VIP3R Odesláno 29. květen 2008 Odesláno 29. květen 2008 Původně zaslal: čakom Kekros: jakej odpor si tam dal? Já tam dal tuším 480Ohm. Tady menší návod jak zbastlit žárovku z LEDky : Citovat
Kekros Odesláno 29. květen 2008 Odesláno 29. květen 2008 Původně zaslal: čakom Kekros: jakej odpor si tam dal? no koupil jsem si ledku a k ní odpor na 12 V ( nevim jakou má hodhotu, mně v krámu stačí říct tohle ).Jinak bych asi příště možná koupil 3 mm jinak ty 5mm se tam vejdou v pohodě taky. tak neni co řešit, ale ty 5 mm jsou možná zbytečně velký Citovat
Kekros Odesláno 29. květen 2008 Odesláno 29. květen 2008 ale určitě jistější je si to spočítat aby to bylo tip top. možná prot se mi připálilo to ovládání na klimu VIP3R : návod super Citovat
čakom Odesláno 30. květen 2008 Odesláno 30. květen 2008 Původně zaslal: Kekros ale určitě jistější je si to spočítat aby to bylo tip top. možná prot se mi připálilo to ovládání na klimu VIP3R : návod super Ono taky po nastartování tam je kolem 13,7V VIP3R: na ty plíšky si to pájel? [upravil dne 30.5.2008 čakom] Citovat
bednarir Odesláno 30. květen 2008 Odesláno 30. květen 2008 vip3r: Jak jsi upravil to osvetleni na cerveno/modrou? Pouzil jsi nejakou barevnou folii? Jakou? A nebo jenom jinou barvu LED diody? Citovat
Kekros Odesláno 30. květen 2008 Odesláno 30. květen 2008 Původně zaslal: čakom Ono taky po nastartování tam je kolem 13,7V [upravil dne 30.5.2008 čakom] no tak to je jiná, tak to bude asi tim , ale zase v těch budíkách drží dobře, tak zajdu koupit radši silnější odpůrky Citovat
VIP3R Odesláno 30. květen 2008 Odesláno 30. květen 2008 Původně zaslal: čakom VIP3R: na ty plíšky si to pájel? Tuším že jsou 2 typy těch plíšků - některé se musí pájet, do některých stačí zasunout LED s nožičkama vyhnutýma nahoru (jako je to na těch fotkách). Ale lepší je to připájet... Původně zaslal: bednarir vip3r: Jak jsi upravil to osvetleni na cerveno/modrou? Pouzil jsi nejakou barevnou folii? Jakou? A nebo jenom jinou barvu LED diody? Já tam dal červené LED (pod segmenty, které jsem chtěl mít červené, omotal jsem je černou izolačkou, aby nesvítily tam, kam nemají a netlouklo se to s modrou) - nesehnal jsem fólii, se kterou by to vypadalo líp než to mám teď... Citovat
VIP3R Odesláno 30. květen 2008 Odesláno 30. květen 2008 Původně zaslal: Kekros no tak to je jiná, tak to bude asi tim , ale zase v těch budíkách drží dobře, tak zajdu koupit radši silnější odpůrky Odpor závisí na typu LED - každá barva má jiné parametry a při nákupu by ti je měli říct, tady je výpočet odporu: Rv = (Upalubní – ULED) : I Rv...výsledný odpor (ohm) Upalubní…palubní napětí (12V) ULED…napětí diody (v mém případě 3,5V) I…proud diody (v mém případě 20mA musíme dosadit v A takže 20mA = 0,02A!) Tak teď vypočítáme odpor, který mi vyšel 425ohm, takový se ale nevyrábí proto použijeme hodnotu nejbližší vyšší... Citovat
romales Odesláno 30. červenec 2008 Odesláno 30. červenec 2008 Ahoj, chystam se na modre podsviceni. Vcera jsem vymontoval hodiny. S demontazi jsem nemel zadny problem. Zkousel jsem rozebrat cele hodiny a misto te zlute folie s temi cernymi okraji dat folii modrou. Vysledek nedopadl moc dobre, protoze ty zarovky co tam jsou nemaji bile svetlo tak ta modra byla takova posra.... Vyhlidl jsem si tedy asi 4 typy modrych led diod. Budu zkouset, ktera se tam bude hodit nejvice. 2300 mcd / uhel 40st nebo 600 mcd / uhel 120st nebo 200 mcd / uhel 150st nebo 1100mcd / uhel 60st vybiral jsem LED, ktere maji vysokou svitivost a hlavne velky uhel abych tam nemel bodove svetlo. Hodiny jsem zkousel zapinat na stole. Pripojeni neni vubec slozite. Je tam napajeni 12V pro podsviceni a 5V pro chod hodin. Bohuzel se tam musi pripojit oboji najednou, jinak na displeji nic neuvidite A ted par obrazku rozebranych hodin: Jestli to budete zkouset pripojovat tak pozor na polaritu !!! Pak vlozim dalsi foto az bude svitit podle mych predstav. [upravil dne 30.7.2008 romales] Citovat
romales Odesláno 31. červenec 2008 Odesláno 31. červenec 2008 Ahoj, dnes jsem uz konecne dodelal to podsviceni hodin. Ze 4 typu LEDek jsem vybral 1100mcd / uhel 60st CREE CREE ma polokulatou hlavicku a svitila nejlepe. LED diody jsem napajel jak bylo napsane v navodu od VIP3R. Odpor jsem zvolil 470R protoze je LED na 3,3V a proud by mel byt 20mA => (12-3,3)/0,02 = 435R a nejblizsi vyssi je 470R. S tim 470R to sviti docela hodne, klidne muze byt i dalsi v rade 510R, 560R. No a toto je vysledek. Vypada to zajimave, ale je to moc bodove. Je to proto, ze jsem odstranil tu zlutou folii a svetlo se nemelo jak rozptylit. Tak jsem zkusil podle rad zbrousit LED a zmatnit smirkovym papirem. To moc nepomohlo. Tak jsem si koupil v Tescu takovou tu modrou slozku na dokumenty a vystrihl jsem z toho dva kusy podle te zlute co tam byla. Nasadil jsem je misto te zlute folie obe dve modre najednou. A toto je vysledek me prace s podsvicenim hodin. Vypada to hodne dobre. Jeste to dam do auta a zjistim jak to bude vypadat v aute a hlavne v noci. Nakonec jsem ty modre folie oddelal a mam to bez nich. Proste se mi to vic libilo. Jen pro porovnani prikladam oba obrazky. Bez a s dvema modryma foliema. Dalsi pokracovani bude s budikama Citovat
VIP3R Odesláno 31. červenec 2008 Odesláno 31. červenec 2008 Zkus tam dát jen obyčejný bílý papír, ten to možná rozptýlí ještě líp... Já jsem ještě navíc tu podsvětlovací komoru zevnitř vylepil alobalem a podsvit je mnohem rovnoměrnější, ale to už jsou jen detaily, takhle to je taky good. Citovat
Guest Scratch Odesláno 31. červenec 2008 Odesláno 31. červenec 2008 ja se do toho chci pustit taky, ale z tech budiku mam fakt strach.... Citovat
Kekros Odesláno 31. červenec 2008 Odesláno 31. červenec 2008 Původně zaslal: Scratch ja se do toho chci pustit taky, ale z tech budiku mam fakt strach.... jak to bude vypadat nebo z rozebírání ? Citovat
VIP3R Odesláno 31. červenec 2008 Odesláno 31. červenec 2008 Původně zaslal: Scratch ja se do toho chci pustit taky, ale z tech budiku mam fakt strach.... Já se bál taky, ale je to nakonec hračka... Citovat
chuck11 Odesláno 31. červenec 2008 Odesláno 31. červenec 2008 Tak tak romales já tam dal kus obyčejného bílého papíru:super Citovat
klm16 Odesláno 31. červenec 2008 Odesláno 31. červenec 2008 chlapi co sa vam nepaci na klasickom orandzovom podsvieteni ???? mne sa to paci :-) modra uz je otrepana ked tak luxusna biela alebo UV svetlo :-) Citovat
Kekros Odesláno 31. červenec 2008 Odesláno 31. červenec 2008 Původně zaslal: klm16 chlapi co sa vam nepaci na klasickom orandzovom podsvieteni ???? mne sa to paci :-) modra uz je otrepana ked tak luxusna biela alebo UV svetlo :-) bílolu jsem chtěl, ale nakonec je jenom v budíkách Citovat
romales Odesláno 6. srpen 2008 Odesláno 6. srpen 2008 Nazdarek, tak opet dalsi modre podsviceni. Tentokrat jsem delal podsviceni tlacitek. Vsechny tlacitka jsem si z auta vytahnul. Jde to docela dobre. Zarovka z tlacitka jde vyndat uplne jednoduse. Vytahne se z tlacitka zespodu - viz foto. Predni cast tlacitka lze take jednoduse rozebrat. Staci opatrne zabrat nozem a je to - viz foto Misto puvodni zarovky jsem dal modrou 3mm led 3500/20stupnu spolu do serie s miniaturnim rezistorem 0,4W 680R. Priste bych dal mozna mensi rezistor 560R. To ale zalezi na kazdem z nas podle toho jak moc to ma svitit. Na kazdem tlacitku je rezistor neco kolem 88 Ohmu. Je to kvuli tomu, kdyz neni tlacitko aktivni tak sviti mene, proto ten rezistor. Kdyby jste tam tento rezistor nechali, tak by jste nepoznali, jestli je tlacitko zapnute nebo vypnute, protoze na led je to maly rezistor. Na kazdem tlacitku jsem proto tyto rezistory vymenil za miniaturni rezistory 0,4W 680R. Klidne muze byt mensi 560R nebo 470R. Puvodni rezistor Novy rezistor Jine tlacitko - dioda zustava - novy rezistor - tady rezistor 560R protoze je zde do serie dioda, ktera snizi napeti zhruba o 0,7V. Aby byla zachovana stejna svitivost, tak jsem dal mensi rezistor. Montaz noveho rezistoru - jine tlacitko Montaz noveho rezistoru - jine tlacitko Montaz noveho rezistoru - jine tlacitko Misto zlutych plexi, ktere delali zlute svetlo jsem dal jen bily papir, abych mel lepsi rozptyl svetla. No a toto je vysledek meho snazeni. Nestisknute tlacitko Stisknute tlacitko U cerveneho tlacitka jsem nechal cervene plexi, bily papir jsem nedaval. Nestisknute tlacitko Stisknute tlacitko Dalsi zmena podsviceni se bude tykat topeni. Citovat
romales Odesláno 6. srpen 2008 Odesláno 6. srpen 2008 Ahoj, ted bych popsal vymenu podsviceni u regulace topeni. Toto byla nejvetsi mrda.... Bylo to docela na dlouho. V prvni rade dostat regulator z auta bylo jak dostavat jezka z klece. A netesim se az ho budu instalovat nezpet to bude jeste horsi. Musel jsem sundat radio, drzak na radio, hodiny, tlacitka a tak. Pak jsem se teprve dostal k lankam, ktere jsou pripojene k regulatoru zezadu. Vsechny jsem odpojil. Jsou tam celkem 4 lanka a jeden konektor s napajenim. Po odmontovani to vypada nejak takto. Po otevreni jsem zjistil, ze to nebude zase tak jednoduche. Dostat zlutou barvu z folie bylo nemozne. Musel bych tu cernou folii odlepit a pravdepodobne bych ji pri tom odlepovani ponicil. Tak jsem si rekl. Jestli je folie zluta nebude vadit, kdyz udelam cervene podsviceni. Dalsi nemile prekvapeni bylo, ze tam jsou jen 4 zarovky. To bych se 4 LED nikdy neosvitil tak soumerne. Nakonec jsem se rozhol, ze si udelam vlastni desku. Koupil jsem si tedy univerzalni plosny spoj a zacal s pajenim LED. LED jsem koupil 5mm a vsechny jsem obrousil pomoci smirku. Na kazdou cervenou LED jsem dal do serie odpor 560R - muze byt i vetsi, sviti to docela hodne. Dale jsem koupil dve modre 5mm LED, ke kterym jsem dal odpor 470R - muze byt vetsi. Po zapajeni to vypadalo nejak takhle. Neleknete se - je to docela sado. A s prednim krytem to vypada nasledovne Cervene LED, ktere osvecuji terciky na regulatoru (celkem 3 cervene LED smerujici doprostred k tem diram pro osky.) Tyto LED jsem musel zbrousit docela hodne z obou stran, protoze se mi dotykali regulatoru a neslo s tim otacet. Po zbrouseni byli takove obdelnikove. Ted uz mi zbyvaji jen budiky a ovladani stahovani oken. Pak chci dat jeste bilou LED do osvetleni interieru a chci tam dat i postupne rozsvecovani a zhasinani tohoto svetla. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.