Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Denne svetla - instalacia

Recommended Posts

Odesláno

Viem ze sa tu toho o dennich svetlach napisalo kopu, nechcem riesit ci ano alebo nie, chcem len poradit s pripadnou montazou a nejake veci...

1. Mame tu zakon celodenneho svietenia, otazka je, ze ked nainstalujem denne svietenia tak mi nebude svietit zadok auta. Je to problem ? Alebo mi staci aby mi svietil predok ? Pozeral som si zmeny v zakone, denne svietenie je tam uzakonene, no nevsimol som si, ci je povinne aj vzadu, alebo staci aj vpredu...

2. Instalacia. Je nejaka presna vyska, a rozostup umiestnenia dennich svetiel ? Pokial by som ich na 306 ku daval, mam na to vyhlidanute 2 miesta, len sa mi zda, ze budu asi moc pri sebe, a mohol by to byt problem. Prikladam obrazok, s bielimy stvorcekmi, kam by som ich mohol umiestnit...

Bud vedla znaku, do tej medzery. Dali by sa tam krasne uchytit. Alebo pod prednu masku, v naraznku je na to taky pekny vyrez, tiez by sa tam dali slusne uchytit o masku ...

Len teda neviem, ci nebudu moc pri sebe, a ci to nebude vadit :(

3. Pokial by som tam teda nainstaloval samozrejme schvalene a homologovane svetla, je potrebne to ist zapisat do TP ? Alebo nejaky iny ukon aby to tam bolo oficialne ?

Pokial mozem poprosti, o vyjadrenie len slovenskych kolegov, nakolko neviem, ci mame rovnake zakony ako bratri s CR :)

[upravil dne 17/3/09 Lubk0]

post-0-14109605319926_thumb.jpg

Odesláno

Osvetlenie vozidla

§ 32

(1) Vozidlo musí mať okrem prípadu uvedeného v § 34 ods. 4 počas jazdy rozsvietené stretávacie svetlomety alebo im na roveň postavené osvetlenie; to neplatí pre nemotorové vozidlo, ktoré musí mať rozsvietené svietidlá počas zníženej viditeľnosti. Za nezníženej viditeľnosti môžu byť na vozidle namiesto stretávacích svetlometov rozsvietené denné prevádzkové svietidlá, ak je nimi vozidlo vybavené.

(2) Vodič nesmie použiť diaľkové svetlomety, ak je vozovka dostatočne a súvisle osvetlená alebo ak by mohol byť oslnený vodič protiidúceho vozidla, vodič vozidla idúceho pred ním alebo iný účastník cestnej premávky, strojvedúci vlaku alebo vodič iného dráhového vozidla, alebo vodič plavidla. Pri zastavení vozidla pred železničným priecestím vodič nesmie použiť ani stretávacie svetlomety, ak by nimi mohol oslniť vodiča vozidla v protismere.

(3) Predné svetlomety do hmly a zadné svietidlá do hmly vodič smie použiť len za hmly, sneženia alebo za dažďa.

(4) Vodič smie jazdiť aj s parkovacími alebo obrysovými svietidlami, ak má súčasne rozsvietené stretávacie svetlomety alebo diaľkové svetlomety, alebo predné svetlomety do hmly, ak je nimi vozidlo vybavené.

o zadnych sa nic nepise.... takze ak si kupis homologovane svetla malo by to byt v poho....

Pokial viem audinam a podobne auta ktore maju denne svietenie od vyroby tiez nesvietia zadne svetla...

Iba tie pasiky v predu. Co sa tyka TP tak to netusim ale pochybujem zby to zapisovali do TP... mohlo by to byt nieco ako folie budes mat od nich zvlast karticku ....

Odesláno

Nznám váš (SK) zákon, snad by pomohl příslušný předpis EHK. U nás je to tak, že pokud je vozidlo vybaveno světly pro denní svícení, nesvítí (nesmí) s nimi svítit nic jiného, tedy ani obrysová světlavpředu, ani vzadu. To platí i opačně, tedy při použití jiných světel, než pro denní svícení nesmějí ta pro denní svícení svítit. V důsledku to znamená, že je fajn udělat automatický rozsvěcení pro světla pro denní svícení, a od obrysovek udělat zase jejich vypnutí.

K umístění, to už v EHK jistě bude uvedeno: Umístjí se nejméně 200 mm nad vozovku, nejvíce 400 mm od bočního okraje vozidla a neď nevím, jestli nejméně, nebo nejvíce 600 mm od sebe. Možná se i v mírách pletu, snad to někdo má, příp. se to určitě a netu najde.

Odesláno

Homologizačný predpis EHK/OSN č. 48:

2.7.25. „Denné svietidlo“ je svietidlo svietiace dopredu, umožňujúce lepšiu viditeľnosť vozidla za jazdy cez deň

6.19. DENNÉ SVIETIDLO (predpis č. 87)

6.19.1. Prítomnosť

Nepovinná na motorových vozidlách. Zakázaná na prípojných vozidlách.

6.19.2. Počet

Dve

6.19.3. Usporiadanie

Žiadna osobitná požiadavka.

6.19.4. Umiestnenie

6.19.4.1. Na šírku: ten bod zdanlivej plochy v smere referenčnej osi, ktorý je najďalej od

pozdĺžnej strednej roviny vozidla, nesmie byť vzdialený viacej ako 400 mm od

najvzdialenejšieho vonkajšieho obrysu vozidla.

Vzdialenosť medzi vnútornými okrajmi zdanlivých plôch v smere referenčných

osí nesmie byť menšia než 600 mm.

Táto vzdialenosť môže byť zmenšená až na 400 mm tam, kde je celková šírka

vozidla menšia ako 1 300 mm.

6.19.4.2. Na výšku: najmenej 250 mm a najviac 1500 mm nad vozovkou.

6.19.4.3. Na dĺžku: na prednej časti vozidla. Táto podmienka sa považuje za splnenú, keď

vyžarované svetlo neohrozuje vodiča priamo ani nepriamo cez spätné zrkadlá

alebo iné plochy na vozidle, ktoré odrážajú svetlo.

6.19.5. Geometrická viditeľnosť

Horizontálna: 20° smerom von a 20° smerom dovnútra

Vertikálna: 10° smerom hore a 10° smerom dole.

6.19.6. Orientácia

Smerom dopredu.

6.19.7. Elektrické spojenia

Ak sú namontované denné svietidlá, musia sa zapínať automaticky, keď je

zariadenie na štartovanie a/alebo vypínanie motora v polohe, ktorá umožňuje beh

motora. Aktivácia a deaktivácia automatického zapínania denných svetiel musí

byť možná bez použitia nástrojov.

Denné svietidlá sa musia vypínať automaticky pri zapnutí svetlometov, okrem

prípadu, keď denné svietidlá vytvárajú prerušovanú svetelnú výstrahu v

krátkodobých intervaloch.

6.19.8. Kontrolka

Nepovinná kontrolka zapojenia obvodu.

Kompletné znenie

http://www.telecom.gov.sk/externe/ehk/41-50/d58-048r5i.htm

Odesláno

Serus ja počitam že ked ich daš na tomto sydlisku tak za par dni ich tam mat nebudeš. Dufam že tipujem dobre si z Linčianskej? ale mne osobne by sa páčili hore hned pod kapotov.

Odesláno

Tvoje predstavy o Linčianskej sú dosť skreslené.

Mysím, že dobré miesto pre tie svetlá by bolo pod nárazníkom, z oboch strán značky. A zároveň by aj skôr spĺňali podmienku max 400 mm od okraja (boku auta) a min 600 mm od seba.

Původně zaslal: kaper

Serus ja počitam že ked ich daš na tomto sydlisku tak za par dni ich tam mat nebudeš. Dufam že tipujem dobre si z Linčianskej? ale mne osobne by sa páčili hore hned pod kapotov.

[upravil dne 17.3.2009 KennyMcC]

Odesláno

Na lincianskej len fotene, frajerka tam ma fotra, chodime tam vencit psa cca 3 krat do tyzdna :)

Inac byvam na kopanke, rodinne domy, pezot ma i svoju garaz :)

Co sa tyka lincianskej, nemyslim ze ju pomenoval skreslene. Staci sa pozerat, co tam chodi za ludi, a co tam mizne. Pokial si odtial, mozno viez, ze kusok od toho centra parkovala stara rozmlatena poflakovana FORD SIERRA, ktora tam stal X rokov, maximalne nefunkcna, prelezane pneu, skorodovane co sa dalo, prasknuta hlava, motor uz cely pod koroziou. Predstav si, ze ju ukradli :) Keby si chcel vedet, poviem ty aj kde teraz je.. Zobrali ju cigani s linky, a rozobrali co sa dalo... Skoda reci.

Lincianska neni urcite nejake geto kde sa bojis vystupit s auta, ale proste je to tam sami OTO (obcan trvale opaleny). Niekory z nich su v poho, ale vecsina su jak olasaci s osady ...

Odesláno

Do inych casti predku sa mi to moc nepaci. Hned pod naraznik nie, to by som musel donho vrtat, to nechcem.

Do mriezky mozno, no este si to premyslim... Tie rozmery ma nepotesily...

Odesláno

s umistenim podle tve fotky bude asi problem, protoze nesplnis 400mm maximalni vzdalenost od bocniho okraje vozidla.

videl bych to do narazniku, do hornich kraju pruduchu k chladici

Odesláno

S tov linčianskov to je jak piše lubko nie všetci su zly ale je ich tam dost. byval som tam ešte za totika a vtedy boly len na svojom a večšinov to rešpektovali ale teraz nerešpektuje nikto nič. A celkovo je to v Trnave strašne premnožené. A su mesta kde ich je viac a ešte su aj horši. A tie svetla sa omluvam nepostrehol som tu podmienku s rozmermi.

Odesláno

Tak nejak nevym, chtel bych auto co nejvic v puvodnem stavu. Skor by som to teraz asi skusil dat do tej mriezky vedla znacky, naznaceno kriklavimi obdlzniky :) Len odmerat, ci to bude sediet...

[upravil dne 18/3/09 Lubk0]

post-0-14109605371011_thumb.jpg

Odesláno

No do tej mriezky to dam bez zasahu, a bez problemov sa to kedykolvek da dat dole :)

A mriezka ostane neposkodena, bez vyrezov a podobne :)

Odesláno

Ked to budeš mať zapojené tak akoto je hore uvedené, myslím EHK č. 48 tak to bude dobre, včera nám prišiel predpis a prebrali sm aj túto smerncu a naši\" bratia\" česi,

Odesláno

tak pro ukazku,takhle jsem to mel na 307. plus nekde jsem tu psal popis montaze,treba to, kdyz jsem svedl kabely na jednu stranu tak jsem je tam prerusil a dal na ne konektory a znovu sepnul,treba kdyby se sundaval naraznik, tak bys to tam jen rozpojil a svetla, traficka atd ti zustanou na narazniku

[upravil dne 19/3/09 hudy]

post-0-14109605387113_thumb.jpeg

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...