Otan Odesláno 31. květen 2009 Odesláno 31. květen 2009 Potřebuji poradit, či podělit se o zkušenosti s odrůdami jablek. Chci na podzim nasadit rezistentní jablíčka a proto mi poraďte, jaké máte zkušenosti a které by jste mi doporučili. Jsem v nadmořské výšce cca 400 m, nyní mám Topas, Rubín, Spartan a šampion, všechno kvalitní a dobré odrůdy. Uvažuji o Rubinole, Angoldu, Goldstaru, Karmíně a Seleně. Tož přátelé raďte. Citovat
OK406 Odesláno 31. květen 2009 Odesláno 31. květen 2009 Záleží, na co jablka budou, zda na konzumaci přímou a nebo na uskladnění. Jinak špatná volba s Goldeny není. Jsou sice s tvrdčí šlupkou, ale jsou ,,šťavňatější!! Citovat
Otan Odesláno 31. květen 2009 Autor Odesláno 31. květen 2009 Původně zaslal: OK406 Záleží, na co jablka budou, zda na konzumaci přímou a nebo na uskladnění. Jinak špatná volba s Goldeny není. Jsou sice s tvrdčí šlupkou, ale jsou ,,šťavňatější!! Jablka budou aji, aji, tzn, i na spotřebu a na uskladnění. Goldeny jsem měl, pokud byl teplý rok, nenahraditelné jablko, pokud nebyl teplý a v této nad. výšce-400m nic, moc. Citovat
punkac Odesláno 31. květen 2009 Odesláno 31. květen 2009 myslím, že máš velmi dobré jablka, máme podobné asi 300m nad mořem, bohužel vzhledem k cenám výkupu vše končí jako kalvádos - to je totiž ta nejlepší odrůda jablek Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 31. květen 2009 Odesláno 31. květen 2009 Nevim ci goldeny myslite GOLDEN DELICIOUS, ten jde u nas nejlepe, velky, stavnaty, vynikajici ... Citovat
lubokpz Odesláno 31. květen 2009 Odesláno 31. květen 2009 Ja by som odporúčal nejakú starú odrod, lebo sú osvedčené. Tým novým moc neverím, nemám s nimi dosť skúseností. Pozri toto http://www.kohaplant.sk/2009050025-stare-odrody možno Ti to pomôže. Mám dobré skúsenosti s Jonatthanom a ak máš tak ako ja rád nie moc sladké a chceš aby vydržali tak Ontario. Citovat
Otan Odesláno 1. červen 2009 Autor Odesláno 1. červen 2009 Původně zaslal: lubokpz Ja by som odporúčal nejakú starú odrod, lebo sú osvedčené. Tým novým moc neverím, nemám s nimi dosť skúseností. Pozri toto http://www.kohaplant.sk/2009050025-stare-odrody možno Ti to pomôže. Mám dobré skúsenosti s Jonatthanom a ak máš tak ako ja rád nie moc sladké a chceš aby vydržali tak Ontario. Nu trefil jsi na mou slabou stránku - Ontario. Dostal jsem, letos bedýnku těchto jablek a jsem z nich zcela paf. To je to jak se špenátem. Někdo ho miluje a někdo ho nenávidí. Jablíčko mi velmi chutná, je nakyslé, zkrátka super. Jen je problém tuto odrůdu u nás sehnat. Někdo tvrdí, že trpí rakovinou a nejde mu, jiný zase, že je v pohodě. Tohle Ontario bych preferoval. Zkusím dotaz, kolik by stálo poštovné. Díky za radu. Citovat
Medvěd Odesláno 1. červen 2009 Odesláno 1. červen 2009 Nejlepší jablíčka jsou ve štrůdlu (nebo eventuelně tekutá, třeba odrůda BERENTZEN není úplně špatná). Citovat
Otan Odesláno 1. červen 2009 Autor Odesláno 1. červen 2009 Původně zaslal: Medvěd Nejlepší jablíčka jsou ve štrůdlu (nebo eventuelně tekutá, třeba odrůda BERENTZEN není úplně špatná). Pokud bych volil druhou alternativu - tekutá, ptal bych se na švestku, té mám 20 l. Ukecal jsi mne, jdu si dát kalíšek. Citovat
lubokpz Odesláno 1. červen 2009 Odesláno 1. červen 2009 Nu trefil jsi na mou slabou stránku - Ontario. Dostal jsem, letos bedýnku těchto jablek a jsem z nich zcela paf. To je to jak se špenátem. Někdo ho miluje a někdo ho nenávidí. Jablíčko mi velmi chutná, je nakyslé, zkrátka super. Jen je problém tuto odrůdu u nás sehnat. Někdo tvrdí, že trpí rakovinou a nejde mu, jiný zase, že je v pohodě. Tohle Ontario bych preferoval. Zkusím dotaz, kolik by stálo poštovné. Díky za radu. neviem ako je to z dobierkou, skús im napísať, ale ak chceš aby sa im darilo, kupuj také, ktoré boli vypestované vo vyžšej nadmorskej výške ako ja tá tvoja (aspoň to tvrdia ovocinári) Citovat
Otan Odesláno 1. červen 2009 Autor Odesláno 1. červen 2009 Původně zaslal: lubokpz Nu trefil jsi na mou slabou stránku - Ontario. Dostal jsem, letos bedýnku těchto jablek a jsem z nich zcela paf. To je to jak se špenátem. Někdo ho miluje a někdo ho nenávidí. Jablíčko mi velmi chutná, je nakyslé, zkrátka super. Jen je problém tuto odrůdu u nás sehnat. Někdo tvrdí, že trpí rakovinou a nejde mu, jiný zase, že je v pohodě. Tohle Ontario bych preferoval. Zkusím dotaz, kolik by stálo poštovné. Díky za radu. neviem ako je to z dobierkou, skús im napísať, ale ak chceš aby sa im darilo, kupuj také, ktoré boli vypestované vo vyžšej nadmorskej výške ako ja tá tvoja (aspoň to tvrdia ovocinári) Děkuji Ti za pomoc, budu samozřejmě velice rád. Citovat
rarasik Odesláno 1. červen 2009 Odesláno 1. červen 2009 Ak by si chcel vrúbľovať (roubovat) Ontario tak sa koncom zimy zastav pre rouby ( tak sa tomu tuším u vás hovorí). Inak z tých čo si uvažoval - Rubinola, Angold Citovat
Otan Odesláno 1. červen 2009 Autor Odesláno 1. červen 2009 Původně zaslal: rarasik Ak by si chcel vrúbľovať (roubovat) Ontario tak sa koncom zimy zastav pre rouby ( tak sa tomu tuším u vás hovorí). Inak z tých čo si uvažoval - Rubinola, Angold Jo, tož to bych měl nejdražší Ontaria asi na světě. Nevím, ale tipuji to z Opavy k Vám tak na 400-500 km. Být to blíže, samozřejmě jsem tam. Poslat rouby(vrúble) poštou asi nelze.¨, ale i tak díky. Citovat
urdemala Odesláno 1. červen 2009 Odesláno 1. červen 2009 sorry za ale nedá mi to - je to fakt jako s tim špenátem, já si vůbec nemůžu vzpomenout, kdy vlastně jsem naposledy jablko jedl. jo už vim, bylo to někdy loni v létě, když jsem se motal u nějaký zahrádkářský kolonie.. Citovat
Otan Odesláno 1. červen 2009 Autor Odesláno 1. červen 2009 Původně zaslal: Otan Původně zaslal: rarasik Ak by si chcel vrúbľovať (roubovat) Ontario tak sa koncom zimy zastav pre rouby ( tak sa tomu tuším u vás hovorí). Inak z tých čo si uvažoval - Rubinola, Angold Jo, tož to bych měl nejdražší Ontaria asi na světě. Nevím, ale tipuji to z Opavy k Vám tak na 400-500 km. Být to blíže, samozřejmě jsem tam. Poslat rouby(vrúble) poštou asi nelze.¨, ale i tak díky. Tož jsem se díval na mapě, je to cca 180-200km, pokud by to nešlo poslat poštou, tak bych viděl. Samozřejmě bych nejprve napsal. Citovat
lubokpz Odesláno 18. červen 2009 Odesláno 18. červen 2009 Ide to poslať aj poštou. Odrežeš ich cca 5 cm dlhšie a konce zapichneš do burgine a zabalíš do vlhkých novín a igelitu. Vydrží to aj niekoľko týždňov. Citovat
Otan Odesláno 18. červen 2009 Autor Odesláno 18. červen 2009 Původně zaslal: lubokpz Ide to poslať aj poštou. Odrežeš ich cca 5 cm dlhšie a konce zapichneš do burgine a zabalíš do vlhkých novín a igelitu. Vydrží to aj niekoľko týždňov. Rarasíčku, pokud bych měl problémy k Tobě dojet, byla by možnost poslat vrúble dobírkou, jak výše :myslimuvedeno? Citovat
Otan Odesláno 19. červen 2009 Autor Odesláno 19. červen 2009 Původně zaslal: Otan Původně zaslal: lubokpz Ide to poslať aj poštou. Odrežeš ich cca 5 cm dlhšie a konce zapichneš do burgine a zabalíš do vlhkých novín a igelitu. Vydrží to aj niekoľko týždňov. Rarasíčku, pokud bych měl problémy k Tobě dojet, byla by možnost poslat vrúble dobírkou, jak výše :myslimuvedeno? Tak a je vyřešeno Ontario. Kluk mi sežene a přiveze vrúble. Nyní ještě vyřešit, jaké další rezistentní odrůdy do 400 m n.m, hlavně zimní. Podělte se o zkušenosti. Citovat
rarasik Odesláno 19. červen 2009 Odesláno 19. červen 2009 problém by to nebol, ale už je tuším neskoro:roker ak by si potreboval daj vedieť:papa Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.