Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Rozdílná středová díra na ALU - vadí/nevadí?

Recommended Posts

Guest minimaxa
Odesláno

Co se muže hypoteticky stát, když alu kolo bude mít větší středovou díru než osazení na autě, popř. když se použije rozšiřovací podložka pod alu bez vnějšího středového osazení, tedy bude -li kolo držet jen na šroubech? řekněme že by se to namontovalo jen na zadní nápravu?

Guest Scratch
Odesláno

mam OZ s prumeren neco kolem 75 mm, naboj ma prumer 65,1 mm, dal jsem tam origo podlozku, co jsem dostal ke kolum, podlozka sedi na naboji, kolo sedi na podlozce (takze vlastne na naboji) a vse vyrfeseno OK. Poptej vyrobce kol, urcite ti to sezene, pokud je solidni. Kola jen na srouby muze dat jenom blazen.....

Guest minimaxa
Odesláno

ale to já vím jak to vyřešit, já se jen ptám, co by se stalo kdyby....to prostě bylo jen na šroubech..... uletí kolo?

Guest Scratch
Odesláno

ty srouby budou strasne namane pri jakekoliv nerovnosti, nicmene jsou lide, kteri treba davaji rozsirovaci podlozku 5mm a ta je bez toho rantliku a jezdi na tom, nicmene je to jednak o naboj, jednak o loziska a v neposledni rade o srouby a s tim jde ruku v ruce ulitle kolo. Ja bych to neriskoval..

Odesláno

Podložky bez vystředění jsem měl na š120 něco přez rok. Ale na 406 která váží 2x víc a líta 2x rychlejš bych si to už nedal.

Původně zaslal: Scratch

ty srouby budou strasne namane pri jakekoliv nerovnosti, nicmene jsou lide, kteri treba davaji rozsirovaci podlozku 5mm a ta je bez toho rantliku a jezdi na tom, nicmene je to jednak o naboj, jednak o loziska a v neposledni rade o srouby a s tim jde ruku v ruce ulitle kolo. Ja bych to neriskoval..

5mm podložky nemají středící kroužek. Většina aut by měla mít středící kroužen 7 mm.

[upravil dne 15.4.2008 čakom]

Odesláno

IMO dávat kola na náboj bez vystředění je pěkná ptákovina. Tohle se se učí snad už v prváku na střední průmyslovce (já jsem na střední průmyslovku nechodil) že šrouby neslouží k polohování dvou součástí (krom speciálních šroubů, ale ty na autě nemáš a ani je tam nedáš).

A co se může stát? Jak už někdo psal, tak namáhání šroubů na střih. To se může a nemusí dít. Přece jen největší sílu pobere třecí síla mezi diskem a nábojem, která je vylolaná normálovou sílou při utahování šroubů kol. Větší problém bych viděl v tom, že se Ti nepodaří dát to kolo přesně na prostředek. Desetina milimetru žádná míra, ale může to být i víc. Tím vznikne nevývaha a kolo bude jakoby poskakovat. Což se může projevit vibracemi. Ale ty vibrace nemusí být ani moc cítit. A podle přísloví tisíckrát nic zabilo osla, Ti pomalu odejdou ložiska apod.

Odesláno

takže je to takhle:

to osazení na náboji je důležité k tomu,aby jsi měl kolo správně vystředěné.po dotažení ho drží už jen a jen šrouby.takže pokud máš na kole větší díru,nech si na soustruhu vyrobit vymezovací kroužek.stačí i plastový.(většina liťáků,které dnes běžně koupíš mají díru velkou a výrobce k nim standartně dodává plastový kroužek přesně k typu auta...)

PS:šrouby samotné-i když mají konus,tak to kolo přesně nevystředí.už jsem to párkrát řešil...

Odesláno

Ještě je třeba rozlišit o jaké kolo se jedná. Plechový disk má nepoměrně větší výrobní toleranci protože nejdříve se do plechu prostřihnou otvory a pak se teprve čelo disku prolisuje,tím múže vzniknout malá, ale velice malá odchylka. Toto kolo je vhodné středit na výstupek náboje. AL kola jsou velice přesná a to pro jejich zpúsob opracování. Kuželový šroub s dlouhou dosedací plochou a malým úhlem náběhu vystředí a zajistí kolo naprosto dostatečně i když je střédová díra kola větší než středící kroužek. A že by mohlo kolo upadnout je čirý nesmysl. Pevnost jednoho správně dotaženého šroubu na střih je několik tisíc kg takže jeden šroub by udržel * všechna 4 kola* a na autě je jich 16 nebo 20. To je u auta bez dalšího dinamického namahání.Samozřejmě za jízdy se tyto síly zvyšují ale zároveň mění. Např při brždění se síla púsobící kolmo na osu kola přesune šikmo na kružnici šroubú. jinak řečeno ,kolo se má snahu pootočit a potom vše drží pouze šrouby a středový kroužek je ze hry venku. Kdyby konstruktéři měli obavu že to šrouby nevydrží zajistili by kolo třeba drážkováním ale tak tomu není jen s vyjímkou centrální matice, tam je aretováno.Pro další porovnání: prakticky toutéž silou je namahán brzdič a ten je přišroubován vetšinou jen 2 šrouby k těhlici kola a to bez dalšího zajištění, strach že by vám upadl nemá asi nikdo.

ještě jeden příklad, jistě jste viděli třeba na foto totální havárku a vedle leží kolo. To je vytržené s karosérie s tlumičem , kusem poloosy a zlomené nápravy. Šroubový spoj kolo a náboj patří k jednomu z nejpevnějších dílčích celkú na autě.

Všem co dočetli až sem přeji , neztrácejte kola a ani hlavu.

Odesláno
Původně zaslal: oťas

Ještě je třeba rozlišit o jaké kolo se jedná. Plechový disk má nepoměrně větší výrobní toleranci protože nejdříve se do plechu prostřihnou otvory a pak se teprve čelo disku prolisuje,tím múže vzniknout malá, ale velice malá odchylka. Toto kolo je vhodné středit na výstupek náboje. AL kola jsou velice přesná a to pro jejich zpúsob opracování. Kuželový šroub s dlouhou dosedací plochou a malým úhlem náběhu vystředí a zajistí kolo naprosto dostatečně i když je střédová díra kola větší než středící kroužek. A že by mohlo kolo upadnout je čirý nesmysl. Pevnost jednoho správně dotaženého šroubu na střih je několik tisíc kg takže jeden šroub by udržel * všechna 4 kola* a na autě je jich 16 nebo 20. To je u auta bez dalšího dinamického namahání.Samozřejmě za jízdy se tyto síly zvyšují ale zároveň mění. Např při brždění se síla púsobící kolmo na osu kola přesune šikmo na kružnici šroubú. jinak řečeno ,kolo se má snahu pootočit a potom vše drží pouze šrouby a středový kroužek je ze hry venku. Kdyby konstruktéři měli obavu že to šrouby nevydrží zajistili by kolo třeba drážkováním ale tak tomu není jen s vyjímkou centrální matice, tam je aretováno.Pro další porovnání: prakticky toutéž silou je namahán brzdič a ten je přišroubován vetšinou jen 2 šrouby k těhlici kola a to bez dalšího zajištění, strach že by vám upadl nemá asi nikdo.

ještě jeden příklad, jistě jste viděli třeba na foto totální havárku a vedle leží kolo. To je vytržené s karosérie s tlumičem , kusem poloosy a zlomené nápravy. Šroubový spoj kolo a náboj patří k jednomu z nejpevnějších dílčích celkú na autě.

Všem co dočetli až sem přeji , neztrácejte kola a ani hlavu.

mám jen 2 připomínky:

1-ptal se na alu kola

2-nevím,jak bohaté máš zkušenosti,ale z mých zkušeností je středící kroužek nutný.pokud ho nemáš,je to 50/50 že ti kolo sedne špatně-i když by se zdálo,že kužely šroubů ho krásně vystředí....

ale jinak na to máme stejný názor...:papa

Odesláno
Původně zaslal: minimaxa

ale to já vím jak to vyřešit, já se jen ptám, co by se stalo kdyby....to prostě bylo jen na šroubech..... uletí kolo?

Vadí. Kolo Ti neuletí, ale při vyšších rychlostech to bude házet. Řešení, jak sám víš -> středící kroužek ... ;)

Odesláno

Na čtyřdíře bez středícího kroužku nevystředíš kolo ani za zlatý prase, na pětišroubu je to už o něco lepší (rozdělení 360 stupňů na menší dílčí úhly), ale bez středícího kroužku je to fakt prasečina....

Odesláno

Asi nejlepší řešení je nechat si vytočit ten středící kroužek nebo ho sehnat u prodejce kol (jakéhokoliv), ale to už tu bylo řečeno. Nicméně si myslím, že i když nasazuješ kolo na středění na náboji, tak je tam určitá vůle - 0,1mm? Skoro bych řekl, že ty šrouby s kuželovou nebo kulovitou dosedací plochou to musí vystředit líp. Ale to je jen subjektivní názor...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...