Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravim vsetkych, moj problem je nasledujuci. Auto P306 Break, 1,6 XR, 1997, cca 150.000 km, domontovane kurenie Webasto (takto som ho kupil od predchadzajuceho majitela) v Nemecku.

Ak idem po dialnici takych 120-130 km/h alebo zacnem stupat do kopca, tak sa mi zacne splhat teplota chladiva v motore tak na 100-105 st. a drzi (auto je prazdne - teda okrem vodica :-) ) jasne ked dole z kopca bzrdim motorom, tak teplota klesne na 80-90 st.

Bol som v sere-vice povedali ze to moze byt tym ze sa netoci ventilator alebo je problem s termostatom.

1. ako zistim funkcnost ventilatora (dokonca sa mi zda ze su tam 2) ?

2. Je moznost priviest 12 V na ventilatory aby sa roztocil ?

3. Predpokladam spravne ze ventilatory su spinane nejakym termostatom ? Kde ho najdem ?

Budem vdacny za akukolvek radu.

Odesláno

1. na okraji chladiča z motorovej strany by mal byť termospínač. prepojením kontaktov v kabeláži nasimuluješ vysokú teplotu vody a ventilátor by sa mal roztočiť (môže vyžadovať zapnutie zapaľovania) Ak máš dva ventilátory tak ten spínač je 3 pólový.

2. Ventilátor(y) sú spínané cez relé umiestnené na prednej priečke nad chladičom. Pri dvoch ventilátoroch sú tri relé.

3. nie termostatom ale termočidlom (podľa1) Termostat je priamo na motore a jeho funkciou je udržiavať teplotu chladiacej vody.

Najpr skontroluj poistky, potom čidlo (1) ak sa nespustia vetráky, skontroluj relátka na koróziu a či sú pod napätím.

To kolísanie teploty sa mi zdá dosť veľké. Odporúčam vymeniť termostat. Nieje to vysoká investícia a určite sa oplatí.

Odesláno
Původně zaslal: pastorek

1. na okraji chladiča z motorovej strany by mal byť termospínač. prepojením kontaktov v kabeláži nasimuluješ vysokú teplotu vody a ventilátor by sa mal roztočiť (môže vyžadovať zapnutie zapaľovania) Ak máš dva ventilátory tak ten spínač je 3 pólový.

2. Ventilátor(y) sú spínané cez relé umiestnené na prednej priečke nad chladičom. Pri dvoch ventilátoroch sú tri relé.

3. nie termostatom ale termočidlom (podľa1) Termostat je priamo na motore a jeho funkciou je udržiavať teplotu chladiacej vody.

Najpr skontroluj poistky, potom čidlo (1) ak sa nespustia vetráky, skontroluj relátka na koróziu a či sú pod napätím.

To kolísanie teploty sa mi zdá dosť veľké. Odporúčam vymeniť termostat. Nieje to vysoká investícia a určite sa oplatí.

Vdaka za rady, ak sa mi bude chciet tak dnes poobede to pojdem skusit

Odesláno

no..dnes som sa do toho pustil... neviem teda na 100% ci som odpojil spravny kabel termospinaca (bol na vstupe do motora od hadice od chladica), vyzeralo to ako 6-hran a hore 2 kontakty a teda ked som tento kabel odpojil, tak obidva motory sa rozbehli.

Moze to byt tak ze termospinac pracuje tak ze teplo kontakty ROZPOJI a pustia sa ventilatory ? Alebo to nebol termospinac co som odpojil ?

Chcel som sa kuknut do vykresov motora cez pezotacky servisny web ale niekde som stratil adresu :(

Původně zaslal: jofrey007

Vdaka za rady, ak sa mi bude chciet tak dnes poobede to pojdem skusit

Odesláno

Pozeral som schémy na 306. Sú tam dva systémy. S jedným ventilátorom a dvomi ventilátormi. Oba majú čidlo na chladiči. Malo by byť na spodnom okraji chladiča. Je to mosadzný šesťhran. Na ňom by malo byť dva kontakty pre jeden ventilátor alebo tri kontakty na dva ventilátory. Ak ten, čo si odpojil bol na chladiči, mal by to byť on ale ventilátory by sa nemali spustiť pri odpojení spínača. Možno je tam niečo prerobené s dôvodu montáže toho nezávislého kúrenia. V tom prípade je to neštardantné zapojenie a takto to nevyriešiš. Bude to musieť pozrieť niekto priamo na aute.

Odesláno

Nasiel som si heslo a meno do http://public.servicebox.peugeot.comn tak som sa tam kukol. Zadal som VINko a nasiel tie diely. Na samotnom chladici sa nenachadza ziadny termocidlo, ale nasiel som vodnu skrinku - podskupina N5A 1 13E85B, kde je vyznaceny snimac teploty , diel c.5. Od tohoto snimaca som odpojil kabel a motory sa rozbehli

http://public.servicebox.peugeot.com/docpr/affiche.do?doc=15398&ref=N5A%20%201%2013E85B

Pozeral som schémy na 306. Sú tam dva systémy. S jedným ventilátorom a dvomi ventilátormi. Oba majú čidlo na chladiči. Malo by byť na spodnom okraji chladiča. Je to mosadzný šesťhran. Na ňom by malo byť dva kontakty pre jeden ventilátor alebo tri kontakty na dva ventilátory. Ak ten, čo si odpojil bol na chladiči, mal by to byť on ale ventilátory by sa nemali spustiť pri odpojení spínača. Možno je tam niečo prerobené s dôvodu montáže toho nezávislého kúrenia. V tom prípade je to neštardantné zapojenie a takto to nevyriešiš. Bude to musieť pozrieť niekto priamo na aute.

Odesláno

To čo si našiel je namontované priamo na hlave motora a vnútri je termostat. To je výstup chladiacej vody z motora a je to pred chladičom. (nemyslím fyzicky umiestnené a systémové uloženie) To čidlo by potom mohlo byť jedine čidlo teplomera.

Spínač na ventilátory sa montuje na chladič v miestach výstupu vody z chladiča. Je to preto že má reagovať na teplotu vody ktorá vchádza do motora z chladiča.

Odesláno

ano, auto ma klimu a cidlo je hnede...

vcera mi aj v servise chlapik potvrdil ze je to termospinac a ma ROZPINACI kontakt, takze cidlo pri zvyseni teploty rozopne a ventilatory sa rozbehnu

Odesláno

co to mas spolocne s prehrievanim. to je normalne ze ked to odpojis pustia sa ventilatory. mam taky isty motor na rozpredaj.

zisti co mas zle a povedz aku suciastku potrebujes. kupis ju odomna o polovicu lacnejsie ako v servise.

termostat, alebo blok motora je v poriadku? nemas vodu v oleji a naopak ?mas dost vody? nemas zapchaty chladic ?

Odesláno

keby som vedel co mam zle, tak si to davno opravim :-)

Původně zaslal: PeterG

co to mas spolocne s prehrievanim. to je normalne ze ked to odpojis pustia sa ventilatory. mam taky isty motor na rozpredaj.

zisti co mas zle a povedz aku suciastku potrebujes. kupis ju odomna o polovicu lacnejsie ako v servise.

termostat, alebo blok motora je v poriadku? nemas vodu v oleji a naopak ?mas dost vody? nemas zapchaty chladic ?

Odesláno

tak asi bude spatne to hnede cidlo, to ze to pri odpojeni rozebehne vetraky naplno je v poradku, aspon vis ze vetraky samotne fungujou, to cidlo se da sehnat v druhovyrobe do 500Kc

Odesláno

ak si z bratislavy alebo vies sem dojst, tak mam skoro komplet motor 1.6 TU5JP. ak mas ten isty, tak dojdi a mozes skusat menit suciastky a ked zistis ze je to ono tak vezmes tu ktoru potrebujes.

chodim cez vikend pripravovat stavbu mojho domu, tam mam aj tie diely, ked tam budem ,je to vacsinou na skoro cely den. takze ked rano dojdes, mozes si to tam skusit opravit.

ale ak si z dubaja tak to budes mat trochu daleko ;)

Odesláno

dakujem za ponuku, uz som sa objednal do servisu, bohuzial nemam cas za zapodievat sam opravou (aj ked ma take veci bavia).

V Dubaji som skoncil minuly rok a to vedla mojho nicku je moja SPZ-tka co som mal na mercedese :-)

Původně zaslal: PeterG

ak si z bratislavy alebo vies sem dojst, tak mam skoro komplet motor 1.6 TU5JP. ak mas ten isty, tak dojdi a mozes skusat menit suciastky a ked zistis ze je to ono tak vezmes tu ktoru potrebujes.

chodim cez vikend pripravovat stavbu mojho domu, tam mam aj tie diely, ked tam budem ,je to vacsinou na skoro cely den. takze ked rano dojdes, mozes si to tam skusit opravit.

ale ak si z dubaja tak to budes mat trochu daleko ;)

• O 2 týdny později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...