brixtr Odesláno 16. květen 2016 Odesláno 16. květen 2016 Měl bych takový dotaz, už se tu něco podobného řešilo ale... Chystám se pořídít do ntb ssd disk který bych dal místo mechaniky. rád bych na něm měl pochopitelně windows a přitom nepřišel o data z normálního disku ovšem když jsem kupoval notas tak tam už byl předinstalovaný win 8,1( momentálně už mám win 10) ae žádné cd s licenčním kodem sem nedostal a nevím kde ho najdu.. zvládnu to v klidu celý sám (výměnu mechaniky za disk, zálohu cca 400 giga dat, bohužel nemam externí disk. a instalaci win na ssd) ? děkuji za všechny rady Citovat
ChouLu Odesláno 16. květen 2016 Odesláno 16. květen 2016 Udělej to obráceně SSD do původní pozice, disk na data místo mechaniky V mechanice bývá pomalejší sběrnice a nevyužil by jsi potenciál SSD Jinak licenční klíč se nechá z W10 zjistit a poté jej zadat v nové čisté instalaci Jen ti teď neřeknu jak přesně, ale zkus pogooglit Citovat
HonzaRez Odesláno 16. květen 2016 Odesláno 16. květen 2016 Některé nové šroty (pc i noťasy) mají licenční číslo napevno "vypálené" v UEFI, čili nová instalace by měla proběhnout z jakéhokoliv staženého média a licence se umístí automaticky. Ale nemám s tím osobní zkušenost... Citovat
brixtr Odesláno 16. květen 2016 Autor Odesláno 16. květen 2016 že ja si vždycky musím vymyslet něco extra no něco sem vygooglil a zkusil nějaky program na zjištění klíče tak snad je to ono..tak už sem si i jeden vyhledl... pujde mi do notasu: mam asus x751d https://www.datart.cz/SSD-disk-KINGSTON-120GB-SSDNow-V300-SATA-3-2-5-7mm-height-Upgrade-Bundle-kit.html Citovat
MotoMoto Odesláno 16. květen 2016 Odesláno 16. květen 2016 Jinak se prodávají sety kde je ssd a rámeček pro externí disk včetně SW, který zkopíruješ stávající disk na ssd a pak je jenom prohodíš. Kingston to dělal určitě. Citovat
brixtr Odesláno 16. květen 2016 Autor Odesláno 16. květen 2016 jo koukam že to má nějaky klonovací cd takže by to mohlo jít ještě lip.. Citovat
FrantaCV Odesláno 16. květen 2016 Odesláno 16. květen 2016 Pro přenos dat (vytvoření bitové kopie atd) lze také použít CONVERTER USB na SATA/IDE. Za cca 450,- Kč je to docela šikovná pomůcka. Citovat
brixtr Odesláno 22. květen 2016 Autor Odesláno 22. květen 2016 tak disk koupený jen jsem trochu změnil plány mechanika zůstane a z toho teradisku co tam mám udělám externí... na netu je těch rámečků hafo nemá někdo nějaký osvědčený? Citovat
MotoMoto Odesláno 22. květen 2016 Odesláno 22. květen 2016 Škoda že jsi nekoupil celý set. Měl by jsi rámeček i SW. Citovat
brixtr Odesláno 22. květen 2016 Autor Odesláno 22. květen 2016 Já to tak puvodně chtěl ae v alze měli slevu na 240 a vyšla mě o 200 draž než 120 proto sem to takhle vzal.. SW si stáhnu jen pravě nevím jaky mám koupit ten rameček Citovat
ferinko2 Odesláno 25. květen 2016 Odesláno 25. květen 2016 Tak ste ma navnadili,že som kúpil SSD 120GB,dal namiesto pôvodného disku,nainštaloval čistý W10. Pôvodný disk s W7 a W-XP išiel do DVD mechaniky. Ale teraz tie staré W z dvd mechaniky sa spúšťajú oveľa pomalšie ako keď bol disk na pôvodnom mieste. To je taký veľký rozdiel v rýchlosti zbernice? Alebo som ešte dačo zanedbal? Citovat
brixtr Odesláno 25. květen 2016 Autor Odesláno 25. květen 2016 na to mě ferinko2 upozornoval kamarad že jakmile bych dal ssd disk do mechaniky tak by to ztratilo smysl.. takže pokud tam maš ted ten puvodni disk v mechanice tak si myslim že to šlape tak jak mě varovaly Citovat
FrantaCV Odesláno 25. květen 2016 Odesláno 25. květen 2016 Ano, Je to velký rozdíl. Poznal bys to i v případě, že ten HDD s W-XP připojíš přes adaptér na USB - bude to rychlejší. A co se týká instalace OS na SSD disk. Než to provedeš podívej se např. sem: http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky-cd-dvd-br/20458-vse-co-jste-kdy-chteli-vedet-o-ssd-ale-bali-jste-se-zeptat?start=6 nebo do vyhledávač zadej: "nastavení biosu pro ssd". Ušetříš si hodně starostí. - Věř mi, já jsem si tím, díky vlastní lenosti, prošel. Citovat
ferinko2 Odesláno 25. květen 2016 Odesláno 25. květen 2016 (upraveno) Česká klasika.....nepotěšili ste mně,ani já vás nepotěším! OS už je na SSD , nainštalovaný čistý W10,inštalácia bez problémová Upraveno 25. květen 2016 uživatelem ferinko2 Citovat
Tony Stark Odesláno 25. květen 2016 Odesláno 25. květen 2016 Já to dělal takhle, do ntb jsem vkládal ssd do M.2 slotu, na klasickém HDD jsem provedl instalačku 8.1 (už tam byly) poté jsem provedl uprgade na win10, potom jsem pomocí tohoto odkazu https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10 vytvořil instalačku na flashdisk/usb klíč, odpojil starý HDD (nikoliv však ssd), vložil usb klíč, nabootoval jej, spustil instalaci a měl jsem licencovanou originální instalaci widlí. Poté jsem vložil zpět klasický HDD, (při zapnutí jsem najel do biosu, nastavil jako primární bootování z SSD disku) posléze klasický HDD jsem zformátoval ale nemusíš, v pc se dá nastavit startovací pozice primárně z SSD a další instalaci můžeš ponechat na klasickém HDD. Citovat
FrantaCV Odesláno 25. květen 2016 Odesláno 25. květen 2016 (upraveno) Ferinko: Souhlasím, instalace mi taky proběhla bez problémů a vše fungovalo a daleko rychleji asi tak 14 dní. Skončilo to "Modrou obrazovkou smrti" a nečitelným diskem. Opakovačka se stejným výsledkem. Podezříval jsem vše kromě vlastní hlouposti. SSD disk je prostě jiná technologie a vyžaduje také jiné nastavení. Jen pro úvod: 1. v BIOSu zruš u disku funkci S.M.A.R.T 2. pokud to verze umožňuje, tak nastav funkci AHCI 3. nikdy nepoužij defragmentaci - odrovnáš ho 4. u W7 a výše už je to implicitně nastavené, ale pokud bys chtěl verzi nižší (W-XP) je třeba nastavit i funkci TRIM. A ještě bych doplnil - udělej si bitovou kopii OS dokud to ještě jde. Ušetří Ti to hromadu času při obnovení systému. Upraveno 25. květen 2016 uživatelem FrantaCV Citovat
ferinko2 Odesláno 25. květen 2016 Odesláno 25. květen 2016 Ďakujem za rady. V biose neide AHCI nastaviť. Je tam len možnosť SATA NATIVE MODE - ENABLE (DISABLE),teraz je na DISABLE Citovat
FrantaCV Odesláno 25. květen 2016 Odesláno 25. květen 2016 Takže starší BIOS (jako u mě), ale to AHCI není tzv. likvidační - jen urychlí přenos. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.