Jump to content
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Posted

Ahojte,

tchán přemýšlí nad koupí P 107/ C1 / Aygo (ojeté, rok cca 2006-2009) jako auto pro manželku a dcery a otázka zní, jak je na tom v naftě? Máte někdo zkušenosti?

Auto se bude používat denně, jak na popojíždění po městě (3km tam a 3km zpět), ale i na výlety 2-3x týdně 20km tam a 20km zpět a jednou-dvakrát za měsíc 100km tam a 100km zpět za rodinou. Cesty jsou z 90% po okreskách, ale občas se jede i po dálnici. Zkrátka takové auto pro všechno, ve kterém budou jezdit 1-3 ženy.

Vyplatí se vůbec přemýšlet o tomto naftovém motoru? Četl jsem, že je to snad jeden z nejspolehlivějších naftových motorů, ale zase se s tím bude hrkat i po městě, tak aby motor netrpěl a časem se víc neopravovalo, jak jezdilo. S benzínem problémy vyloženě nejsou, moje máti má P107 v benzínu a bez problémů, ale bohužel tchán je zarytý ropák a když objevil 107čku v naftě, tak už o ničem jiném neuvažuje. Rozmluvit mu to mám šanci jen já, ale potřebuju nějaké zkušenosti ostatních s tímto autíčkem v naftě, jestli má vůbec cenu mu to rozmlouvat. Bohužel sám nikoho s tímto autem v naftě neznám, tak se ptám tady. :papa

Posted (edited)

Proč bys mu to rozmlouval? Vybral si, tak ho bude chválit. A kdyby tě poslechl, tak bude "věčně nespokojený". To není o technice, ale o psychologii.

Zřejmě parkuje v garáži, takže na kost zmrzlé to snad nebude.

Snad jediný praktický problém může nastat, když v říjnu natankuje letní naftu, do prosince ji nevyjede a nastanou tuhé mrazy. To je nevýhoda auta, které má malou spotřebu a málo jezdí.

Jestli se chce posunout kupředu, tak ať si vybere s automatem - robotem. Je to fajn.

Edited by P607Olda
Posted

Automata určitě né. Řadit ještě líní nejsou a rozvádět debatu manuál vs. automat tu rozvádět nechci, bude to prostě manuál.

On autům nerozumí vůbec, takže si s motorem nechá poradit, jen se mu víc zamlouvají naftovy auta ,protože on měl vždy služební i pro osobní účely a vždy to byla nafta až na jednu výjimku Fabii 1.4 16V v benzínu, která se mu pod rukama rozsypala po 130 tisících, takže proto teď pořád říká, že nafta je nafta.

V garáži neparkuje, takže to bude stát na mrazu. Zimní špatné starty mají vyzkoušené, protože teď mají Fiat Panda 1.3JTD, ale tam často zlobí elektrika, tak ji dávají pryč a já jsem říkal, že pokud by chtěli některé z těch tří modelů, tak ať je koupí v benzínu (i tchýně je pro) jen tchán by to raději viděl v naftě, tak proto se ptám, jestli má cenu mu tu naftu rozmlouvat (hlavně mě zajímají osobní zkušenosti).

Jinak tchýně by benzín chtěla, protože je hotová z mojí 106ky, jak rychle začne topit a, že to auto nemá tak "tvrdý" chod, jako ta Panda.