Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím. Aké máte skúsenosti so spínaním vetráka chladiča v týchto teplotách? Kým som mal 106ku, tam sa vetrák bežne spúšťal počas jazdy po meste a točil sa aj po vypnutí motora. Na 405ke sa mi to ešte nestalo, teda aspoň som nezaregistroval nejaký nezvyčajný hluk (dokonca ani počas 15-minútového státia so zapnutým motorom pri teplote cca 20°), po vypnutí motora je auto vždy ticho. Budík mi teplotu normálne ukazuje, po cca 10min jazdy sa ustáli asi cca na 80°C, pri dlhšom stání v kolóne alebo pri prudšom stúpaní sa presunie k 90°, ale vyššie ešte nikdy nešla. Predchádzajúci majiteľ spomínal že chladiaci systém je po generálke, v tomto teda asi fakt nekecal :D Len ma to zaráža, nie som zvyknutý u motora na takú homeostázu...

Len doplním že motor šlape jak hodinky, žiadne náznaky nepravidelného chodu pri vyššej záťaži. Jedine sa mi zdá, že je chl. okruh trocha natlakovaný, teda vždy po otvorení viečka expanzky to zasyčí ale ktosi mi spomínal že to je normálne. Neviem teda, raďte :-)

Odesláno

Záleží jaký máš čidlo na chladiči a jestli je dobrý, ale jinak čidla měli různý teploty spínání, já tam mám 92st. první stupeň a 98 druhý. měl jsem, ale i 88 - 92, 92 -95, je to různý, ale pokud se ti to hřeje takhle málo je to v pohodě. Teploty jsou vyražený na tom mosaznym těle spínače.:papa

Odesláno

chlad. systém je přetlakový, takže malý tlak tam musí být

sepnutí ventilátoru zkusíš na místě--nastartuj motor a nech ho běžet na volnoběh, protože auto stojí a neproudí přes chladič nápor vzduchu, motor se zahřeje až do teploty,kdy musí sepnout ventilátor,aby ochladil směs v chladiči...

Odesláno

Ozzy: No veď ako som písal, stál som na voľnobehu asi 15minút pri teplote okolia cca 20°C a nezapol sa. Teplota sa stále držala v rovnakej oblasti ako počas jazdy. To mi prišlo divné.

Odesláno

A jak tlustej tam máš chladič, jestli máš větší jako jsem měl já u jedný 405 ( tl. asi 40 mm) tak se to může uchladit v pohodě samo bez pomoci větráků.

Odesláno

No určite má aspoň 4cm, ak nie aj viac. Je to hovado, na druhej strane je to diesel tak som to bral ako samozrejmosť že bude hodne väčší jak na benziňák :-)

Odesláno

Tak jsem koukal co mám ještě doma a tlouštka chladičů je 19 a 23, to co mám v autě je 46 mm, jelikož je s klimou, když jsem koukal do katalogu tak pro tento motor se dělali 19,23,24,43, a 46 mm podle verze, sice mám motor 51 kw, ale to už neni takovej rozdíl.

• O 2 týdny později...
Odesláno
Záleží jaký máš čidlo na chladiči a jestli je dobrý, ale jinak čidla měli různý teploty spínání, já tam mám 92st. první stupeň a 98 druhý. měl jsem, ale i 88 - 92, 92 -95, je to různý, ale pokud se ti to hřeje takhle málo je to v pohodě. Teploty jsou vyražený na tom mosaznym těle spínače.:papa

Hej presne tak to je...mne zapina cca pri 105C. Dajú sa kúpiť rôzne, ani drahé to neni.

Nemalo by to vadit motoru taka teplota ???

Odesláno

no na dizlak to je dost velka teplota (by som povedal,ze az kriticka)...mne zapina pri 90° a pracovnu mam okolo 75° - 80°;) na 105 som sa este nikdy nedostal:papa

[upravil dne 20/6/11 20:46 313Mihal313]

Odesláno

mam ho teda vymenit ? nemože byť zlý aj termostat... lebo ked som to kupil som to prehrial a pekelne vela mi utrhlo hadicu na dialnici a isiel som asi hodinu bez vody.. prdla mi samozrejme vodna pumpa tak som musel vsetko menit.... na 90 C sa mi drzi v normale teplota ale ked necham na mieste tak kolo 105 cca..... mozno aj budik zle ukazuje... nemeral som to...

Odesláno

zaujíma ma ešte, či pasuje na benzínový chladič dieslové čidlo a či nieto nevie ako sú tam presne zapojené kontakty... či sú tam 2 či 3 .... sa mi zdá, že dieslové mali 2 a benzínové 3 .... vie to niekto ???

Odesláno

Větráky odzkoušíš, že vypojíš konektor z čidla na chladiči a propojíš konektor propojkou.......na 19TD66kw jsem měl uhnilé dráty co vedou k těm ventilátorům před chladičem. Točily se sice ale jen na 1 rychlost. Poznat to bylo teprve při zátěži s velkým vozíkem....(stačila chvilička jízdy s rozsvícenou stopkou do kopce na dálnici k nejbižšímu odpočívadlu) s teplotou motoru si není radno zahrávat......Já to přehřál, praskla hlava, rozerval se chladič. Teprv pak jsem to rozkuchal a při výměně chladiče přišel na uhnilé dráty. Přesně v těch ohybech jak vedou od relátka k relátku......z té černé omotávané izolace se vodě asi moc nechce...........Jinak ventilátory se mi točí i při vypnutém klíčku.

zosik123 : s tím že budík zle ukazuje jsem si to říkal taky.....přece není možné aby se to takhle hřálo ;-)........ a bylo (hlava, chladič, vodní pumpa, termostat a když už to bylo dole, rozvodový řemen, kladky a přetěsnění čerpadla......taky turbo vyčištěné a oprava obtokového ventilu) Jsem si myslel jaká je to td 66 kw raketa, ale po opravě se teprv auto rozjelo ;-)

Odesláno
zaujíma ma ešte, či pasuje na benzínový chladič dieslové čidlo a či nieto nevie ako sú tam presne zapojené kontakty... či sú tam 2 či 3 .... sa mi zdá, že dieslové mali 2 a benzínové 3 .... vie to niekto ???

Počet kontaktov je podľa vetrákov. 2 kontakty má jednorýchlostný a tri má dvojrýchlostný.

Čidlá sú rozmerovo zhodné.

Odesláno

JaZa : ja som to prehrial tiez na dialnici mi praskla jedna hadica.... vysledok... vodna pumpa termostat cidlo chladica, a zacalo mi trochu zvrchu pokvapkavat aj cerpadlo... da sa to spravit doma alebo to desi repasuju ??? je tam gufero zhora alebo tesnenie ??

Odesláno

nie vodná pumpa... tú som samozrejme vymenil aj celé rozvody... ale naftové čerpadlo vstrekovanie, tam kde sa pridáva plyn je tam taká strunka a pod tým mi trochu presakuje nafta...

Odesláno

zosik123 : Čerpadlo jsem doma nedělal, to je asi na jiné vlákno. Jen jsem chtěl říct, že jak už to byly dole rozvody......čerpadlo jsem hodil do servisu, za přetěsnění vzali 7tis. (vrátili mi krabičku kroužků a těsnicích podložek, myslím že tam byla i hřídelka a pouzdro - jak přidáváš plyn....)

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Řeším opačný problém. Sahary běží stále po dosažení teploty 70 C, Když zhasnu motor- přestanou se točit, po zapnutí klíčku se točí dokud teplota neklesne pod 70 C. Auto se ohřeje na 80 C, drží stále stejnou teplotu podle teploměru na palubce, voda se neztrácí. Je jedno zda jedu sám nebo s naloženým vozíkem. Zkoušel jsem už vyměnit relátka, čidla na chladiči a tak nějak vše co by mohlo souviset s problémem, ale sahary běží stále. Motor je 2.0 SRi, 88Kw. Děkuji

Odesláno

Řeším opačný problém. Sahary běží stále po dosažení teploty 70 C, Když zhasnu motor- přestanou se točit, po zapnutí klíčku se točí dokud teplota neklesne pod 70 C. Auto se ohřeje na 80 C, drží stále stejnou teplotu podle teploměru na palubce, voda se neztrácí. Je jedno zda jedu sám nebo s naloženým vozíkem. Zkoušel jsem už vyměnit relátka, čidla na chladiči a tak nějak vše co by mohlo souviset s problémem, ale sahary běží stále. Motor je 2.0 SRi, 88Kw. Děkuji

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...