Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Téma pro krásnější bytůstky: dobrý recept

Recommended Posts

Odesláno

Mě třeba ségra naučila zapečený špagety s čerstvým špenátem, a je to bašta, za čas jsem dělal různý obměny tohoto dlabance a vždycky se to povedlo hlavně hodně česneku, to můžu

Odesláno

Osobně miluju \"Fladerské brambory\"

Vezmeš uvařené brambory, na pánvi necháš zpěnit cibulku, brambory nadrobno nakrájíš a přihodíš k cibulce. Když brambory chytí kůrku, přidáš trošku smetany a nakonec zasypeš vydatnou porcí strouhaného sýra. Když se Ti na pánvi vytvoří \"kejda\" (sýr roztaven), šup s tím na talíř. Ideální příloha k veškerým minutkám (slabší povahy tvrdí, že jim stačí flanderáky samotné a nic už k nim netřeba).

[upravil dne 30/8/2009 Medvěd]

Odesláno
Původně zaslal: Mildík

Mě třeba ségra naučila zapečený špagety s čerstvým špenátem, a je to bašta, za čas jsem dělal různý obměny tohoto dlabance a vždycky se to povedlo hlavně hodně česneku, to můžu

Tak se pochlub, jak na to :cool:

Odesláno

Já jsem nedávno sepisovala jedný holčině (s vařením začíná, tak se nelekejte všech připomínek v závorkách) můj recept na lasagne........tak se o něj podělím i s vámi. Je to trošku časově náročný, ale jsou opravdu výborný.

Lasagne

- ingredience jsou určeny na velkou zapékací mísu, asi 6 až 8 porcí.

- balení (500g) předvařených lasagní (mě nejvíc chutnali od Panzani, ale ani ty co prodávají v Albertu či Tescu, nejsou špatné)

- máslo na vymazání zapékací mísy

- 200g až 250g strouhaného eidamu

- balení parmazánu (mám vyzkoušený Grand Moravia)

Bešamelová omáčka

- litr mléka

- 4 hřebíčky, 2 bob. listy, špetka nastrouhaného muškát.oříšku,sůl,pepř (já přidávám 150g až 200g na plátky nakrájených žampionů)

- řidší jíška (máslo + hl.mouka)

Mléko s muškát. oříškem, bob.listy a hřebíčkem uvedeme do varu a poté na 15 min. odstavte a přeceďte. Mezitím si udělejte jíšku a postupně jí vmíchejte do mléka. Za stálého míchání povařte (přidám žampiony) dokud omáčka nezhoustne(pozor, mléko se připaluje). Podle chuti přidejte sůl a pepř (Omáčka nemá valnou chuť, ale je nutná na promáčení lasagní).

Omáčka z mletého masa

- kilo mletého masa (vepřové+hovězí)

- velká cibule, několik stroužků česneku (já dávám kolem devíti)

- 150g krájené ang.slaniny (nebo parmské šunky)

- konzerva nakrájených rajčat + větší konzerva rajského protlaku

- olej, sůl, pepř, bazalka, oblíbené italské koření (já dávám třeba koření na špagety, ale záleží na Vaší chuti))

Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Necháme v pánvi na oleji zesklovatět a poté přidáme mleté, pokrájenou slaninu a okořeníme. Za občasného míchání asi 10 min. opékáme. Pak přidáme rajčata, protlak a bazalku. Promícháme a přiklopíme pokličkou. Na mírné teplotě nechte 20 min. provařit.

Vymažte máslem zapékací mísu a naběračkou nalijte bešamel (stačí malá vrstva), poté vrstvěte lasagne, mleté, bešamel a strouhaný eidam (lasagne by se neměli moc překrývat a vrstva mletého by neměla být moc tlustá, lepší je více tenkých vrstev). Končíme vrstvou lasagní zalitou pouze bešamelem a na ní vysypeme sáček parmazánu. Pečeme cca 35 min. na 190 °C.

Odesláno

Tak, já poslední dobou dělám tohle (název to nemá)

Ingredience: čínské nudle (obdoba těch z čínské polívky, ale prodávají je i zvlášť). Sójová omáčka - doporučuji Vitanu, je jedno jestli klasik nebo ostřejší. Koření - třeba grilovací nebo na drůběž - prostě něco co hezky voní a vzbuzuje to chutě. Dva rajské protlaky. Půl kila mletého masa. Nastrouhaný sýr cihla - na hrubší kousky.

Dále dle chuti zeleninu, třeba kukuřici, sojové klíčky apod. (já tam zeleninu nedávám)

Smetana (netřeba jí dávat, jak kdo chce)

Mleté maso pořádně prolít sójovkou. (1/4 lahvičky padne) a prosypat kořením. Možno nechat hodinku, dvě nacucnout.

Hodit to na wok a pořádně prosmažit.

Mezitím si ve vývaru (cca půl litru) uvařit protlaky a udělat jakousi rajskou omáčku - řidší. To se nalije do woku, kde už je hotové maso a ještě se to chvilku povaří. Zasype se to strouhaným sýrem, čímž vznikne hustá tahavá \"omáčka\". Možno zjemnit smetanou.

Mezitím se dají vařit nudle (dle návodu 2-3 minutky).

Směs z woku hodit stranou do rendlíku a umýt wok.

Vařené nudle hodit na wok a smažit dalších 3-5 minut.

Pokud do toho budete cpát zeleninu, tak doporučuji rychlé přejití varem (1-2 minuty), slít a schladit. Aby to bylo křupavé.

No a to je celé. Nudle + směs z rendlíku + zelenina.

Jinak já tohle jídlo dělám pokaždé jinak. Přiměřeně - přiměřeně - přiměřeně. Proto to má vždy jinou chuť, jen nikdy nevím, co jsem tam vlastně všechno nasypal.

[upravil dne 31.8.2009 Ticcino]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...