GhostBoxer Odesláno 20. srpen 2008 Odesláno 20. srpen 2008 honza406 to našel přesně. Já se omlouvám, že tu rozdvojuji diskuzi, protože jedna věc je vyřešit problém s olejem asaada a druhá vysvětlení odkud kam a jak se vše odvětrává. Takže mohl by prosím někdo doplnit ten popis k nákresu, odkud přesně kam ty hadice vedou, kterým směrem tam proudí ty výpary, kde je jaký ventil, kterým směrem propuští a kterým případně ne. Prostě vysvětlení po lopatě pro blbé (= pro mě ). Nebo to načrtnout třeba v Malování jako ilustrativně s popiskem? Dívám se správně, že na fotce ta spojovací hadice (na kterou nasadil filtříček) vedla do sání ještě před škrtící klapkou? Protože na tom schématu už to nepoznám kam to vede. A co je tedy ta \"5\" ? Citovat
GhostBoxer Odesláno 20. srpen 2008 Odesláno 20. srpen 2008 Vím toho asi stejně jak bez popisu:D , jak píšu, já bych to radši laicky a hlavně podrobně. Citovat
GhostBoxer Odesláno 20. srpen 2008 Odesláno 20. srpen 2008 Našel jsem na netu hezký obrázek jiného motoru, ale je to tam hezky zvenku. Je to ale jen část toho co mě zajímá, bez ventilů a bez funkce a navíc jiný motor. Za podívání člověk nic nedá. Překlad mi klidně opravte. A hadice odvětrání z hlavy do odlučovače. C vyústění k sání D hadice odvětrání z klikovky do odlučovače E zpětná hadice pro návrat oleje zpět do klikovky F odlučovač oleje Pro tenhle typ bych si tipl, že jeden ventil by mohl (nemusí) být v hlavě u vaček, aby páry šli dolů odlučovače, ale ne zpět nahoru k hlavám. A druhý ventil by mohl být až z odlučovače směrem k sání. Ale to hádám, kdo to ví přesně? Citovat
pastorek Odesláno 20. srpen 2008 Odesláno 20. srpen 2008 Původně zaslal: GhostBoxer Vím toho asi stejně jak bez popisu:D , jak píšu, já bych to radši laicky a hlavně podrobně. Všeobecne som to popísal hore. Drobné rozdiely sú temer na každom motore. Čo sa týka nejakého ventilu ktorý by prepúšťa odpar jedným alebo druhým smerom tak s tým som sa nikde nestretol. Vždy tie hadice boli voľne priechodné. Niektoré mali \"filter\" ktorý bol v podstate ako drôtenka na riad. Správny výraz by mal byť kondenzátor lebo jeho úlohou je zkondenzovať olejový aerosol z motora. Niektoré mali zachytávaciu nádržku a niektoré iba hadicu späť do vane. Možno ti to takto bude stačiť. Citovat
asaad Odesláno 20. srpen 2008 Autor Odesláno 20. srpen 2008 Původně zaslal: GhostBoxer honza406 to našel přesně. Já se omlouvám, že tu rozdvojuji diskuzi, protože jedna věc je vyřešit problém s olejem asaada a druhá vysvětlení odkud kam a jak se vše odvětrává. Takže mohl by prosím někdo doplnit ten popis k nákresu, odkud přesně kam ty hadice vedou, kterým směrem tam proudí ty výpary, kde je jaký ventil, kterým směrem propuští a kterým případně ne. Prostě vysvětlení po lopatě pro blbé (= pro mě ). Nebo to načrtnout třeba v Malování jako ilustrativně s popiskem? Dívám se správně, že na fotce ta spojovací hadice (na kterou nasadil filtříček) vedla do sání ještě před škrtící klapkou? Protože na tom schématu už to nepoznám kam to vede. A co je tedy ta \"5\" ? Jo vedla do sani pred klapkou Citovat
GhostBoxer Odesláno 20. srpen 2008 Odesláno 20. srpen 2008 Hele Asaade, když už ti v Peugeotu budou účtovat nějaké to pětikilo na hodinu, tak z nich aspoň vytahej rozumy jak to fachčí a co kam vede. Vkládám v tebe důvěru, že nás tady potom poučíš. Někdy je lepší chytit na dvě minuty přímo mechanika, pokud tě nenechají stát u auta. Tak ať tě to stojí co nejmíň peněz. Citovat
asaad Odesláno 21. srpen 2008 Autor Odesláno 21. srpen 2008 Tak jsem prave prijel z peugeotu.Auto tam porad stoji.Uz se na to podivali a prej sou hadicky pruchozi a merili tlak ve valcich a taky prej dobry.Rikali ze muze bejt spatne udelana hlava-gufera,jak se nedavno davalo novy tesneni.A nebo ze sou to pistni krouzky,ktery netesni.Odesel sem s tim ze mam reklamovat opravu v servisu kde delali hlavu.Tam na me vyrukovali s tim,ze i kdyby to u ventilu spatne tesnilo tak neprotecou 3litry na 100km,ze prej sou to ty krouzky.Bezradne sem odjel domu.Byl jsem se zepatat znamyho a ten zase rikal ze kdyby to byli pistni krouzky ze to nepojede a motor ze bude zvonit...coz ani jedno nedela.Rikal ze mu to mam zejtra privezt,ze prej na to mrkne, ze je nekde jinde problem. Jo jinak zitra rano si pro to jedu tak se zeptam jak to tam funguje abych vas mohl poucit Nadale budu informovat co se s tim deje... Citovat
GhostBoxer Odesláno 21. srpen 2008 Odesláno 21. srpen 2008 Jen přemýšlím nahlas. Pokud není nějaký záhadný problém s prasklým těsněním, tak uvažuji dvě možnosti. Asi tam uniká tlak z válců a jestli je odvětraná klikovka i ventily, tak při odpojení hadice odvětrání od ventilů se snadno zjistí, jestli je problém nahoře nebo dole. Pokud je tlak ve válcích v pořádku, tak by to pístní kroužky být nemusely, ne? Takže to dávám na ventily. Nebo ten olej divně vycucává sání a potom tedy připadá v úvahu varianta, že je špatný nějaký ten odvzd. ventil, i když mi tu bylo vysvětleno, že tam žádný není. Tahle varianta ale nepřipadá v úvahu, protože tam byl minifiltřík, takže to sání stejně nasávalo venkovní vzduch. Nerozumím tomu, ale jestli je problém na pístech nebo ventilech by snad odborníci v Peugeotu mohli rozseknout. Atomový reaktor to není, nebo nemají zájem o kšeft? Ale třeba to vyfukuje minimálně nebo nepravidelně, když by to valilo fest, tak by ti to tlakem nadzdvihávalo i měrku oleje. Citovat
pastorek Odesláno 21. srpen 2008 Odesláno 21. srpen 2008 Původně zaslal: GhostBoxer Jen přemýšlím nahlas. Pokud není nějaký záhadný problém s prasklým těsněním, tak uvažuji dvě možnosti. Asi tam uniká tlak z válců a jestli je odvětraná klikovka i ventily, tak při odpojení hadice odvětrání od ventilů se snadno zjistí, jestli je problém nahoře nebo dole. Pokud je tlak ve válcích v pořádku, tak by to pístní kroužky být nemusely, ne? Takže to dávám na ventily. Nebo ten olej divně vycucává sání a potom tedy připadá v úvahu varianta, že je špatný nějaký ten odvzd. ventil, i když mi tu bylo vysvětleno, že tam žádný není. Tahle varianta ale nepřipadá v úvahu, protože tam byl minifiltřík, takže to sání stejně nasávalo venkovní vzduch. Nerozumím tomu, ale jestli je problém na pístech nebo ventilech by snad odborníci v Peugeotu mohli rozseknout. Atomový reaktor to není, nebo nemají zájem o kšeft? Ale třeba to vyfukuje minimálně nebo nepravidelně, když by to valilo fest, tak by ti to tlakem nadzdvihávalo i měrku oleje. - ovetrávanie ventilov neexistuje. Je iba odvetranie kľukovej skrine. Priestor okolo ventilov je veľkými kanálmi spojený s kľukovou skriňou. Po týchto kanáloch steká olej dole do vane. Odvetrávacia hadica je pripojená na víko ventilov vždy. To skôr tie spodné tam nebývajú. (záleží od značky a typu motora) - vnukol si mi myšlienku. Bolo menené tesnenie pod hlavou, čiže i rozobraný vrch hlavy. Nezložili tam niečo špatne? Olej je tlačený kanálmi až na vahadlá ventilov a tam voľne vystrekuje. Ak dali zle tesnenie mohlo by brániť stekaniu oleja do vane a tlačí ho do odvetrávacej hadice. Blbosť? Citovat
GhostBoxer Odesláno 21. srpen 2008 Odesláno 21. srpen 2008 Nevím jestli si neprotiřečíš, tím odvětráváním ventilů myslím víko ventilů. V jedné větě píšeš že neexistuje a v druhé že je hadice na víku ventilů vždy. Ale asi je to jen slovíčkaření. Jinak tvá teorie je možná, ale to by po otevření uzávěru na víku okamžitě poznal, tam by muselo být oleje jak sviňa. Ale je to jedna z vylučovacích metod. Jinak těch kanálků je tam víc, že by byly ucpané všechny odváděcí? Samozřejmě nevím, kolik je přiváděcích a kolik odváděcích. Jinak jestli dobře chápu obrázek, který vložil honza406 na první straně, tak levá hadice propojuje klikovku s víkem ventilů (akorát je uprostřed něco, možná regulátor) a druhá hadice odvádí z ventilů do sání, kde se to rozdvojuje, podle mě jeden vývod jde před a druhý za škrtící klapku, takový bypass. Citovat
pastorek Odesláno 21. srpen 2008 Odesláno 21. srpen 2008 Původně zaslal: GhostBoxer Nevím jestli si neprotiřečíš, tím odvětráváním ventilů myslím víko ventilů. V jedné větě píšeš že neexistuje a v druhé že je hadice na víku ventilů vždy. Ale asi je to jen slovíčkaření. Jinak tvá teorie je možná, ale to by po otevření uzávěru na víku okamžitě poznal, tam by muselo být oleje jak sviňa. Ale je to jedna z vylučovacích metod. Jinak těch kanálků je tam víc, že by byly ucpané všechny odváděcí? Samozřejmě nevím, kolik je přiváděcích a kolik odváděcích. Jinak jestli dobře chápu obrázek, který vložil honza406 na první straně, tak levá hadice propojuje klikovku s víkem ventilů (akorát je uprostřed něco, možná regulátor) a druhá hadice odvádí z ventilů do sání, kde se to rozdvojuje, podle mě jeden vývod jde před a druhý za škrtící klapku, takový bypass. Neprotirečím si. Je to v podstate iba \"terminus technicus\". Hovorí sa o odvetrávaní kľukovej skrine lebo tam sa dostáva prefuk okolo piestov. Pod ventilovým víkom nič také nevzniká. Celé to bolo iba vysvetlenie že je to jeden priestor spojený kanálmi. Peugeot je jeden z mála výrobcov ktorý majú odvetraním prepojené viko a vaňu. Tak ako je to na tom vloženom obrázku. Tá \"hrča\" na tej hadici by mal byť kondenzátor olejových pár. S tým upchatím je to trochu komplikovanejšie. Pri OHC rozvodoch sú v hlave náliatky na uloženie vačky. Tým je priestor pod vačkou rozdelený na komôrky v ktorých za zbiera olej a kanálikom odteká do vane. Ak by na konci vačky posledný kanálik bol zapchatý tak v tej komôrke stúpne hladina oleja až k víku a pretlakom z kľukovej skrine môže byť tlačený do odvetrávacích hadíc k saniu. Tam obe začínajú. Možno je to blbosť. Nepoznám tento motor do detailov. Stačí dať dole víko a presvedčiť sa. Citovat
Fusion Odesláno 21. srpen 2008 Odesláno 21. srpen 2008 Kdyby byl problém s kroužkama tak by to podle mě hulilo. Ale jak se bavíte o té hlavě tak mě napadlo, že často si servisy spletou přesný označení těsnění. 2l 16v je moc širokej pojem. Nedivil bych se kdyby tam bylo tesnění, který má jiný výřezy a tak částečně nebo úplně ucpává některý kanálky. Já bych rozhodil hlavu když to začlo právě po její opravě. Citovat
pastorek Odesláno 21. srpen 2008 Odesláno 21. srpen 2008 To Fusion: Neboli by tie kanály vidieť i po demontáži víka? Citovat
Fusion Odesláno 21. srpen 2008 Odesláno 21. srpen 2008 Ten motor neznám ale pokud si dobře pamatuju hlavu 2.0i 8v tak tam ne. Citovat
Fusion Odesláno 21. srpen 2008 Odesláno 21. srpen 2008 Fotky Sice to nebylo psaný tak nepředopládám ale pro jistitu se zeptám: kouřilo to? Citovat
GhostBoxer Odesláno 21. srpen 2008 Odesláno 21. srpen 2008 No vzhledem k tomu, že vanu a víko můžeme považovat za relativně dva samostatné prostory (ano, propojené kanálky na přívod a odvod oleje), tak můžeme snad hovořit o odvětrávání obou. Ale beru, že se to všeobecně dohromady nazývá odvětráním klikovky, klidně. To neznamená, že odvětrání víka neexistuje, je to přece nejvyšší bod motoru. Tolik k názvosloví. Jinak nevím proč by nemohly spaliny vnikat do víka ventilů také přes těsnění ventilů? Když přes ventily může vnikat olej do válců, tak naopak můžou unikat spaliny pod víko. To ani neuvažuji o situaci, když tam spaliny unikají přes ty kanálky pro odvod oleje. Citovat
pastorek Odesláno 22. srpen 2008 Odesláno 22. srpen 2008 Původně zaslal: GhostBoxer No vzhledem k tomu, že vanu a víko můžeme považovat za relativně dva samostatné prostory (ano, propojené kanálky na přívod a odvod oleje), tak můžeme snad hovořit o odvětrávání obou. Ale beru, že se to všeobecně dohromady nazývá odvětráním klikovky, klidně. To neznamená, že odvětrání víka neexistuje, je to přece nejvyšší bod motoru. Tolik k názvosloví. Jinak nevím proč by nemohly spaliny vnikat do víka ventilů také přes těsnění ventilů? Když přes ventily může vnikat olej do válců, tak naopak můžou unikat spaliny pod víko. To ani neuvažuji o situaci, když tam spaliny unikají přes ty kanálky pro odvod oleje. Vidím že som ťa asi nechtiac podráždil. V podstate je úplne jedno ako to budeš nazývať. Popri spôsobe a účele odvetrania som sa ti snažil vysvetliť i správne názvoslovie. Hovorí sa tomu odvetranie kľikovej skrine lebo tam ten pretlak vzniká prefukom okolo piestov. Popri ventiloch síce vniká olej do valcov ale spätne je to technicky temer nemožné. Pri otvorenom sacom ventile je vo valci podtlak. Pri otvorenom výfukovom je tlak zanedbateľný na to aby prenikli spaliny okolo drieku ventilu pod víko. Do kľukovej skrine je to iné. Piesty i tesniace krúžky majú vôle rádovo v desiatkach milimetrov ktoré sa opotrebením zväčšujú. Prienik plynov pod piest vzniká jedine pri kompresii a expanzii. Čiastočne i pri výfuku ale to je minimum. Odvetranie je temer vždy realizované na víku lebo je to riešenie jednoduché a je tam najmenej olejového aerosolu. Odvetranie priamo z olejovej vane alebo tesne nad ňou je trochu problematické pre kolísavú hladinu oleja a pre olej stekajúci po bloku. [upravil dne 22/8/08 pastorek] Citovat
GhostBoxer Odesláno 22. srpen 2008 Odesláno 22. srpen 2008 Já netvrdím, že je závada ve ventilech, jen si tipuji. Jinak nevím, proč by nemohlo něco pronikat přes těsnění ventilů do víka, když zpět může téct olej, který je určitě hustší než spaliny. U sacích ventilů je tam tlak z lišty a u výfukových ventilů zase tlak spalin, když se odvádí do výfuku. Tvrdit, že při vyfukování tam není žádný tlak je podle mě blbost. Zaprvé ještě dohořívá plně nespálená směs z válce a zadruhé tento tlak roztáčí turbo do slušnejch otáček a ještě se část vrací přes egr. To by se podle tebe vůbec nemuselo těsnit celé výfukové potrubí, když tam není tlak. Citovat
Matuska Odesláno 22. srpen 2008 Odesláno 22. srpen 2008 To je pravda, ve výfukovém potrubí jsou tlakové rázy, které částečně vyrovnává tlumič. Ale výfukové potrubí klade proudícím plynům jen malý odpor (katalyzátor a tlumič výfuku), zatímco kolem dříku ventilu jsou odpory mnohonásobně větší. Tllak z lišty v sacím traktu zase vstříktne do proudu NASÁVANÉHO vzduchu benzínovou mlhu. Přetlak v sání nastává (na okamžik), když se sací ventil zavře. Citovat
AnotherOne Odesláno 22. srpen 2008 Odesláno 22. srpen 2008 Původně zaslal: pastorek Piesty i tesniace krúžky majú vôle rádovo v desiatkach milimetrov ktoré sa opotrebením zväčšujú.[upravil dne 22/8/08 pastorek] Myslel si desatiny milimetrov... Ako bolo povedané, ak by to boli krúžky, dymilo by to. Ak ventily, nejako by sa to určite prejavilo na chode motora tiež. Ak motor funguje relatívne normálne, najpravdepodobnešia bude chyba v obehu oleja. [upravil dne 22.8.2008 AnotherOne] Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.