Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Ahoj,chtěl bych vás poprosit zda-li neznáte někoho kdo servisuje pračky ARDO.Odešel mi programátor a nikde už nemohu sehnat nový:-(

Nebo nemáte někdo náhodou rozbitou?

Jedná se o ARDO flsn 125lw

Programáto má označení:

minisel 546126903.

Předem děkuji za jakoukoli informaci

Upraveno uživatelem velkybanan
Odesláno (upraveno)

Tady píšou, že je to pro tu pračku flsn 125 lw http://www.elektro-nahradnidily.cz/modul-minisel-ardo-546126903-p39862

Co je vadné na tom tvém? Zkus aspoň připojit na síť a změřit napájení procesoru. Napájení relé atd.

Už jsem tak zachránil myčku, kde prostě nebylo připájené síťové trafo.

Krom toho mi taky už opravář říkal, že je programátor vadný a že mám myčku vyhodit - stačilo ji resetovat.

Případně najít servisní návod.

Dej tady fotky tvého vadného programátoru.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno

A zkoušel jsi to dát někomu kdo se hrabe v elektronice?

Od bráchy vím, že většinou za nefunkčností přístroje za x tisíc bývá jedna součástka za pár kč. Jen ji najít a vyměnit. Takhle třeba rozchodil "nefunkční" monitor výměnou jednoho kondíku v napájecí desce. ;)

Odesláno

Aaa blbe jsem napsal cislo.do teto firmy jsem psal nemaj a mit nebudou:-(

Problem:

Pustil jsem program.

Program jel standardně,ale napoustel vodu porad

Po zastaveni rucne programu - displej vypne ,ale stale se naposti voda,dokud se neotevrou dvirka.

Vyndal jsem tedy desku ,kde jsem nasel spaleny odpor(jako pojistka) a diodu.

Obe jsem vymenil - po vymene jen zavru dvirka a aniz bybyl zapnuty program okamzite napousti vodu.

Bohuzel jsem nesehnal ani schema zapojeni jen nejake podobne :-(

Auz sinevim rady.

Odesláno (upraveno)

Triak TR4 je "Zaliv vody", tedy možná právě ten ventil. Zkus jej vyndat, případně změřit.

Případně, podle kablíků k tomu ventilu zkus vystopovat, který triak jej spíná.

Odesláno (upraveno)

No, nevím, jestli ta schemata patří k té fotce.

Na fotce jsi měnil R3, hodnota 47 Ohm, na schematu R3 má 100 k. D5 mi taky moc nepasuje.

Odesláno

V serii s R3 je spínací prvek Z0607. Podle googlu je to triak 0,8 A, ale nepasuje mi tam pouzdro - podle katalogu je TO92 a ty ho máš v TO 220. Nicméně, zkus ho proměřit na zkrat anebo vytáhnout.

Odesláno

Ok zkusim.dodam:pokud jsem ty 2 soucastky nevymenil tak ventil napoustel takto::sepnu program,ventil na cca 3s zapne,ventil na cca 3s vypne,ventil sepne a jede porad.

Po vymene:

Nic nepoustim jen zavru dvirka a okamzite sepne ventil.

Zkusim ho vyndat pripadne vymenim

Odesláno

Takze pred vymenou triaku:

Zavru dvirka a hned jede ventil bez programu.

Po vymene triaku:

Se nedeje vubec nic :-(

Po vymene odporu ke spinani triaku:

Pracka jede jako pred tim ,ale porad napousti i po vypnuti programu(jakmile se otevrou dvirka vypne se i ventil)

Tak nevim cojeste odeslo :-(

Odesláno

Takže asi dostává pořád řídící signál z procesoru "otevři". Tedy když triak odcházel, tak do procesoru pustil napětí a prorazil jeho výstup.

Ještě to ověř, jaké součástky jsou na tomto řídícím vstupu mezi procesorem a triakem.

Měř tak, že tam na měřené body připájíš vodiče, aby ti hroty nesklouzly a abys je nemusel držet v ruce. Pak zapneš měřák a připojíš ho, a nakonec zapneš pračku.

Že by kostra procesoru byla zároveň zemním potenciálem, to nevím, zda je tam síťové trafo, anebo zda otočit vidlici v zásuvce.

Anebo si zhotov oddělených 230V, dvě trafa 24V 100W zapojené za sebou, spojit vinutí 24V jednotlivých traf a z druhého pak obdržíš 230V oddělených. No to už jsou těžší pokusy. Samozřejmě, stojí to za to, protože programátor je drahý a není k sehnání a nová pračka je taky drahá.

Odesláno (upraveno)

Tak po odpojeni ovladani do triaku pro ventil vody - ventil stale jel (pouze na 110V)

Vyndal jsem triak a dal novy - makato jak ma :-) - oldo dekuji

Souhrn:

Prvotni pricina-stale se napousti voda.

Zjistene vady dle pohledu-odpor v serii s triakem + usmernovaci dioda v serii s odporem a triakem.

Vymenen odpor+dioda ->po zavreni okamzite bez programu napousti a jsou zamknuta dvirka.

Vymenen prorazeny triak+odpor pro ovladani triaku.

Nyni jsem se dostal do prvotniho bodu :-)

Merenim zjisteno polovicni prutok triakem pro ventil vody

Triak vymenen

Fungujeme

Otazkou je jak dlouho , protoze cobylo pricinou?to nevim,takze se tovse muze opakovat :-(

Jen dodam vrchni cast(triak) slouzi ke sepnuti nuly a tim spušteni bimetalu ve dvirkach , kde dojde k sepnuti tvrde faze pro ventil,cerpadlo,topnici,atd.

Upraveno uživatelem velkybanan

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...