Mortis Odesláno 10. listopad 2011 Odesláno 10. listopad 2011 Píská mi větrák na chladiči, tak jsem ho chtěl promazat, ale nemůžu vytáhnout konektor. Vytahuje se klasicky do boku nebo směrem od sebe jakoby k řidiči? Je tam blbě vidět a navíc málo místa, taky je ten konektor překrytý nějakým pružným plechem, jestli to není nějaká pojistka? A pak když ho vyndám stačí sklepat tu umělou vrtuli a dostanu se k ložiskám? Abych třeba nějak nevylisoval i hřídel z motorku.... Citovat
jofo Odesláno 10. listopad 2011 Odesláno 10. listopad 2011 Tam to neodpajaj. Pekne si vysleduj kde ti konci kabel a odpoj to tam. Najdes dva konektory. Jeden vacsi s hrubimi kablami a jeden mensi s dvoma tenkimi drotmi ktory sluzi na ovladanie ventilatora. Inac ten motor sa da rozobrat len odbrusenim takych roztiahnutych paciek a ked ho poskladas tak iba zavarit ceockom. Citovat
mirdaa Odesláno 11. listopad 2011 Odesláno 11. listopad 2011 U vrtule je kuličkové ložisko,to je většinou v pohodě,vzadu u uhlíků je kluzné.Časem se na ose rotoru napeče bordel,jelikož není moc chráněno z venčí proti nečistotě,pak se zadře a prokluzuje komplet celé v pružném uložení,to dělá to pískání. Nejprve musíš zepředu vyšroubovat 4 šrouby co drží celý větrák na chladiči,aby jsi ho mohl natočit a dostal se na přívodní konektory vzadu na motorku. Vrtule je zepředu zajištěná šroubkem na křížák.Pozor při povolování,má opačný levý závit!! Vyšroubuješ ho a vrtuli stáhneš.Přívodní konektory jsou pod pružným plechem zezadu,rovněž zajištěným na křížák.Odděláš ho a jednotlivé konektory vycvakneš,jak se ptáš - dozadu k řidiči nejlépe dvěma plochými šroubováky proti sobě.Až budeš mít větrák venku,tak ve svěráku musíš oddělat zadní víčko motorku,drží na roztemovaných packách.Tupějším sekáčem a kladívkem všechny narovnej (při zpětné montáži se opět uprostřed roztemují a není třeba nic vařit),aby se víko dalo sundat.Chce ho pak podebrat něčím ostrým a opatrně !! sťuknout.Pozor,aby se nepokroutilo a hlavně,aby sis neulomil uhlíky.Pokud je ložislo přidřené na rotoru nejdou přez něho přetáhnout a tím pádem víčko sundat,jen kousek povytáhnout.Musíš si s tím vyhrát a něčím tenkým uhlíky postupně zamáčknout,aby jsi je přetáhl přez ložisko.Používám na to měděný drát,abych je nepodrápal a nepoškodil.Když tohle uděláš,máš to rozebrané.Stáhni kluzné ložisko,jemným smirkem očisti osičku rotoru,vnitřek ložiska,namaž to vazelínou a můžeš zpětně sesazovat. Když už to máš rozebrané,ještě zkoukni v jakém stavu jsou uhlíky a zároveň jejich uchycení na tišťák.Každé je k němu přiletováno třemi packami,a to je také slabina těhlech ventilátorů,že časem cín zoxiduje,uchycení odpadne a v lepším případě se přestane točit,v horším může poškodit i vinutí.Takže ti doporučuji všechny přeletovat. Omlouvám se za gramatiku,ale je po půlnoci... [upravil dne 11/11/11 00:45 od mirdaa] [upravil dne 11/11/11 00:52 od mirdaa] Citovat
Mortis Odesláno 11. listopad 2011 Autor Odesláno 11. listopad 2011 Super návod, díky asi zítra se do toho pustím. Citovat
Mortis Odesláno 12. listopad 2011 Autor Odesláno 12. listopad 2011 Takže s problémy jsem ho sundal a teď mi nějak nejde rozebrat ten motorek. Jsou tam 4 packy roztemovane a dalších 6 ohnutých plíšků na menším obvodě. To ale budou jen nějaké prolisy protože jsem je nemoh odehnout, že? Ty 4 packy nemůžu odehnout ani je nesmím odbrousit, tak nevím. Navíc jestli jsem to pochopil dobře sundám víčko i s uhlíkama, jak je potom dostanu zpátky? Mám strach dál pokračovat:bojim Citovat
jofo Odesláno 12. listopad 2011 Odesláno 12. listopad 2011 Ja som ich odbrusil flexou. Ked som to potom poskladal tak na tych istych miestach som to bodol COckom. Uhliky das nazad v pohode. Ten plech je len na zakrytie. Uhliky su pripajkovane na takom tenkom plosaku. Citovat
Mortis Odesláno 13. listopad 2011 Autor Odesláno 13. listopad 2011 Takže to mám hotové ale víc škody jak užitku:(. Jednu packu od uhlíku jsem musel připájet , nevím jak dlouho vydrží, navíc ten plošňák se odlepuje od toho plechu.... Ty 4 packy taky šly zpatky rozklepat jen tak lehce, tak doufám že se to nerozsype. A nejhorší je že mi to píská stále, takže vše bylo zbytečné. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.