Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Nazdar bazar, tak zas jedno zk. ráno... aneb dotaz na poloosu...

Recommended Posts

Odesláno

No s tím stažením pružiny, to je mi jasný, ale mám pocit, že by se měl dát ten komplet tlumič-pružina vymontovat z auta jako takovej. Pak to celý vezmu (tlumič s nasazenou prasklou pružinou), bez toho abych z tlumiče pružinu stahoval a tohle nechám někde udělat. A pak zas tenhle smonovaný komplet vmontuju do auta.

Možná si to moc maluju. Dneska jsem na to přišel v půl sedmý ráno a jelikož jsem normální pracující, nebyl čas na vokounění, musel jsem jít hoblovat do Kolbenky.

Odesláno

Pružinu máš na jedné straně opřenou o kastli a na druhé o tu misku na tlumiči. Jakej by mělo smysl mít pružinu na tlumiči předpjatou a nasazenou?Je to tak?

Odesláno

Vyděl jsem něco podobného na felicii, kde nevydržela ta miska, auto nebylo moc staré spíše ten tlumič byl špatný, bylo to snížené, ale bez zvednutí se to nedálo poznat, akorát při otáčení se péro dotýkalo tou ulomenou hranou pneumatiky a poškodilo ji.:cool:

Odesláno

Takze Pani, pruzina na tlmici je fakt stiahnuta,to znamena,ze ak uvolnite hornu misku tak vam to v garazi urobi poriadny bordel a porozbija to kadeco. Toto plati za predpokladu,ze nie je prasknuta (prerusena).Konkretne s 406-kou skusenosti nemam ale mal som par francuzkych aut.Zatial v kazdom to bolo takto: Tlmic spolu s pruzinou sa na vybrat,po uvoplneni skrutiek na tanieriku axialneho loziska.Taktiez je ho nutne uvolnit dolu pri poloosi.Potom po vybrati celeho kompletu sa ta pruzina da krasne vymenit ale iba (!) za pomoci stahovaka,lebo inak ako som uz spominal bude vam lietat po garazi 5 minut minimalne, a uvidite co to urobi ::D

Odesláno

Hadra: brzdi, plácáš koniny. V tom autě je celá pružící jednotka, fungující zároveň jako vzěra Pherson, a zároveň taky jako rejdový čep. Takže, tlimič má dole navařenou misku pro opření pružiny, a nahoře na pístu závit a osazení. Na ten přijde druhá miska a pružina se stáhne mezi ty misky. No a pak je tam taky axiální ložisko, když to slouží zároveň jako rejdový čep, a pak občas i nějaký ten silentblok. No a pak je teprvá miska, za kterou to drží v klobouku kastle.

Tzn. celá tahle jednotka jde poměrně dobře vysápat ven jako celek. Akorát je dobré mít auto na zvedáku, aby se k tomu mohlo, a vhodné nářadí a pajcry, páč se ta náprava trochu pere (přes stabilizátor atd...).

Teprvá ta vyndaná pružící jednotka se dává do toho stahováku - když se rozebírá. A ta pružina celkem samozřejmě JE předepjatá.

Odesláno

To Oddie: 100 bodů, přesně tak jsem si to představoval. Měnil jsem totiž kdysi tyčku stabilizátoru, takže jsem to jen lehce okoukl. Bylo mi divný že by se pružina opírala přímo o kastli, je tam to axiál. ložisko a mělo by se to vyndat jako komplet tlumič-pružina a pak dál s tím pracovat.

Ještě jeden dotaz, dá se něco dělat s uhnilou miskou na tlumiči nebo je nutné měnit tlumič. Předpokládám, že je nutná výměna tlumiče, buhužel:o(

Odesláno

No, koukám, že píšu jak prase, samej překlep :)

Ta pružina je předepjatá proto, páč její charakteristika je přímka - stlačení je přímo úměrné působící síle. No, a protože ten předek auta poměrně dost váží, tak pokud by nebyla předepjatá, dost velká část pracovního zdvihu by tam byla na dvě věci...

Jináč škodovka to má blahé paměti asi jináč, ta má myslím lichoběžník... ale to už hádám z hodně velké mlhy. Když je náprava typu McPherson (a modifikace), tak to bývá takhle.

Odesláno

Pietro: hele, 95:5, že to nebude tlumič, ale ta pružina.

Pokud to bude tlumič, tak výměna OBOU tlumičů, pokud to bude pružina, doporučuju výměnu obou pružin a uložení. Je to sice nepříjemné cenově, ale mít na každé straně rozdílnou charakteristiku odpružení není zrovna dobré.

Odesláno

Tak to chlapi vypadá fakt na tu pružinu, nahmatal jsem tam lom. Doufám, že mi to neodstřelilo všechny ty hadičky k brzdám, k ABS atd. Moc jsem se pod to nedostal, hever je na to krátkej. Každopádně péro maj nějaký švédský a vychází jedno na +/- 1300,-. Ještě jsem taky nezjistil, jestli to při tom zlomení nesprasilo tu dolní misku, ve který je to uložený.

Odesláno

To oddie: Nemáš ještě představu jak se to tam, rozebírá? Myslím hlavně co bude potřeba za nářadí k vyndání toho kompletu tlumič-pružina. Bohužel jsem se ještě nedostal k tomu zvednout to na hever. Snad o víkendu.

Ještě by mě docela zajímala situace, kdy tahle pružina praskne za jízdy, to musí být pak docela čoro. Třeba když to člověk sype po silnici 90-tkou... a pružina rupne. No snad mě tohle nikdy nepotká.:bojim

Odesláno

Jen malá technická poznámečka: Je lepší nadzvednout auto na heveru, sundat kolo a pak podložit rameno, spustit auto z5 a tímto tu pružinu stlačit, nasadit stahováky, trochu je utáhnout, a pak povolit v ramenu a nahoře v kastli a celé vyndat. Ušetří se tím námaha při stahování pružiny, protože při jejím stlačení pomůže váha auta. Jinak postup je správný. Takto trvá výměna tlumiče na jedné straně 30-40 min. Nedělal jsem to na čas, dalo by se to udělat i rychleji, ale kam spěchat?:papa

Odesláno

Potřebuješ k tomu běžné klíče, plus gola, ale nevím co já myslím za běžné klíče při mém vybavení a vybavení ostatních, dělal jsem to vzduchovou ráčnou a bylo to super.:papa

Odesláno

Pietro: z hlavy ti to u 406 nevysypu, to bych viděl až na zvedáku. Ale nebude to nic extra složitého. Akorát je třeba si to dobře podložit, pokud se to nebude dělat na zvedáku, a vhodný je i pomocník, a dlouhá tyč (na stlačení ramene směrem dolů).

Jinak, pro info, takhle vypadá kvalitní stahovák pružin, s kterým lze pracovat bez obav. Nějaké svazování drátem či stahování svorkami za dvě stovky je akorát pro ... (píp) ... ;)

stahovak_pruzin.jpg

Odesláno

Nevim, abych se přiznal, moc se mi tam nechce. Resp. chce, ale nechce se mi to v těch sračkách jet. Já ty auta zas tak rád nemám, pobyt v autě delší než hodinu beru jako osobní újmu :) a tady by mě čekalo ráno 350 tam (po zasněžené namrzlé dálnici, tu tam zavřené...), pár hodin něco na místě, a večer zasejc totéž zpátky za ještě horších podmínek. Fakt nevím, podle nálady...

Odesláno

Zdravim lidi,

mam jenom takovou veselou historku ze života:D Někdo se tady ptal, jestli je ta pružina předepnutá.... Dělam ve firmě kde montujou tlumiče a pružiny dohromady (pro schade a vw) A asi před rokem se stala takova nemilá věc. Při opravě špatně složenýho tlumiče stahoval jeden expert pružinu do stahováku a chytil ji jenom za jednu packu. Pružina se vytočila a vystřelila přímo vzhůru rychlostí-extrémní:o Ještě dneska je ve stropě haly pořádná prohlubeň. Jinak pozor na to i při prasklý pružině. Je tam stlačená skro na polovinu klidový dýlky, takže stáhnout v každým případě i prasklou!!!:papa

[Editován dne 11/3/05 miloge]

Odesláno
Napsán autorem oddie

Nevim, abych se přiznal, moc se mi tam nechce. Resp. chce, ale nechce se mi to v těch sračkách jet. Já ty auta zas tak rád nemám, pobyt v autě delší než hodinu beru jako osobní újmu :) a tady by mě čekalo ráno 350 tam (po zasněžené namrzlé dálnici, tu tam zavřené...), pár hodin něco na místě, a večer zasejc totéž zpátky za ještě horších podmínek. Fakt nevím, podle nálady...

Jasně když se ti nebide chtít, tak zůstaň doma.:papa

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...