ElektronikCZ Odesláno 28. prosinec 2021 Odesláno 28. prosinec 2021 Ve zkratce: Kde koupit swirl? Všude vypadá že vyprodáno. Řešili jste to nedávno? Slohovka pro trpělivé dole Jdu si zase pro radu Když jsem koupil svoji 2.2, byla to úplná chcíplina, když pominu ostatní problémy tak auto jelo tak do 3 tis. otáček a pak ztratilo výkon. Zjistil jsem že to bylo špatnou SWIRL, kterou unikal podtlak a tím pádem turbo nenaklápělo lopatky. SWIRL jsem vyndal a hadičku zaslepil, a auto najednou ožilo. To mi vydrželo asi den, a pak turbo začalo pískat jako supercharger a než jsem dojel domů tak se úplně vysypalo a z výfuku dýmovnice. Holt to měla předchozí majitelka na ježdění po městě a turbo se rozhodlo že má dost. Pak jsem auto hodil do stodoly, a 3 měsíce se na něj nešáhlo. Nedávno jsem vyměnil turbo, čepy, tyčky stabilizátoru, nápravnici ošetřil a přelakoval a zastavěl šestikvalt, plus nějaké další drobnosti. Od té doby jsem najel asi 1500km a celkem v pohodě. Ale pár věcí se mi na autě nezdá. Přesedlal jsem do něj z 2.0 HDI, a přijde mi že ta byla v nízkých otáčkách živější, a taky měla při stejných rychlostech o hodně menší spotřebu. Tím pádem moje otázky zní: Může špatný swirl způsobovat že motor je úplně mrtvý do cca 1500 otáček? Pak se sebere a jede celkem pěkně. Upřímně si nepamatuju jak se auto chovalo před výměnou turba. Ta 2.0 se dala celkem podtáčet, tomuhle se to ale nelíbí. Je normální průměrná spotřeba 6.9l/100km? Při stejných rychlostech (cca 130kmh) měla 2.0 okamžitou spotřebu 5l/100km, u té 2.2 mi svítí běžně 7-8l/100km, občas 6. U 2.0 jsem měl průměr 5.3l/100km, a to jezdím celkem sportovně. Citovat
groollIT Odesláno 4. leden 2022 Odesláno 4. leden 2022 Mrtvost do 1500ot nezpůsobuje špatný SWIRL ale naopak správně fungující. Kvuli lepšímu proudění vzduchu do válců se SWIRL klapky na nižší otáčky zavřou a zamezí tak sání polovinou ventilů. Tím se snižuje sice výkon motoru ale zároveň i jeho kouřivost a vibrace, což je dobré pro FAP, dvouhmotu a další namáhané díly. Ty SWIRL klapky máš stále odpojené? Ve výchozím stavu jsou totiž zavřené, tak jestli nejezdíš jen na půlku sacího výkonu. Dá se to i trvale zaaretovat v otevřeném stavu, motor dost ožije ale je dobré ho nepodtáčet. Jezdím s 2.2 typ 4HW dlouhodobě za 7,2l ale je zabudovaný v 807mičce. K otázce, kde koupit SWIRL.. Tím myslíš podtlakový ovladač? no, na vrakovišti, je to membrána v plastový krabičce, není moc, co by se na ní podělalo, spíš jsem viděl, že se ulomilo táhlo. Citovat
ElektronikCZ Odesláno 5. leden 2022 Autor Odesláno 5. leden 2022 Já bych právě čekal že swirl by měl výkon v určitých režimech jízdy v nízkých otáčkách zvyšovat, pokud opravdu uzavírá sání půlce ventilů, ale hádat se nebudu protože nemám možnost to otestovat. Klapky jsou momentálně na volno, byly chycené kusem drátku do otevřené polohy, i když si myslím že ten drátek dávno vyklouzl. Spotřeba je tím pádem asi normální, ale ten nefunkční swirl tomu asi neprospěje. A ano, myslím ten ovladač. Ten právě z vrakáče radši nechci, ale nic mi asi jiného nezbude. Sice říkáš že se na tom nemá co pokazit, ale často právě ta membrána uvnitř praská. Pak ti tudy uniká podtlak, a turbo nereguluje - auto je mrtvé nad 3tis otáček. Když si pročteš fórum, řešilo tady takové problémy více lidí, ale vždy jim tam někdo tvrdil že swirl to způsobit nemůže, že ten přece s turbem nesouvisí. Citovat
Milan+ Odesláno 5. leden 2022 Odesláno 5. leden 2022 Praská jak membrána,tak táhlo,kupoval jsem před lety v Citroenu za cca 700? Chce to vysledovat ,jak chodí a srovnat podle toho držák,aby se nedřelo táhlo a pnutím neprasklo. Díly tu z toho mám,ale dostane je asi k autu kupec na jaře. Citovat
ElektronikCZ Odesláno 5. leden 2022 Autor Odesláno 5. leden 2022 Na internetu je spousta shopů kde je za 700, ale všude píšou vyprodáno. Zkusím se zeptat přímo v peugeotu jestli ještě nějaké nemají. Jinak holt vrakáč. Táhlo mi chodilo dobře, ale membrána už to prostě po letech vzdala. Citovat
groollIT Odesláno 14. leden 2022 Odesláno 14. leden 2022 Zlomený táhlo, nebo vydřený uložení pro tu kuličku už jsem viděl. Jeden tuten plastový bazmek mám pro sebe náhradní z rozebranýho auta co se mu potkal motor. Prakticky jakýkoliv větší únik podtlaku se projeví na ovládání podtlakovýho hejblátka na turbíně a stejně tak i na posilovači brzd - ten bývá taktéž živený podtlakem z vývěvy. Otestovat to jde jednoduše, projet auto při zavřených a při otevřených klapkách. Osobně jsem toto nezkoušel, popisovali to tady: téma Jinak vliv na víkon to má směrem dolů, vliv na emise to má ale zcela zásadní. Vrakáče bych se nebál, stojí to pár stovek a nedokáže to při selhání poškodit nic kolem sebe. ElektronikCZ ohodnotil 1 Citovat
groollIT Odesláno 27. červenec 2023 Odesláno 27. červenec 2023 Přidávám aktualizaci. Měnil jsem podtlakové ovládání swirl - prasklá membrána, ani se to nehlo. Je tam ještě podtlakový ovladač samosebou, který zamezuje ztrátě podtlaku při poruše, nepustí víc vzduchu, než je nutné. Po nastartování motoru se klapky zavřou a otevírají se vyrovnáním podtlaku, tedy na volnoběh má být ovládání zataženo směrem nahoru. Nad 1500ot/min pak padá dolů/vysouvá se. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.