Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Vytížení procesem dwm.exe po připojení monitoru

Recommended Posts

Odesláno

Ahojda, 

mám ntb Lenovo Legion 5P-15IMH05H (32 RAM DDR4, i7-10750H 2,6GHz Comet Lake, GPU nVidia GeForce RTX 2060 6GB), kupovaný nový v roce 2020
systém: Win 11 Home x64

V poslední době si všímám, že dwm.exe proces (správce oken plochy) mi vytěžuje hlavně paměť, ale i procesor, notebooku se rozjedou větráky a prostě... stal se dost hlučným 😄 a mě to dost vytáčí. Podařilo se mi vypozorovat, že se to děje převážně tehdy, když připojím monitor (a myš s klávesnicí, ale tam bych problém nehledala 🙂 ). Když hraju hru, je pochopitelný, že vytížení vyskočí, ale když mám puštěný jen VS a MSSQL, nebo jen brouzdám v druhém okně po netu, tak mi to nepřipadá normální. Když monitor odpojím, tak se vytížení téměř hned sníží. Systém je aktualizovaný, grafika má nejnovější ovladače. Co se týče ostatních ovladačů, které mě napadají zaktualizovat, tak asi jen chipset? Bez připojeného monitoru si ten proces vezme kolem 60MB raměti a v rozmezí 0,1-2% CPU, s připojeným monitorem kolem 900MB a v rozmezí 5-10% CPU, což je docela rozdíl... 

Je mi to zvláštní. Firemní ntb, který je parametrama slabší (16GB RAM DDR4, i7-8850H 2,6Ghz Coffee Lake, GPU nVidia GeForce MTX130 2GB) akorát s Win 10 Pro x64, mi to s připojeným monitorem nedělá a to mi na tom denně jedou VS studia dvě až tři, x MS aplíkací a asi bambilion záložek v prohlížeči. S připojeným monitorem mi dwm proces bere kolem 60 MB RAM a cpu se pohybuje v hodnotách kolem 0-0,1%.

Co jsem si ještě všimla, tak na win10 ve správci úloh je u procesů sloupec GPU engine, kde je u některých procesů napsáno GPU 0 - 3D (včetně u toho dwm), ale na těch mých win11 ten sloupec nemám a nenašla jsem, kde ho přidat (jestli to má význam).

Co s tim? Nějaký nastavení někde? Sice plánuju nový stroj, ale než bude, tak bych ráda, abych po vypnutí ntb neměla pocit "woooow, takhle vypadá ticho" 😄 

Odesláno

Mám samozřejmě stažený ze stránek výrobce grafiky, včetně pravidelných aktualizací (zrovna včera jsem instalovala update). Takové věci na systému nenechávám.

Odesláno

Bohužel nemám. Ale říkám si, jestli když se druhý ntb chová normálně, tak to monitorem asi nebude, by se podle mě chovalo stejně.

Odesláno (upraveno)

Spíš to bude těma WIN 11 že se to chová jinak, problem muže být v ovladači pro monitor. Případně rozhraním, nevim jestli to máš přes HDMi nebo DP

Co tohle - https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_11-hardware/dwmexe-taking-100-gpu/17a6583b-a772-40f5-a23c-d158f8df16c0?messageId=978176fc-e4cd-484a-a810-66d50aed8152

Píše tam o vypnutí Plánování GPU HW accelerace v nastavení - SYSTEM - ZOBRAZENí - Nastavení Grafiky

Upraveno uživatelem Radek Hurvajz
Odesláno (upraveno)

Prima, díky za tipy a zkusím. 

Hurvajz, připojeno mám přes HDMI

Upraveno uživatelem Goldinka
Odesláno

Jako asi nejslibněji se tváří vypnutí toho Hardware Accelerated GPU Scheduling. Zatím se mi drží vytížení okolo 1% CPU a RAMěť ze začátku okolo 190MB, pomaličku to vystoupalo na cca 230 MB a tam se to drží. 

Odesláno

Já tam také stopro nesahala... Jen teda včera i když vytížení kleslo, tak větráky frčely pořád o sto šest. Tak dost možná bude někde ještě nějaké jiné nastavení... A nebo uvidim dneska, až odpolko připojim monitor. Třeba se nestihly včera jen uklidnit :D 

Odesláno

Ono to neni uplne nutny mit zapnuty. Na vykon to nema uplne signifikantni vliv, tim spis v systemu. Mozna par drobnych % ve hrach a grafickych apliakcich... Takze nechat to vypnute muze byt ve finale lepsi.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...