Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Mišak: Jak dlouho vydrží to pivko? Předpokládám správně, že ho nepasterizuješ? To je 60 nebo 80 litrů kýblík? Mám tu kamaráda, který taky dělá svoje pivka a pravidelně nás dobré kamarády zásobuje.....

Apropo, nemáte někdo zkušenost, jestli se dá do nějakých minipivovarů přivést svůj sud KEG a oni na počkání stočí pivko (než to začnu obvolávat)? Většinou točí jen do 50L a chtěl bych maximálně třicítku (spíše menší), kdo to má o těch víkendech při práci na zahradě vypít, že? :D

Odesláno

No tohle bych právě potřeboval nějak osvětlit, mně totiž víc chutná pivo z lahve, přelité do sklenice....

Odesláno

Ale jo, já třeba většinou piju lahvový. Protože přinést si domů to \"jedno\" na večer, to se moc jinak nedá, takovvej nadšenec nejsem, abych si dal domů pípu :) Takže si aktuálně nejčastěji nosím domů PETky - protože ty malé lokální pivovary s poctivým pivem zpravidla skleněné lahve neplní. Celkově je to docela zajímavý obrat, během několika málo let se situace na trhu otočila tak, že dobré lahvové pivo dostane člověk mnohem spíš v PETce než v klasické lahvi... Drobná nevýhoda pak je, že nejsou půllitrové, ale litr či litr a půl, takže to \"jedno\" jsou ve skutečnosti tři :)

Odesláno
No tohle bych právě potřeboval nějak osvětlit, mně totiž víc chutná pivo z lahve, přelité do sklenice....

Než co? Než natočené ze sudu poctivě vzduchem, nebo než to v hospodě brutálně pdchlazené a ještě brutálněji narvané COčkem?

Odesláno

A jak se tváříte na pivovar Klášter? Když už to jinak nejde a musím do Globusu, tak se tam na konci nápojáku krčí tak odhadem čtyři basy, z kterých vždycky uloupnu dva kousky na večer....

Odesláno

Než co? Než natočené ze sudu poctivě vzduchem, nebo než to v hospodě brutálně pdchlazené a ještě brutálněji narvané COčkem?

No já jsem zhruba před rokem přestal chodit do hospody, kam jsem chodil proto, že byla nejblíže. Měli tam Bernard honěnej Biogonem. Pak majitelka koupila nějakej levnej kompresor z Baumaxu (ne kvůli chuti, ale Biogon se jí zdál drahej) a hosti začali mizet.... Už ho má zpět.... Co se týče teploty nápojů, tak jsem asi barbar, ale mám rád vše chladnější (nekrofil :myslim:D), akorát ne grog, ale to si dám raději čaj s rumem a to tak jednou za rok....

Odesláno

no ono s tím vzduchem, který já preferuji je hlavně o tom, že pivo vydrží max 4-6 dní v sudu než se začne kazit. Na biogon nemám, CO2čko potravinářský taky ne.... Subjektivně CO2 stejně nemám rád, chuť piva mi přijde kyselá. Proč honím vzduchem je u mě hlavně kvůlivá chuti. Nerad pivo krkám a nerad měním chuť danou pivku sládkem :D

Mám teda pár kámošů pijící eurohujerpivo, které bublá jak limonáda a když to pijou, mrazem jim praskají zuby. To fakt nesnesu, ale co chtít od vyznavačů Gambrihnus desítky? :D Oni ani už neví, jak má pivko chutnat

Můj otec dřevorubec vždycky říká pořekadlo, které ctím a to je, že život není dostatečně dlouhý na to, abych si ho ničil desítkou :D

jinak proto jsem se ptal na ty malý soudky, protože velký ve třech nevypijeme přes víkend, když se má ještě udělat nějaká práce. I když nalitej jsem už zahradu sekal, odnesly to jen dva červený javory a jedna kanadská borovička - to bylo řevu tenkrát :D

Odesláno

Pivo většinou lahvový, do sudů si to ještě nestáčim:)

K teplotě: ideální se držet doporučených teplot u jednotlivých stylů. U pilsů je to okolo 4-7 stupňů a třeba taková double ipa (imperial ipa) až klidně okolo 15 - 16°C. Jinak samozřejmě platí, že cím nižší teplota, tím nižší vjemy chutí a vůní, takže ti co to pijí při teplotách blížícím se nanukům z toho nemůžou mít vůbec nic.

Odesláno
Mišak: Jak dlouho vydrží to pivko? Předpokládám správně, že ho nepasterizuješ? To je 60 nebo 80 litrů kýblík? Mám tu kamaráda, který taky dělá svoje pivka a pravidelně nás dobré kamarády zásobuje.....

Apropo, nemáte někdo zkušenost, jestli se dá do nějakých minipivovarů přivést svůj sud KEG a oni na počkání stočí pivko (než to začnu obvolávat)? Většinou točí jen do 50L a chtěl bych maximálně třicítku (spíše menší), kdo to má o těch víkendech při práci na zahradě vypít, že? :D

Pivko uvařím nechám vykvasit na 4,5 cukru(při cca 10°C) a stočím do petek, soudku, sudu. a narvu do teploty 2-4°C a tam pivko vydrží dlouho.Upřímně zatím sem ho vždy kolem měsíce vypil.

K tomu plnění vlastního kegu na počkaní...myslím že to neklapne bo sud se musí vymýt a pak teprve naplnit což tak rychle zase není.Ale kdo ví myslím že v nějakém mini se dá domluvit ledasco;):D

Odesláno

Jen k těm výčepním plynům. Samozřejmě, že čepování piva tlačeného vzduchem je nejběžnější hlavně proto, že je nejlevnější. Od ruční pumpy na párty pípě až po malý kompresorek stojí výtoč 00nic.

To co je ovšem blábol je, že je to i nejlepší pro pivo. Už po jednom dnu, kdy pivo leží pod vzduchem silně degraduje jak senzoricky tak biologicky. Píšu o nepaster. pivech z mini.

Když je víkendová akcička a sud se ten den, max. druhý vytočí, nemám s tím problém, 4-6 dní jak píše punkáč je s prominutím kentus. Vzduch, pokud není přefiltrován v sobě má mraky zárodků mikroorganismů a spórů plísní, pro které je pivíčko pěkná pochoutka.

Jediné točení vzduchem, které je bez vady, je pivní tank. Tam je to šumák.

S tím CO2 je to složitější. Je to ovšem, a to chci zdůraznit, nejpřirozenější plyn pro každé pivo! Jeho nevýhodou je, že po delší expozici v sudu se do piva vstřebává. Tím ho samozřejmě přesycuje a tak mraky pivařů hlásá, že pivo točený céóčkem je krkavý. Obrovskou roli v tom hraje teplota a nastavený tlak.

Mám vyzkoušené, že se v klídku dá pivko čepovat při 0,9 bar a vydrží tak na CO2 v pohodě 7 dní aniž by ho výrazně přesytilo. Nemám tak ďábělský stroj jako punkáč (velmi povedené :super ), ale chladím celoobjemově v kegerátoru.

Ještě lépe je na tom biogon 80 (80% N2- 20% CO2), ten díky dusíku výrazně zabraňuje pronikání CO2 do piva, a tak je to asi nej volba pro speciální piva s malou výtočí. Cena je přitom srovnatelná s potravinářským CO2. Problém je ale pronájem flašky. Pro domácí použití se nevyplatí.

Jinak abych nebyl úplně Off topic, tak příští víkend se koná v pivovárku Kocour festiválek nakuřovaných piv. Tzv. rauchů. Kdo neochutnal neuvěří, jak může taky chutnat pivo.;)

Odesláno

Jarouš307: :potlesk - díky za příspěvek o tom plynu

Jinak mám zkušenosti vesměs s Březňák 12° a ta opravdu 4-6 dní pod vzduchem vydrží (je taky bohužel pasterovaná) bez změny chuti.

Na kompresoru mám samozřejmě namontovaný potravinářský filtr od Festa na 40mikronů (uvažuji, že přidám ještě jeden na částice velké jen 5mikronů). Vzduch dle mého subjektivního pocitu vyvolaný dělá dobrý pivko a hustou pěnu, která vydrží skoro až ku dopití krieglu :)

Je pravda, že v devadesáti procentech je sud vypitý během večera. Je-li delší akce, raději koupím více soudků 30L než pár 50L. Před přeražením trubky vymývám. Pár posledních piv ze sudu jde do kompostu nebo je schrupne nejveselejší popíječ :D

Co se týče tlaku hnacího plynu, tak mám odzkoušeno, že nejlepší pro Březno je okolo 2-2,2 Bar, více pěnivá pivka klidně i 3 Bary. Zase píšu, je to jen má zkušenost, klidně rozviňme debatu ;)

Sud je jinak uskladněný ve sklepě kde je kolem 10-12° celý rok a odtud pivo teče asi 5 metrovou hadicí do chlazení.

K tomu festivalu u Kocoura ve Vanďáku napíšu jen, že příští týden je festival U Scratche na chalupě s pivem Kumburák :D

Jinak to chlazení je nastavený tak, aby na kohoutě teklo pívo okolo 8-9°C (pro mě a spolupopíječe asi nejpřijatelnější teplota v parném létě)

Po svářečce, v jejímž šasi je vestavěné nynější chlazení, mi zbyla velká flaška CO2 plynu, ale není potravinářský (tzn. určitě není vyčištěný, je to plyn dávajíc se do hasičáků). Má to nějaký využití? Apropo rád bych měl dlouhodobě naraženou nějakou malinovku nebo jinou výčepní limonádu? Dalo by se to na to použít? Pivo nejde pít pořád a na chalupě jsou i malé děti občas, furt chtějí mrchy točit pivo, tak by si mohly točit limču.....

Odesláno

Punkáči, tak pokud to máš takto, tak je pro tebe vzduch asi nejlepší volba.

Nicméně obecně platí, že nastavení tlaku na redukčáku vychází ze základní hodnoty

1,6 bar. Potom se k tomu většinou přičítá na každé 2m vedení 0,1 bar a každý 1m převýšení

od sudu k výčepnímu kohoutu taky 0,1 bar.

Ve tvém případě co popisuješ by to tedy zhruba vycházelo na 1,6+0,3(5m do chlazení+1m ke kohoutu) +0,3 (nevím jak máš hluboký sklep ;) ) to je dohromady 2,2 bar, což uvádíš jako nej. tlak. Jsou to samo jen orientační hodnoty a zaleží na místních podmínkách, ale obecně by se neměl překračovat tlak 3 bar, páč je to provozní tlak většiny výčepních zařízení. Zbytečně se to pak musí dolaďovat kompenzátorem na kohoutu.

Já to mám 60cm od sudu ke kohoutu, tak to mám jen na těch 0,8-0,9 bar. Pak se CO2 do piva tolik netlačí.

Ještě k tomu potravinářskému CO2. Znám maníky co léta tlačí normálně technickým CO2 a pivko mají jako křen :D. No to asi není úplně košér, ale budiž...

Ten potravinářský má čistotu 99,9 % a technický 95%. Navíc tech. obsahuje stopy těžkých kovů a je více zbaven vody (kvůli svařování)

Tu láhev si nech repasnout na potravinářské použití. Dělají třeba v Albecu Liberec. Provedou tlak. zkoušku a vnitřní vyčištění a pak tam nech nacpat potravinářský a můžeš vesele čepovat. :super

Odesláno

Díky moc za super vysvětlení. Jestli limča pojede na vzduch bez problémů, řešit tu láhev na plyn nebudu (kompresor má dva redukčáky, mohu tedy nastavit jiný tlak pro každý kohout (jen ten jeden nemá žádný filtr)). V opačném případě bych tu láhev nechal repásnout, i když kohout má nový a tlakovou zkoušku též - jen nebylo čištěno. Nebo sehnal novou flašku, uvažoval jsem o tomto - potravinářský redukčák na to mám.... http://pili.cz/detail.aspx?typ=15&katc=942054 Prázdnou za plnou pak vymění za 121 Kč

Odesláno

Mám nejraději klasickej půlitr s kuličkama, čárkama nebo kosočtvercema nebo mám jeden oblíbený tak z 30. let minulého století

Nejraději piji \"hladinku\", která hladí :D

Takže krígl a do něj natočit hladinku

[upravil dne 25/4/14 06:44 od punkac]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...