Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj lidičky.

Mam dotaz ohledně změření kapacity autobaterie.

V prosinci 2010 jsem kupoval novou autobaterii Varta 61Ah. Do konce června fungovala bez problému, ale pak jsem jel na týden na dovolenou a auto celý týden stálo. Po příjezdu z dovolené jsem chtěl nastartovat a baterka si ani neškrtla.

Vzhledem k tomu, že můj táta studoval elektrotechniku a je v tom dost zkušený, dal jsem mu jí na změření. Změřil, že kapacita baterie není 61Ah ale něco kolem 25Ah! :o Metodu jakou to měřil podrobně neznám. Co jen vím, tak ji nabyl a nechal ji přes nějaký přístroj vybít, ale zároveň ji nepustil pod kritickou hodnotu napětí, aby jsme ji nezničili. Dle doby vybití spočítal jakou má kapacitu.

Takže jsem vzal baterii a reklamoval ji. Obchodník si baterii převzal a udělal svůj test. Po asi čtyřech dnech mi posílá do mailu informaci, že reklamace není uznána, že baterie má kapacitu 95% a že je kompletně v pořádku.

Baterii jsem si tedy zpět převzal a dal ji tátovi opět na změření a opět zjistil, že kapacita je stále malá cca 35Ah. Sice o něco lepší než minule, ale pořád malá.

Teď co s tím? Máte někdo zkušenosti, co s tím dělat? Rád bych, aby baterii změřila ještě nějaká jiná firma, ale nevím jaká. Věděl byste někdo o někom z Prahy?

Pokud se znovu zjistí, že kapacita baterie je nízká, jak bych měl správně dál postupovat? Jestli se to totiž skutečně znovu potvrdí tak mě prodejce tahá za nos a předkládá mi výsledky úplně jiné baterie a reklamaci se tím pádem vyhýbá.

Děkuji všem za rady, porady.

Pavel

Odesláno

nech to nekde zmerit (bohuzel v prahu tolik neznam) a pokud dojdou k podobnemu vysledku jako otec, tak udelat znalecky posudek, ktery pak 100% vyjde kladne pro tebe a vyrukovat na tu firmu ;) musi ti zaplatit posudek a jeste uznat reklamaci ;) myslim ze se radi vyrovnaji mimosoudne ;)

Odesláno

Znalecký posudek? Akorát, že za kulatý razítko ( aby to mělo nějakou platnost ) dáš přibližně stejně jako za novou baterii a strávíš tím času za několik bateriíí ... Je sice pravdou, že ti při reklamaci musí uhradit náklady nezbytně nutné pro její uplatnění, ale v praxi bych chtěl vidět někoho kdo by to bez soudu udělal... ale jinak co se týče reklamací jsem taky mezek a dotahuju to do konce.

Docela by mě zajímaly hodnoty které táta naměřil, pak by se daly dělat nějaké závěry. Není náhodou v tom autě něco co má velký klidový odběr? Třeba neorigo rádio nebo jiná dodělávka. Všehcno vypni a změř klidový odběr auta, měl by být do nějkaých 25 mA.

Odesláno

Nemám zkušenosti kolik stojí znalecký posudek, ale pokud by stál jako nová baterie což by bylo cca 1.700,- to se na to pak můžu vykašlat. :/

Nechám ale baterii určitě změřit nějakou jinou firmou, abych měl informace z více zdrojů, abych přesněji věděl na čem jsem.

Auto je prohlídnuté. Nabýjení je v pořádku a klidový odběr je nějakých 30mA. Je tam alarm, ale ten je také v pořádku a rádio je také OK. Všechno je to proměřené jak v klidovém stavu tak při nastartovaném motoru, kdy alternátor bez problému baterku dobyje.

Jak píši. Vím jen, že táta naměřil kapacitu cca 25 Ah. Několikrát test opakoval a vždy se to pohybovalo kolem těchto hodnot a poté co jsem baterii převzal z reklamace, měla baterka cca 35 Ah. Otec říkal, že zřejmě mají impulsní nabíječku, která může tu baterku vzpamatovat a vrátit ji kapacitu na vyšší hodnoty. Ale tomu už nerozumím. :)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...