Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Je dobré prověřit, jestli je řadič v biosu nastavený na AHCI mód, jedině tak bude moci systém komunikovat s řadičem disku a používat třeba TRIM atd. Dále pak doporučuju prověřit zarovnání filesystému, tak aby odpovídalo fyzickému uspořádání na disku. U nezarovnaného disku se celkem drasticky snižuje výkon. Naštěstí s tím už dnešní klonovací nástroje počítaji a provedou to automaticky. No a poslední věc je provést optimalizaci systému - třeba zakázat automatickou defragmentaci disku atd. Toto většinou zvládne utitlita od výrobce disku, pokud ne, je potřeba ručně ve službách/registrech.

Odesláno (upraveno)

AHCI bylo v BIOSU nastaveno.Instalace proběhla skoro bez komplikací.Jediný zádrhel byl s klonem systému.Acronis před posledním krokem vyhazoval hlášku Vybraný cílový pevný disk obsahuje diskové odddíly,které mohou obsahovat užitečná data,kliknutím na OK potvrdíte odstranění oddílu na cílovém SSD disku,když jsem teda dal OK,tak dál se nedělo nic.Zkusil jsem asi 2x se stejným výsledkem,tak jsem použil EaseUS Togo backup,které klon udělalo bez problémů,ale comp z něj nechtěl bootovat ani za nic.V BIOSu nastaven jako primární disk pro bootování a nic,bootoval z původního disku,když jsem původní disk odpojil z kabelu,tak naskočila hláška že mám vložit DVD s Win,takže jsem to různě zkoušel asi 20 minut,ale přiznávám,že připojit to na port na kterém byl původní boot mě nenapadlo a stejně by to bylo k ničemu,protože ten bylna SATA II,takže jsem prostě nainstaloval čisté Windows a poté provedl obnovu ze zálohy,kterou jsem vytvořil 2 dny před koupí SSD v Acronis True Image a vše šlape.Ještě jsem pak provedl benchmark a zjistil,že to jede jen poloviční rychlostí,než by mělo,tak jsem našel manuál k desce a zjistil,že jsem to zapojil do SATA II,takže přepojení do SATA III a už to sviští jak má,ale i v té SATA II to bylo rychlé jak sr...a proti starému HDD.No nevím proč jsem si tak nějak myslel,že SATA III jsou modré konektory :D

Upraveno uživatelem lape
Odesláno

No někde nastala chyba, nenaklonoval se boot, nezapsal se master boot record, v BIOS bylo něco jinak, než mělo (bios je UEFI?). Možností je mnoho, proč to nešlo. Postup, který jsi zvolil je ale celkem optimální.

Myslel sis to asi proto, že USB 3.0 má modré konektory...

Odesláno (upraveno)

mne OCZ ARC100 480gb odisiel za 3 dni, nastastie sa podarilo zachranit veci. nabehol len ked sa mu chcelo, postupne zacal vadne bloky hadzat, prisiel som asi o 26 suborov.

(zachrana neposkodenych dat trvalo skopirovat pol dna) odskusane na viacerych kompoch.

SSD by som odporucil pouzivat v hybridnom prevedeni, kde z SSD by bootoval system a na HDD mat nahrate data.

SSD je casovana bomba, urcite by som to nepouzival na uchovavanie a pracu s dolezitymi vecami. pripadne zalohovat na externy disk podla moznosti co najcastejsie.

kazdopadne uznavam ze je to raketa, v lenovo notebooku X1 mam 250gb SSD, pracuje a nabieha to neskutocne rychlo.

Upraveno uživatelem Marcel00
Odesláno

No někde nastala chyba, nenaklonoval se boot, nezapsal se master boot record, v BIOS bylo něco jinak, než mělo (bios je UEFI?). Možností je mnoho, proč to nešlo. Postup, který jsi zvolil je ale celkem optimální.

Myslel sis to asi proto, že USB 3.0 má modré konektory...

Ano BIOS je UEFI,ale kde nastala chyba při tvorbě klonu se mě zjišťovat nechtělo,zřejmě bych na to ani nepřišel a ztratil zbytečně spoustu času.Taky mě napadlo,že jsem to automaticky bral podle barvy.Modrá USB 3.0 tak to bude i SATA III,ale pokud bych neudělal benchmark,tak bych to osobně na rychlosti nijak nepoznal,protože jsem ještě žádný SSD disky neměl a i ve té II to jelo rychle :)

Odesláno (upraveno)

Jasně, proces záloha/obnova je na to SSD rychlý a čas jsou peníze. V UEFI je dnes hodně věcí, desky/notebooky mají TPM, BIOS ti nepovolí startovat  jiného disku, pokud je původní v systému přítomen.... Prostě možností je mnoho. Též mi trvalo chvíli, než jsem přišel UEFI na chuť, měli jsme problémy se síťovým bootem pro instalace, museli jsme upravovat image a i tak se nám stávalo, že BIOS odmítl povolit přeinstalaci OS ze sítě, musel se resetovat nebo vypnout TPM... S novými technologiemi se prostě občas bojuje. Je fajn dlouhodobě vítězit :)

Tak ať disk dlouhodobě slouží. A nepodceňuj zálohu, jak píše Marcel, tak často, jak jen to jde.

Upraveno uživatelem Pacho69
  • O 2 týdny později...
Odesláno

2,5" Crucial BX120 místo původního (2,5") WD Blue Scorpio 640 v Aspire 7745 na Win7.

Dlouho jsem odolával volání SSD, nicméně start woken v délce trvání cca dvě minuty a stejně tak dlouhé vypínání mne postupně dovádělo k šílenství. SSD tedy na systém a až přijde redukce (z ebay), tak do volného slotu vrznu 1TB WD klasiku na data (současně slouží jako záložní disk v usb icy-boxu). Původní WD BS zůstane jako záloha zálohy pro případ ,,kdyby něco".

Každopádně, ten rozdíl mezi SSD a ,,klasikou 5.400rpm" je brutální, byť jede na SATA2. Jsem spokojen a tři roky záruky případné závady určitě pokryjí.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...