pumik Odesláno 20. leden 2013 Odesláno 20. leden 2013 Ahoj všem, mám takový neobvyklý problém, týká se silného opotřebení zadních pneumatik na P508 (140k FAP, pneu 215/55 R17). Gumy jsou letní Michellin, zimní Pirelli (přesný typ teď nevím). Jde o to, že cca po 40.000 km kombinovaného provozu (město/dálnice cca 1:1) zcela odešly zadní gumy - byly sjeté snad na 2-3 mm. Totéž se týká zimních, které mám letos 2. sezónu odjezdila se tedy na nich 1 zimní sezóna a část té letošní), a opět jsou skoro na odpis, cca 4 mm vzorek. Přitom přední jsou u letních i zimních OK, a to je pro mě zcela nepochopitelné - nejezdím \"na hrábě\", naopak spíš umírněně, nedriftuju ani nesmykuju, ani nevozím v kufru pytle s cementem, a jezdíme max. ve 2 lidech. Pochopil bych spíš, že budou sežrané ty přední.. Geometrie zkontrolovaná, auto nikam netáhne, a gumy jsou sjeté dle mechanika rovnoměrně. Dle konzultace s ním prostě 508 \"žere zadní gumy\", a má to podobné se svou 407. Mám kupovat gumy s tvrdší směsí, nebo je prostě nechávat pravidelně střídat s předníma..? Pokud budu měnit gumy jednou za 18 měsíců, asi se z toho po.. dík za jakékoliv nasměrování, čím by to mohlo být.. Citovat
Přema Odesláno 20. leden 2013 Odesláno 20. leden 2013 prostě jsou gumy co vydrží 40t km a co vydží 60t km.....ničím jiným než gumama to není...... Citovat
P607Olda Odesláno 20. leden 2013 Odesláno 20. leden 2013 Nové letní gumy mají 8 mm, tvoje mají 2,5, tedy ubylo 5,5 mm za 40 000 km. Takže do 1,6 ještě zbývá najet asi 5000. 40 až 45 t na gumy je docela průměrný výkon, není to tragicky málo ani rekordně moc. Podstatné je, že gumy jsou sjeté rovnoměrně. Jednodušší, tuhé zadní nápravy, sjíždějí gumy míň a jsou mnohem jednodušší a levnější na údržbu. Ale redaktoři to při testu okamžitě poznají (když si přečtou technický popis), takže výrobce, aby neztratil tvář, musí u těchto větších aut volit víceprvkovou nápravu s přesložitou geometrií a seřizováním. 607 je toho velkým příkladem. Měnit gumy jednou za 18 měsíců je běžné. Je ještě otázka, jestli nové gumy, montované na fungl nová auta mají 8 mm (zimní 9). To by bylo dobré proměřit - kdo teď koupil nové auto, ať změří. V minulosti jsem pojal podezření, že na fungl nová auta montují méněživotnostní gumy - výrobce gum je dodá výrobci aut levněji a o to dříve pak uživateli prodá nové. [upravil dne 20.1.2013 18:55 od P607Olda] Citovat
Marcel00 Odesláno 20. leden 2013 Odesláno 20. leden 2013 no Premo... v jeho pripade ako uvadzas to tak nebude. Bude tam nejaky problem, lebo keby mal nejaku naprd kvalitu pneu, tak predne pneu by museli odist do kytek ako prve... zadne maju minimalnu zataz oproti prednym... takze urcite skus vyhladat nejaku profi geometriu nech ti zmeraju ci je vsetko ako ma byt. pirelli ti musia vydrzat poriadne vela, micheliny tiez maju vydrz slusnu. ja mam na letnych matador hectorra 2 najazdene uz 48t km a maju cca 5~5,5mm nove mali 8mm. takze to urcite ries... tvoj stav nieje ok. edit: ...podezření, že na fungl nová auta montují méněživotnostní gumy - výrobce gum je dodá výrobci aut levněji a o to dříve pak uživateli prodá nové. s tymto tiez suhlasim... to ale odporuje s tym ze predne ma v pohode... takze trvam na tom ze zadna geometria je najaka divna... pumik: neuviedol si v akom stave mas predne penu... [upravil dne 20/1/13 18:58 od Marcel00] Citovat
freew Odesláno 20. leden 2013 Odesláno 20. leden 2013 ked pise ze pneu su opotrebovane rovnomerne tak geometriu moze robit kolko chce..tou to urcite nebude. [upravil dne 20/1/13 20:49 od freew] Citovat
Marcel00 Odesláno 20. leden 2013 Odesláno 20. leden 2013 v prvom prispevku pise len o zadnych pneumatikach Citovat
pumik Odesláno 21. leden 2013 Autor Odesláno 21. leden 2013 Neuvedl jsem v původním příspěvku stav předních zimních pneu - mají cca 6 mm, tedy o 2 mm více než zadní. Ty letní bohužel nemám u sebe, tak přední nezměřím, každopádně byly použitelné, takže půjdou na léto dozadu, a dopředu půjdou nové. Jsem příznivce vašich teorií, že \"OEM\" věci, tedy i pneu může výrobce montovat míň trvanlivé, tak uvidím, jak to bude s příštíma novýma. Někdo ale píšete, že u delších aut typu 508/607 je běžné měnit gumy po 18 měsících, takže si na to asi budu muset zvyknout, je to ale pořádná darda. Jsem nahlodanej, takže ještě zkusím nějakou supr-profi geometrii - každopádně \"můj\" mechanik má \"laserovou\", s čímž na něj spoléhám, že bude v pohodě, poněvadž to zní moderně. Jak z mých příspěvků asi vyplývá, nejsem znalec, takže nevím jaká geometrie, resp. to zařízení, je dobré/špatné - v tomhle oboru dávám důvěru odborníkovi. A samozřejmě opět děkuju všem za ochotu a rady! [Edited on 21/1/13 23:26 by pumik] Citovat
Schreek Odesláno 22. leden 2013 Odesláno 22. leden 2013 Tvrzení že 407ma taky žere zadní gumy je totální hovadina, doporučuju vyměnit mechanika, tohle může dělat snad jedině geometrie Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.