Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

olej prskajicí z měrky (nejspíš vyřešeno - byla to netěsná měrka /snad )

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj, mám problém že mi prská olej z olejové měrky.

Co jsem již provedl: odmontoval všechny olejové hadice, vyčistil od usazenin ( vypadalo to jako logr z kafe), vyměnil olejový filtr a všechen olej.

Voda z chladiče neubývá, ani to nevypadá, že by byla voda v oleji. => hlava by neměla být prasklá.

nejdříve jsem myslel, že je některá hadička prasklá, ale není. vše to jde z měrky. (za 800km to vyprskalo cca 0,5 litru)

Udělal sem pokus: na měrku sem přidělal hadičku a na hadičku plechovku od piva, nastartoval a po chvilce se objevili první kapičky na dně. občas kápla normální kapka.

Pročetl jsem spoustu vláken i na jiných forech... ale nevyřešil :-(

Neví někdo čím by to mohlo být??

Díky, Vojta

Citroen evasion, 2.0i benzin, 98, 89Kw, spotřeba při 6ti lidech 8,5L/100km při 130km/h

[upravil dne 17.8.2008 vojtadvojda]

Odesláno

- Neviem ako citroen ale väčšina áut má na odvetraní kľukovej skrine zachytávač olejových pár. Je to riešené rôzne ale najčastejšie ako drôtenka na riad. To môže byť zanesené.

- Odpar z olejovej vane je na všetkých autách odsávaný do sacieho potrubia. Pozri či to nieje upchaté

- ak to nepomôže tak je zrejme prefuk tlaku do kľukovej skrine príliš veľký a to môže byť spôsobené jedine netesnosťou piestov na krúžkoch. Je nutná oprava motora.

- teoreticky by to mohlo spôsobovať i vadné tesnenie pod hlavou ak je prarazené práve do kanálov ktorými steká olej z hlavy. Je to málo pravdepodobné ale možné.

Odesláno

Buď to koupit novou měrku a nebo to nějak jinak utěsnit. Je tam tlak, a když je měrka starší, propouští okolo...

Odesláno
Původně zaslal: Marcel505

Buď to koupit novou měrku a nebo to nějak jinak utěsnit. Je tam tlak, a když je měrka starší, propouští okolo...

:myslim Nieje to iba odstránenie následkov a nie príčiny?

Guest servisman
Odesláno

někde že by přicpaná hadice??u měrky je takový těsnící kroužek nechybí tam??

Odesláno
Původně zaslal: pastorek

Původně zaslal: Marcel505

:myslim Nieje to iba odstránenie následkov a nie príčiny?

A co když žádná závada na motoru není?

Zkus vyndat měrku oleje za chodu motoru, taky na tebe začne stříkat olej...

Prostě je tam tlak, a je možný, že to měrka už netěsní...

Odesláno

opet sem vyčistil všechny možný hadice, a stale zadna zmena.

Kazdopádně nevím zda u normálně fungujícího auta, když vyndám měrku, prská olej ven. ??? je to tak? vlastně to nemám kde vyzkoušet. Je ale pravda, ze u měrka je tam jenom tak lehce nasunutá - nic ji tam pevně nedrží.

no, budu ještě dumat. zatím díky.

Odesláno

Pretlak by tam nemal byť, keď tak len minimálny ak je funkčné odvetranie skrine. To prskanie spôsobuje pohyb mechanických častí a je slabé - pol litra na 800km sa mi zdá veľa.

Odesláno

Oleje je tam cca napul mezi riskami, takze tim to nebude. Je to blby, auto krasne jezdi, hezky si vrni, ale tohle me desi. Bojim se aby to nebyla ta praskla hlava, ale to by se snad projevovalo nejak bouřlivějc.

jinak ještě další zjištění: když sem otřel pekně nálevku, pak s tím jel tak 10 km, tak po odšroubování tam byl ten bílej šlem, sice málo, ale byl :(

jak se dá co nejpřesneji vystopovat, zda se dostava voda do oleje? nebo ta praskla hlava? (chladici kapalina mi sice trošku ubývá, ale na jiném místě - přes těsnění u pumpy.

jinak kdyz jsem měnil olej, tak byl sice černej, ale na vodu v oleji to nevypadalo.

Odesláno

Tá biela usadenina sa na víčku môže objaviť pri chladnom počasí a studenom motore. Po prehriatí motora sa väčšinou rozpustí. Horšie by to bolo na olejovej mierke.

Prenikanie vody do oleja naskôr zistíš tou bielou usadeninou na mierke oleja.

Hlava praská pomerne ojedinele v porovnaní s tesnením pod hlavou. Najčastejšie praská tesnenie medzi spaľovacím priestorom a chladiacim plášťom motora. Prejavuje sa to vytláčaním vody cez nalievacie víko chladenia.

Pri výmene oleja zbadáš vodu tak že vytečie ako prvá (občas) alebo je olej zemulgovaný tou vodou a je belavej farby.

Odesláno

Možná píšu blbost, ale fakt si myslím že je to špatnou měrkou, prostě že to netěsní...

Ten tlak oleje není malý...

Zkus vzít lepenku a měrku olepit tak aby tam šla víc na těsno (aby prostě víc těsnila). Tím nemůžeš nic zkazit.

Odesláno

Ok, zkusim tu merku nejak pripevnit.. doufam ze to nebouchne :-))

pri vypousteni oleje tam voda nebyla. Jeste asi zkusim nechat otevrenou nalevku oleje, necham to nastartovany a uvidim, zda to bude prskat z merky. Zitra napisu, jak to dopadlo. Diky za rady.

Odesláno

No připevnit...

Vzít takovou tu gumovou lepící pásku a od shora měrky dolu olepit... Jako se olepujou kabely, ale od shora, aby se ti to neshrnulo... Vychytat - třeba už díky první vrstvě to bude těsnit...

Nebo jestli měrka vypadá že těsní, tak jí tam nějak přivázat či přitáhnout drátem, aby nevyskočila....

P.S. Je tam správná měrka? Někdy se stane že se origo měrka zničí tak tam dají jinou a s tou jsou problémy...

Odesláno

to s tou origo merkou, to je otazka. tahle merka fakt netesni - uz je stara a to vnitrni tesneni chybi - je tam jen kus toho plastu, co merku překrývá.

Pokud bych mohl poprosit nekoho s autem evasion, 806 atd... aby mi zjistil delku měrky (délku toho plýšku) benzin 2.0i, rok 98, Motor (typ) MOTOR TYP XU/XUD, Motor VSTŘIKOVÁNÍ XU10J2

je totiz fakt možné, že tam je jiná měrka - jinak dlouhá, a tak je tam třeba toho oleje moc.. a tím to prská.

Odesláno

takže dnešní zjištění. Pokud na měrku nasadím balónek, tak ho to puze naplni - vzduch reaguje na motor, takze pri malých otáčkách se balonek plni a zase upouští, když přidám, balonek se ustalí vyplněný vzduchem. Když za chodu motoru jestě odšroubuji víčko nálevky na olej, balonek na to nepatrne zareaguje - trosku se dofoukne.

Tlak tam tedy je opravdu malý!! Balonek to nafoukne pouze to svého neroztaženého stavu. Když jsem přes měrnu napnul část balonku, a chtel videt zda to dělá nejakou bublinu, nic to nedelalo.

Kdyby měl náhodou někdo čas vyzkoušet nastartovat motor na své 806ce, evasionu... vytahnout měrku a strčit k ni papír nebo bílý kapesník na cca 5 minut, tak aby zjistil zda jim také olej trosku neprská, byl bych moc vděčny.

ja totiž na své měrce mám pouze tu čepičku - ten doraz, aby měrka nešla hlouěji - tzn, není tam nic, co by ji drželo kromě tření dratu měrky a gravitace :-)

A další zjistění, zjistil jsem ze se lehce z měrky kouří.. je to smrad trochu jako z výfuku... ale možná je to normální a už jsem trochu postiženej všim možným okolo měrky :-))

Odesláno

dým se objeví hned po nastartování při studeném motoru... a po myslím, že s ohrátím pomalu mízí. Ok, zkusim to tedy pořádně utěsnit. Balónek mě tak nějak ujistil, že ucpáním by se nemělo nic stát. Bál sem se, aby někde nevznikly nějaký tlaky - aby se někde neprovalilo těsnění, atd.....

Odesláno

ano, normálně jo, ale já to tam nemám .. zřejmně se ten kus odlomil. (koupeno takhle z dovozu). Prave proto také nevím kda je to originál, nebo ne.

když jsem procházel diskuze, narazil jsem na dost příspevků o tom, že ten tlak \"zdravou\" měrku vyprskl také. (tam řešili že je to voda v oleji, což by něměl být můj případ)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...