hejdav Odesláno 17. prosinec 2023 Odesláno 17. prosinec 2023 Ahoj, vůz 308 SW 1,6 HDi 80kW nafta. Chtěl jsem vyměnit palivový filtr, takže jsem postupoval podle návodu, ovšem zasekl jsem se ve fázi, kdy je třeba odpojit dva konektory na zadní straně filtru - viz obrázek oranžové šipky. Snažil jsem se asi hodinu, ale ani jeden z konektorů se mi odpojit nepodařilo. Je tam nějaká západka, kterou je třeba nějakým směrem vycvaknout? A dále doplňující dotaz - po marném pokusu jsem vše zase složil, ovšem k mému zklamání po nastartování auto zhaslo a už znovu nenastartuje (startér točí). Je mi jasný, že neteče nafta. Je tam odvzdušňovací balonek, ale mačkal jsem ho snad pět minut, a myslim že tahám pořád jen vzduch. Četl jsem, že pomůže, pokud ponořím jednu z hadiček do sklenice s naftou - mám pravdu že je to ta hadička na kterou ukazuje zelená šipka? Děkuji Citovat
Chip Odesláno 17. prosinec 2023 Odesláno 17. prosinec 2023 Ta hadicka se zelenou sipkou je podtlak od vyvevy do posilovace brzd. Tam naftu opravdu nechces. Pokud jsi filtr nezalil tak nekdy trva dlouho natahnou naftu balonkem a pokud je nekde netesnost tak si nenasaje vubec. Hadicky na naftu je na druhe strane motoru u rozvodu. Je tam privod a zpatecka. Ja vetsinou nasavam podtlakovou pistoli ze zpatecky tak abych natahl naftu. Ale vetsinou to jde balonkem. Konektory maji mackaci jazycek ktery je obcas ulomeny. Nebo je tam konektor jen zatuhly Citovat
ozzy56 Odesláno 17. prosinec 2023 Odesláno 17. prosinec 2023 koukni na Youtube na výměnu filtru u kteréhokoliv pežota nebo citroena--najdeš tam postup, jak odpojit ty hadice (konektory) od filtru, nový filtr zalij naftou a namontuj, zapoj hadice a elektriku, pak pumpuj balonkem a snad to chytne, pokud jsi baterii úplně nevybil Citovat
hejdav Odesláno 18. prosinec 2023 Autor Odesláno 18. prosinec 2023 (upraveno) před 20 hodinami, Chip napsal: Ta hadicka se zelenou sipkou je podtlak od vyvevy do posilovace brzd. Tam naftu opravdu nechces. Pokud jsi filtr nezalil tak nekdy trva dlouho natahnou naftu balonkem a pokud je nekde netesnost tak si nenasaje vubec. Hadicky na naftu je na druhe strane motoru u rozvodu. Je tam privod a zpatecka. Ja vetsinou nasavam podtlakovou pistoli ze zpatecky tak abych natahl naftu. Ale vetsinou to jde balonkem. Konektory maji mackaci jazycek ktery je obcas ulomeny. Nebo je tam konektor jen zatuhly To je ono, ta zelená? A jak se ten bazmek odpojuje? Je tam placička ta jde nahoru, ale dál nevim... EDIT: povedlo se! Zmáčknout zelený a tahat hadičku Upraveno 18. prosinec 2023 uživatelem hejdav Citovat
Chip Odesláno 19. prosinec 2023 Odesláno 19. prosinec 2023 Jojo to je přívod a zpátečka, ale nevím jestli ti nějak pomůže to rozpojit nevím jaké máš možnosti a vybavení ale tudy toho moc nenaplníš. jak jsem psal já cucám podtlakovou pistoli ze zpátečky, ale to je to podobné jako balonek. a na zalití jsem si v lekárně koupil největší injekci a tou zaleji filtr. Citovat
HonzaC2 Odesláno 19. prosinec 2023 Odesláno 19. prosinec 2023 Nedá mi to. Sorry, neumím si předstastavit, kde to auto jezdí, že tam máš okolo takového prachu, až to vypadá jako bláto. Řekl bych, že i ten vzduchový filtr je snad z té strany, kde by měl být čistý, je špinavý. Když měním na autě filtr, a je jedno jaký, vždy si to okolo utřu, už jen proto, že nebudu tak špinavý ani já ani mé ruce, ale hlavně proto, že se ten sajrajt nedostane kam nemá. Pokud obnažím, nějaký otvor, kam se sajrajt nemá dostat (na obrázku odvětrání klíkové skříně a vzduchový filtr), tak tu část přetáhnu čistým mikrotenovým sáčkem a přez něj dám gumičku. Přece jen nejde 100% zabránit, aby přitom vůbec neprášil. A toto mi umožní dodržet určitý level motorvé hygineny. Teď k těm konektorům. - Zelený z prvního obrázku, musí se stisknout nejen ten zelený čtvereček shora, ale i z druhé strany zespodu je to samé. Takže oba ty čtverečky proti sobě. Pak to jde krásně sundat. - Zelený a bílý tady na posledním obrázku. Vytáhneš jemně středovou část nahoru, třeba šroubováčkem. Pak stiskneš dolů ty druhou - stejněbarevnou část bez toho, abys stiskl tu středovou. I když to uděláš dobře, častokrát se tomu ani tak nechce dolů, takže trpělivost, a zkoušet v této kombinaci ještě více stisknout a zároveň tahat ve směru rozpojení. Ty elektrické konektory: Tam je vždy aretační zub, který musíš přizvednout. Tady konkrétně by ti pomohlo více místa. Jsem vždy měnil i vzduchový filtr, a dal jsem ven i baterii. Takže okolo bylo spousta místa jak na moje ruce, tak oči, abych na to dobře viděl. Taky odšroubuj nádržku na brzdovku a vychyl ji na stranu, ať ji nemáš přímo na filtrem. A jinak tedy i tak, odjisti naftový filtr (na levé straně filtru) a mírně jen i s těma konektorama přizvedni, budeš mít o něco více místa na prsty okolo těch konektorů. Ty konektory tam mohou být dva. Jeden jde do ohřevu nafty a druhý pro čidlo detekce vody. Ten příhřev je vlastně separátní součástka z plastu, zasunutá zezadu do toho naftového filtru. Pokud jej povytáhneš a nedáš zpátky, může se ti stát, že pak nenapumpuješ balónkem. Stejně jako když zpět dobře nenasadíš palivové vedení. A poslední věc - ale řekl bych klíčová. Než nastartuješ, natáhni naftu balónkem u tohoto motoru. Jiné motory, které mají čerpadlo v nádrži a balónek nemají, tak si to natáhnou samy. Ale zde, pokud nenatáhneš, může trvat dlouho, než to moto nasaje a ani palivová pumpa ani vstřiky z toho chodu na sucho fakt nebudou happy. Takže musíš napumpovat a pokud ti to nejde, tak máš někde problém. Častokrát můžeš mít jen špatně nasazený zpět palivové vedení. Ale fakt bez odvzdušnění nestartuj. Ono to možná párkrát přežije, ale časem by tě mohla potkat drahá závada. ozzy56, Medvěd, Hafity a 1 další ohodnotil 4 Citovat
ozzy56 Odesláno 19. prosinec 2023 Odesláno 19. prosinec 2023 (upraveno) HonzaC2 musím taky zareagovat -- takových jako ty je nás už málo, stejně jako řekl Harmonika ve filmu Tenkrát na západě--jsme druh na vymření..., vsadím se, že většina otevře kapotu jen při problému, vždyť i tady píšou lidi, že není důvod čumět do mot. prostoru-- přece všechno ukazuje přístrojovka , to pak musí být pod kapotou bordel...,i v automagazínu v televizi ukazuje PROFESIONAL jak dolívat chlad. kapalinu a poleje celé okolí nádobky, protože si nevezme trychtýř , ani to neutře, zavře kapotu a finito , pak je nasnadě, že víčko nádobky je u Škodovky SIMPLY CLEVER , sem se nějak rozjel před svátkama Upraveno 19. prosinec 2023 uživatelem ozzy56 HonzaC2 ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.