Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Tak chci poděkovat Martinovi, Fx. Dodal jak jsme se domluvili. Zakládám toto vlákno, abych se s vámi podělil se zkušenostmi z montáže a pak i provozu na mém voze. Snad vám to k něčemu bude. Vybral jsem provedení pro H7, 5100K, bílé očičko. Dělají je ještě ve 4300K, 6000K a 10000K s několika barvami očiček.

[upravil dne 8.2.2009 Edison]

[upravil dne 7/9/2009 Béďa]

post-0-14109604423321_thumb.jpg

Odesláno
Původně zaslal: AnotherOne

Pekné.:mrk

Dúfam, že sa to vlákno ako obyčajne nezvrhne na xenónovú vojnu.

Já taky. Mě jde jen o to popsat, co a jak, kde narazím na nějaká úskalí, případně pomoci s radou a to těm, kteří by se do toho chtěli pustit. Není to vlákno pro odpůrce xenů. Byť dodávám, že ačkoli to není u nás scvhálené, tyto čočky jsou určeny pro provoz s xenonovou výbojkou, jedná se vlastně o samostatný světlomet a další věci související s xenama (LWR, ostřik...) jsou taky řešitelné. Časem to sem dopíšu taky. ;-)

[upravil dne 7.2.2009 Edison]

Odesláno
Původně zaslal: AnotherOne

Pekné.:mrk

Dúfam, že sa to vlákno ako obyčajne nezvrhne na xenónovú vojnu.

Ako známy odporca domontovaných xenónov sľubujem že nebudem rýpať. Pozorne si prečítam každý príspevok a dúfam že informácie budú objektívne, prípadne i doplnené fotkami a skúsenosťami s prevádzky. :D

Odesláno

Aby bylo možno svítidlo namontovat, je nutné vyndat výbojku. Je zajištěna na zadní straně \"krčku\" se závitem. Mělo by se jednat o výbojku s označením D2CW:

post-0-14109604424938_thumb.jpg

Odesláno

Za přední částí svítidla jsou zřejmě větrací otvory. Aby se tam při manipulacích a montáži nedostal nějaký bordel, přelepil jsem je malířskou papírovou lepící páskou. Ze stejného důvodu jsem ucpal i otvor pro výbojku. Hajzlpapírem. Snad po montáži půjde dobře ven. :-D

post-0-1410960442533_thumb.jpg

Odesláno

Je potřeba si ujasnit, jak chceme, aby systém fungoval, protože máme k dispozici xenon dálku a očičko.

Umístění komponentů jistě nebude nikde problém, proto to nebudu aktuálně popisovat. To až to budu montovat do auta.

Očko lze použít jako obrysovku, nikoli jako světlo pro denní svícení. Ověřil jsem, že je možné jej napájet samostatně, nezávisle na ostatním. Dálka se realizuje sklápěním stínítka.

Takže: Jistě nechceme, aby se při použití světelné houkačky zaplo HID. Proto uděláme změnu oproti doporučenému zapojení výrobce a vodič řídící jednotky označený POSITIVE nepřipojíme na baterku, ale odstřihneme vodič PC31 resp. PC32 těsně u konektoru u světlometu a tam připojime vodič POSITIVE například spojovací dudinkou. Rovněž doporučuji takové spoje zajistit proti vlhkosti převlečnou smršťovací bužírkou. To nám zajistí, aby se nezapínala HID bez toho, aby byla zpnuta potkávací světla. Světelná houkačka při tomto zapojení zůstane aktivní na původním dálkovém světle, kde zůstává H7. Tento světlomet budem dobudoucna považovat za přídavné dálkové světlo. :-) Vodič řídící jednotky NEGATIVE připojíme na odpovídající kostřící bod ve vozidle. Dále do řídící jednotky vede kablik zakončený imitací patice H4. K tomu přijde připojit \"ovládací redukce\" pro 2xH7. Já osobně to udělám spojovacími dutinkami napevno a zajistím smršťovačkou. Budeme mít kabely označené LOW BEAM a HI BEAM. Dráty jen ovládají relé, proto nezáleží na polaritě, ani nejsou polarizovaně označené. HI BEAM připojíme jeden na mínus (kostru) vozidla, druhý paralelně k vodiči PR29 resp. PR30 u konektoru u světlometu. To nám bude posléze ovládat sklápěcí clonku nového světla.

Zde dodám, že kdyby vodič POSITIVE byl připojen přímo na plus baterky, zapínal by se i xenon, což mu v případě světelné houkačky asi moc nesvědčí. Proto toto zapojení.

LOW BEAM zapojíme pak tak, že jeden vodič připojíme opět na mínus (kostru) vozu a druhý paralelně k vodiči POSITIVE od řídící jednotky. To zajistí, aby při zapnutí potkávacích světel přišlo jak napájecí napětí na ballasty, tak ovládací napětí pro zapnutí potkávacího světla. Od této chvíle bude fungovat i xenon dálkové světlo, dokonce i jako HID světelná houkačka, ovšem jen v případě, že již jsou zapnuta potkávací světla.

Poslední vstupní kablík je označen jako POWER OF CAUTION LIGHT. Ten slouží k napájení očička. Rozsvícení je nezávislé na ostatních systémech, takže jej zapojíme paralelně k obrysovkám a to takto: Jedná se o polarizované zařízení, takže černý přijde na kostru vozidla, červený paralelně k obrysovce, u konekoru světlometu by to měly být vodiče VH34B, resp. VH35B.

Rovněž můžeme vystřihnout konektor pro původní H7 potkávacího světla zevnitř světlometu. Nebudem jej potřebovat a nebude překážet. Už se mi stqalo, že se mi tam zapříčil a zůsoboval špatnou funkci naklápění. Pryč s ním. :-)

Tím máme jasno, jak bude systém fungovat. Při zapojování je nutno dbát vysoké opatrnosti, dávat pozor na zkraty a každý potenciál pro jistotu proměřit. To, co jsem tu teď napsal je podle známé knížky.

[upravil dne 1.2.2009 Edison]

Odesláno

Tak... snad bychom mohli přistoupi k samotné montáži.

1. Vymontovat světlomet z auta. To tu asi nebudu nijak popisovat.

2. Demontovat čelní krycí sklo světlometu. Sundat 4 sponky a... na netu se dá najít uvolnění tmelu v troubě, já to na zkušebním světlometu nedělal a šlo to. Sice blbě, ale šlo. Příště použiji horkovzdušku.

A máme toto:

post-0-14109604426064_thumb.jpg

Odesláno

Toto všechno jsem dělal na pokusném světlometu. Pokračování snad příští týden, až budu mít světlomet z auta. Očekávám jakékoli připomínky a náměty, abychom společně našli třeba lepší či vhodnější způsob montáže, či zapojení. :-)

Odesláno

Šlo by to udělat i jako vratné, ale nevidím v tom žádný přínos, s ohledem na nutnost jít do světlometu zepředu. Papříklad kabely by se sřihat nemusely, ale bylo by s tím víc práce. Stínítko se dá taky vyndat jemě a zachovat otvor pro stínítko, ale muselo by se jinak vymyslet vyvedení napájení očka a ovládání clonky. Já počítám s využitím díry po clonce k vyvedení právě tohohle kábliku. Ustřižení vnitřního kionektoru potkávacího světla taky není nevyhnutelné, ale potíže s tím, že jsem ho tam nechal na sebe nenechaly dlouho čekat, moc prostoru tam není. Leč... řečení čočky tímto způsobem je stále mnohem elegantnější, než řezání díry 10 cm v parabole, výroba jakéhosi krytu na tu díru a pod. O kvalitě geometrie usazení ani nemluvím. To budu popisovat dále.

[upravil dne 1.2.2009 Edison]

Odesláno
Původně zaslal: Béďa

kdysi jsem o tomhle cetl na AH clubu, takze jsem zvedavej na pouziti v praxi.. :)

PS: na kolik tahle sada vysla??

Do 6,5 ticek se vejdeš. Oproti 416,- EUR plus 70,- EUR poštovnýho za svítidlo, který možná umí totéž a není k sehnání je to hračka...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...