Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Obrusit vacky ???

Recommended Posts

Odesláno

Zdraviiim.

Kvoli presakujucemu oleju spod hlavy motora idem dat na mojom Peugeote 306 sedan 1.4 8V, 55KW vymenit tesnenie pod hlavu.

Typek co mi to ide robit mi bude menit aj tesnenie na vyfukovom potrubi, na sacom potrubi, na termostate a gufero na vacku a na ventiloch.

Bude mi aj obrusovat dosadacie plochy hlavy.

Jeden kamarat mi hovoril, ze si mam dat obrusit 2 vacky. Ze len o trocha. Ze to paradne zvysuje vykon (aj 5 PS na jednu vacku) a ze len o trocha to zvysuje spotrebu. Hovoril ze by som tam mal mat 4 vacky.

Neviete co je na tom pravdy ? Popripade ci sa to oplati dat spravit ? Neskodi to nejak motoru alebo respektive ako moc stupa spotreba ?

Do takychto veci som lama, takze sry ak je to blba otazka.

Odesláno

S tým kamarátom sa radšej bavte o babách, autám nerozumie. To len niekde počul alebo čítal. Ak máš 8v motor, tak máš jeden vačková hriadeľ a na ňom 8 vačiek. Pre každý valec je jedna na sací ventil a druhá na výfukový. Brúsenie vačiek sa občas robí ako úprava na zvýšenie výkonu motora ale iba pri športových úpravách spolu s inými vecami. Prebrúsením vačiek sa dosť mení časovanie ventilov čo v konečnom dôsledku môže mať vplyv na výkon ( určite nie 5 PS na vačku či valec) ale zároveň dosť ovplyvňuje spaľovanie a s tým spojené veci. Ak chceš zvýšiť výkon tak radšej zvoľ cestu prečipovania alebo inej menej drastickej metódy.

Odesláno

obrousit vačky?pokud vím tak se dávaj ostrý vačky který ti díky jinejm úhlům změní načasování ventilů a používá se to hlavně u závodáku a při takovejch úpravách když se staví závodní motor takže snížit hlavu,T písty atd....

Odesláno

No jako do chiptuningu sa nejak nehranem, najme ked to na mojom aute spravi len 8 PS a chcu za to v kvalitnom servise 5 litrov.

Hento ma len napadlo, nakolko moc by som za to nedal, ked uz bude mat hlavu dole.

Jedna sa len o to ze dneska sa tam idem uz objednat, a len som sa chcel informovat, ze pokial by to robil odbornik, ktory sa tomu rozumie ci sa to oplati alebo ne...

Diki za info

Odesláno

Lubk0: je to pitomost už jen z toho důvodu, že vačka upravená na agresivnější časování , která má navíc ještě něco vydržet a nezničit motor, bude stát možná víc, než ten chiptuning a výkonový nárůst bude cca stejný. Vačku můžeš nechat upravit na různé úhly časování, nicméně výraznější úpravy už nejsou vhodné do běžného provozu, ty jsou tak možná na závodní dráhu. S ostřejší vačkou mimochodem roste i spotřeba.

P.S.: kamarádovi pogratuluj, má ode mně body za originalitu. Vymyslet p***vinu takového formátu, to je už skoro umělecká disciplína. :D :D

[upravil dne 10/4/08 Fakir]

Odesláno

OK :D Odkazem :D

Ja som v tomto lama tak preto som sa pytal, tiez sa mi to nezdalo ze by to bolo take jednoduche

Odesláno

navic ostrejsi vacka potrebuje i vyssi volnobezne otacky motoru, coz taky na jezdeni do mesta neni vhodne, navic rozjedy pri vyssich otackach nici spojku atd atd, proste na 1,4 8V blbost jak noha, jediny s cim si muzes pohrat je vybrouseni a prelesteni sacich a vyfukovych kanalku, tak aby tam nebyly ostre hrany, ale to jen tak pro dobrej pocit a z dlouhe chvile

Odesláno

Klidně si ji nech přebrousit pokud se ti do toho chce investovat, ale posunese ti špička kroutícího momentu výše a motor se bude dát točit do vyšších otáček. Samozřejmě potom bude logicky i větší spotřeba. Vačky se dají nabrousit na různé úhly, když to moc nepřeženeš dá se stím jezdit i na normálních silnicích a nebudeš muset měnit ani pružiny na ventilech. Myslím že cena přebroušení je okolo 3000,- Ale podle mě zcelá zbytečná úprava. Jo a volnoběh ze zvyšuje pokud máš odlehčený setrvák a ne ostřejší vačku!!!!!

Odesláno

i při úpravě vačky, čím \"ostřejší\" tím máš neklidnější volnoběh a musí se trošku zvyšovat... bylo to poznat i když sem dal do favorita felďáckou vačku která je ostřejší jenom o trochu

Odesláno

No jestli si myslíte že když zbrousíte vačku či dáte vačku s ostřejším úhlem vrcholu že tím zvednete výkon nebo krouťák tak jste na omylu. Abyste dosáhly většího výkonu tak se dává vačka tupější (s větším úhlem vrcholu), tím dosáhnete toho že ventyl zůstane déle otevřený - výce směsi na spálení - výce výkonu (toto je samozřejmě nutné doplnit dalšími úpravami hlavy a spousty dalších věcí) .Vrchol vačky č 2 na obrázku.

[upravil dne 10/4/08 matador]

post-0-14109599874768_thumb.jpg

Odesláno
Původně zaslal: Tomat1

Klidně si ji nech přebrousit pokud se ti do toho chce investovat, ale posunese ti špička kroutícího momentu výše a motor se bude dát točit do vyšších otáček. Samozřejmě potom bude logicky i větší spotřeba. Vačky se dají nabrousit na různé úhly, když to moc nepřeženeš dá se stím jezdit i na normálních silnicích a nebudeš muset měnit ani pružiny na ventilech. Myslím že cena přebroušení je okolo 3000,- Ale podle mě zcelá zbytečná úprava. Jo a volnoběh ze zvyšuje pokud máš odlehčený setrvák a ne ostřejší vačku!!!!!

Investovať do obrúsenia vačky je bohapustá blbosť. Priemerný strojár vie že vačkový hriadeľ je výkovok s povrchovým tepelným opracovaním nitridovaním a kalením pre väčšiu odolnosť. Zbrúsiť túto odolnú vrstvu čo i len o 1 mm znamená značné zníženie životnosti celého hriadeľa. To sa dalo robiť na Š 120 kde vačka stála 1500 SK. Ak si to dotyčný dá urobiť, tak rovno nech šetrí na novú vačku a zdvihátka.

Odesláno

Fakt nechapem naco ludia spekuluju a snazia sa dostat z 1.4 o \"3 kone viac\" , Sak si si mal rovno kupit 1.6 - 2.0 a gumovat kazdu krizovatku, vykon mas, spotrebu tiez paradnu a ziadne spekulacie o vacke. Preboha.

Toto ma fakt bavilo mozno na mojej skode rapid ale aj tam som radsej napasoval motor z fava + karbosa zo 130 ky a upraveny vyfuk a to sa gumovalo. Nastastie som z toho vyrastol ;):papa

Odesláno
Původně zaslal: Lubk0

Dobre dobre :D Uz som pisal ze si to nedam spravit :D :D :D

To moje frflanie nebolo tebe ale \"kolegovi\" Tomat1. Ten mal snahu tu rozvíjať nejaké pseudo teórie , tak som mu to vysvetlil ešte inak.

Odesláno

qity3

Kupil som to preto, lebo to bola dobra kupa, ktora sa mi nahodou naskytla. Radsej by som prijal iny motor, ale hold mal tam takyto. A ano, mohol som kupit iny, ale chcel som konecne auto, co sa nekazi (nakolko som mal pred tym FIATI ) + auto co ma \"kufor\"

A bol by som asi hlupy, keby som tamto nezobral. Bol kupovany od kamaratovho stryka, ktory si ju kupil novu ked mal 56Rokov. 1.Majitel, ani raz nesuchnute, neburane, ani jednu noc mimo garaze, original 52 000Km, ziadne upravy, iba pridane tazne. Inac origos neposkrkane puklice, setko. A kupil som ho za 80 000SK, este teraz mi zanho nukaju 100 litrov a viac.

Jedina vada co tam bola je ten presakujuci olej.

Bola to len otazka, nakolko som hned na zaciatku pisal ze na tieto motorove veci som lama. A pytal som sa preto, lebo ked uz bude ten motor otvoreny, a bolo by tak \"lahke\" zvysit ten vykon, tak preco nie. Ale uz som pochopil, ze to je picovina.

Takze skus si nabuduce odpustit to frflanie.

Odesláno

No tak snad je samozřejmý, že když se něco obrousí s povrchovou úpravou, že se to musí nechat znovu zakalit. To ví snad každý průměrný strojař, myslíš, že 3000Kč by někdo chtěl jenom za otupění vačky? Měl jsem vačku 260 na 260 ve favoritu a volnoběžné otáčky jsem ještě snižoval. Točilo mi to nějak okolo 6000 ot. Ta vačka byla docela znát, ale v téhle době bych si asi koupil auto se silnějším motorem než něco vylepšovat.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...