marzi732732 Odesláno 15. leden 2012 Odesláno 15. leden 2012 Zdravím, tak mám s lvíčkem opět problém. Již delší dobu nešlo topení nebo spíše ventilátor na stupeň čtyři. Říkal jsem si, že to je v pohodě 3 stačí :-D, jenže najednou dnes přestalo jít úplně. Byl jsem u kamaráda elektrikáře, zkoušeli ovládací panel a nepomohlo, takže to bude spíše přímo topení co je jakoby za přístrojovou deskou. Otázka zní, jelikož se jedná o hodně velkou věc, tak nejspíš bude muset celá přístrojovka dolů že? Ještě dodám, že když zmáčknu vyhřívání okna, tak funguje, stejně tak vnitrní cirkulace, jelikož po zmáčknutí šlo slyšet, jak se něco posouvá nebo otvírá. Citovat
Trnkoš Odesláno 15. leden 2012 Odesláno 15. leden 2012 Zdravím. Ventilátor topení jde demontovat bez sundání přístrojovky.Trochu se to rozebere nad nohama spolujezdce a jde ven.Když se ponoříš do prostoru na nohy spolujezdce a sundáš dekl,tak ten větrák uvidíš přidělaný z boku na topení. Většinou to bývá regulárorem na ventilátoru. [upravil dne 15/1/2012 09:39 PM od Trnkoš] Citovat
marzi732732 Odesláno 15. leden 2012 Autor Odesláno 15. leden 2012 No já si sehnal za hubičku právě komplet topení, tak jestli to bývá hlavně tím, tak zkusím to než to celé kuchat. Dík za rady bohužel teď je zase moc práce tak se k tomu asi nedostanu dříve než o dalším víkendu. Citovat
marzi732732 Odesláno 16. leden 2012 Autor Odesláno 16. leden 2012 Tak jsem se k tomu dneska teda dostal, ale nenašel jsem to. Chtěl jsem sundat tu velkou otevírací příhrádku, ale ta jde nejspíše jen odklopit a poté je soućástí celé palubní desky. Ten regulátor, má být přímo na topení? Jelikož na topení jsem trochu viděl, ale ventilátor teda rozhodně ne. EDIT: Teď jsem se dočetl, že větrák je na 307 ze strany ridiče, tak bude zítra pokus č.2. [upravil dne 16/1/12 09:37 od marzi732732] Citovat
DanculD Odesláno 16. leden 2012 Odesláno 16. leden 2012 No ja mam tiez pocit, ze sa to robi zo strany vodica. Citovat
Trnkoš Odesláno 16. leden 2012 Odesláno 16. leden 2012 Mrkni na to http://public.servicebox.peugeot.com/docapv/affiche.do?ref=T5F667B01A&refaff=T5F 6 67B01A&idFct=FCT0346 [upravil dne 16/1/2012 08:01 PM od Trnkoš] Citovat
pergas Odesláno 17. leden 2012 Odesláno 17. leden 2012 Tady to mas bez prihlasovani. ventilator.pdf Citovat
marzi732732 Odesláno 17. leden 2012 Autor Odesláno 17. leden 2012 Na serviceboxu jsem nic nenašel . Už si s tím nevím rady našel jsem dneska ventilátor do něhož vedou dva dráty (viz. foto), kontakty jsem očistil a prostříkl kontakt sprejem. Z ani jedné strany jsem neviděl nic jako regulátor otáček, který by měl logicky být někde u větráku. Známý elektrikář ještě dneska prohlídne přímo ovládací panel topení a klimatizace. Z ovládacího panelu vede svazek drátů jakoby pravou horní stranou celého topení směrem dozadu. Volal jsem původnímu majiteli a ten říkal, že již s tím jednou problém měl, a že prostě potahaly za všechny možný kabely a zase to šlo, takže se ptám. Tam kde vede ten svazek bude asi néco jako řídící jednotka toho topení? Kdyby byla pravda to co říká, tak je asi hodně pravděpodobné, že je to jen nějaký studený kontakt, ale nadruhou stranu to nedává smysl, proč by to dlouhodobě nejelo na čtvrtý stupeň. To co jsem četl ohledně toho, že se spálí tranzistor v tom regulátoru by byla také možnost, jelikož jedna s příčin je zas*any pylový filtr, který byl totálně černý. Elektrikář ještě říkal, že další možnost jsou uhlíky na motoru, ale opět by zde nebyl smysl, proč to nefugovalo na ten čtvrtý stupeň. Zkrátka mě nejspíš o víkendu čeká demontáž celé palubní desky a kompetní prohlídnutí a oprava topení případně výměna za druhé :bojim. Tady ještě fotka motoru a ventilátoru (omlouvám se za kvalitu ale mobil to ve tmě líp nesvede). http://imageshack.us/photo/my-images/69/dsc00081og.jpg/ Citovat
P607Olda Odesláno 17. leden 2012 Odesláno 17. leden 2012 Je potřeba určit, jestli je ventilátor OK, k tomu bych přivedl na ty dva piny 12 V, raději přes nějaký předřadný odpor, např. žárovku hlavních světel (kdyby byla u motoru zhášecí dioda a netrefil bys polaritu, tak ať není přímý zkrat). Tím určíš, že vada je/není v motoru - a případně ho nemusíš demontovat. Pak je potřeba zaměřit se na předřadné odpory, ty bývají umístěny v tunelu proudícího vzduchu, a na přepínač. Pro zkoušení je dobré mít samostatnou žárovku hlavních světel (např. H4), voltmetr a výborně slouží také žárovička 12 V 5 W s kablíky. Členové, kteří mají přístup k dokumentaci, by dále mohli zveřejnit postup: - demontáž přepínače rychlosti topení - demontáž předřadných odporů Citovat
marzi732732 Odesláno 17. leden 2012 Autor Odesláno 17. leden 2012 Dnes už se k tomu zase nedostanu, jelikož zachvíli musím do práce, zítra proměřím ty piny co jdou do větráku, pokuď to dobře chápu, tak pokuď do nich půjde proud, když je regulátor zaplý, tak je problém v něm pokuď naopak tak je problém již někde jinde, že ano? Odpory? No díval jsem se přímo jakoby do výdechu těch tunelů (demontáž mřížek) a byl tam čistě tunel. Kdyby byl někdo ochotný a opravdu měl ten návod na to tak by to byla úplna paráda. Díky Citovat
P607Olda Odesláno 17. leden 2012 Odesláno 17. leden 2012 Doporučuji měřit na připojeném motoru, izolaci kabelů propíchni jehlami. Pak bys měl naměřit na jednotlivých polohách přepínače např.: 1 - 5 V 2 - 7 V 3 - 9 V 4 - 12 V Při odpojeném motoru naměříš vždy 12 V, ale není to průkazné, napětí se tam může dostávat přes nějaký přechodový odpor v přepínači. Pojistku jsi kontroloval? Citovat
marzi732732 Odesláno 17. leden 2012 Autor Odesláno 17. leden 2012 Tak jsem dorazil z práce ... zítra zajedu opět za elektrikářem ať to proméříme. Případně ten přístup k tomu regulátoru nebo tam kde vedou všechny dráty od topení nemůže být jakoby pod plastem torpéda tak jako to má například 306 nebo 206? Citovat
marzi732732 Odesláno 18. leden 2012 Autor Odesláno 18. leden 2012 Takže, u elektrikáře jsem sice nebyl, ale volal jsem do Peugeotu, kde mi potvrdily to, že je to na 99% regulátor ventilátoru topení (přesněji spálené tranzistory), což považuji za nejpravděpodobnější možnost. Nikde na netu jsem nenašel jak to má přesně na 307 vypadat, našel jsem akorát Berlingo http://aukro.cz/regulator-ventilatoru-topeni-peugeot-citroen-i2044471693.html. Ještě zachvíly dodám fotky, jelikož pod spolujezdcovým kastíkem jsem našel jakousi krabičku, do které vedou tři tenké dráty a poté ještě konektor s kabely které jdou od ovládacího panelu a konektor jde do sacího potrubí (u topení mezi pyl. filtrem a topením). V peugeotu jsem se ptal a vymění mi to jedině celé za zhruba 2000 + práce, takźe na toto jim kašlu. Citovat
P607Olda Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Odkaz nefunguje. Dodej fotky. Manuální klimy, s vícepolohovým přepínačem, se vždy dělaly pomocí předřadných odporů. Že by auto z roku 2002 mělo namísto předřadných odporů tranzistorový regulátor, se mi moc nezdá. marzi732732 - kdybys dal VIN, mohl byste někdo hodit schema? [upravil dne 18.1.2012 11:20 od P607Olda] Citovat
marzi732732 Odesláno 18. leden 2012 Autor Odesláno 18. leden 2012 Tak tady je odkaz na zmiňovanou krabičku http://imageshack.us/photo/my-images/265/dsc00082ew.jpg/ Tady fotka na zmiňovaný konektor (drát vede od ovládaní topení do potrubí, jde to strašně blbě vidět ale nic tam není. - http://imageshack.us/photo/my-images/828/dsc00084zv.jpg/ Tak a nakonec zde je fotka toho regulátoru co někdo prodával na Peugeoty a Citroeny, má to být sice na Xsary a Berlinga atd., - http://imageshack.us/photo/my-images/401/2044471693.jpg/ Citovat
marzi732732 Odesláno 18. leden 2012 Autor Odesláno 18. leden 2012 VIN kód je VF33CNFUB82463102 Mimochodem v Peugeotu mi dali přímo nějakého mechanika, který říkal, že to údajně na 307 měnil a že to má být někde u toho konektoru, ale já tam prostě nenarvu k němu ruku vůbec abych ten konektor sundal natož abych tam něco demontoval a nemyslím si, že by Peugeot měl něco takhle nedomyšlené. Citovat
P607Olda Odesláno 18. leden 2012 Odesláno 18. leden 2012 Hm, tak snad jo... Divné je, že předtím nešel 4.stupeň (napřímo) a šla regulace. Kromě tohoto regulátoru by to ještě mohla být: - pojistka - uhlíky na motoru - anebo vadný spoj někde po cestě, u konektorů Chtělo by to opravdu vyzkoušet voltmetrem, takové ty výměny naslepo opravdu nee:bojim [upravil dne 18.1.2012 12:01 od P607Olda] Citovat
marzi732732 Odesláno 18. leden 2012 Autor Odesláno 18. leden 2012 Motor s ventilátorem už byl venku a vše bylo podle elektikáře OK, zítra na mě snad bude mít čas tak to ještě pro jistotu proměříme. Zkusím se nějakým záhadným způsobem dostat ke konektoru jestli není spálený nebo nějak zoxidovaný, coź by nedávalo smysl, źe by to předtím nešlo na čtverku a teď vůbec, ale už mě opravdu nic nenapadá a co se pojistky týče to bylo samozřejmě prví na co jsem se díval. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.