Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím odsledoval som si že cca menej do 18°C bateriu nabíja 14,8V stále ak je nad 18°C tak bateriu nedobíja alebo udržuje 12,8V alebo pri brzdení motorom dobíja 15,4V. CHcem  sa spýtať da sa zmeniř ta hranica nabijania aby to bolo od napr 10°C? pretože chodím stale dialnice a zbytočne drží na bateríí 14,8V a pri tom bateriu mam nabitu na 99% podla diagnostiky. P308 T9 2.0 BlueHdi 110KW

Odesláno

Tak to počujem prvýkrát, že alternátor batériu dobíja/nedobíja podľa teploty okolia. Alternátor, resp. inteligentný alternátor dobíja hlavne podľa stavu nabitia batérie. Pokiaľ je nízka teplota batérie, tak môže nabíjať o nejakých pár desatín V vyššie a opačne (podobne ako inteligentné externé nabíjačky). Bežné dobíjacie napätie alternátorom po regulácii je 14,0 V ± 0,4 V, podľa značky vozidla a typu batérie. Nad 14,5 V už batéria začne plynovať (závisí ale od typu batérie), čo ju ničí. U môjho auta, z času na čas, dobíja aj 15 V, ale len niekoľko minút. Vraj to slúži k premiešaniu elektrolytu práve tým plynovaním. Dôležité je napätie merať overeným voltmetrom.

Odesláno

Mám to odsledované niekolko 10 tis.km ak je vonkajsia teplota pod 18°C ktorý meria snímač teploty v zrkadle tak alternator stale dobíja na 14,8V ale ak je 20°C tak už to funguje tak že pri brzdení motorom dobija cez 15V a pri jazde udružuje napätie na 12,8V. a dokonca pri akceleráci nedobíja vôbec lebo klesne napätie až na 12,6V aspon vtedy podla diagnostiky je zaťaženie alternátora 0%. len chcem aby to takto fungovalo aj pri nižších teplotach kedže mám stále nabitu bateriu na 99% zbytočne ju držať na napati 14,8V

Odesláno

Je to normalni jev u chytreho dobijeni, nesnima se jen stav nabiti akumulatoru, napeti, proud, ale i teplota. Doby kdy se dobijelo 14-14.4V jsou davno pryc, AGM baterie maji predepsane napeti okolo 14.7V a napeti pri rekuperaci okolo 15.2V je bezny jev, i to nedobijeni zpravidla pri akceleraci, ma to vetsina aut od euro5, rikaji tomu boost nakopnuti baterie pro odber. Resilo se to tu nekolikrat a jsou tu nekde k tomu i obrazky jak ten system funguje.

Odesláno (upraveno)

Ide mi o tu teplotu či sa nedá znížiť? ale čítam že si si to ty vyriesil diagnostikou aby ti to stále nabíjalo okolo 14,5V

Upraveno uživatelem Péťa
Necituj předchozí příspěvek
Odesláno

To je v poriadku, že teplota pri inteligentnom dobíjaní môže mať nejaký vplyv, ale že by pravidelne pod nejakou teplotou dobíjalo a nad ňou nedobíjalo, to je nejaký exces. Už sa tu niekde riešilo, že je možné, že v autorizákoch vedia režim inteligentného dobíjania upraviť. Mal som auto (r. 2020) niekoľko mesiacov, a hoci som jazdil aj dlhšie trasy, napätie batérie na ďalší deň po jazde bolo stále nízke (niekde medzi 12,1 až 12,4 V. Počas jazdy bola batéria dobíjaná "inteligentne", niekedy až 15,2 V niekedy vôbec. Napätie lietalo ako na hojdačke. Start-stop sa fakticky nikdy neaktivoval, pretože napätie batérie bolo vždy nižšie než nejaký limit. Vplyv okolitej teploty na dobíjanie som ale nepozoroval. V servise mi bolo povedané, že všetko je v poriadku. Odvtedy počas jazdy dobíja neprerušovane 13,9 - 14,0 V, len niekedy na 10 - 20 min dobíja cca 15 V. Po niekoľkých desiatkach km jazdy je batérie vždy nabitá > 12,6 V. Takže niečo v tom servise museli prenastaviť.

Odesláno (upraveno)

Neviem ja mam bateriu vzdy nabitu na 99% niekedy pri tom inteligentnom dobijani ked funguje od 18°C (aspoň to tak mam odsledované) tak klesne do 90%, ale je mi to prakticky jedno aspon bateria nieje stále prebíjaná aj tak StartStop nepoužívam. pod 12,6V som bateriu nemal.

Upraveno uživatelem Péťa
Necituj předchozí příspěvek

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...