Přejít na obsah

oťas

Uživatel
  • Počet příspěvků

    14
  • Registrace

oťas's Achievements

Mám víc než 10 odpovědí :-)

Mám víc než 10 odpovědí :-) (2/6)

0

Popularita

  1. Ze svého nového auta jsem měl radost, ale po zjištění, že spotřeba oleje je stejná jako benzínu a v kopci mě předjede i soused na fichtlu následovala otázka co stím. Po nastudování příslušné literatury, kdy jsem podle obrázkú zjistil jak vypadá motor zevnitř a proč vlastně funguje padlo rozhodnutí. Budu generálkovat. Oblečen do nových montérek, vybaven vědomostmi a pújčeným nářadím vše začalo. Netvalo dlouho, umytý a odtrojený motor ležel na ponku. Teď ho jen rozebrat a určit diagnozu. Rýhy ve valci a podpálené ventily na to však daly jasnou odpověď. Očištěné a popsané díly ležely pečlivě vyskládané v krabicích, aby se při montáži na nic nezapomnělo. Tenkrát se toho o kurvítkach mnoho nevědělo. Po rozhodnutí co koupit nové a co ponechat, následovalo sestavení motoru a jeho montáž do auta. S bušícím srdcem jsem netrpělivě otočil klíčkem. Motor naskočil, běžel tiše a pravidelně. Asi jsem tenkrát i trošku povyrostl. Kolegové v práci mě pasovali na zdatného mechanika a posílali za mnou své známé, kteří přicházeli se slovy, vy jste ten co opravuje auta? Jo odpovídal jsem. Pak následovali záludné otázky typu proč mě to nebrzdí a nebo jak vymněnit ložisko na poloose. Myslím, že teprve tehdy jsem se stal motoristou.
  2. Tak na to je těžká odpověď Zda auto i pokutu a nebo nic.
  3. oťas

    Jak jsem začínal s motorismem

    Vzkaz Medvědovi Pokud jsem byl mimo - tak omluva Pokud ne - tak dík
  4. Řekl bych, že by to bylo správné, v opačném případě by jsi byl taky rád.
  5. Pro pobovení těch mladších a ku vzpomíce starším. Psal se rok 1978 a múj řidičský průkaz ležel již čtvrtým rokem v zásuvce a o svém autu jsem jenom snil. Až pak to přišlo. Známý známého prodává. Na nic jsem nečekal a vyrazil na obhlídku. Ono totiž tenkrát auta nebyla, ani nová, ani starší. Kdo se jen zmínil že chce prodat, měl zástup kupcú u dveří a ti se trumfovali kdo dá víc. Když jsem skoro doběhl k dotyčnému tak jsem ji spatřil ŠKODA 100 Byla nádherná. Jasně červený lak, chromované stahovačky, hnědé koženkové potahy a navíc, všechny čtyři blatníky byli nové. Prostě luxux. Samozřejmě jsem byl unešen a tak dohoda byla otázka okamžiku. To že má sjeté pneumatiky až na plátno, blatníky natřené štětcem a olej teče i z míst kam se níkdy nenaléval, tak to jsem velkoryse přešel. Pan majitel mě ještě ukázal kde se cupuje benzín, jak zapnout sytič a pak už start. Odjížděl jsem za mávání celé jeho rodiny která se záhy stratila v oblacích kouře za mnou se valícím. Ještě jsem měl v uších jeho poslení radu,když to studený nechytne, je dobré nahřát svíčky na kamnech. Jak ale s sebou vozit rozpálený sporák, to už jsem asi zřejmně přeslech. A tak to všech no začalo.
  6. Vzhledem k tomu, že příspěvky mnohých jsou spíš o probléméch a následně o odstranění vad méně či více závažných, tak i já bych rád napsal pár řádkú na mé autí. Pro doplnění, je to 307 kombi v naftě. Padli jsme si do oka v jednom bazaru a tak už se mnou zústal. Jezdíme spolu rok a půl a to cestou i necestou. Pežotek slouží spolehlivě ve dne i v noci, často i za své možnosti. Jako nedávno jsem za něj zapřáhl plaťák se třemi kubíky dřeva. Neodmlouvá, neprotestuje, jezdí v horku, zimě i v dešti. Já mu na oplátku toleruju občas vrzající plasty, sem tam kmitnuvšísi kola, praskání žárovek, nebo hlášky na PP které stejně nestihnu přečíst. Když příjde jeho čas, zajedu s ním na STK, tam on se těší. Zkontrolují ho podle rodného listu, zašimrají na nápravě, srovnají kukuč, aby lépe viděl a pochválí ho že dobře vypadá. Pak mu řeknou že na dva roky může mezi ostatní. Nijak ho nerozmazluji, o co si řekne to mu dopřeju, ale nedostává žádné zbytečnosti. Na umývání mu stačí voda a to stejně až tehdy, když už si není vúbec podobný. Jen jsem mu před rokem pořídil nová kolečka. Byla od jeho většího bráchy kterému už byla malá. Stejně jsem mu je dal proto, abych před zimou nemusel čekat frontu v pneuservisu. Nešťoucham s ním do jeho kamarádú, nemá to rád a asi by ho to i bolelo. Na pěkné silnici si sám škube plynovým pedálem a chtěl by dohnat ostatní. Že prý by si skusil kolik mu to jede, ale já mu to nedovolím. Zbytečně ho nevytáčím, ale on mě někdy ano. To když na mě bliká oranžovým okem a křičí, že jestli mu hned nedám nafty tak mě chcípne. Tak mu pak řeknu, že jetli jo, tak ho tady nechám a pújdu pěšky. To on by nerad. Je zvyklý na svůj domeček, má tam teplo, neprší na něj a tak mě vždycky domů doveze. Je to myslím dobré autí a nebo jinak, není horší než ostatní. Netrápí mě žádnými závadami a těch pár drobností přejdu s nadhledem a kdyby přece jen chtěl trucovat, pohrozím mu že jestli nepřestane tak mu začne klouzat spojka, nebo se mu ucpe FAP a pak skončí ve špitále, tak si to radši rozmyslí. Určitě spolu ještě hodně dlouho vydržíme. Tímto mu děkuji za jeho věrné služby a slibuji mu, že až jednou zmnění majitele, tak určitě né pod cenou. To si přeci nezaslouží.
  7. Ještě je třeba rozlišit o jaké kolo se jedná. Plechový disk má nepoměrně větší výrobní toleranci protože nejdříve se do plechu prostřihnou otvory a pak se teprve čelo disku prolisuje,tím múže vzniknout malá, ale velice malá odchylka. Toto kolo je vhodné středit na výstupek náboje. AL kola jsou velice přesná a to pro jejich zpúsob opracování. Kuželový šroub s dlouhou dosedací plochou a malým úhlem náběhu vystředí a zajistí kolo naprosto dostatečně i když je střédová díra kola větší než středící kroužek. A že by mohlo kolo upadnout je čirý nesmysl. Pevnost jednoho správně dotaženého šroubu na střih je několik tisíc kg takže jeden šroub by udržel * všechna 4 kola* a na autě je jich 16 nebo 20. To je u auta bez dalšího dinamického namahání.Samozřejmě za jízdy se tyto síly zvyšují ale zároveň mění. Např při brždění se síla púsobící kolmo na osu kola přesune šikmo na kružnici šroubú. jinak řečeno ,kolo se má snahu pootočit a potom vše drží pouze šrouby a středový kroužek je ze hry venku. Kdyby konstruktéři měli obavu že to šrouby nevydrží zajistili by kolo třeba drážkováním ale tak tomu není jen s vyjímkou centrální matice, tam je aretováno.Pro další porovnání: prakticky toutéž silou je namahán brzdič a ten je přišroubován vetšinou jen 2 šrouby k těhlici kola a to bez dalšího zajištění, strach že by vám upadl nemá asi nikdo. ještě jeden příklad, jistě jste viděli třeba na foto totální havárku a vedle leží kolo. To je vytržené s karosérie s tlumičem , kusem poloosy a zlomené nápravy. Šroubový spoj kolo a náboj patří k jednomu z nejpevnějších dílčích celkú na autě. Všem co dočetli až sem přeji , neztrácejte kola a ani hlavu.
  8. Mášli z centrálu vvýstup na směrova svvětla tak ho protahni do motorového prostoru, tam ho rozdvoj a přes diody napoj na levou a pravou směrovku.
  9. Samozřejmě že podvozky aut si vyžádají opravu či výmněnu dílu. Rozdíl je jen vtom kolik na to musí najet kilometru. A to je dost zásadní.
  10. Pažouta mám těch 7 měsícu. auto hezké a praktické ale už teď vím že to bez investic nepujde.
  11. Jenom pro doplnění. auto bylo řádně servisováno, Investice pouze olej, filtry, destičky, řemeny, pneu, bateriea jednou doplněna klima. Oprava žádná. Koupil ho kamarad, má ho 7měsícu a spokojenost. Jinak je auto v puvodním stavu a z jeho strany naprostá spokojenost!
  12. Řek bych nedobrá koupě. Muj předchozí vuz nissan .V době koupě najeto 33000 km po 6 letech prodán se 160000km. Investice do oprav ani koruna. Tedy 0 kč. Moje současná 307 -- to se teprve uvidí.
  13. Od 18.8. mám zamluveno ubytovaní na ostrově Hvar na 14 dní ve 3 apartmánech pro 11 osob, ale protože nás pojede jen 7 a jeden apartmán zustavá volný, tímto se táži nemněl by někdo zájem v tomto termínu strávit dovolenou. Případné dotazy na tel. 737882695
  14. oťas

    stav km

    Švagr prodával 406 2.1 td do bazaru. Byla 7 let jetá a měla 450 000 kilometru. Kupoval ji novou, nebyla nikdy havarovaná a v puvodnim pěkném laku. Kdo si myslí že ji bazar prodal s tímto počtem kilometru ať klikne. Tyto auta kupujeme se 120 000 km a ve velice dobrém stavu. Bohužel je to tak a tyto auta se pak stávají bezednou dírou na peníze za opravy.
×
×
  • Vytvořit...