velkybanan Odesláno 21. listopad 2015 Odesláno 21. listopad 2015 (upraveno) Ahoj,chtěl bych vás poprosit zda-li neznáte někoho kdo servisuje pračky ARDO.Odešel mi programátor a nikde už nemohu sehnat nový:-( Nebo nemáte někdo náhodou rozbitou? Jedná se o ARDO flsn 125lw Programáto má označení: minisel 546126903. Předem děkuji za jakoukoli informaci Upraveno 21. listopad 2015 uživatelem velkybanan Citovat
P607Olda Odesláno 21. listopad 2015 Odesláno 21. listopad 2015 (upraveno) Tady píšou, že je to pro tu pračku flsn 125 lw http://www.elektro-nahradnidily.cz/modul-minisel-ardo-546126903-p39862 Co je vadné na tom tvém? Zkus aspoň připojit na síť a změřit napájení procesoru. Napájení relé atd. Už jsem tak zachránil myčku, kde prostě nebylo připájené síťové trafo. Krom toho mi taky už opravář říkal, že je programátor vadný a že mám myčku vyhodit - stačilo ji resetovat. Případně najít servisní návod. Dej tady fotky tvého vadného programátoru. Upraveno 21. listopad 2015 uživatelem P607Olda Citovat
Dave_k Odesláno 21. listopad 2015 Odesláno 21. listopad 2015 A zkoušel jsi to dát někomu kdo se hrabe v elektronice? Od bráchy vím, že většinou za nefunkčností přístroje za x tisíc bývá jedna součástka za pár kč. Jen ji najít a vyměnit. Takhle třeba rozchodil "nefunkční" monitor výměnou jednoho kondíku v napájecí desce. Citovat
velkybanan Odesláno 21. listopad 2015 Autor Odesláno 21. listopad 2015 Aaa blbe jsem napsal cislo.do teto firmy jsem psal nemaj a mit nebudou:-( Problem: Pustil jsem program. Program jel standardně,ale napoustel vodu porad Po zastaveni rucne programu - displej vypne ,ale stale se naposti voda,dokud se neotevrou dvirka. Vyndal jsem tedy desku ,kde jsem nasel spaleny odpor(jako pojistka) a diodu. Obe jsem vymenil - po vymene jen zavru dvirka a aniz bybyl zapnuty program okamzite napousti vodu. Bohuzel jsem nesehnal ani schema zapojeni jen nejake podobne :-( Auz sinevim rady. Citovat
velkybanan Odesláno 21. listopad 2015 Autor Odesláno 21. listopad 2015 (upraveno) Zde jsou ty jakoby schemata :-) Upraveno 21. listopad 2015 uživatelem velkybanan Citovat
P607Olda Odesláno 21. listopad 2015 Odesláno 21. listopad 2015 .php? nemáš to v jiném formátu? Čím to otevřít? Citovat
P607Olda Odesláno 21. listopad 2015 Odesláno 21. listopad 2015 Ventil vody pořád otevírá. Je sepnuté relé (zkrat v ovládacím tranzistoru) anebo zkratovaný triak. Citovat
P607Olda Odesláno 21. listopad 2015 Odesláno 21. listopad 2015 (upraveno) Triak TR4 je "Zaliv vody", tedy možná právě ten ventil. Zkus jej vyndat, případně změřit. Případně, podle kablíků k tomu ventilu zkus vystopovat, který triak jej spíná. Upraveno 21. listopad 2015 uživatelem P607Olda Citovat
velkybanan Odesláno 21. listopad 2015 Autor Odesláno 21. listopad 2015 Prosim jen nereste jak to vypada nebudu se s tim delat kdyz to pak ani nepujde :-) Ten odpor a ta dioda co je nakrivo byly spatne. Na obrazkach vyse konektor JE pin 1+2 ovladani ventilu Citovat
P607Olda Odesláno 21. listopad 2015 Odesláno 21. listopad 2015 (upraveno) No, nevím, jestli ta schemata patří k té fotce. Na fotce jsi měnil R3, hodnota 47 Ohm, na schematu R3 má 100 k. D5 mi taky moc nepasuje. Upraveno 21. listopad 2015 uživatelem P607Olda Citovat
velkybanan Odesláno 21. listopad 2015 Autor Odesláno 21. listopad 2015 To schema neni prave uplne presne k tomuto modelu nesehnal jsem jine :-( Proto se zde dotazuji Citovat
P607Olda Odesláno 21. listopad 2015 Odesláno 21. listopad 2015 V serii s R3 je spínací prvek Z0607. Podle googlu je to triak 0,8 A, ale nepasuje mi tam pouzdro - podle katalogu je TO92 a ty ho máš v TO 220. Nicméně, zkus ho proměřit na zkrat anebo vytáhnout. Citovat
velkybanan Odesláno 21. listopad 2015 Autor Odesláno 21. listopad 2015 Ok zkusim.dodam:pokud jsem ty 2 soucastky nevymenil tak ventil napoustel takto::sepnu program,ventil na cca 3s zapne,ventil na cca 3s vypne,ventil sepne a jede porad. Po vymene: Nic nepoustim jen zavru dvirka a okamzite sepne ventil. Zkusim ho vyndat pripadne vymenim Citovat
velkybanan Odesláno 21. listopad 2015 Autor Odesláno 21. listopad 2015 Pokud se na to nyni koukam tak budu brat pohledem zepredu na triak: Vlevo:N Uprostred:ovladani Vpravo:vystup Tj. Levy a pravy by nemel byt pruchozi a je.zkusime uvide co pujde dalsi :-) Citovat
P607Olda Odesláno 21. listopad 2015 Odesláno 21. listopad 2015 Vytáhni ho a nahraď pořádným triakem, ale pozor, v pouzdru TO220 je pořadí noh A1, A2, G Citovat
velkybanan Odesláno 21. listopad 2015 Autor Odesláno 21. listopad 2015 Na te fotce to jde blbe videt ale je to pouzdro TO92 Zitra to prepajim.dikes moc napisu vysledek jak se bude jiskrit :-) 101000000064169253.pdf Citovat
velkybanan Odesláno 22. listopad 2015 Autor Odesláno 22. listopad 2015 Takze pred vymenou triaku: Zavru dvirka a hned jede ventil bez programu. Po vymene triaku: Se nedeje vubec nic :-( Po vymene odporu ke spinani triaku: Pracka jede jako pred tim ,ale porad napousti i po vypnuti programu(jakmile se otevrou dvirka vypne se i ventil) Tak nevim cojeste odeslo :-( Citovat
P607Olda Odesláno 22. listopad 2015 Odesláno 22. listopad 2015 Takže asi dostává pořád řídící signál z procesoru "otevři". Tedy když triak odcházel, tak do procesoru pustil napětí a prorazil jeho výstup. Ještě to ověř, jaké součástky jsou na tomto řídícím vstupu mezi procesorem a triakem. Měř tak, že tam na měřené body připájíš vodiče, aby ti hroty nesklouzly a abys je nemusel držet v ruce. Pak zapneš měřák a připojíš ho, a nakonec zapneš pračku. Že by kostra procesoru byla zároveň zemním potenciálem, to nevím, zda je tam síťové trafo, anebo zda otočit vidlici v zásuvce. Anebo si zhotov oddělených 230V, dvě trafa 24V 100W zapojené za sebou, spojit vinutí 24V jednotlivých traf a z druhého pak obdržíš 230V oddělených. No to už jsou těžší pokusy. Samozřejmě, stojí to za to, protože programátor je drahý a není k sehnání a nová pračka je taky drahá. Citovat
velkybanan Odesláno 22. listopad 2015 Autor Odesláno 22. listopad 2015 Mezi cpu a triakem je odpor 470ohm.tento odpor jsem musel vymenit byl ko. Kouknu na ten vystup Citovat
velkybanan Odesláno 22. listopad 2015 Autor Odesláno 22. listopad 2015 (upraveno) Tak po odpojeni ovladani do triaku pro ventil vody - ventil stale jel (pouze na 110V) Vyndal jsem triak a dal novy - makato jak ma :-) - oldo dekuji Souhrn: Prvotni pricina-stale se napousti voda. Zjistene vady dle pohledu-odpor v serii s triakem + usmernovaci dioda v serii s odporem a triakem. Vymenen odpor+dioda ->po zavreni okamzite bez programu napousti a jsou zamknuta dvirka. Vymenen prorazeny triak+odpor pro ovladani triaku. Nyni jsem se dostal do prvotniho bodu :-) Merenim zjisteno polovicni prutok triakem pro ventil vody Triak vymenen Fungujeme Otazkou je jak dlouho , protoze cobylo pricinou?to nevim,takze se tovse muze opakovat :-( Jen dodam vrchni cast(triak) slouzi ke sepnuti nuly a tim spušteni bimetalu ve dvirkach , kde dojde k sepnuti tvrde faze pro ventil,cerpadlo,topnici,atd. Upraveno 22. listopad 2015 uživatelem velkybanan Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.