klacek2006 Odesláno 6. srpen 2025 Odesláno 6. srpen 2025 (upraveno) Ahoj všem. Možná se s tím už někdo setkal, možná pro někoho novinka, ale jsem trochu bezradný a tak vás trochu "vyzkouším".). Mám 307cc 100kW, 2004 benzín a chybu P0410. Všechny komponenty jsou funkční a tak jsem se dobral až k výsledku, kdy vzduch tlačí, zpětný ventil funguje, ale díky karbonu uvnitř vzduchovodne cesty v motoru se to nedostane tam kam by mělo. Nemá někdo zkušenosti nebo obrázek jak se to v tom motoru klikatí? Díky moc za každý nápad nebo radu. Upraveno 6. srpen 2025 uživatelem klacek2006 Přidání obrázku Citovat
Dave_k Odesláno 6. srpen 2025 Odesláno 6. srpen 2025 RFN má hodně zmáknutý @VojtouNerCZ. Jinak mám v autě stejnej motor, 260t. km najeto a nikdy jsem u tohodle motoru o problému s karbonem neslyšel. Citovat
klacek2006 Odesláno 6. srpen 2025 Autor Odesláno 6. srpen 2025 Já ho koupil dva roky zpět a tak nějak jsem tu chybu, co mi tam občas skočila (P0410) toleroval, protože jsem nějak neměl pocit, že je něco špatně, takže jednou za čas jsem jí smazal a myslel si, že je to spojený s jiným dílem ve voze... Jenomže teď když se blíží technická ..) No a do toho jsem ještě tak nějak zjistil že muselo být bořený na předek.. To když jsem "opravil" problém s prvním stupněm dochlazováku... Jinak .. Na foru jsem někde četl, že by to (odstranění karbonu) znamenalo sundat vršek motoru .. A nebo druhá cesta vypnout funkci v jednotce a zaslepit. Tunning... Ale pak si lámu hlavu co na to na technické... Teoreticky chybovka bude nic a testy (bez toho vypnutého) budou taky ok... Většinou to prochází, údajně .. Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 6. srpen 2025 Odesláno 6. srpen 2025 (upraveno) Obrázek nemám, ale jsou tam kanály vedoucí na výfukové ventily. Řešení je následovné. Oficiálně sundat palici a mechanicky vyčistit. Pokud to není úplně utemovaný, tak to prolejt nějakým žroutem karbonu a pak projet a doufat, že to vylítá, nebo případně řešení brutální, ale osobně jsem to už dělal (nápad není můj, je to z FR fóra, kde to dělají frantíci takto v autorizáku)-pořádně to prolejt opět čističem na karbon, nechat nějakou dobu působit, ventil nechat venku, do koncovky výfuku natlouct dřevo (aby jsme ho zaslepili cca na 80%), nastartovat a držet pod plynem. Autu se to nelíbí, samozřejmě bude vzdorovat, házet chyby atd, ale pokud to není ucpaný tak, že je nutné sundat hlavu a čistit mechanicky, po chvíli trápení to vystřílí z otvoru na ventil ven. Dej si tam hadr,je to marast. A Francouz doporučoval hasicí přístroj ale prý jim to nikdy nechytlo. Jinak opravdu je to ucpaný? Když dáš ventil ven a nastartuješ, tak z tama nejde tlak? Kdyby šel, může být KO čerpadlo. Ono sice funguje ale nahodile vykazuje chybu. Já takto vyměnil 4 kusy než to zabralo. No a tenhle systém nemají všechny RFN. Mají to většinou vývozní verze pro Německo, kdy RFN v základu plnilo normu Euro3 ale s tímhle sekundárem a egrem to jsou Euro4. Upraveno 6. srpen 2025 uživatelem VojtouNerCZ Citovat
klacek2006 Odesláno 6. srpen 2025 Autor Odesláno 6. srpen 2025 Čerpadlo jsem zkoušel a fachčí.. Vzal jsem hadici a zkusil fouknout dovnitř místo toho zpětného ventilu, který jsem měl mimo a nic se nedělo... Pak jsem to zkusil i zkompletovat a nechal jsem si ten zpětný ventil bez plastového "věnečku" abych viděl jak se hýbne, pokud by zafungoval a nic... Čerpadlo jelo, fukalo jak šílený, ale zpětný ventil se ani nehl... Jediný proč se to zakarbonovalo mě napadá, že ten zpětný ventil tolik netěsní, (pokud se to vyřeší, vyměním ho), takže to šlo z výfuku v době kdy nešlo tohle sekundární čerpadlo zpět... Nejspíš... Ohledně metody ala Francouz... Tomu bych se asi chtěl raději vyhnout..) Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 6. srpen 2025 Odesláno 6. srpen 2025 (upraveno) Jak píšu, čerpadlo může tlačit ale nemusí být OK. Je to běžný problém, sice fungují ale vykazuje vadu. Dej ventil úplně mimo auto a nastartuj. Pokud z toho otvoru půjde tlak, kanály jsou průchozí. Potom namontuj ventil, nech odpojenou hadici z čerpadla a zase nastartuj. Tak si ověříš těsnost, jestli z ventilu nic nejde, nic mu není. Ventil nový neseženeš, jen použitý. A ústně profouknout nejde. Aspoň mně se to nikdy nepovedlo. Upraveno 6. srpen 2025 uživatelem VojtouNerCZ Citovat
klacek2006 Odesláno 6. srpen 2025 Autor Odesláno 6. srpen 2025 (upraveno) Tak ono by tedy na tenhle test mělo stačit nastartovat, sundat hadici z čerpadla a zatlačit (otevřít) zpětný ventil... Vyzkouším.. Dám vědět.. Ale fakt mi to přijde spíše neprůchozí uvnitř.. A když to Francouzi takhle řeší, tak asi pár případů už měli ... No ohledně Euro 3/4 jsem někde četl že jsou tyhle varianty, ale díky Tobě tomu už rozumím, díky ..) A ano, je to dovoz z Německa ... Akorát tedy, dotaz... Neřeší to Euro 3/4 EGR ? Tohle by mělo jen nějak rychleji při studeném motoru při nastartování podpořit vyhřátí katalizátoru po dobu 30s - 90s. Jakmile je motor zahřátý nemá to valný význam na emise... Upraveno 6. srpen 2025 uživatelem pavelu96 Nepiš další příspěvky po sobě - použij "Upravit" Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 6. srpen 2025 Odesláno 6. srpen 2025 (upraveno) Z logiky věci jo, z praxe jsem tohle viděl jen na autech s euro 4. Ale třeba se mýlím, až tak moc jsem ohledně toho nepátral. Resp jsem ještě neviděl RFN s egrem ale bez pumpy. Má to při startu pomoc snížit emise když jede auto na sytič, ulevit katu a rychleji zahřát výfuk. Upraveno 6. srpen 2025 uživatelem VojtouNerCZ Citovat
klacek2006 Odesláno 6. srpen 2025 Autor Odesláno 6. srpen 2025 (upraveno) Tak máme jistotu. Ucpáno... Ani vánek ven, ani vánek dovnitř.... Asi jsem ale našel i ta místa, která by to měla svádět, akorát je to taková "kličkovaná". Trochu jsem tam rýpal štětečkem a vyfoukaval vzduchem. Jdu si hrát dál.... Upraveno 6. srpen 2025 uživatelem klacek2006 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.