Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

406 old-klimatizace chladí,ale po chvíli chladí vlažně.

Recommended Posts

Odesláno

Dano406: jsem druhý majitel od roku 9/2002. Já jsme nikdy klimatizaci neměnil. Jezdil jsme do Chorvatska a klimu využívat (AUTO) stále na 100%. Teplotu jsme měl většinou nastavenou na 22 st. Celsia a bohatě to stačilo. Málo kdy jsme teplotu snižoval, jak to krásně chladilo. Ale to už je cca 3-4 roky.  Nevím, zdali předchozí majitel dělal něco s klimatizací. Jinak klimatizace fungovala. Ale poslední dobou, ale už to nebylo oo, tak jsem se rozhodl po dlouhém hloubání ke kontrole a případnému naplnění.

Plnička je poloautomat. Samozřejmě, že mají knihu s údaji, kolik jaké vozidlo plnit + si vyjeli zvlášt údaje s daty pro moji 406. Vše jsme zkontrolovalo s údaji z tabulky (viz první příloze) a  vše sedělo. Tak se celý proces dnes zopakoval, jak jsem psal a dalo se tam pouze 600g chladiva. A vše při ,,starém".

Domněnka je vadný kompresor, jak jsme uvedl (bylo mi sděleno). Kompresor bych měl starší (funkční) od zdejšího člena. 

Klimatitace byla napojeno a tlak byl pouhých 5 barů.

post-4390-0-72586500-1438357219_thumb.jp

post-4390-0-09300100-1438357233_thumb.jp

Odesláno

Děkuji za foto aparátu. Jaký tlak má být v okruhu netuším,jen mohu napsat co mě zdělil při opravě mechanik a to že je tam tlak kolem 30 bar. Bohužel nevím jestli myslel vysokotlakou stranu za kompresorem.Jestli tam je 5 barů tak to může být ta zrada,ale to aď potvrdí někdo kdo to zná.

Odesláno

Neuvěřitelné. Takže ty jsi měl 250g chladiva a klima chladila ale málo. Nebo vůbec?

Pak jsi ji nechal doplnit dle tabulky a klima chladila výborně a naplno ale jenom chvíli po spuštění. Takže technik trochu chladiva odebral a přesto se nepovedlo klimu zprovoznit?

Pak jste odebrali a znovu naplnili se 600g chladiva. A stejné chování jako u plného systému. Nebo už nechladila vůbec?.

Proto jste klima spojku napojili na 12v natvrdo a změřili jste že dává 5 Bar. Technik určil problém ve vadném kompresoru? Ale ten přece po prvním naplnění a zkoušce pracoval skvěle a byl v pořádku (dle teplot), i když jen krátce.

Satepek dal odkaz na presostat, který vypíná při tlaku menším jak 2 bary. Ty máš změřeno 5 a přesto klima vypíná? Nebo těch 5 je skutečně špička které dosáhne a jinak běží i pod dva bary?

Když máš malý tlak a údajně vadný kompresor, tak určitě vyloučili chybu expanzního ventilu. Nebo chtějí vyměnit všechno, tj. kompresor + expanzní ventil + vysoušeč? To bys měl správně s novým kompresorem vyměnit. Expanzní ventil je na druhé straně té tlakové větve a pokud nemáš únik tak může být chyba pouze na jednom nebo druhém konci.

100g oleje má asi stejný objem jako 600g chladiva. Proto je v Tvém zájmu ověřit kolik ten technik oleje plní. Většinou chlaďař odsaje olej co je v systému, tedy to co jde, přidá do něj 10 - 20 g a vrátí zpátky! 

Odesláno

Po naplně klimatizace vše foukalo, ale to jsme jel ze servisu do garáže cca 1 km. Pak jsme přes měsíc nejel s autem, až včera jsem ujel cca 90 km. Zapnula se mi AUTO klimatizace a chladila (nastaveno 22 st. Celsia), ale po chvíli už foukala vlažná a ani změna nastavení stupnů teploty nepomohla a ani režim AUTO - A/C. Klimatizaci jsem měl zapnutou stále, ale žádná změna nenastala. Tak jsme zajel do servisu, kde mi doplňovali klimatizaci a vše se včera a dneska řešilo. Více již můj příspěvek. Jak jsme napsal, tak po nastartování klimatizace chladila (nastaveno minimum 14 st. Celsia), ale po chvíli přestala. Tak se včera odebralo nevím kolik množství chladiva (jestli 100g, opravdu nevím) chladilo a bylo to stejné. Druhý den (dnes) opět to samé = klimatizace po nastartování chladila (nastaveno 22 st. celsia), ale po chvíli opět vlažný vzduch. Tak se vše odsálo a naplnilo se ,,pouze" 600g chladiva. A je to stejné, jak jsme popsal. Žádná netěsnost nebyla zjištěna (provedena zkouška). Vše plněno dle tabulek. Při zjištění tlaku, tak napojil hadice plničky technik na klimatizaci (viz foto).  Jinak před naplněním už nefoukala klimatizace tak, jak měla. Foukala vlažněji. Proto jsem se rozhodl z kontrolovat a doplnit klimatizaci.

Poprvé bylo odsáto, co jsem se ptal asi 250g chladiva (při prvním plnění).

Že je vadný kompresor, to mi řekl technik (servisák). Říkal jsem mu o presostatu, zdali by to tím nemohlo být, ale to vyloučil. Prý vadný kompresor (cituji): ,, kompresor běží, ale neudělá tlak, maximálně 5 barů. Neudělá tlak při sepnuté spojce.

Při zapnuté spojce chladivo koluje".

Kompresor bych měl funkční starší.

Klimatizaci nerozumím :( , tak nevím, o co se jedná přesně.

Odesláno (upraveno)

ked slabo tlaci kompresor malo sa plyn zahreje a ma maly tlak tym padom ked to prejde cez klimovy chladic tak sa to neskondenzuje na kvapalinu respektive len male mnozstvo  to sa rovna nizka ucinnost klimi 

klima funguje uplne jednoducho kazdy ten princip urcite pozna zazil ho v praxi napr vezmi si napln(propanbutanovu) do zapalovaca  vo vnutri je skvapalneny propan butan ked napln vezmes do ruky nic sa nedeje je tepla rovnako ako oklolie okolo teba ale co sa stane ak zatlacis na ventlil tej nadoby zacne prudko unikat propan -butan a meni sa na plyn a to mrazi ked tam vlozis prst  pri tej premene z kvapaliny na plyn sa to zacne odparovat na ten plyn a to potrebuje vela tepla preto setko dookola mrazi cim  pod vecsim tlakom a mnosstvom to unika tym to mrazi viac 

u teba v aute kompresor stlaci ten plyn (je  horuci) na chladici klimi sa schladi a skvapalni  cize dostali sme presne to co je akoby v tej naplni propanbutanovej 

a teraz na vyparniku je expanzny ventil (obdoba ventilu na propanbutan nadobe) a tade to unika do vyparniku ta kvapalina  a meni sa na plyn a mrzne to ty uz potom len tahas vzduch z vonka auta cez ten ladovy vyparnik a ochladzuje sa  

cize neni tlak neni kvapalina = nechladito respektive ucinnost je velmi mala

cize chyba moze byt v tom kompresoru alebo tom expanznom ventile(moc prepusta) ak je tlak nizky

Upraveno uživatelem krtek 2
Odesláno

Tak to opravdu nevím, kde je závada. Je zajímavé, že po nastartování to krásně chladí, ale po chvíli to fouká vlažné. Jak jsem psal, zkusím vyměnit kompresor (starší-funkční) a věřím, že se závada odstraní. Jinak jsme už vše popsal. Poslední dobou 406 zlobí a to jsme na ni hodný víc, než na sebe. Dostala nové kotouče + brzd. destičky + hadičky i trubičky a nakonec stávkuje ruční brzda.

Přiznám se, že jsme potíže s klimatizací nečekal. Je to dobrý pomocník v tomto počasí.

Odesláno (upraveno)

najprv by som omrkol klimaspojku dal dole ten prvy kotuc aby bolo vidno v akom je to stave ale mechanik bude urcite vediet co robit  ci sa pustas sam do toho?

Odesláno

Rozumím Ti. Ale pro jistotu vezmu starší kompresor. Puvodní kompresor bych zrepasoval pro jistotu. Jinak mě nic nepadá, kde by byla závada., když tlakový spínač to není.

Odesláno

Měl bych dotaz, zdali by mi někdo poradil a věděl, zdali mohu  do mé 406 motor XU10J4R , typ RFV , kde mám klimakompresor Sanden SD7 V16 výr. číslo nečitelné, pouze 1106F,  použít - vyměnit (použití) Sanden SD7V16 z motoru - kód XU10J4RS neboli RFS (2.0i 16V 120 kW), který se dával do Peugeot 306 GTi-6, Citroen Xsara VTS nebo Citroen ZX. 

Děkuji

Odesláno

Dneska jsem v garáži 406 nastartoval a zapnul klimatizaci. Zprvu foukala studeně,a le pak už pouze vlažný vzduch. Možná, že je to o ničem, ale zkusil jsem odpojit aa chodu klimatizace konektor od tlakového snímače =presostatu=. V kompresoru cvaklo a snížili se otáčky motoru. Po připojení opět cvaklo a otáčky se dali do nomálu. Vzduch foukal vlažný.

Odesláno

Určitě bych nechal napřed vyměnit expansní ventil, jak píše krtek2, Pokud kompresor zapíná, jak píšeš a sníží otáčky motoru, tak je možné, že bude problém v tom, že se v systému neudrží tlak a to by mohl být problém v tom ventilu. Těžko to nějak zjišťovali, je to jen odhad. Kompresor je asi dražší než ten ventil a stejně by ho asi vyměnili.

Odesláno (upraveno)

Ano, kompresor zapíná a sníží otáčky, pokud odpojím svorku od tlakového spínače. Toto se děje i u funkční klimatizace?

Hadice od kompresoru jsou obě teplé (vlažné).

Takže kompresor by byl v pořádku a chyby může být v expansním ventilu.

Lze podle tohoto usuzovat, zdali je tlakový spínač v pořádku?

Upraveno uživatelem OK406
Odesláno (upraveno)

nechapem pojem kompresor znizi otacky ved ten je pohanany od motora jedine ze presmykuje elektromagneticka spojka vtedy moze znizit otacky ale inak bud ide naplno( podla toho ake otacky toci motor) alebo  stoji

Odesláno (upraveno)

aha

vypol kompresor

a z coho usudzujes ze kompresor je ok ? po elektrickej stranke je ok ale po mechanickej? moze to byt len tym kompresorom alebo tym ventilom  ze to nejde 

zacni tou spojkou ci nepreklzava ked bezi kompresor 

v tom komresore mas piesty a valce ako v motore (len mensie),mechanicky stav (komresiu ) len tak nezistis to chce odbornika na klimy inak ta to moze vyjst drahsie

Odesláno (upraveno)

Zapomněl jsem napsal, že vždy v kompresoru ,,cvaklo". Bylo to hlasité. Jinak mohu mít starší kompresor viz výše příspěvek.

Upraveno uživatelem OK406

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...