razor Odesláno 7. leden 2016 Odesláno 7. leden 2016 Ahoj, mám dotaz ohledně nepojištěného auta. Mám na zahradě 406 coupe, se kterým nejezdím. Mám tady hromadu věcí, které na něm potřebuju udělat a tak jsem se rozhodl ho "odstavit". Do nedávna jsem platil povinné ručení, pak ale skončila smlouva a já jsem jí dále neprodloužil. Na ČKP (kancelář pojistitelů) jsem oznámil, že vozidlo neprovozuji a doložil jsem, že vozidlo není na pozemní komunikaci. Což údajně mělo stačit k tomu, abych se vyhl postihu za neplacení ručení. Dnes mi od ČKP přišel mail následující mail - Dobrý den, Novela zákona č. 168/1999 Sb. zrušila povinnost hradit zákonný příspěvek za každý nepojištěný den (s účinností od 15.1.2015). Žádná sankce z naší strany Vám tedy nehrozí. Nicméně za nepojištěné vozidlo hrozí nově provozovateli vozidla sankce ze strany správního orgánu (registr vozidel) a sice tyto: 1) Pokuta za provozování vozidla bez pojištění - 5.000 – 40.000 Kč (v příkazním řízení 5.000 Kč)§ 16 odst. 1 písm. a), nebo § 16a odst. 1 písm. a) Zákona 2) Neodevzdání značek do depozita (povinnost dle § 15 odst. 5 stále trvá) – pokud nebudou značky po zániku pojištění do 14 dní odevzdány do depozita, vyřadí správní orgán (místně příslušný registr vozidel) vozidlo z registru vozidel a vyzve vlastníka k odevzdání značek. Pokud ani poté nebudou značky odevzdány hrozí pokuta 50.000 Kč. Dále trvá-li vyřazení silničního vozidla z provozu déle než 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců, je jeho vlastník povinen bez zbytečného odkladu po uplynutí této lhůty oznámit registru vozidel adresu místa, kde je vyřazené silniční vozidlo umístěno a účel jeho využití opět pod hrozbou sankce Veškeré Vámi uváděné dokumenty tedy můžete doložit na příslušném registru vozidel. S pozdravem Alena Svobodová referent úseku právních služeb České kanceláře pojistitelů www.bezpojisteni.cz Značky v depozitu nemám a auto je nepojištěné nekdy od cca 20.10 2015. Poradí mi prosím někdo zkušený jak mám dále postupovat? Díky moc všem za rady. Citovat
P607Olda Odesláno 7. leden 2016 Odesláno 7. leden 2016 (upraveno) Čepici do hrsti, zkroušený výraz a snažit se domluvit na Registru vozidel co nejnižší pokutu. A to co nejdříve. A "dobrá výmluva stojí groš" - vezmi sebou ten dopis, dělej hloupého že jsi zapomněl a teď to ihned běžíš řešit. Ještě dnes, nebo zítra (jestli mají v pátek pracovní den), nebo v pondělí. Třebas se slitují a bude to bez pokuty. Upraveno 7. leden 2016 uživatelem P607Olda Citovat
myšut Odesláno 7. leden 2016 Odesláno 7. leden 2016 (upraveno) běželo to mědii celý minulý rok ,četně se to avizovalo a teď se divíš...?mě to stálo taky frontu 9 hodin a 50 kč poplatek. vše jen jen a jen o tom jediným řádku dole v TP ,jak dlouho běží depozit nehraje roli http://www.citroenclub.eu/forum/download/file.php?id=779 Upraveno 7. leden 2016 uživatelem myšut Citovat
razor Odesláno 7. leden 2016 Autor Odesláno 7. leden 2016 Já myslel, že se to týká jen těch aut v polopřevodu, u kterých není jasný vlastník. Já jen nemám povinný ručení. Četl jsem, že ČKP nemůže vymáhat pokutu, když auto nejezdí. Což je můj případ.. S autem popojíždím maximálně po zahradě a do garáže. Na silnici nebylo. Značky v depozitu nemám a nevěděl jsem, že mi nějaký zákon nařizuje je do depozitu odevzdat.. zatím mě nikdo nekontaktoval, tak doufám, že to zmáknu bez pokuty.. Citovat
razor Odesláno 7. leden 2016 Autor Odesláno 7. leden 2016 Jinak auto mám normálně registrované na sebe- žádný polopřevody - nic takovýho. Všechno jsem měl v pořádku. Kromě ručení. Citovat
myšut Odesláno 7. leden 2016 Odesláno 7. leden 2016 (upraveno) jednou jsi provozovatel nebo vlastník vozidla a máš specifické povinnosti,které ukládá zákon.Novelizace vyhlášky byla transparentní, věnoval se tomu tisk i televize,je to na netu... úředníka zajímá ,jen jestli to dodržuješ ,pak ti ukáže tabulku se sankcema. Tak to bohužel funguje. Novelizace jiný postup než depozit vozidla ,zánik, nebo dokonaný převod na jiný subjekt už nezná. Ty seš teď ve vakuu, že odbor dopravy neví,co s tím autem děláš ,jak ti to refentka poslala v mejlu..vše je jen o jednom - zákonném pojištění. A zákonná povinnost provozovat auto v čr(značky) a mít ho ze zákona pojištěné platila a platí dál Upraveno 7. leden 2016 uživatelem myšut Citovat
Laďa Odesláno 7. leden 2016 Odesláno 7. leden 2016 Zajdi na odbor dopravy a odevzdej značky do depozitu. Té pokuty za provozování se neboj. Žádná by neměla být, protože v zákoně je jasně definované co je to provozování vozidla. Je to i pouhé odstavení vozidla na veřejném prostranství, takže pokud stojíš na oploceném nebo jinak označeném pozemku nejedná se o veřejné prostranství. Citovat
razor Odesláno 7. leden 2016 Autor Odesláno 7. leden 2016 Auto mám na své zahradě už přes rok. Auto neprovozuji. Ani bych si to nedovolil.. Registrované je na mě již 8 let. Žádný polopřevod nikdy nebyl ani nic podobného.. jen poslední dva měsíce nemám povinné ručení. Díky za odpovědi. Citovat
Charlie 1 Odesláno 7. leden 2016 Odesláno 7. leden 2016 tak odevzdáš značky do depozitu a žádná pokuta nebude bud v klidu....když nejezdíš nemusíš mít povinný ručení Citovat
Marcel505 Odesláno 11. leden 2016 Odesláno 11. leden 2016 A tomhle zrušení dokladů a pokutě v případě neuzavřeného povinného ručení (víc jak 14 dnů) jsem četl už v minulém roce, ale nikdo mi jaksi nedokázal vysvětlit, kdo to bude řešit když ne ČKP. Jestli registr vozidel, nebo obecní úřad té části kde jsi registrovaný (taky mi to někdo tak naznačoval, že s tím registr nemá moc společného). Každopádně bych nikde nic neříkal a jen to uložil do depozita. Na to Ti nemohou nic říct... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.