p406b Odesláno 30. leden 2009 Odesláno 30. leden 2009 SWIRL - Sací systém s variabilním rozvodem vzduchu (Air manifold with variable swirl) optimalizuje vířivý pohyb vzduchu vstupujícího do válce. Systém má dva druhy sacích kanálů - šroubovité potrubí vytváří vířivý pohyb vzduchu, čímž tangenciálně potrubí zabezpečuje plnění válce s vyšší účinností. Při nízkých otáčkách je tangenciální kanál pomocí klapky úplně uzavřený. Do válce se dostává vzduch pouze přes šroubovicový kanál. Tím se dosahuje lepší promíchání vzduchu se vstřikovaným palivem, čímž klesá tvorba pevných částic. Klapka se otevírá v závislosti na otáčkách, teplotě a množství vstřikovaného paliva. Citovat
p406b Odesláno 30. leden 2009 Odesláno 30. leden 2009 zdroj 3odstavec http://www.brnocar.cz/technika/22hdi.htm a na spodnim obrazku -2,0l 80kw to nema -to co vzpominal Volfino je taky jen u 2,2l hdi a slouzi to k rychlejsimu ohrati motoru atd. - neco podobneho swirl maji i nove motory wv 2,0l TDI CR 125kw [upravil dne 31/1/09 p406b] [upravil dne 31/1/09 p406b] Citovat
Volfino Odesláno 5. únor 2009 Odesláno 5. únor 2009 Původně zaslal: jarajarda Tak vyměněna membrána a ventil a jede skoro jako za mlada:) Tahá plynule od 1800 do 4000 a asi by šel i dál, ale proč..a do kopce 180..stačí.. Sranda za 2700,- Měnili tu membránu která tahá za táhlo klapky a ovládací elektroventil.? Celé za 2700? Když to pozoruju na svym tak to táhlo běhá....ozývá se mi syce dost sykot jakoby někde ucházel vzduch, ale chodí to...tobě nechodilo to táhlo vůbec nebo nevíš? P.S. Ptal jsi se na detaily? Dík Citovat
PanKuko Odesláno 4. říjen 2010 Odesláno 4. říjen 2010 Ahoj, mám P406 2.2HDi. Co sem to koupil tak se s tim seru. Mám to asi 2.5 roku. Auto jelo hezky ale pouze tak do 3000 otáček. Pak znatelně ubralo a víc vytočit nešlo ani na 3ku. Na 5ku to jelo max. 170km/h a auto jakoby pořád ubíralo a přidávalo v těch 170ti. Udělal se repas čerpadla, nový ovládání plynu, váha vzdchu, ventil turba a nic. Pak zjistili, že mi nefunguje v turbu stavění lopatek. Sehnal sem turbo jiná repáslý a auto jelo pouze od 3000 otáček vejš. V servisu mi rozhejbali moje turbo původní a dali ho z5, auto teď jede plynulejš a i za 3000 otáček. Ale řek bych, že ztratilo na turbo efektu a možná jede malinko hůř. A co je hlavní, že dřív sem jezdil do 6.5l/100Km a teď po těch alotriích s turbem to hrozně žere. Sem min. o 1 litr vejš se spotřebou a to jezdim piánko. Na pp to hrozně rychle vyleze při rozjezdech a při přidání a dolu to jde jen velice pomalu, opravdu velice! Dálnice ve 130ti je pořád nad 8l a klidně i 10l. Dřív to bylo 6.0l - 7.2l. Když koukám na klapku swirlu a přidávám plyn tak se to hejbe sem a tam. Teď s tim rozhejbanym turbem dali novej ventil turba a váhu vzduchu, zkontrolovali podtlaky a jede to jak píšu. Auto je chipnutý a je odstraněn FAP a v řj to je ošetřeno. Už sem z toho bezradnej, jen do toho cpu peníze a nejede to jak má. Nechci s tim lítat 220, ale píšu to jako příznak. Prostě to dojede na 170 a konec, jen to ubírá a přidává a víc ani ťuk. Taky se mi zdá, že je to lehce zpomalený na znovu přidání plynu, chvilinku to trvá než zase začne táhnout. Ale nemůžu srovnávat, jinou 406ku sem neměl možnost řídit. Na diagnostice to žádný chyby nedává. Nevěděl by někdo co by s tim eště mohlo bejt? Dík moc za rady a postřehy. Citovat
HonzaZ Odesláno 4. říjen 2010 Odesláno 4. říjen 2010 Zkoušeli jste to měřit na diagnostice za jízdy? Často ve výpisu chyb nic není, ale změřením dynymických parametrů za chodu motoru a nejlépe za jízdy se to objeví. Citovat
PanKuko Odesláno 4. říjen 2010 Odesláno 4. říjen 2010 Teď v Pátek mi to vrátili ze servisu. Jel sem s tim 170km na chatu a řek bych, že slušně a na pp bylo 7.5l. Včera se jelo z chaty z5 do Prahy a 190km a 6.4l, po dojezdu k Praze bylo 6.7l a přes Prahu to slezlo na těch 6.4l. Ale k věci, jednou sem jezdil s napojenym PC a měřil se tlak turba. Po těch 3000 otáčkách tam byl tlak nižší, ale na těch 170 sme se nedostali aby se vidělo co to dělá, že motor ubírá a přidává. A teď se to nedělalo, volal sem do servisu a moc se k tomu nemaj. Že sem po nich jen chtěl vyměnit turbo a teď, že to jede, ale zkusí to zjistit a ozve se mi. A to, že to jede jen 170km/h povídá, že je tam krátká převodovka. Což se mi zdá jako blbost! Dneska taky povídal, že odpojil nějakou podltakovou nádobku, že ta zlobí tak, že to je na přímo. Teď to má evidentně lepší průbeh výkonu, je to někde od 1800 otáček plynulej nástup a drží až ke 4000 otáček. To je jako lepší a asi i motor rychlejc reaguje na přidání, i když ne tam jak bych si představoval. Předtim to na 1800 otáček nakoplo jako divý a táhlo na 3000 otáček a konec. Ale spotřeba byla lepší, pp reagoval rychlejc na ubrání plynu, teď to vyleze nahoru na sebemenší přidání plynu a dolu se to drápe jen velice obtížně i když už je ubráno nebo jen zlehka přidanej. Nevíš o někom tady třeba z Prahy kdo by to moh napojit a projet se se mnou a popř. i přijít na to co tomu autu je? Už sem bezradnej a strašně mě to sere, jen do toho sypu peníze a nejede to jak má a to mě ubíjí! Citovat
PanKuko Odesláno 4. říjen 2010 Odesláno 4. říjen 2010 No to je slušnej základ. Jak na tom seš s časem a ochotou to se mnou nějak zkoušet?? Jinak dřív na 1ku to vystřelilo jako kráva kupředu a teď je 1ka taková dosti mrtvá celkově. Ale těžko říct jestli to předtim jezdilo jak má nebo to jezdí teď...nemám to s čim srovnávat...:-( Citovat
HonzaZ Odesláno 4. říjen 2010 Odesláno 4. říjen 2010 Ochota by byla, času míň, ale nějak se domluvíme (přes SZ). Citovat
777-Ado-777 Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 Zdravim, presne popisujete moj problem. Ide to len 170 a 1-tka a 2-jka taha hrozne. To vsetko nastalo, ked som dal do servosu vymenit celu spojku aj zotrvacnik. Poskladali to a auto nejde, pred tym ma kamos na BMW 530d nevedel dobehnut a teraz to je cista lemra. V peugeote mi pomazali chyby co bolo vsetko poodpajane, pozrely podtlakove hadicky a zdalo sa mi ze sa trochu ozivil ale stale nic. Skusim im to tam znovu dat vraj to uz bude na dlhsie, no uvidim co porobia. Citovat
PanKuko Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 Jo tak aspoň, že sme dva. Jestli to u Tebe vyřešej tak sem prosim napiš čim to bylo, ať se to zkoukne i u mě. Citovat
Bjukemen Odesláno 9. říjen 2010 Odesláno 9. říjen 2010 ..no do tretice sa pridava další ide to ale ako keby bola zatiahnuta ručna brzda,mal som velke probl. o ktorých som tu aj pisal nakoniec bola vadna BSI ta sa opravila a ide všetko ani do nudzoveho neskače ani nič ide to ale nie tak ako treba,spotreba je tiež vysoka stale okolo 7,4 a to jazdim ako lekvar proste do dola absolutne neche klesať,meniala sa membrana na SWIRL aj hadičky podtlakove pred tým to išlo asi tak isto ale haluzilo padalo do nudzoveho režimu a tak..a jednotka je značne spomalena vejde sa to rozbehnuť,motor sam o sebe je silny ale akceleracia je chaba a tak.. a to mam preč aj KAT aj FAP je tam iba hola rura a koncovi tlmič..rozhodne to ide asi tak ako golf 110 PS možno ešte slabšie o niečo..žial diag. nič všetko bez zavad aj tlak turba aj všetko.. :( Citovat
Bjukemen Odesláno 13. říjen 2010 Odesláno 13. říjen 2010 ..no tak mám dalšiu otázku..ten SWIRL má ako presne fungovať lebo mne borec menil membránu bola prasknutá a funguje to tak že ked naštartujem motor tak tiahlo potiahne tú klapku zo zvislej polohy do vodorovnej mám dojem že ju asi zatvorí ale skušal som motor preturovať na volnobeh a klapka sa vobec nepohla bola stale tak isto...a to ma zaujíma či je tam nejake opozdenie kým N75 odstaý podtlak a klapka sa otvorí alebo to ma ísť okamžite... ..podotýkam že motor ide do otačok aj do 5000 len od 3000 mam dojem že troška pomalšie a malo by isť od 3000 ot. lepšie nakolko to je 16V Citovat
straki007 Odesláno 13. říjen 2010 Odesláno 13. říjen 2010 ..no tak mám dalšiu otázku..ten SWIRL má ako presne fungovať lebo mne borec menil membránu bola prasknutá a funguje to tak že ked naštartujem motor tak tiahlo potiahne tú klapku zo zvislej polohy do vodorovnej mám dojem že ju asi zatvorí ale skušal som motor preturovať na volnobeh a klapka sa vobec nepohla bola stale tak isto...a to ma zaujíma či je tam nejake opozdenie kým N75 odstaý podtlak a klapka sa otvorí alebo to ma ísť okamžite... ..podotýkam že motor ide do otačok aj do 5000 len od 3000 mam dojem že troška pomalšie a malo by isť od 3000 ot. lepšie nakolko to je 16V Takze mame tomu rozumet ze jezdis mezi 3000-5000 ot/m???:D:D Ten Swirl funguje na dva zpusoby:jeden jako mas ty - pri volnobehu \"zatazeny\"pri zatezi \"otevreny\".Ikdyz tobe to asi nefacha. Druhy zpusob je obracene. Ty mas asi pekny chaos nadelany v podtlakovych hadickach.... Citovat
HonzaZ Odesláno 13. říjen 2010 Odesláno 13. říjen 2010 Co jsem zjistil, tak od DAM 9107 se dodává ovládání klapek swirl normálně otevřen (bez ovládání). Před tímto DAM se montoval swirl s ovládáním normálně zavřen. Nechá se to nastavit v diagnostice a v ŘJ motoru by se měl nahrát určitý soubor. Náhradní díly se už nyní asi dodávají v novém provedení. Citovat
straki007 Odesláno 13. říjen 2010 Odesláno 13. říjen 2010 Tak tohle????????????????? \"Nechá se to nastavit v diagnostice a v ŘJ motoru by se měl nahrát určitý soubor\" To jako ovladani Swirl jde vypnout jo...........:o:o Citovat
Bjukemen Odesláno 13. říjen 2010 Odesláno 13. říjen 2010 ..no tak mám dalšiu otázku..ten SWIRL má ako presne fungovať lebo mne borec menil membránu bola prasknutá a funguje to tak že ked naštartujem motor tak tiahlo potiahne tú klapku zo zvislej polohy do vodorovnej mám dojem že ju asi zatvorí ale skušal som motor preturovať na volnobeh a klapka sa vobec nepohla bola stale tak isto...a to ma zaujíma či je tam nejake opozdenie kým N75 odstaý podtlak a klapka sa otvorí alebo to ma ísť okamžite... ..podotýkam že motor ide do otačok aj do 5000 len od 3000 mam dojem že troška pomalšie a malo by isť od 3000 ot. lepšie nakolko to je 16V Takze mame tomu rozumet ze jezdis mezi 3000-5000 ot/m???:D:D Ten Swirl funguje na dva zpusoby:jeden jako mas ty - pri volnobehu \"zatazeny\"pri zatezi \"otevreny\".Ikdyz tobe to asi nefacha. Druhy zpusob je obracene. Ty mas asi pekny chaos nadelany v podtlakovych hadickach.... ..praveže teraz to ide dobre,ale už som to našiel klapka sa otvara iba od 2100ot. a pri zahriatom motore na 80C tak to zajtra vyskušam..nepovedal som že mi nejde motor do otačok..iba som sa pytal ako to ma fungovať a našiel som to na nete...podtlaky su dobre teraz..boli zle pred tým, mal som to v peugeote teda chlap čo robí servis na ne origo servisom neverím Citovat
HonzaZ Odesláno 14. říjen 2010 Odesláno 14. říjen 2010 straki007: ne vypnout, ale nastavit buď normálně zavřen nebo otevřen. Je to tak v service boxu. Citovat
straki007 Odesláno 14. říjen 2010 Odesláno 14. říjen 2010 Nejde. To je nejaky nesmysl. Nepopiram ze ne.Podivam se do mapy ECU kde to urcite vypnout jde(jenom najit cestu),ale na jistotu muzu rict ze pres PPS to nejde.A nezalezi jestli vypnout nebo nastavit.Proste zadny zasah pro ovladani klapek Swirl. Citovat
HonzaZ Odesláno 14. říjen 2010 Odesláno 14. říjen 2010 Když jsem diagnostikoval 2.2 HDI, tak se mi tam objevily volby \"swirl normálně otevřen\" a \"swirl normálně zavřen\". Protože jsem nevěděl o co jde, tak jsem hledal v service boxu a v citroen service a našel jsem vysvětlení jak píši výše. Našel jsem to u citrónů pod označením C5 - B1BT0UP0 - vývojová změna: Ovládání klapek \"Swirl\". Oni u citrónů toho mají v dokumentaci poněkud více než u pažoutů. [upravil dne 14/10/10 od HonzaZ] Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.