PAJA106 Odesláno 25. listopad 2010 Odesláno 25. listopad 2010 2 Kujon: Ano, to je obecný vztah, problém je v tom, že v tomto případě je k=konst. Z toho plyne, že při kratší dráze je možno použít menší sílu. Ten obecný vztah je na to, abychom věděli, jakou tuhost potřebujeme. Ale tuhost samotná se vypočítá: k=G*d^4/(8*n*D^3), kde d je průměr drátu, D je průměr šroubovice a n počet ČINNÝCH závitů. Takže když někdo uřízl uložení, tak činný závity jsou \"skoro\" stejný, takže pořád stejná tuhost na menší délce --> menší \"únosnonost\" = půjde na doraz. Citovat
kujon106 Odesláno 25. listopad 2010 Odesláno 25. listopad 2010 Jasně, v konečnym důsledku to půjde nadoraz, to ano. Je taky sice pravda, že při kratší dráze k \"sepnutí\" budeš potřebovat menší sílu, nicméně v tomhle konkrétním případě bude síla stejná před i po zkrácení. No a jestli na ten tvůj vzorec dobře koukám, tak pakliže by někdo uříznul víc než jen uložení, tak ta pružina bude tužší. Citovat
Caesar Odesláno 25. listopad 2010 Odesláno 25. listopad 2010 No hlavne kdyz se serizne pruzina tak to odnasi tlumic ne? vytece hned Citovat
PAJA106 Odesláno 26. listopad 2010 Odesláno 26. listopad 2010 Je to distkutabilní. Ty pružiny mají poměrně velké stoupání, takže na požadované snížení třeba 30 mm ti stačí třeba jen uložení + půl závitu. Ano, změní se lehce tuhost, ale otázkou je, zda dostatečně, aby ti to vykompenzovalo zkrácení zdvihu o těch 30 mm zdvihu. K tomu tlumiči, není mi zcela jasné, proč by měl hned vytéct? Co se týče mech. namáhání, tak to by se mělo i snížit (zlepší se poměr délka/tlouštka) ale spíš se to neblaze projeví na kvalitě tlumení, jelikož ten tlumič má nějakou tlumící konstatnu (u klasických pevně danou) a ta je napočítaná, že výkmit utlumí na určité dráze při určité tuhosti pružiny. Vychází to z rovnice pro kmitání : mÿ + bý + ky= F(t). Teda doufám, tohle už jsem probíral pár let z5:mad: Prostě dle mého názoru, takovéto domácí úpravy nejsou úplně to ono. Byť se může zpočátku zdát, že je vše ok, myslím že se to čase po...e a jak mě vše vychází... tak by to bylo v nejnevhodnější okamžik:D [upravil dne 26/11/10 07:25 PAJA106] Citovat
neutral Odesláno 26. listopad 2010 Autor Odesláno 26. listopad 2010 No vidím,že stačí jeden dotaz a hned se rozjede velká diskuze. A to sem chtel jen vedet jestli to prezije treba jeste pul roku-rok. Kazdej kdo neco vi o autech,tak taky vi,ze rezat pruziny je prasarna. Ale kdyz uz to nekdo tak zkundi,tak co potom s tim,kdyz na novy hned neni?! Citovat
mattoni1425 Odesláno 26. listopad 2010 Odesláno 26. listopad 2010 paja106: tohle jsem opravdu nevěděl nikdy jsem se o toto ve škole nezajímal předpokládám že je to fyzika nebo nějaká strojařina. ale spoň jsem o něco zase chytřejší a dokonal ste mě ujistili že jsem udělal dobře když jsou koupil pružiny a stávající co tam byly neřezal, což mi radili kamarádi. a nejlepší je tvá poslední věta a věřím že se to opravdu stane. neutral: napiš mi tvou adresu pošlu ti ty pružiny původní origo co mi leží v práci. [upravil dne 26/11/10 11:12 mattoni1425] Citovat
Jeny Odesláno 26. listopad 2010 Odesláno 26. listopad 2010 pro ten obecnej vzoreček je určitě lepší vyjádření, že tuhost se rovná síla ku deformaci paja: taky katedra konstruování? Citovat
PAJA106 Odesláno 26. listopad 2010 Odesláno 26. listopad 2010 ČVUT-FS obor dopravní a manipulačni technika,zaměřeni konstrukce motorovych vozidel:cool: Citovat
kujon106 Odesláno 26. listopad 2010 Odesláno 26. listopad 2010 Tak tohle není sámoška ale diskuzní forum, takže se tu diskutuje A v tomhle tématu, narozdíl od mnoha jiných, zajímavě, tak proč ne :-) Citovat
mattoni1425 Odesláno 26. listopad 2010 Odesláno 26. listopad 2010 přesně pokud je takovýchto debat více aspoň se člověk něco dozví a přiučí jen tak dál. jen blbý že se já do toho moc nemůžu zapojit (všeobecný gymnázium a VOŠ Ekonomického zaměření vedení firmy moc s autama nesouvisí. Citovat
Jeny Odesláno 26. listopad 2010 Odesláno 26. listopad 2010 paja: aha:) já jsem teď na katedře konstrukce strojů, obor design průmyslové techniky. Ale na navazující se chystam asi taky jít na dopravní vozidla:myslim:D Citovat
neutral Odesláno 27. listopad 2010 Autor Odesláno 27. listopad 2010 No já sem rád,že se to rozjelo. A že je co řešit. Ono takových bláznů co řežou je hodně. Citovat
mattoni1425 Odesláno 28. listopad 2010 Odesláno 28. listopad 2010 tak jsi první u koho se stím setkávám teda vlastně druhej. udělal to jeden můj kámoš a odsoudili sme ho za to. Citovat
neutral Odesláno 29. listopad 2010 Autor Odesláno 29. listopad 2010 No jenže nikdo neřekl,že já to udělal a nebo chci udělat. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.