Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Čaute, že mi z auta mizí olej jsem věděl, teď po servisu je to ale viditelné ještě více. Od servisu - výměna oleje a filtru - jsem ujel asi 1000km a na palubní desce, kde je ukazatel hladiny oleje mi ručička klesla cca o třetinu, nějakým selským rozumem, když MAX jsou 3,7l a MIN asi nebude nula, ale třeba 1l, tudíž mi sežral cca 9 deci oleje.

Dnes jsem měnil svíčky, takže jsme se známým prolejzali motor a ukázal mi, kde mi prosakuje (asi docela dost) olej z hlavy motoru, ale navíc staré svíčky byly od oleje zaprasené, jedna dokonce přes závit až po horní část, téměř k elektrice...

Takže je jasný, že motor není úplně OK, teď by mě zajímaly Vaše názory co s tím? Viděl jsem, že Hurvajz doporučuje http://www.oleje.cz/p/wynn-s-super-charge-325-ml--3167 , za tu cenu proč to nezkusit, ale bojím se, že při takovéhle spotřebě snížení bude minimální. Generálka se asi 3x nevyplatí, to radši zkusím sehnat stejný motor ve slušném stavu?

Všechny poznatky vítány :papa

Odesláno

1. hladimu měř měrkou a né tím informativním ukazatelem. Pokud máš takovou spotřebu kontroluj ho min. 1x týdně.

2. přísady do oleje nic neřeší

3. jaký máš teď olej v autě?

Odesláno

:o Ty motory. Kde se takový Pastorek sežene? To tady nemáme.

Taky bych řekl gufera, 1.4 55 kW má stejný problém. Naše žere oleje pomalu víc než benzinu. :myslim

Odesláno
1. hladimu měř měrkou a né tím informativním ukazatelem. Pokud máš takovou spotřebu kontroluj ho min. 1x týdně.

2. přísady do oleje nic neřeší

3. jaký máš teď olej v autě?

Okay, dnes se na to mrknu. Popravdě nevím, zkusím zjistit, ale tipuju, že klasickou 10W40...

Co taková výměna gufer stojí a je tu někdo, kdo už s tím má zkušenosti a udělal by mi to? Abych se mohl pěkně podívat co a jak :)

Odesláno

Já mám zkušenost takovou, že to nebývá jen na guferech, takže sice vyměníš, ale problému se nezbavíš nebo jen částečně. Záleží kolik ti to žere - stačí si pak podle nájezdu km spočítat jeslti se ti ročně vyplatí tam dolejvat olej nebo opravit. Vyloženě ztvrdlá gufera a jinak motor v pořádku bývá často způsobené přehříváním motoru a nebo používání přísad jako je Slick a pod.

Každopádně mrkni přesně na to co máš za olej. 10W40 je OK, ale u těch levných olejů bývá spotřeba vyšší než u kvalitního oleje.

Hodně to ovlivníš vytáčením motoru (hlavně zastudena)

Odesláno

Jojo, ale znáš to, ten pocit, že je to ok je pro mě asi cennější, než ušetřit ročně 1000 korun... Motor se mi nepřehřívá, naopak málokdy se mi teploměr dostane na 90°, termostat ho drží spíše na 80. Přísady žádné nepoužívám a za studena motor netočím... To všechno ale může bejt k ničemu, protože mám s autem najeto málo a bůhví co dělali přede mnou no.

A co taková oprava tedy může stát? + přetěsnění hlavy, ta mi, jak jsem psal, asi dost chčije

Odesláno

Mne Pastorek napisal takto:zalezi co sa bude menit, ak to su len gufera tesnenia a pod. tak to neni vela..pri vymene gufer by sa mal menit aj rozvodovy remen, neviem ci aj dokonca vodna pumpa. Po rozobrati sa zisti ci je kriva hlava ak hej treba ju zbrusit..Oprava ma stala material+robota= 210€, ale mne sa stym trosku pohral ako je vidiet. Menil sa olej, filtre, chladiaca kvap, tesnenia atd, nejake hadice, proste ja som to chcel spravit poriadne. Proste slusne urobena oprava asi do 300€ (cca 7500CZK)

[upravil dne 3/9/13 09:29 od PeterJ]

[upravil dne 3/9/13 09:31 od PeterJ]

Odesláno

řekl bych, že koblih ti to popsal přesně i s tím, zda vůbec něco řešit a radši dolívat--pocit mít auto v cajku je většinou velmi drahý...

základem ovšem je přesně změřit spotřebu toho oleje, až pak se dá kvalifikovaně rozhodnout co dál :myslim

Odesláno

Mne to takisto zralo cca 0.9l oleja na 1000km...uvidime ako sa to u mna zmeni..olej nikde inde nepresakoval, motor bol suchy, az Pastorek bol prekvapeny v akom je stave. Gufera boli ztvrdnute az sa rozpadali...

Odesláno

Olej neprosakoval? No jistě, jak jinak protože ta spotřeba se děje na stíracích kroužcích - to samozřejmě vidět není. Oviditelném průsaku nemluvím. Teď jsem řešil ubývání leje u Fabie a ejhle - prosakoval skrz konektro snímače tlaku. Po banální výměně je to OK.

Samozřejmě je fajn mít motor v pořádku, ale výměna těch gufer je ještě ta jediná akceptovatelná. Věřím, že to Pastorek udělal poctivě, ale taky to něco stálo. Kolik by to stálo v servisu je pak věc druhá. Stačí se totiž zamyslet nad tím, že když najedeš například 10 tis ročně tak při spotřebě 0,5 l/ 1000km spotřebuješ 5 l oleje. Což při internetových cenách je kolem 500,-

Odesláno

To je sice pravda..ale ja som chcel mat takisto motor v poriadku, teda aspon dufam ze to tomu pomoze..nie nikde viditelne nepresakoval olej..stal som v garazi a ani kvapka na zemi pocas celeho roka. Najcastejsie na 1.6-tkach to su gufera ako pricina uniku oleja. Mna stale nebavilo kontrolovat hladinu a dolievat to, a ked som nastartoval tak z toho isiel krasny dym...Teraz je klud auto nesmrdi resp ked dam ruku za vyfuk ziaden smrad ako predtym. Je to pravdaze otom kolko je clovek schopny do toho investovat a co s autom planuje a anco ho vyuziva. Ak ho chce nechat dozit a neplanuje si ho nechat dlhsie tak chapem ze vymenu povazuje za zbytocnu.

Odesláno

Na 206 tke robil teraz známy niečo podobné, na 1.4 ke 55 KW ...

Menil tesnenie pod hlavu, tesnenie veka ventilov, tesnenie sacieho a vyfukoveho potrubia, novy termostat s tesnenim, nove gufero na vačku, nove gufera na ventily, nove sroby hlavy + hlava na zabrus dosadacich ploch plus talkovanie (potrebovali zistit ci nie je prasknuta) + cistenie chladiaceho systemu a nova nemrzka ...

Rozvody nechaval pôvodné, nahodili mu ich naspak ... Platil za to aj s prácou okolo 300 Eur ... Což je cca tých 7500 czk ...

Samotné diely stoja pár korun ...

Ak však žerie olej cez stieracie kruzky, tak to vyriesiť týmto nemusíš ...

Opravte ma, ak sa mýlim, ale netesné stieracie krúžky na piestoch sa nedajú aspon orientačne zistiť meraním tlakov vo valcoch ?

Odesláno

Já neřekl, že to nechci vyměnit, naopak se do toho asi po zimě pustím pořádně, když už jsem koupil Hardtop apod., tak si plánuji cabrio nechat asi delší dobu :) Ale jak jsem psal, rád bych někoho, kdo by mi to udělal za levno (resp. ne za bombu jak v autorizáku či si naúčtoval 2x více hodin jako v obyč servisu) a kvalitně, jako zmiňovaný Pastorek, nejlépe z Čech...

Koblih: měrka ukazuje to, co ten \"orientační\", prakticky polovina hladiny mezi MIN a MAX, to je fakt litr na 1000km, to se mi nelíbí :bojim

Odesláno

Počkej, to jsem nevěděl, jak jsem psal hned v prvním příspěvku - \"když MAX jsou 3,7l a MIN asi nebude nula, ale třeba 1l\", nikdo mě neopravil a nevěděl jsem, že mezi ryskami je pouhý rozdíl jednoho litru!! :o

Potom půl litru na 1000 km není tak strašný problém, kterým bych se asi chtěl zabývat opravou kolem deseti tisíc korun, u spotřeby jednoho litru bych to už asi řešit chtěl :)

Odesláno

Obvyklý rozdíl mezi MIN a MAX bývá u aut většinou kolem 1l. Nemusí to být pravidlo, ale přibližně tak to bude. Jednoduše odzkoušej kolik oleje teď doleješ aby to bylo po MAX, ale dilívej pomalu - chvilku trvá než to steče.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...