Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Tak to mám radost!!!

Hledání prvotní příčiny - prověř, zda paralelně k cívce není někde ochranná dioda. Např. tak, že znovu odpojíš cívku a změříš její odpor v obou směrech. Tzn. prvotní příčina by mohla být v tom, že tato ochranná dioda se sama rozpojila a následně, napěťovou špičkou odešel spínací prvek. Ovšem, tady máme jednocestné usměrnění, tak nevím, jestli to taky platí.

Jiná prvotní příčina by mohla být v tom, že triak 0,8 A v pouzdru TO92 je prostě slaboučký a odešel. Z našich časů (70, 80-tá léta) se toto předimenzovalo cca 5 x a fungovalo to. Nyní výrobce šetří, protože jeho budoucnost vlastně spočívá v tom, že se to pokazí.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno (upraveno)

Na tyto situace, kdy je zařízení galvanicky spojené se sítí, mám metody:

- oddělených 230V, jak jsem výše psal, pomocí dvou stejných traf - zároveň slouží jako pojistka proti zkratu, trafa chvilku vydrží zkrat, ale "nesvařuju"

- mám dvojitou dvojzásuvku s vypínačem, ty dvě dvojzásuvky mám zapojeny v serii, v případě choulostivého zařízení, kdy hrozí vyražení pojistek, do jedné zásuvky zapojím např. světlo 20W, 100W, nebo dokonce topení 2000W nebo dokonce dvě tedy 4000W. Zkoušené zařízení pak funguje na snížené napětí, ale nevyrazí pojistky

- totéž při hledání zkratu v autě, pojistku nahradit žárovkou

- u všech zásuvek, prodlužek i pomocných síťových přívodů mám důsledně značeno, kde je fáze

- při opravě síťového zdroje, který je galvanicky spojen se sítí, postupuju tak, že na místo, kde očekávám napájecí napětí např. 12 nebo 16V ss přivádím ze ss zdroje, tím testuju, zda procesor žije, nebo zda tam něco zkratuje k zemi (zenerka, elyt). V tomto případě pozor na parametr UVLO, integráče mívají definovanou oblast napájení, kdy fungují, při menším se nerozjedou. Většinou lze změřit aspoň zda žije oscilátor. Pohodlně tak pracuju s osciloskopem, bez rizika úrazu.

- do síťového zdroje pustit namísto 230V jen 24V střídavých - když je něco zkratované nebo odpálené, tak to lze naměřit i při sníženém napájení

- ss proudy se dají měřit jako napětí "podél vodiče", tedy v desetinách mV, poznáte, kam proud teče a tedy která součástka ho žere.

Upraveno uživatelem P607Olda
  • O 2 týdny později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...