduše nacenit a které budeš muset stejně nějak řešit. Kdežto firma počítá s velkou rezervou právě s víceprácema a nečekanýma problémama, které můžou nastat a může si to pak dovolit. Hold někdy se stává i situace, kdy chce firma tyto vícepráce doplatit po zákazníkovi. A pak je cena samotného materiálu, jak jsem již zmiňoval. Firma nikdy nebude zjišťovat a shánet nejlepší ceny pro zákazníka. Občas sice nabídne slevu 5-15 na některé věci, ale to je prd v poovnání s tím, za kolik si to můžeš sehnat sám. Jen pro příklad: betonová střešní krytina: oficiání cena někde kolem 35kč/ks, přes řemeslníka sleva 15%, na e-shopu běžně kolem 25kč/ks, osobní domluvou pak cena 18kč/ks a tak je to se vším, samozřejmě v jiném poměru. Dále pak se běžně říká, že hrubá stavba je pouze třetinovou investicí k ceně kompletního domu, to ale budu moct posoudit až budu mít hotovo. Citovat
Dave405 Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 Původně zaslal: MaPiv To je normální zákon obchodu, takže to mě neprekvapuje. Je to stejne jako s vykupem aut. Vykoupi do bazaru za 200tKč, prodají za 250tKč:-) ..tak s tímhle se tak nějak počítá, ale co teprv, když koupí auto za 30tkč a obratem ho prodají za 70 Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 Mam hloupou otazku. Na holodomi sme jezdili bezne (alarmy, kamery, popripade vypomahat elektrikarovi ) ale nevidel sem holodom, ktery by nemal odpady ... Co to je ? To jako spravili podlahy, a ted se do nich bude zase sekat aby si spravil odpad ? Ceny ktore sa sem davaju su hrubo orientacne, ako sa pisalo, zalezi kolko budes kde chcet zasuviek, kolko vypinacov, akych vypinacov atd . Je totizto kurna rozdiel v cene, ked si das na chodbu jeden obycajny vypinac, kde prides, zaznes svetlo, a ked budes odchafzat tym istym zhasnes, a je rozdiel ked si das chodbovy kde na zaciatku zaznes, a trebars v dalsej miestnosti zhasnes. Takisto je ruzne vela barevnych variant, povrch, znacek, a to sou velke rozdili v cenach. Kurenie mozes mat aj klasicke na vodu, alebo elektricke... Na tu vodu, budes potrebovat este samozrejme nejaky kotel, ktery bude s toho vseho najdrahsi ... Elektricke zas moc zere, a neni az tak ekonomicke, i ked uz ma termostat, a dokaze nejit furt U svagra sme to resili klasickymi radiatormi s kondenzacnym kotlom v dome, ale v kupelkach (2 kupelky) kde je dlazba je elektricka podlahovka (aj normal radiator) a v kuchyni kde je dlazba je tiez jeden rost pri kuchynskej linke ... Dalej ako bolo povedane, rozmyslaj nad FTP kablami po dome, rozvody, tie si mozes spravit aj sam ... Aby ked budes chcet net, si nemusel po dome tahat kabely, a modlit se ci ty WIFI dosahne na druhe poschodi... Takisto si rozmysli ci nebudes chciet alarm. Pokial ho aj nebudes chciet teraz, a v buducnosti ano, tak aspom sprav rozvody na pohybove cidla. Da sa sice kupit aj alarm z bezdratovymi cidlami, ale vyjde ta o dost lacnejsie si teraz len kable na cidla pripravit Takisto rataj s antennymi rozvodmi, tipuju ze na nejake dedinek blizko prahy, bude treba nejakej satelit, a s neho pojedou kable do mistnosti, kde telka bude, takze takisto na strechu a pripravit koaxialne kable do miestnosti kde budes chcet mat zasuvku. Nezabudaj urobit aj rezervu do miestnosti, kde mozno v buducnosti budes chcet mat telku. Par metrov koaxialu a zasuvka neni az tak draha. Este otazka na zaver, cely dom je podpivniceny alebo tam pivnica neni ?> Citovat
Chepp Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 vsecho zalezi na tom kdo ti to bude delat.. a jak mco to chces miti tuto nuno... priklad. 1. kamarad : nizkorozpoctova elektroinstalace... jenom nejnutnejsi veci. byt 2+1 vypracovano za 3-4 pracovni dny. cena za material cca asi 4-5tis... prace zdarma... jeden elektrikar 2ks pomocniku. 2.kamarad: nizkorozpoctova elektroinstalce.. spis vice rozpoctova... 3+1 pracuje se na tom jeste doted po pracuci a o vykendech... asi 2. mesic... material doposud tusim ze tak 20tis... mozna 30tis nejsem si jist.. a jeste minimalne tak na mesic... prace k nezaplaceni... samoze gratis... tak si preber jak to vychazi... v prvnim priapade jenom 2-4 zasuvky na pokoj... tango zasuvky atd... druhy priapad 10 zasuvek na pokoj... miliony svetel...atak dale... prace je to nejdrazsi...bohuzel... ti to muze pripadat jako vysoke castky za praci.. ael v konecnem dusledku neni.. jako zivnostnik si beru 250 na hodinu a ver tomu ze to nedelam tak casto.. ta castka se ke mne do ruky vesmes dostane uplne v jine podobe... Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 No ono ked nemas znameho, co by ti treba elektriku udelal, je dobre, udelat si co nejvic vieci sam. V pripade elektriky, si muzes pozvat do domu nejakeho elektrikare, kteremu povis kde chces co (kde chces lampy, zasuvky, vypinace atd) a treba aspom vysekat to po ty spoje muzes udelat ty ... Vysekas mu cesty , osadis tam krabice, vysekas muc miesto na poistkovu skrinu, a bude to o neco levnejsi ... Tym padem jen prijede, bude osazet kabely do pripravenych otvoru.... Mene prace, mene budes platitl Antenne rozvody a FTP rozvody si muzes udelat i sam ... Takisto rozvody na alarm To ty tu poradime Citovat
Vvitty Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 Za 80.- korun na hodinu v Praze a okoli nedelaji uz ani ukrajinci... takze pocitej jako minimum tak 100-150.-, pokud to bude melouch nacerno a bez dokladu, tim padem taky bez zaruky a odpovednosti, a pokud to bude oficialne tak 2-3 stovky neni zadny ulet. Predpokladam samozrejme cloveka, ktery vi co dela a taky dela. Predpokladam, ze k tomu domku existuji projekty, takze to by se asi nemuselo znovu delat a platit, a mel bys je od prodavajicich dostat. Mimo jine proto, ze byly prilohou k dokumentaci pri vydani stavebniho povoleni. Velmi hrubym odhadem material 30-40 tisic, pokud budes vybirat z tech levnejsich (rada Tango napr.), prace tak 50-100 tisic, zalezi od rozsahu praci, neda se to nastrelit bez znalosti konkretni situace. Je nutne zapocitat i nejaky cas, ktery dotycny stravi cestou na misto, pokud neni z dane vesnice. Osobni doporuceni - na poctu zasuvek nesetrit, minimalne jedna dvojzasuvka v kazdem rohu je nutnost, tam kde predpokladas vetsi pocet spotrebicu (TV s osstatnimi kravinami kolem, pochopitelne kuchyne, dale treba pracovna) doporucuji dat i vic, a rovnou tam privest slabouproude rozvody sitoveho kabelu a TV rozvodu. Vsechny dvojzasuvky doporucuji osazovat variantou s vrchni zasuvkou natocenou o 45 nebo 90st., cenove je to par korun a bylo by smutne nemoci do jedne dvojzasuvky zapojit pocitac a soucasne monitor bez nejakych dalsich redukci. Pokud budes chtit mermomoci usetrit, lze se domluvit na priprave pro rozvedeni kabelu (pri navsteve s elektrikarem se domluvit, kde chces jake zasuvky, namalovat si na zed kudy mas vysekat diry pro kabely atd... a tuto cast si udelat sam. Jestli se to vyplati je otazka... mimo jine toho, jestli mas pristup k freze, protoze diry pro kabely muzes bud sekat tyden kladivem a sekacem, nebo par dni kangem, pripadne mit za jeden den hotove frezovaci masinkou - pak zalezi, jak moc si vazis sveho casu, jaky mas pristup k vybaveni a co pouziva dotycny elektrikar. Stejne tak na zasuvky se da pouzit vrtacka a primo vrtat otvor pro krabicku, ktera se pak uz jen zapusti dovnitr a ohodi troskou sadry. Material se da poridit celkem levne treba tady - www.elkas.cz , kartu vydaji kdekomu s ZL nakup-prodej, pripadne muzes nakoupit na moji. Nerikam, ze nejsou levnejsi varianty, na druhou stranu kdo ma zajem objet pet obchodu a v kazdem nakoupit za dva tisice, aby stovku usetril ? Je ale nutne vedet co mas koupit. Pokud praci nesveris jedne firme, ale budes si jednotlive veci delat samostatne, zabere Ti to dost casu planovanim kdy kdo ma prijit, ze nemuze atd... , stejne jako rizikem ze elektrikar nebude moct pripojit bojler, protoze ho instalater jeste nenainstaloval, pripadne naopak... , coz je jedna z veci ktere si firma pripadne resi ve sve rezii. Stejne tak pokud firma co dela podlahu poskodi pod podlahou poskozene topeni, atd... A taky na Tobe bude odpovednost za to, ze se napr. nezapomene natahnout nejaky kabel nebo trubka v koupelne predtim, nez tam prijdou obkaladaci, atd. Nezapomen, ze na vetsinu praci budes potrebovat take revize a zkousky, minimalne na elektro, plyn a plynove spotrebice, tlakovku na topeni, vodu. Je vice nez vhodne, aby ten kdo bude delat instalaci rovnou zajistil tuto revizi - slusny remeslnik vzdy ma kontakt na nejakeho revizaka, se kterym spoluprace dlouhodobe. Kdyby ses rozhodnul pro zadani cele dokoncovaci prace firme, vim o jedne slusne se kterou spolupracuji. Netvrdim, ze je nejlevnejsi, na druhou stranu vim ze na stavbu nemusim chodit kazdy den a ze prace bude odvedena tak, jak bylo domluveno a v odpovidajici kvalite. Coz ve finale muze vyjit levneji, nez opravovat neco po te nejlevnejsi firme. A jeste pro hodne hrubou predstavu, v Praze pro kompletni rekonstrukci bytu odhaduji vzdy naklady na 1m2 zhruba na 10.000 Kc. V tom je obvykle zapocitano topeni, podlahy vc. krytin, elektroinstalace, koupelna a WC vc. sanity, rozvody vody, odpadu, opravy nebo vymena omitek, malovani... Odpovida to pro byty o rozmerech 60-80 m2, pro mensi je to o neco vic, pro vetsi o neco mene, protoze nejdrazsi casti, tj. koupelna a kotel, jsou vicemene stejne bez ohledu na velikost bytu. Zatim nam to docela vychazelo... [upravil dne 22.11.09 Vvitty] Citovat
Guest Scratch Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 tohle udelal kamarad, a uz je v tom za mega a pul... a porad neni hotov, hcybi zahrada a fasada Citovat
valig Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 ja osobne som elektriku robil na RD a sice bol vypracovaný projekt musel som to spraviť po svojom lebo ten chlap co to kreslil bol asi....fetak. no nemam ineho slova na to . ale k veci su dve moznosti ako spraviť elektroinstalaciu v dome a celý rozdiel je len v tom ako polozis kabelaz: 1. vlozis kabel z dvohjitou izol. pod omietku teda vysekas drazku a sadrou prichycujes je to lacnejsi a aj rychlejsi sposob vyjde ta to asi 10000 az 15000 sk zalezi od velkosti domu ale moze to byt aj menej 2. davas vsetko do trubiek pod omietku toto je vec ktoru ti ziaden elektrikar neurobý pod 40000sk teda ak to nieje suflikant to ostatne neviem presne Citovat
Hadra Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 Mám dům 1.NP + 2NP = 150m2. Mám elektriku ve stádiu natáhanou ve zdi do krabiček a stála zatím asi 25tis ( materiál + práce ) a vysekával jsem si ji sám. Voda je za pár kaček, odpady taky. Dražší je třebas Geberit. Topení - cu trubky k radiátorům v patře mně stály asi 12 tisíc a to jsem jen čuměl, docela palba. Anhydrit - polystyren jsem si pokládal sám tl. 12cm, tzn EPS 100Z v tloušťce 5cm, na něj 1 cm a potom systémová deska. Počítej, že systémovou desku neseženeš pod 150 Kč/m2 ( Ale nemusí tam být ). 6cm EPS - 60Kč/m2, trubky od 10 do 30 Kč podle náročnosti a já na 70m2 mám asi 400mb trubek-hadice. Potom Samostatnej anhydrit - cca 3000Kč/tuna, mně to vyšlo na cca 7,5 tun. No a samozřejmě práce. Co omítky, ty tam taky nejsou ne? Co dveře? Co koupelny? Co podlahy? Jsem ve fázi dodělávání domu a osobně můžu říct, že celá stavba byla procházka růžovým sadem. Teď začínají teprv palby - m2 dlažby 500? žádnej problém, plovoučka za 1000? Taky ne, Sádrokarton tam je? Co kuchyň? to je taky kilo. Myslím, že utratit půl milionu nebude vůbec problém. [upravil dne 22/11/09 Hadra] Citovat
Durko Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 čo sa týka elektriky si najprv zisti ako je to s legislatívou. u nás potrebuješ projekt potom revíznu správu potom kolaudáciu a až potom ti dajú hodiny. ja som si robil sam bez projektu a teraz som v riti lebo revízny technik ti nemusí uveriť a o pečiatku sa bojí. ak to daš robiť firme tak ta by mala zastrešiť všetko až po hodiny. ked tak sa dohodnuť s firmou toto si urobim sam ,nachystam čo mi poviete a vy spravte odbornu robotu Citovat
Vvitty Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 Durko: vzdyt jsem tu psal, ze potrebuje revize na elektro, plyn, a doklady o tlakovych zkouskach topeni atd... bez toho nedostane kolaudaci, nebo aspon ne oficialni cestou. A projekt na to nepochybne bude, protoze musel byt soucasti zadosti o stavebni povoleni. Jestli ten projekt je pouzitelny nebo ne pro naroky noveho majitele, to lze bez jeho shlednuti tezko rici. Citovat
Péťa Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 Vvity: Po mě nikdo doklady od tlakové zkoušky topení nechtěl. Ani je nemám (zkoušku jsme dělali s topenářem, takže jsem to osobně viděl a žádný protokol z toho není). To je opravdu podmínka ke kolaudaci? Jinak s ostatním souhlasím. Citovat
Durko Odesláno 22. listopad 2009 Odesláno 22. listopad 2009 Původně zaslal: Vvitty Durko: vzdyt jsem tu psal, ze potrebuje revize na elektro, plyn, a doklady o tlakovych zkouskach topeni atd... bez toho nedostane kolaudaci, nebo aspon ne oficialni cestou. A projekt na to nepochybne bude, protoze musel byt soucasti zadosti o stavebni povoleni. Jestli ten projekt je pouzitelny nebo ne pro naroky noveho majitele, to lze bez jeho shlednuti tezko rici. ja som to začal čítať ale nedočítal som to a potom som sa ktomu zabudol vrátiť a viem len o elektrike lebo sa mi to kurňa stalo a musel som to riešiť ináč Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.