Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Problémy s motorem GTi-6 (XU10J4RS) v 306ce - další závada 1. 6. 2014

Recommended Posts

• O 2 měsíce později...
Odesláno

Tak se opět připomínám s problémem. Netočí se mi sahary. Jediný způsob, jak se mi podařilo vyvolat, že se samy roztočily, bylo tím, že jsem měl nastartováno a odpojil jsem prostřední čidlo na motoru, pak se asi po deseti vteřinách sahary rozeběhly, ale jiným způsobem se neroztočí. Předpokládám, že bude problém někde v elektrice - bude někde špatně zapojená, protože po odpojení prostředního čidla na motoru by se mi měly sahary sepnout i bez nastartovaného motoru. Důležitý je, že sahary jako takové fungují, že se točí, bál jsem se, že bude nějaký problém i přímo ve vrtulích, ale asi by stačilo jen někde něco přepojit a bude to fungovat tak, jak má. Zrovna teď v těch teplých dnech jsem už párkrát málem vařil, tak by se mi hodilo, aby sahary fungovaly.

Za jakoukoliv radu, návod či schéma postupu předem děkuji. :)

Odesláno

Prave teraz sa v sekcii 306 riesia dva problemy so saharami:

1,

2,

netvrdim, ze je to tvoj problem, ale mozno by ti mohlo pomoct.

Robil som tiez taky maly \"elaborat\", hmmm, uz je to tu viac nez rok, ten cas ale bezi....:o Cital si ho?

Mas klimu? Ten snimac co si odpajal bol hnedy? Ak ano, zacal by som kontrolou (vymenou) toho hnedeho snimaca.

EDIT: Nepises na aku rychlost sa ti rozbehli sahary po odpojeni snimaca (polovicna, plna, oba motory??? ), to je tiez uzitocna smerodajna informacia aby sa dalo lahsie analyzovat kde moze byt problem.

[Edited on 4/5/12 13:11 by miroja]

Odesláno

Děkuju za rady.

Jak jsem pročítal vlákno z tvého prvního odkazu, tak tam Pastorek píše, že se sahary mají roztočit po odpojení čidla z termostatu až při otočeném klíčku, takže to bude asi to, co píšu, ale i tak se mi roztočí sahary jen takhle a nikoliv při vysoké teplotě. Pokud si to dobře pamatuju, tak se roztočí oba dva a jen na vysokou rychlost, nižší rychlost asi přeskočí. Takže by mohla být chyba v samotných relátkách mezi větráky a možná i v tom bitronu, o které jsem se dočetl anebo ještě někde úplně jinde. :myslim

Předpokládám, že tento problém nebude souviset s tím, že mi nefunguje klima - dle původního majitele auta prej někde uniká, takže je teď prázdná...ale s teplotou motoru by klima neměla souviset. :myslim

Elaborát si přečtu, až budu mít trochu víc času. :)

Odesláno

\"BITRONOVE\" auta maju jednoduchu kontrolu sahar.

Po vytiahnuti konektora z hnedeho snimaca teploty na termostate motora sa sahary roztocia najskor na polovicnu rychlost, a po par sekundach na plnu a tak maju zostat az pokial konektor nezasunies spat.

Ak sa ti nerozbehnu sahary najskor na polovicnu rychlost, treba to vyriesit. Mozno si este neprehrial motor natolko, aby museli bezat sahary naplno,... snimac teploty by mohol byt OK.

V tom mojom elaborate najdes aj priblizne teploty kedy to ma zapinat/vypinat na polovicnu a plnu rychlost.

Funkcia klimy ma samozrejme vplyv na chod sahar, ale tie musia chladit ked to treba aj ked mas klimu prazdnu.

Odesláno

No, troufnu si říct, že jsem už motor párkrát zahřál až na hranici snesitelnosti (červené pole už bylo skoro dosaženo). s tou rychlostí to budu muset pořešit. Zkusim se někdy mrknout na ten bitron, ale budu muset kvůli tomu asi sundat kolo, podběh a nevim, co ještě. :myslim

Odesláno

Ja myslel ze bitrony sahar jsou mezi tema vetrakama uprostred tj. vidis je hned jak sundas naraznik,ne ?

Odesláno

Stibto, podle těch odkazů,co jsou o kousek výše to vypadá, že ten bitron není hned u větráku, ale je bokem u levého kola, takže to asi nebude přímo ono. :myslim

Odesláno

Tak si to s něcim pletu sry :) Ja jen ze jsem mel predni naraznik uz mockrat dole a mezi vetraky byla takova lichobeznikova krabicka se zaklopkou ale co to je presne jsem nevedel tak jsem na to radeji ani nesahal :D

Odesláno

306ky ty odpory nemají (aspoň já je nikdy neměl), ale jak píše Stibto, v tom prostoru mezi větrákama jsou tři relátka - pokud si dobře pamatuju, tak jedno je černé a dvě jsou zelená) a pak už nevim, jestli je k nim ještě ten bitron nebo neni, ale to snad zjistim.

Odesláno

mimochodem vcera jsem u sebe zkousel tu funkci sahar .. stacilo pri bezicim motoru na par sekund odpojit cidlo teploty motoru a obe se rozjely na plny pecky .. tak aspon vim ze mi to bude v parnem lete trochu chladit :D

Odesláno

Stibto: Přesně tohle jsem udělal taky a funěly jako o život, ale za jízdy se nikdy nerozeběhly i při hodně přehřátym motoru. :roll

Miroja: Elaborát jsem konečně dočetl, ale moc moudrý z toho nejsem, resp. nevím, v čem konkrétně by mohla být chyba u mě (jestli relátka nebo ten bitron nebo ještě něco jinýho...). :myslim

Odesláno

Ak sa ti OBE sahary po odpojeni hnedeho snimaca roztocia najskor na polovicnu rychlost a o par sekund na plnu, tak BITRON, sahary a relatka sahar budu OK. Siel by som po snimaci. Skus odmerat odpor tvojho snimaca a nejakeho ineho,zarucene dobreho, ale pri tej istej teplote.

• O 2 měsíce později...
Odesláno

Tak prozatím jsem neměl zrovna čas na řešení všeho, tak jsem při výměně silentbloků na ramenech přední nápravy mrknul na ten bitron, sundal jsem konektor, mrknul na kontakty (v bitronu jsou některé lehce nazelenalé od koroze), prostříknul jsem to sprejem na kontakty a vrátil zpět. Předpokládám, že to nic nevyřeší, ale aspoň něco.

imag1573f.jpg

imag1574.jpg

imag1575.jpg

A ještě další věc, po sundání spodního krytu motoru jsem si všiml, že mi z přední strany od někud ukapává olej, ale nebyl jsem schopnej místo lokalizovat, další místo, kde asi sákne olej je zezadu motoru. Dám sem fotky pro ilustraci, kde to je a budu doufat, že někoho z vás ostatních napadne, čím by to mohlo být a co kde bych mohl dotáhnout, vyměnit těsnění apod., aby to nedělalo. Žádný zřetelný úbytek oleje nepociťuji - vypadá to, že je ho furt stejně.

přední strana motoru (od chladiče):

imag1566i.jpg

imag1567u.jpg

imag1568.jpg

imag1569.jpg

zadní strana motoru:

imag1570x.jpg

imag1571.jpg

imag1572.jpg

Za jakoukoliv radu či nápad předem děkuji. :papa

[upravil dne 24.7.12 18:19 od Stifler]

Odesláno

Jeden zkušený kamarád mi řekl, že by mi mohl olej sáknout přímo z klimakompresoru... Je tu někdo, kdo by mi to po shlédnutí fotek mohl potvrdit nebo vyvrátit? :(

Odesláno

olej z klimakompresoru je takový nazelenalý, mě se mrcha vždycky jedna kapička držela právě na kompresoru, ale klima šla, neřešil jsem to. Dále zadek motoru a pravá poloosa byla oblitá olejem a dělalo to (světe div se) špatný těsnění výpusti oleje z vany. Po výměně a umytí arvou se olej na bloku a poloose už neobjevil. Pak ještě můžou sáknout hadice od serva. Stife, ber to tak, že jsem to měl na 406, ale byl to taky pežot :D

Odesláno

punkac: Díky za rady. No, olej z kompresoru, jestli je to on, tk mi přijde spíš do hněda než zelena... vždycky mi to steklo po vaně k výpusťáku motorového oleje a tam se to drželo, tak jsem si myslel, že to utiká těsněním šroubu, dotáhl jsem ho a čekal do druhého dne...výsledkem bylo to, že šroub suchý, ale po vaně sjížděla další olejová čára... :roll klima mi nefunguje, páč by asi měla bejt prázdná dle tvrzení bývalého majitele a nebyl čas a peníze to nechat někde opravit, tak nevim... :myslim Tim špatným těsněním výpusti to u mě nebude, jak jsem psal, je to dotažené a tamtudy nic neteče (mám tam měděné těsnění). Hadice od serva by to být mohly, ale tohle je, řekl bych trošku vedle... Ani nevim, jestli to mám považovat za závadu nebo to nechat být a jezdit normálně dál. :myslim

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...