ART Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Tak mám další dotaz..zase se to trošku motá kolem iso konektoru k radiu, ale už ne tolik..proto nové tema.. Tedy pokud základní elektronické schema radií je u všech stejné..? Moc by mě zajímalo k čemu souží přívody 12v trvalých a 12v spínaných? Předpoklad je že vše bude zapojené samozřejmě správně. Jde mi o to zjistit co je hlavní hnací napětí autoradia (resp. čtecí mechaniky, převodníku, zesilovače atd..) jestli to spínané či trvalé? Protože chci natáhnout nový kabely od baterky - to by mělo pro mě význam v případě že to trvalý napětí se velmi podílí na vyrobě zvuku. Pokud je trvalý jen pro držení paměti radia tak je to zbytečné, když hlavní šťáva pujde od spínaného. Pokud je to naopak tak by to eventuelně význam mělo. Když jsem to měřil je ve spínaném napětí i ve vypnutém stavu malinko šťávy, takže proto nevím co k čemu slouží... Citovat
Komárek Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Není to spínací napětí od kabliku na remote control? Citovat
ART Odesláno 3. červen 2009 Autor Odesláno 3. červen 2009 jde o ty dva kabely co jdou do iso - předpokládám že jeden je trvalý 12V (jako že je - měřil jsem), a ten druhý má před otočením klíčku minimum V (u si nepamatuju kolik asi kolem 1V) a když klíček otočím tak už je i na druhém 12V. Nerozebíral jsem desku takže nevím odkud přesně vede.. Jo a nevím co je remote control :/ Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Trvalé je na držení paměti, spínané zapne radio a zesilovač, ale lze to zapojit z trvalého, tak že bude rádio zapnuté pořád i při vypnutém klíčku Citovat
punkac Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 remote control je dálkové ovládání, rádia mají většinou páčku nebo infra Komárek asi myslel modrý drátek v iso konektoru, kde se po zapnutí rádia objeví 12V+ a sepne to například elektricky výsuvnou anténu, zesilovač nebo handsfree jinak v ISO je většinou žlutý drátek na stálé napájení a červený je to \"spínané\" Citovat
ART Odesláno 3. červen 2009 Autor Odesláno 3. červen 2009 mě jde opravdu čistě jen o elektroniku v rádiu... (co napájí zesilovač v rádiu, a vše v něm co napájí zvukové vnitřnosti radia) Tajně doufám že těch 12V od zapalování je pouze jako relátko (+ funkce udržení paměti) a spíná těch 12V trvalých v rádiu až po otočení klíčkem.. Pokud je to ale tak že hlavní vnitřnosti radia co se podílí na kvalitě a vysávání zvukového signálu, jsou napajéný od zapalování tak nemá smysl tahat nový drát od baterky jen pro pamět.. (o toto mi jde, opravdu čistě o elektroniku UVNITŘ radia jak si rozděluje oba přívody 12V) Takže se obávám toho že je to tak jak řekl Radek Hurvajz...že trvalé je pouze pro paměť a zapalování napojí vše ostatní:/ [upravil dne 3/6/2009 ART] Citovat
pastorek Odesláno 3. červen 2009 Odesláno 3. červen 2009 Je to ako písal Radek. To stále napájanie je iba na pamäť. Zistíš to i tak že po odpojení stáleho napätia pôjde rádio zapnúť a normálne fungovať. Samozrejme po zapnutí kľúčika. Citovat
ART Odesláno 3. červen 2009 Autor Odesláno 3. červen 2009 ok děkuji, možná to udělám tak že natáhnu nový kabely od baterky dva:-) jeden bude klasický jako trvalý, a druhý udělám s relátkem který bude spínaný od zapalování... (jde mi o jistotu že ty kabely budou kvalitní a u 21 let starého auta nevím nevím:-) proto tak řeším že chci mít k rádiu 100% dobrou šťávu) Citovat
Martin.nz Odesláno 4. červen 2009 Odesláno 4. červen 2009 Hlavní napájení je to trvalé, napájí i koncové stupně, to spínané napětí uvádí rádio do stendby. Citovat
ART Odesláno 5. červen 2009 Autor Odesláno 5. červen 2009 Jak že??? Všichni tvrdili opak, a teď tohle tak jak to teda je? (jinak byl bych rád kdyby to bylo tak jak napsal Martin.nz, ale i když to bude naopak tak si umím poradit, jen potřebuji vědět jak to doopravdy funguje..?) Nevadí když oba kabely udělám na cca 25A - 30A (v případě že je nakonec natahnu oba nový)? Citovat
pastorek Odesláno 5. červen 2009 Odesláno 5. červen 2009 Stačí ak natiahneš jeden a zapojíš naň červený i žltý. Rádio potom pôjde i bez kľúčika. Káble môžeš kľudne dimenzovať na 30A ale je to zbytočné. Pozri aká poistka je na rádiu a to je potrebné maximum. K tomu 50% rezerva a máš to. Ak budeš ťahať nové káble tak nezabudni k baterke dať poistku lebo inak by ten kábel nebol istený a nakoľko nebude 100% bezpečne uložený v chránených zväzkoch tak je riziko skratu. Už som robil káblovanie v prístrojovke vyhoreté od takto pridaného kábla. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.