Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

to abych si pak zridil manufakturu :D nebo koupil pet palubek a udelal to najednou a pak prodaval :D neco vymyslime, poradim ti a ty to zvladnes ;)

Odesláno
Původně zaslal: Bohouš 205 GTI

Původně zaslal: oddie

Vždy? máš jedny budíky navíc, ne?

Už ne :D

Ale kdy? je snad přitom nezničím, ne ??? :myslim

na cervene cisla neni nutne delat nevratne upravy. na modre rucky je nutne nekam umistit LED, ktere jsou celkem velke. Proto jsem na 309 musel odbrousit cast toho plexi, ktere funguje jako svetlovod. To je nevratna uprava. Taky se musi odstranit barva z pod rucek a pretrit, nejlepe na bilo. To se da dat zpet jednoduse...

momentalne si hraju s tim, jak rozumne regulovat jas. Pocitam, ze bych to mel zvladnout ted o dovolene, tak bysme se koncem ledna na to mohli podivat :)

a vubec, vyzvedni me 12.1. v praci a probereme moznosti :papa

Odesláno
Původně zaslal: Vvitty

...momentalne si hraju s tim, jak rozumne regulovat jas. ...

Jak jako, regulovat jas, to je snad jasný ne? 555 nebo podobný opičinec a impulsně... ;):P

Odesláno

Jak jako, regulovat jas, to je snad jasný ne? 555 nebo podobný opičinec a impulsně... ;):P

kdyz ja 555 nesnasim :D kdyz jsem si zacinal hrat s elektronikou, tak mi nikdy nechtela fungovat, potvora :aut

to, co jsem chtel vyzkouset je linearni regulace proudu, vyrabime takove hezke obvody s 8 proudovymi zrcadly, a s tim 2W teplem si poradi i bez chlazeni ;) stejne si s tim potrebuju pohrat pro jednoho zakaznika, co tohle hodla pouzit v LED panelech a ja mu na to mam delat podporu.

Odesláno

kdyz ja 555 nesnasim :D kdyz jsem si zacinal hrat s elektronikou, tak mi nikdy nechtela fungovat, potvora :aut

to, co jsem chtel vyzkouset je linearni regulace proudu, vyrabime takove hezke obvody s 8 proudovymi zrcadly, a s tim 2W teplem si poradi i bez chlazeni ;) stejne si s tim potrebuju pohrat pro jednoho zakaznika, co tohle hodla pouzit v LED panelech a ja mu na to mam delat podporu.

Ja by som to riesil odpormi, kedze by som bol lenivy robit nato impulsny reulator :D .. ale samozrejme cez 555 alebo nieco podobne je to spolahlivejsie, dlhsie vydrzia diody, a niesu zbytocne straty :mrk

Odesláno

Lenost = hnací síla pokroku...

Tak to ano.. to suhlasim :mrk

Inak... existuju tie svietiace kabliky... a ked natom neni ta buzirka natiahnuta, tak to ma uplne krasnu bledomodru farbu :mrk

Rozmyslam ako to pouzit v interiery :myslim

Ako originalne cervene som to pouzil na otcovej Xsare :mrk

Foto1

Foto2

Odesláno
Původně zaslal: ALFWORKS

Ja by som to riesil odpormi, kedze by som bol lenivy robit nato impulsny reulator :D .. ale samozrejme cez 555 alebo nieco podobne je to spolahlivejsie, dlhsie vydrzia diody, a niesu zbytocne straty :mrk

spolahlivejsi? proc? potece ti tam vetsi proud, sice kratkodobe, ale stejne... IMHO vydrzi diody dele pri trvalem pripojeni s mensim proudem, byt ss hodnota bude stejna... rezistory 555 taky neodstranis, stejne jako ztraty v nich, i kdyz ty se snizi.

Odesláno

Původně zaslal: ALFWORKS

spolahlivejsi? proc? potece ti tam vetsi proud, sice kratkodobe, ale stejne... IMHO vydrzi diody dele pri trvalem pripojeni s mensim proudem, byt ss hodnota bude stejna... rezistory 555 taky neodstranis, stejne jako ztraty v nich, i kdyz ty se snizi.

Noo.. ja som nemyslel tym, ze ked das casovas, tak pustis vacsi prud...das akurat castejsie impulzy.... ale dal by sa na diodu este nejaky maly kondenzator ktory by to cele hladil... aby to proste neblikalo... myslim, ze by sa to dalo zmaknut...

Spolahlivejsie preto, ze by to pri nizsom svite svietilo kratsiu dobu.. tak sa predlzuje zivotnost :D.. ale zase je tam kopa suciastok, takze poruchovost je v keli :myslim

Ale stejne si myslim, ze vyregulovat to odpormi alebo potenciometrom je jednoduchsie :super

[upravil dne 3/1/06 ALFWORKS]

Odesláno

odpory tam musis mit stejne, regulovat LEDky napetim dost dobre nejde, takze se jich nezbavis.

kondenzator netreba, pri f > 100 Hz spolehlive nic nepoznas, blikat to nebude. ale na stejny jas, jako pri linearnim rizeni, musis pustit vetsi proud po kratsi dobu. tim se bude zkracovat zivotnost LED. Samozrejme, pokud neprekrocis katalogovy parametry, bavime se o casech, kdy budes na aute uz resit uplne jine problemy... Spis bych se bal ruseni do okoli pri spinani pul ampery...

potenciometrem primo se to regulovat neda, musel bys mit jeden na LED, dat jeden na vsechny jsem zkousel kdysi a never more :)

Odesláno

2 Vvitty: Rozdelani palubky planuju az na konec zkouskovyho tj. konec unora. Uvidim jak mi to ve skole dopadne. Jinak jsem v GM koupil klasicky Led 5mm za cca7Kč kus. Planoval jsem do tech origo patic napajet diodu + odpor. Ale nejak na to neni cas. Nejlepsi by bylo sehnat jeste jedny pristroje a tam si to odzkouset. Ty chromovy krouzky tam urcite dam, pac to pro me snad nebude problem. Soustruh mam, ale uvidim jak se to bude delat. Premejslel jsem, ze bych ty kruhy udelal i k palivomeru a k teplomeru, ale to se musi vyzkouset, pac to tam neni kruhovy. :grr

Odesláno

potenciometrem primo se to regulovat neda, musel bys mit jeden na LED, dat jeden na vsechny jsem zkousel kdysi a never more :)

To mas pravdu :).. skorej odporova siet a viacpolohovy prepinac ;)

V podstate suhlasim aj so zvyskom... je to komplikovane, ale nie nezrealizovatelne ;)

Skorej mi povedzte ako co najjednoduchsie vyrobit napriklad 16V z 12V :myslim...

Viem ze existuju DC-DC menice.. takisto viem, ze sa to da spravit trafom.. .. pripadne nejak nabijanim kondenzatorov :myslim

Odesláno

ALF: jak tvrdých chceš mít těch 16V? Pokud ti stačí pár desítek mA, dá se to jednoduše udělat (Vvitty se teď nebude koukat ;) ) pomocí 555 - jednoduchej střídač, kondíky a diody jako zdvojovač. Je to primitivní a za pár kaček... Jinak jsem měl takhle z 555 udělaný i měnič (zdvojovač) z 12V na +/- 12V pro operáky, nebo tu mám jednoduchej střídač a obráceně zapojené 12V trafíčko jako měnič pro malou zářivku - inu hříchy mládí ;) Jináč pokud se to dělá pro nf aplikace, je to trochu blbý, páč ideální frekvence na tyhle měniče je několik kHz, a to z nf nevyfiltruješ ani kdyby ses po..., řešením je zvednout frekvenci nad 20kHz (aspoň se daj zmenšit kondíky :) ), ale pak klesá ten proud, co to dá...

Odesláno

ALF: jak tvrdých chceš mít těch 16V? Pokud ti stačí pár desítek mA, dá se to jednoduše udělat (Vvitty se teď nebude koukat ;) ) pomocí 555 - jednoduchej střídač, kondíky a diody jako zdvojovač. Je to primitivní a za pár kaček... Jinak jsem měl takhle z 555 udělaný i měnič (zdvojovač) z 12V na +/- 12V pro operáky, nebo tu mám jednoduchej střídač a obráceně zapojené 12V trafíčko jako měnič pro malou zářivku - inu hříchy mládí ;) Jináč pokud se to dělá pro nf aplikace, je to trochu blbý, páč ideální frekvence na tyhle měniče je několik kHz, a to z nf nevyfiltruješ ani kdyby ses po..., řešením je zvednout frekvenci nad 20kHz (aspoň se daj zmenšit kondíky :) ), ale pak klesá ten proud, co to dá...

Hmm... to by aj stacilo... chcem to na tie svietiace draty, co su na obrazku.. a to zerie len par mA :)... keby natom bolo vacsie napatie, tak to lepsie svieti :mrk

Noo.. celkom sa mi ten napad pozdava :papa

Odesláno

oddie: jeste mam nekde doma knizku XX zapojeni s 555 :) asi ji zase vytahnu a zacnu si hrat :D

jinak pokud bys to chtel na vetsi odber, delame step up menice, SO8 pouzdro, jedna dioda, jedna civka, dva kondiky a dva nebo tri odpory.

Slozitost bude srovnatelna, cenove to bude o neco drazsi.

A jeste k te 555 - doporucuji pouzit 555C, variantu v CMOS provedeni, ty bipolarni jsou hrozne nenazrany.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...