Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ve zkratce: Kde koupit swirl? Všude vypadá že vyprodáno. Řešili jste to nedávno?

Slohovka pro trpělivé dole

Jdu si zase pro radu :D Když jsem koupil svoji 2.2, byla to úplná chcíplina, když pominu ostatní problémy tak auto jelo tak do 3 tis. otáček a pak ztratilo výkon. Zjistil jsem že to bylo špatnou SWIRL, kterou unikal podtlak a tím pádem turbo nenaklápělo lopatky. SWIRL jsem vyndal a hadičku zaslepil, a auto najednou ožilo. To mi vydrželo asi den, a pak turbo začalo pískat jako supercharger a než jsem dojel domů tak se úplně vysypalo a z výfuku dýmovnice. :D Holt to měla předchozí majitelka na ježdění po městě a turbo se rozhodlo že má dost. Pak jsem auto hodil do stodoly, a 3 měsíce se na něj nešáhlo. Nedávno jsem vyměnil turbo, čepy, tyčky stabilizátoru, nápravnici ošetřil a přelakoval a zastavěl šestikvalt, plus nějaké další drobnosti. Od té doby jsem najel asi 1500km a celkem v pohodě. Ale pár věcí se mi na autě nezdá. Přesedlal jsem do něj z 2.0 HDI, a přijde mi že ta byla v nízkých otáčkách živější, a taky měla při stejných rychlostech o hodně menší spotřebu.

Tím pádem moje otázky zní:

Může špatný swirl způsobovat že motor je úplně mrtvý do cca 1500 otáček? Pak se sebere a jede celkem pěkně. Upřímně si nepamatuju jak se auto chovalo před výměnou turba. Ta 2.0 se dala celkem podtáčet, tomuhle se to ale nelíbí. 

Je normální průměrná spotřeba 6.9l/100km? Při stejných rychlostech (cca 130kmh) měla 2.0 okamžitou spotřebu 5l/100km, u té 2.2 mi svítí běžně 7-8l/100km, občas 6. U 2.0 jsem měl průměr 5.3l/100km, a to jezdím celkem sportovně.

Odesláno

Mrtvost do 1500ot nezpůsobuje špatný SWIRL ale naopak správně fungující. Kvuli lepšímu proudění vzduchu do válců se SWIRL klapky na nižší otáčky zavřou a zamezí tak sání polovinou ventilů. Tím se snižuje sice výkon motoru ale zároveň i jeho kouřivost a vibrace, což je dobré pro FAP, dvouhmotu a další namáhané díly.

Ty SWIRL klapky máš stále odpojené? Ve výchozím stavu jsou totiž zavřené, tak jestli nejezdíš jen na půlku sacího výkonu. Dá se to i trvale zaaretovat v otevřeném stavu, motor dost ožije ale je dobré ho nepodtáčet.

Jezdím s 2.2 typ 4HW dlouhodobě za 7,2l ale je zabudovaný v 807mičce.

K otázce, kde koupit SWIRL.. Tím myslíš podtlakový ovladač? no, na vrakovišti, je to membrána v plastový krabičce, není moc, co by se na ní podělalo, spíš jsem viděl, že se ulomilo táhlo.

Odesláno

Já bych právě čekal že swirl by měl výkon v určitých režimech jízdy v nízkých otáčkách zvyšovat, pokud opravdu uzavírá sání půlce ventilů, ale hádat se nebudu protože nemám možnost to otestovat.

Klapky jsou momentálně na volno, byly chycené kusem drátku do otevřené polohy, i když si myslím že ten drátek dávno vyklouzl.

Spotřeba je tím pádem asi normální, ale ten nefunkční swirl tomu asi neprospěje.

A ano, myslím ten ovladač. Ten právě z vrakáče radši nechci, ale nic mi asi jiného nezbude. Sice říkáš že se na tom nemá co pokazit, ale často právě ta membrána uvnitř praská. Pak ti tudy uniká podtlak, a turbo nereguluje - auto je mrtvé nad 3tis otáček. Když si pročteš fórum, řešilo tady takové problémy více lidí, ale vždy jim tam někdo tvrdil že swirl to způsobit nemůže, že ten přece s turbem nesouvisí. 

Odesláno

Praská jak membrána,tak táhlo,kupoval jsem před lety v Citroenu za cca 700?

Chce to vysledovat ,jak chodí a srovnat podle toho držák,aby se nedřelo táhlo a pnutím neprasklo.

Díly tu z toho mám,ale dostane je asi k autu kupec na jaře.

16414020212442855071732627937116.jpg

16414021630475391976404620182888.jpg

Odesláno

Na internetu je spousta shopů kde je za 700, ale všude píšou vyprodáno. Zkusím se zeptat přímo v peugeotu jestli ještě nějaké nemají. Jinak holt vrakáč. Táhlo mi chodilo dobře, ale membrána už to prostě po letech vzdala.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Zlomený táhlo, nebo vydřený uložení pro tu kuličku už jsem viděl. Jeden tuten plastový bazmek mám pro sebe náhradní z rozebranýho auta co se mu potkal motor. Prakticky jakýkoliv větší únik podtlaku se projeví na ovládání podtlakovýho hejblátka na turbíně a stejně tak i na posilovači brzd - ten bývá taktéž živený podtlakem z vývěvy.

Otestovat to jde jednoduše, projet auto při zavřených a při otevřených klapkách. Osobně jsem toto nezkoušel, popisovali to tady: téma

Jinak vliv na víkon to má směrem dolů, vliv na emise to má ale zcela zásadní.

Vrakáče bych se nebál, stojí to pár stovek a nedokáže to při selhání poškodit nic kolem sebe.

• O 1 rok později...
Odesláno

Přidávám aktualizaci. Měnil jsem podtlakové ovládání swirl - prasklá membrána, ani se to nehlo. Je tam ještě podtlakový ovladač samosebou, který zamezuje ztrátě podtlaku při poruše, nepustí víc vzduchu, než je nutné. Po nastartování motoru se klapky zavřou a otevírají se vyrovnáním podtlaku, tedy na volnoběh má být ovládání zataženo směrem nahoru. Nad 1500ot/min pak padá dolů/vysouvá se.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...