P607Olda Odesláno 28. srpen 2005 Odesláno 28. srpen 2005 Prosím Vás o radu, po výměně celého pravého zpětného zrcátka za neznačkové ukazuje měření teploty asi o 3 stupně více. Je nějaká možnost seřídit ukazatel? Pokud ne, tak tam připájím nazpět to staré čidlo. Díky předem. Jedná se o 306, 1,8, r.v.93 [upravil dne 28.8.05 P607Olda] Citovat
jbily Odesláno 5. září 2005 Odesláno 5. září 2005 Nevím, pouze vím, že mám originál zrcátko, čidlo, no prostě vše co s tímto měřením souvisí, ale stejně ukazuje neustále o 2 stupně víc... Citovat
P607Olda Odesláno 5. září 2005 Autor Odesláno 5. září 2005 Mám taky tuto zkušenost, už dříve na 306. Hodně se projevuje ohřátá karoserie (čidlo je dost hmotné, není to jen ten čudlík co je vidět), a taky horký vzduch od motoru. Zajímavou zkušenost jsem měl v 607, kde to v zimě ukazovalo až o 3 stupně více, ale evidentně podle stavu topení (ihned po nasednutí dobrý). Takže jsem usoudil, že mi někde topení fouká na čidlo. Navrtal jsem zespodu krycí plast, aby tam byl větší průvan (asi 8 děr průměru 6 mm). Navíc jsem vložil kousek plastu k té díře co odchází kabel ze zrcátka do dveří. Funguje to bezvadně, rozdíl je asi 0,5 stupně. Mám doma jedno vymontované čidlo, zkusím změřit parametry - ale až o víkendu. Citovat
JirkaV Odesláno 21. září 2005 Odesláno 21. září 2005 Co ja vim, tak originalni cidlo je termistor NTC o hodnote 2k5 s celkem ojedinelou zavislosti odporu na teplote. Sam mam 306, kterou jsem koupil bez cidla, takze na displayi mi blikaly 3 carky. Koupit v prodejne se soucastkama termistor 2k5 je nomozne a tak jsem koupil 2k2 a po zapojeni mam pri teplote 25 stupnu chybu cca 2 - 3 stupne. Tak me tak napadlo, zda tam taky nemas nejakou nahradu toho cidla ! Jinak korigovat tuto odchylku odporem je moc neucine, protoze co srovname na 25 stupnich tak pri jine teplote to stejne zase ujede ! Nove cislo je za nekrestanske penize, takze tohle je takove levnejsi varianta, za cenu chyby o cca 3 stupne !!! Citovat
P607Olda Odesláno 21. září 2005 Autor Odesláno 21. září 2005 Tady jsem měřil originální čidlo: Tak jsem měřil čidlo z 306, r.v. 93: 25 st 2800 Ohm 24,4 st 2910 Ohm 20 st 3170 Ohm 0 st 5900 Ohm Teoretické kecy na dané téma jsem psal na: Pokud by sis chtěl pohrát, tak změř prosím potřebné hodnoty odporu při -10 st.C, to je hodnota, kterou jsem neudělal (na svorky teploměru připoj potenciometr, nastav -10 a pak změř hodnotu potenciometru). Kdybys změřil tuto hodnotu a použil ty co já jsem změřil, tak máme podklady jak se čidlo má chovat. Pokud by Tvoje čidlo (možná i s korekčními odpory) splňovalo hodnoty v 3 bodech -10, 0, 20, tak je vše OK! (Já jsem tuto jednoduchou věc neudělal, protože mě to napadlo až potom, co jsem tam to čidlo připojil, zaizoloval a zavřel zrcátko - teď se mi to nechce znovu rozebírat) [upravil dne 21.9.05 P607Olda] Citovat
JirkaV Odesláno 22. září 2005 Odesláno 22. září 2005 takze pridam taky trochu moudra ! to P607Olda : ta idea s kombinacemi odporu neni spatna a tak jsem se dal do hledani reseni mat. cestou. V odkazu nademnou je celkem krasne popsan postup jak na to, resp. jak to cidlo zpresnit ! To co P607Olda nameril se necha dosadit do dvou rovnic o dvou neznamych. Reseni je ponekud pracne, ale nakonec jsem se dobral k presnym hodnotam pro pripad, ktery mel P607Olda, a sice : R1 = 24.48k a R2 = 0.5173k. Samozrejme ty odpory se musi zaokrouhlit na nejakou rozumnou hodnotu, popr. trochu poskladat z odporu. Pro tyto dva teplotni body by se mely krivky zavislosti odporu na teplote u obou cidel (orig. a neorig.) potkavat. Jak hodne se pak lisi tyto krivky pri jinych teplotach je uz otazka jina, ale k urcitemu zpresneni rozhodne dojde ! Pokud mi zbyde cas, tak by nebyl problem napsat program, ktery by vypocitaval hodnoty techto korekcnich odporu !! Kdyz bude zajem Citovat
Pavel2 Odesláno 30. září 2005 Odesláno 30. září 2005 měnil jsem těsnění pod pravým zrcatkem a přestalo mi to ukazovat teplotu :-(((. Kde přesně v tom zrcátku je to čidlo venkovní teploty? Je připojený přes nějakej zvláštní konektor než je ovládní a vyhřívání zrcátka? předem díky za odpověď Citovat
P607Olda Odesláno 1. říjen 2005 Autor Odesláno 1. říjen 2005 Zespodu zrcátka asi v místě kloubu je taková bambulka, to je ono. dostaneš se k němu tak, že zespodu vyloupneš ten malý plastový kryt - začni z venkovní strany, jde to lehce. Konektor je společný, hnědý řadový, jsou to dva černé kablíky na kraji. Konektor prostříkej kontoxem, anebo se to někde skříplo - urvalo. V konektoru směrem k čidlu musíš naměřit nějaký odpor - jednotky kOhmů. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.