Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

308SW2015// Praskanie/klepanie prednej nápravy/riadenia

Recommended Posts

Odesláno

Ahojte,

mám 308sw T9, 1,6hdi 85kw, 122 000km.

Auto som kúpil pred dvoma rokmi keď malo 72 000km, spomínaný zvuk sa objavil chvíľu potom čo som to kúpil. Viem ako a kto s tým jazdil, preto som to kúpil.

Zvuk sa najprv prejavoval, keď som sa otáčal bez pridávania, čiže vytlačená spojka, relatívne nízka rýchlosť a reagovalo to na točenie volantom. Vždy išlo o ako keby slabé tupé klepanie. Počas dvoch rokov sa klepanie postupne ozýva častejšie a častejšie. Prejazd nerovnosťami, vyliezanie na obrubník, točenie volantom pri malých rýchlostiach (čiže parkovanie), občas sa to ozve pri brzení (najmä z kopca, čiže prenos hmotnosti na predok).

V troch servisoch si nad tým všetci len lámali hlavu a najpresnejšie vyjadrenie, ktoré som dostal v autorizovanom servise bolo "asi zle riadenie". Na základe čoho mi povedali, že by skúsili vymeniť skriňu riadenia za 1700€ bez DPH a roboty. A že musia najprv dať dole nápravnicu, len aby zistili, ktorý diel tam mám. :D

Nápravy, poloosy, homok kĺby sú podľa všetkých servisákov tuhé, preventívne som menil stabilizačné tyčky a horné uloženia, lebo to bolo lacné. Nestretli ste sa tu niekto s niečím podobným?

Ďakujem

(Toto a večne v zime nefungujúci infotainment ma na tom aute už pomerne dosť rozčulujú. Občas blbne ešte aj cúvacia kamera...)

• O 1 rok později...
Odesláno

Este stale nahodou niekto nenarazil na obdobny problem? Zvuky je pocut intenzivnejsie. Odvtedy su vymenene capy a tycky riadenia. Aktualne 145000.

Dakujem

Odesláno (upraveno)

Asi tě nepotěším, ale pokud na to v několika servisech nepřišli, neřeš to... Mám na své 307 na přední nápravě vyměněné vše (opravdu vše, i poloosy, ramena, tlumiče...). A půl roku po výměně tam něco začalo v rejdu při rozjezdu klepat (tupá kovová rána, stejně tak, když najedu na nerovnou silnici z kostek, tak v rejdu je slyšet klepání). Vše se X krát prošlo, nikde žádná vůle, nikde nic povoleného... Akorát pro zlost. Kontroloval mi to místní servisák tady z klubu, kamarád i já jsem si to na zdviži prolezl, abych měl fakt 100% jistotu. Jediné co, tak už také padá podezření na řízení, ale na to se můžu vykašlat, dokud to nedělá nějakou extra neplechu.

Ale abych taky poradil. Spodní kulový čepy v ramenech? Ramena? Na passatu B6 nám takto tloukl tlumič. Osobně bych si to sám rozebral a zkontroloval, pokud tu možnost nemáš a servis neví, asi bych to nechal buď projevit pořádně, nebo si holt zvykl. Občas jsou tyhle věci fakt záhada.

Upraveno uživatelem VojtouNerCZ
Odesláno (upraveno)

Tady mohou klepat dvě věci. 

1. Deformacní vzpery co se opiraji o napravnici. Co vim, tak tam byla udelana inovace, puvodni hlinikove vzpery jsou nahrazeny ocelovymi s gumou na konci, ktera se pootoci v napravnci. Puvodni hlinikove tam na konci maji takovy gumou odpruzeny silinovy mezikus. Ten mezikus se ma tendenci na strane vzpery vychodit v tom silonu a pak je tam vule a klepe kov o ten silon.

Tady je pod cislem 16 vyznaceny ten mezikus u "hlinikove vzpery". Tristni je, ze je to nesehnatelne a asi ti vsude maximalne nabidnou ty ocelove, ktere stoji raketu a ta ocelova na na konci gumu, kterou lze sice lehce sundat, ale nejde ji koupit zvlast. Takze se to prodava jen s celym tim ocelovym bazmekem. 

image.png.34f44dba8ea9da2aa17879f7a273e3fc.png

2. Ted zalezi jakou ma napravnici. Zda na silentblocich a nebo napevno. Pokud napevno, tak tam se nema co pokazit, pokud na silentblocich, tak zejmena silentbloky prednich svislych vzper maji tendenci se uvolnovat a pak ti jezdi cela napravnice nahoru a dolu. Krome neprijemnych zvuku jeste poskubava volantem ci umi rozvibrovat volant. Vetsinou se odpruzena napravnice davala spolu s dvoulitrem, ale co cim, tak spouta C4 GP druhe generace to ma i u 1,6hdi.

Obrazek uvolneho silenbloku svisle vzpery napravnice. Zpravidla se provesi vzdy kdyz zvednes auto - vahou napravnice to sjede takhle dolu na tom silentbloku.

11167_img-20231007-130030.thumb.jpg.097df2ce62f7729ab945866c11f8131e.jpg

Takhle vypadaji se silentblokama, na obrazku je i jiz vynday silenblok, kde guma byla jiz zcela odlepena z kovoveho pouzdra.

image.png.bfc23e63e99a4412365e6c6a9644b2f9.png

A takhle vypada ten bez silentbloku

image.png.b7839634a5902d37527425269db6a2a1.png

Upraveno uživatelem HonzaC2

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...