Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

To Lachim : Tak samozdřejmě alternativa, kdy by byl použit karburátor ze š120/130 mě napadla taky, samosebou by se to objevilo na výkonu a na spolehlivosti, abych to upřesnil můžeš prakticky použít jakýkoliv karburátor tě napadne, takže když už bych pomýšlel nad zástavbou karbu ze 120, proč nezvolit rovnou karbec ze 136 favorita, což by bylo jako koncové řešení pro ekonomický provoz a optimální výkon 1,4 motoru asi to nejlepší. Problém jo v tom že sací potrubí, jaksi taksi nepasuje na přírubu karburátoru, SOLEXový karburátory mají přírubu tvaru kosočtverce bez hran s difuzorem a klapkou uprostřed, přichycení na dva protilehlé šrouby( stejné řešení karburátory JIKOV, jednokomorové), Pokud vím 120 mají SEDR, a ten je na čtyry šrouby a příruba ma tvar obdelníku, a jsou vidět ze spodu oba difuzory, protože je dvoukomorovej. šlo by tohle řešit nějakým přechodových kusem(nevýhoda, výsledná výška karburátoru, nemožnost použití origo sacího tubusu, a hádankou by bylo koncové výření směsy v tomto přechodu a výslednej vliv na výkon),další řešení by bylo použít komplet sací potrubí které by pasovalo k tomuto karburátoru, bohužel se však pro motory TU nevyráběly karburátory, pro které by byl SEDR ekvivalentem jako je v případě SOLEX ---> JIKOV, pokud vím používali se pouze webery a ty měli přírubu tvaru čtverce.Pak by šlo použít origo weber ze starších 205 i se sacím potrubím. Další možností by bylo zbastlit, lépe řečeno přivařit přírubu ze 120/favorita na upravený sací potrubí z Peugeota(ale je dost diskutabilní jak by se to povedlo).Proto se jeví JIKOV, sice jednokomorovej a pro nižší obsah jako nejjednoduší řešešní bez úprav, slyšel jsem názor, že tento karburátor někdo použil i na 1,6 motoru a taky to jezdilo dobře takže bych neměl strach z rapidního úbytku výkonu. Směs si právě na tomhle karburátoru můžeš poladit, v originál nastavení karburátoru na š100 auto pouze kuckalo a špatně startovalo(chudá směs), směs jsem pomocí šroubku přidal, bajle voko, podle toho aby to nekouřilo, ale šlo za plynem, dost se to pozná i na vůni kouře. Lepší je nechat to seštelovat v servisu na mašině co měří výfukové plyny. Co se týče spotřeby těžko říct, ten elektronickej rozladěnej karburátor žral jako zjednanej, s tímto spotřeba rapidně klesla, odhadem bych řekl 5-6l na dálku, ve měste kolem 8-10l podle toho jak mám těžkou nohu, ale rád tomu přišlápnu protože bohužel si to 44kW žádá:-/ještě bych chtěl vybančit katalizátor, kterej mi tam zbyl po tom karburátoru pak bych byl na tom s výkonem určitě líp, ale nevím jak by to spolkly na technický i když ho nemám zapsanej v techničáku. ještě bych chtěl dodat, že veškerou elektriku jsem v autě nechal, jenom konektroy co jsou zapojený do elektronickýho karburátoru jsou odpojený, všechno funguje normálně i bez něj.

Odesláno

Ještě bych dodal že pokud budeš schánět ten JIKOV, ty starší typy octavie, spartak, neměli odvod benzínových par z karburátoru do tubusu, a směs byla tímto obohacená víc než je zdrávo a s tím pak byli spojené další problémy s nedoštelovatelností. Na pohled budou novej a starší karbec vypadat stejně, jenom ten s odvodem, má naprotější straně kam připojít přívod benzínu ještě jednu trubičku. Osobně bych doporučil karburátor s 24 dif. typ ti přesně neřeknu, protože se vyskytujou málo, alespoň já jsem jich málo sehnal mám dva, ale oba na nic s obrovskejma vůlema na klapce a jeden má v sobě tolik usazenin, že vykydávat to a spolehat na průchod všech skulin je zbytečností, proto jsem použil ten novější 3170 s 23 dif. lépe se schání, protože 100MB měl každej 110 bylo méně. ještě mě napadlo použít trysky z toho JIKOVa 3109(Octávie 1200, škoda 1202)do toho 3170 co mám v autě, ale zima je zima a já chci funkční karbec až napadne sníh, takže nemám moc prostoru s tím laborovat, osobně se spíš budu ubírat dál cestou jak lehce vyřešit karburátor z favorita. Ale to je už jenom můj komplex že když něco udělám hnedka chci mít to lepší:-))Ale na běžnou jízdu ten JIKOV bohatě postačí. Jel jsem s JIKOVem bez problému 140km/h a víc by ještě dal při delším rozjezdu vpohodě

Odesláno

Děkuji za vyčerpávající odpovědi. Takže budu shánět karburátor ze Škody 100. Tedy JIKOV 3170 s difuzorem 23 nebo 24. Jakmile se do přestavby pustím naplno, určitě přibudou nějaké opřesňující dotazy, tak se asi ozvu. Nebo v lepším případě rovnou napíšu, jak to dopadlo.

Díky

Guest chmeldaGTI
Odesláno

dlouho sem nechápal, co vlastně mám f autě za motor, dneska sem to pořádně pokoumal... mám P205 GL 1,4 44kw, 1988, normálně lambda, kat, řídící jednotka, ale potenciometr nikde, kabely ke karburátoru taky nikde (našel sem je smotaný za hadicí topení), karburátor je normálně Solex, ale není elektronickej, takže taky ňákej bastl ???

Odesláno

Pokud je ŘJ funkční, je to divné, pokud není, tak někdo ŘJ vykuchal a dal tam karbík ...

U takhle starých aut je možné všechno :)

Odesláno

To ChmeldaGTi- Přesně tak další řešení a náhrada elektronickýho za klasickej mechanickej, ale když už ho máš v autě, mohl by jsi mi říct co je to za typ karburátoru?bude to napsaný přímo na něm

To vix - Já řídící jednotku taky nechal funkční, ničemu to nevadí, takže počítám že on jí bude mít taky připojenou a pouze odpojený kabely od elektro karbce

To Lachim - JIKOV 3170 je jenom s 23 difuzorem, karburátor co má 24 difuzor má číselné označení jiné. ale pokud něco schrastíš podívej se na bok karburátoru a tam je to napsaný jakej to má difuzor

Odesláno

Ahoj,

karburátor se mi prozatím nepodařilo sehnat. Tak jsem si s tím včera jen tak hrál a zkusil jsem odpojit ty kabely od karburátoru. K mému údivu, motor běží z vesela, řekl bych i lépe, hladčeji. Akorát to nedrží volnoběh. Asi to testnu nechat odpojené a sprostě zvednout volnoběh nastavením dorazu plynu. Co si o tom myslíte?

Dík

Odesláno

No vidíš tohle jsem nezkoušel to mě nenapadlo, nevím přesně co si ten karburátor řídí elektronicky, každopádně má to lambda sondu takže bude elektronicky měnit bohatost směsy, což jsi teda vyřadil a směs ti regulovat nepujde, takže lambda a katlik k ničemu, a co jsi udělal s potenciometrem škrtící klapky, ten jsi nechal připojený?Pak nevím jestli ti bude chodit tak jak má sitič a již zmíněný volnoběh, pokud se ti to osvědčí tak proč to tak nenechat, ale po rozebrání toho karburátoru v mém případě, kdy jsem zjistil že je vevnitř jakoby něčím naleptanej a povrchově oxidovanej, podle mě se to někdo snažil něčím čistit jsem se tím dál ani nezabíral a hnedka přemýšlel nad jiným karbem

Odesláno

Ke karburátoru vede 6 drátů. 1 na jednu trysku, 2 na druhou, 3 na nějaké čidlo, které je nad tryskama, 4 + 5 + 6 vedou do poťáků (dá-li se to tak říct), který snímá, jak moc je přidaný plyn. Ty 3 z poťáku vedou společně někam pryč do zásuvky a ty první 3(trysky a to čidlo či co) vedou do další zásuvky. Kam ty kabely vedou dál zatím nevim.

Trysky jsem btw rozebral a vyčistil a jsou fakt proměnné. Lambda i katík budou podle mě v ... však víš kde;)

Jo, odpojil jsem všechno. Tedy obě dvě ty zásuvky. Zkusim to ještě v nějakých kombinacích. Ale myslim si, že když idpojím ten palubní počítač (řídící jednotka?), lambdu, karbec a běží to a volnoběh vyřeším dorazovým šroubkem, tak to bude asi stějně na prd protože to má ty proměnné trysky:nevim

Odesláno

Promněnné trysky, přesně tak, tyhle trysky když já jsem rozdělal, tak jsem nevěřil svým očím, bylo totálně volezlý nějakou černou sračkou a měli by bejt hybný, ty moje byli ztvrdlý jak šutr, vím že jsem je zkoušel čistit, ale nešlo to, ty kalibrační otvory v tryskách byli nečim rozežraný jak už jsem psal, šlo to do koše. Jinak jsem zjistil že karburátory SOLEX byly osazování Renauldy 9,11 snad tušim že i 5, tak zkusim sehnat z toho nějakej kloudnej, ten poťák je potenciometr škrtící klapky, na to nešahej a nezkoušej to ladit je to na dvou imbusách, jakmile se v tomhle začneš hrabat, posouvat to a pod. je s tím amen, už to prostě nepojede - můj případ. No jo chybama se člověk učí. Pokud je lambda plus katík origo, dá se počítat s tím že po 20 letech provozu auta budou obě věci na ozdobu

Odesláno

Možná by taky bylo řešení, všechno to odpojit, udělat volnoběh tím dorazem a proměnné trysky vyměnit za jiné, normální, které mají pořád stejný průchod. Akortá tedy netuším, které tak zkusit? Co myslíš?

Odesláno

vix - osobně sdílím tvůj názor, ale pokuc to lachimovi stačí, nebudem mu do toho kecat:-))Ono najít karbec ze 100 ve fakt dobrým stavu je taky boj, jinak jsem viděl nějaký karbíky na www.aukro.cz

Odesláno

podle mě je to jakýkoliv karbík, který odmontuješ z jakékoliv vyhozené stovky dobrý (anebo jsem měl kliku) - už jsem jich pár rozebral - a když ho ještě umeješ Arvou, nádhera. Ta Arva totiž perfektně vyčistí trysky.

Měl jsem karbík plný písku a jehličí (vylitá Otava) a normálně po rozborce a sborce funkuje perfektně ;)

Si myslím, že Karbík se dá sehnat na jakémkoliv vrakovišti (křápišti) nebo u lidí, co opravují staré škodovky (většinou majitelé, co už ty \"stovky a embéčka\" nepotřebují, je rádi vnucují svým dvorním opravářům).

Guest chmeldaGTI
Odesláno

to Tommys - taxem se díval na ten karbec a těch čísel je tam docela dost a nevim, který z nich by mohlo bejt typový číslo. nevíš f jakejch místech by tak mohlo nacházet ???:o ja a f ňákym příspěfku si tady psal o tom, že ti auto čoudí z vejfucku... uš si na to přišel co by to mohlo bejt ??? mě to dělá taky. ale jenom kdyš je zima, nebo prší, nebo kdyš eště není auto úplně zahřátý...

Odesláno

To ChmeldaGTI - nejlepší by bylo kdyby jsi mi poslal všechno co tam na tom karbu je, takhle z paměti nevím protože nevím kde maj SOLEX karbce typ. číslo. jak popisuješ to tvoje čoudění tak mi to dělá ouplně stejně v létě jsem nic nepozoroval zdřejmě díky vyšší teplotě vzduchu, protože mám pocit že velký objem toho kouře tvoří pára která je v zimě vidět víc, to je normální, pořád zkouším nějaký varianty tý směsy, ale jak říkám nedosáhnu ničeho víc než toho že auto čudí stejně, ale smrdí nebo nesmrdí po benzínu, sere mě to protože od někud vyjíždím a když mám kor studenej motor, jsou za mnou oblaka dle mýho gusta dost velký, jinak bych řekl že ten kouř nijak nesmrdí, ale taky nevoní, jako klasickej bílej kouř co jde z katalizatoru.Karburátorem to není, protože jsem zkoušel dva a na obou to dělalo stejně, tak už nevim buď je to normální a já od toho chci víc než to umí udělat a nebo tam do toho jde někudy voda, budu zkoušet ten fígl s flaškou čistýho benzínu jak se píše v druhým foru, takže pak se uvidí dál, ale jak jsem psal voda se mi neztrácí, takže není moc možností kudy by se tam dostala. Jinak s tím elektrokarburátorem to hulilo ještě víc akorát že krutě černě. Kolikrát jsem jel za nějakým autem kterýmu to taky dost čudilo tak nevim jestli je to u 205 normální nebo ne. Ale minule mě malinko uklidnilo když jsem viděl ze křižovatky vyjíždět starej Golf s dieslem a ten čudil jako stará tatrovka s motorem po smrtí, táhly se za ním oblaka jako na bouřku, to jsem si řekl že takhle hrozně na tom ještě nejsem:-)))

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...