Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj,

včera jsem čirou náhodou narazil na zajímavej problém.

Chtěl jsem proměřit hodnoty na lambda sondě, abych je porovnal s hodnotama na uplně jinym autě, kde panovalo podezření, že je lambda špatná. Tam jsem naměřil hodnoty od 0,3 do 1 voltu a na kontaktech vytápění 12 V - takže všechno jak má bejt.

Na svym aute jsem ale nenaměřil vůbec nic - ani 12 voltů, kterejma se má lambda vytápět, ani žádný napětí, který by sonda upravovala podle toho, co naměří. Nějzvláštnější na tom ale je, že auto jede furt stejně celou dobu, co ho mám (Odhadem tak půl roku, možná víc).

Občas mi to sice hned po nastartování zdechlo, když sem nedráždil plynovej pedál a motor si tak divně bublá, ale dával jsem to za vinu tomu, že je to přeci jen už starší model auta.

Jsou mi divný dvě věci:

1) Jaktože se absence lambda sondy nijak výrazně neprojevuje v jízdních vlastnostech auta? Auto normálně jezdí.

2) Proč v konektoru, do kterýho je zapojená sonda není žádný napětí? Zkoušel sem jít po trase datovýho kabelu lambdy (ne napájení vytápění). Jeden vede do dalšího konektoru kdesi na motoru (tušim, že je zelenej) a druhej vede kamsi do útrob motoru (myslim, že ten je modrej).

Odesláno

ad 1) je to tim, ze jednotka se prepne do nouzoveho rezimu, kdy jsou natvrdo nastavene hodnoty vstrikovani a dalsich veci a nedochazi k uprave smesi. auto tim padem jezdi, ale projevi se to na spotrebe a na chovani auta

ad 2) kable si zkontroloval vsechny, jestli neni nekde po ceste preruseny? mohla se taky pokazit a tim padem tam nejde ani signal. budes ji muset asi vymenit

Odesláno

Díky za reakci.

Ad 1) To jsem nevěděl. Ale pravda je, že mi to žere víc, než bych předpokládal, že 1.6 motor žrát bude.

Ad 2) Kabely jsem všechny nezkontroloval, protože vedly kamsi do útrob motoru a musel bych rozebírat. Ale měřil jsem to následujícím způsobem. Rozpojil jsem konektor od lambdy, a měřil hodnoty na samici (Kabel, kterej pokračuje dál do motoru, ne do sondy) s nastartovanym motorem. Tam by mělo bejt na dvou krajních (kam jdou bílý kabely ze sondy) 12 voltů pro vyhřejvání a mezi dvěma zbejvajícíma by taky mělo bejt nějáký napětí, protože co jsem pochopil funguje lambda jako odpor v děliči napětí. Takže zatim jsem o funčnosti samotný sondy nezjistil nic. Jen, že je chyba ve vedení. Ale jaká?

Odesláno

nemusi to byt chyba ve vedeni, to me jenom napadlo, lambda mohla klidne odejit nebo muze byt chyba jinde. v servisu se nevyznam, ja znam bohuzel jenom teorii :roll. ze zbytkem snad poradi nekdo vice znaly ;)

Odesláno

To spike-cz: Po měste jsem tak na 12l a to nejezdim stylem brzda plyn, ale jako člověk.

Dneska sem se šel dál vrtat do kabelů konektoru labda sondy a výsledek je následující:

2 kabely napájení: šel jsem po trase kabelu a skončil jsem v jakýsi černý krabici (pravděpodobně nějáká řídící jednotka) ve který byl píchlej oranžovej konektor se třema řadama pinů (jen ve dvou horních byly kontakty). Proměřil jsem to a konektor u lambdy s timhle byl spojenej v obou případech.

zelenožlutej: Ten pokračuje od lambdy do jakýhosi konektoru na motoru. Kontakt od konektoru lambdy do zmíněnýho konektoru byl taky v pořádku.

šedivej: Ten pokračuje někam pod levej přední blatník skrz docela velikej konektor u levýho předního podběhu. Nevíte někdo, kam tam pokračuje?

Čili výsledek je takovej: Kabeláž se zdá bejt v pořádku (alespoň 3 proměřovaný kabel) a do labdy nic nejde. Nevím, kde mám hledat dál. :myslim

Každá rada vřele vítána.

Odesláno

Díky za schéma, ale paradoxně jsem teď ještě zmatenější :bojim

Dle schématu by dráty k napájení labdy měly jít jeden do země a druhej do \"řídící jednotky na výstupu baterie\" oba však končí v tomhle konektoru:

obraz007nr.jpg

Další dva (datové) by měli jít do řídící jednotky vstřikování, ale jeden (černý) jde do dalšího konektoru, kamsi na motoru a druhý (šedivý) do nějákého konektoru dospod do auta pod levý přední podběh. (Je možný, že to bude zem)

Už jsem z toho uplně jalovej. :bacha

Kde se nachází ta řídící jednotka vstřikování, kam by měly jít oba datové vodiče?

Odesláno

Řj vstřikování si měl v ruce..to co máš na fotce je konektor řj vstřikování tudíš kabely co ti do něj vedou jdou od snímače a ty co vedou na konektor atd jsou od vyhřívání..jinak u peugeota se jde orientovat podle čísel kabelů ..

takže : 130-snímač

131-snímač

M130-kostra k výhřevu

123-plus k výhřevu

Odesláno

tomass11: Díky! Nevím, proč jsem si zafixoval, že ty kabely jsou obráceně :myslim

Nicméně - po dalším laborování jsem celou sondu vyndal, že se na ní podívám.

Zjistil jsem další zajímavou věc - že z tý štěrbiny, kterou jdou k čidlu zplodiny čouhají jakýsy úlomky. Roztáhl jsem jí šroubovákem - viz foto:

1007131.jpg

...a vysypal z toho pár takovejhle úlomků - viz další foto:

1007133o.jpg

Vypadá to jako malý nalámaný kousíšky kovu zasviněný zplodinama.

Myslíte, že se jedná o rozsypanej vnitřek čidla, nebo, že tam vlítl nějakej bordel z motoru?

Vím, že ani jedna odpověď není zrovna optimální :D

Odesláno

Twe kdyz jsem tohle citelny schema pro nepojizdnost shanel nikdo nemel.A hle Tommas11 ho drzel :D.

noo k veci.Jelikoz mam taky 1,6,tak ti povim,ze ted v zime jezdim za osm a s nefunkci lamdy mam bohaty zkusenosti,papalo mi to 15.

Povim ti,ze s tou lamdou sis nanejspis vydelal,radi se mezi hodne citlivy zarizeni staci ji jen kapka oleje,kalafuny,cinu a je v kelu a ty takhle na ni :D.Ty sterbiny jsou tam od toho aby mezi nima vznikalo prave to napeti keryRJ potrebuje.

Co pojistky kontrolovals?Taky se mohlo stat,ze se ti utrhl vodic v konektoru a proto v nem nenameris zadnou dalsi vazbu,napeti...

Odesláno

To tommas11: Máš pravdu. Je to bohužel tak. Otevřel jsem svrchní plechovej obal a vevnitř je to uplně kaši. Pro velký úspěch přikládám opět foto, ať z toho taky něco máte:

1007136x.jpg

To feriic: Velikost štěrbin nemá na přesnost, resp. měření jako takový vůbec vliv. Slouží tam jen proto, aby bylo čidlo jako takový chráněný. Napětí mezi štěrbinama žádný vznikat ani nemůže. Jsou to jen vyražený otvory v jednom kusu krycího plechu, aby měly splodiny jak proudit k samotnýmu čidlu.

Resumé je tedy takový, že lambdu musim vyměnit. Nejlevnější jsem na autokelly našel za cca 1800 vč. daně. Nevítě někdo, kde by se dala sehnat nová levněji?

Případně jak doporučujete (nedoporučujete) koupi lambdy z vrakáče.

Díky

Odesláno

tak s tou mrtvou lambdou jsem mel nakonec pravdu :(, jinak co jsem slysel tak byva celkem problem lambdu z toho vyfuku vytahnout a myslim ze hrozi celkem riziko toho ze pri dostavani lambdy z auta z vrakace by se mohla odrovnat... se slevou na Peugeot Club by to melo byt levnejsi, zkus jim napsat kolik na to je sleva. koukam ze to je nejaka univerzalni, ale to by snad nemelo vadit...

Odesláno

Dik za pouceni.Co ty moje rady proverils?Ta uni lamda z Kelly je ok,sam ji mam na firemni slevu.Co nejdriv nakou porid,pze riskujes zniceni katalyzatoru.Lamdu z vrakarny bych nebral neni na ni zaruka...

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Zajmalo by mě ted jsem čistil lambda sondu acetonem a čístičem brzd a jedu a třeba po 1km se mi rozsvítí kontrolka diagnostika motoru ta oranžová jak K to vypadá může to mít s tím souvislost že by odešla úplně?

Jak jí mám změřit jestly je KO

[upravil dne 24/4/11 13:09 koupi]

Odesláno

to nemusíš měřit,odešla víš kam :D.Můžeš začít schánět new:mrk

Kdybysis přečet pár řádků výš zjistil bys,že se lamda ničím nečistí.

Nejlepší měření je na dia např.u Bosche,ta je všude v každým větším městě nebo na osciloskopu

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...