Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

306, 1.6 velmi slabě topí (VYŘEŠENO)

Recommended Posts

Odesláno

ahoj,

po drobném čelním nárazu (rozbitý jen nárazník, maska a světlo, chladiče zdravé, pouze vysazené z držáků) mi začala špatně topit 306. Je to model s el. regulovanou klimatizací. Odvzdušnění už proběhlo několikrát, radiátor měněn před 3 roky - 40000 km, srovnaná hlava, nové těsnění, výměna kapaliny + destilka, výměna víčka expanzní nádobky, vyměněn termostat, klapka směšování teplého a studeného vzduchu funkční - je to slyšet a provedli jsme i vizuální kontrolu. Motor běží dobře, nepřehřívá se, drží teplotu. Voda se neztrácí ani v ní není olej. Topí to o něco lépe při 70 stupních než při provozní teplotě 90 stupňů, nicméně topí to stále málo a po ránu když je zima, tak to fouká spíš studeně.

Neměl by někdo tip, co s tím ještě vymyslet? Pak už mě napadá jen demontáž palubky a výměna radiátoru - ten jsem však zkoušel tlakem vody propláchnout a zdá se průchozí.

díky za jakékoli odpovědi

edit: vodní pumpa běhá, měněna před 40000 km

VYŘEŠENO: nakonec to byl přicpaný radiátor :myslim

K nevíře - byl starý ani ne dva roky. Do chladiče jsem dával novou náplň (fridex + destilka), nikdy z toho netekl žádný sajrajt. Fakt nechápu. Po pitvě radiátoru flexou jsme z jednotlivých trubiček vytáhli něco jako vosk, který byl spirálovitě stočený. Hrozně se to lámalo a mělo to béžovou barvu. Bylo to skoro ve všech trubičkách. Po výměně radiátoru zatím topí.

[upravil dne 1.11.10 17:57 navpoint]

[upravil dne 10.5.11 14:49 navpoint]

Odesláno

Mme to pripadá ako pripchatý radiátor. Nárazom sa mohli uvoľniť nejaké usadeniny alebo vodný kameň a ten bráni prietoku vody do radiátora. Tomu by zodpovedalo i lepšie kúrenie pri 70 stupňoch lebo vtedy je termostat zavretý a voda je tlačená cez radiátor. Akonáhle sa otvorí termostat tak ide voda cestou menšieho odporu a zníži sa prietok cez radiátor.

Ja by som skontroloval hadice ku kúreniu a komoru termostatu či tam nieje niečo padnuté.

P.S. Na jednom aute som takto našiel kúsok klingeritu z tesnenia, zrejme po výmene vodnej pumpy.

Odesláno

kontrola vodní pumpy - OK. spravena horní odvzdušňovací zátka na chladiči. Odvdušněno pumpičkou k tomu určenou. Po nastartování jsou slyšet bubliny v chladicím okruhu. Topení topí, než otevře termostat, potom topí výrazně méně až vůbec.

• O 3 týdny později...
Odesláno

poznatek: když se vypustí voda, znova naleje a odvdušní vše co se má odvdušnit, tak to první dva dny hlavně při rozjíždění jakoby probublává za palubní deskou (čili asi do radiátoru). Po dvou dnech se to uklidní a už to nikdy nezabublá - nicméně ani moc nezatopí. Připomínám, že než se otevře termostat, má snahu topit, potom účinnost klesá. Odvzdušnění na kolenu u radiátoru ničemu nepomáhá. Zvlášní co?

Guest servisman
Odesláno

a není vadný termostat ? já když odvzdušnoval 406 tak i 2-3x než to bylo na 100%

Odesláno

To je zahada,to fakt jedine zkotrolovat jestli je vsude spravne vse upevneno(studeny vzduch fouka silne,nbo taky slabe?) a pak zkontrolovat tesnost a snad filtr,ale to je blbost..Jinak by me opravdu zajimalo,co jeste by to mohlo byt. :myslim

Guest servisman
Odesláno

pokud je přívodní hadice k topení vařící a druhá studená tipnul bych na ten radiátor.

Odesláno

Ak pri zahriati motora na prevadzkovu teplotu ide horuca voda do radiatora a horuca aj z radiatora (horuce potrubia:)) tak je chyba v radiatore. Mal som podobny problem, sice to bolo ine auto (renault clio) ale tiez nekurilo. Robil to vodny kamen v radiatore, neprepustil dostatok tepla.

Kazdopadne ak ide horuca voda do aj z radiatora, je treba hladat chybu tam, pripadne skontrolovat regulaciu vzduchu

306 XS HDi

[upravil dne 26.11.2010 10:08 Lubos77]

Odesláno

Tesneni pod hlavou jsme prave ze delali. Akorat jsme trochu zariskovali a dali jsme jinou hlavu z vraku, ktera neprosla tlakovou zkouskou. Ted jsme dodatecne poslali tu moji puvodni hlavu na zkousku, tak uvidime. Tu vymenenou hlavu jsme samozrejme nechali aspon srovnat.

Hadice z i do radiatoru jsou cca stejne horke. Filtr vzduchu to nema. Fouka porad stejne at mam nastaven studeny ci teply, ale je tam znat rozdil v proudeni - jak zavre klapka a zene to pres ten radiator. Ten je meneny pred rokem a neco - liju do toho fridex a destilku - ze by vodni kamen bych teda fakt nehada. Je mi divne, ze to obcas jakoby silne zatopi. Treba jednou za mesic :o

Nikde to netece, voda se neztraci. Zadne tlakovani hadic, zadna emulze :o :o Nechapu

Asi zkusim jeste vymenit ten radiator. ovsem nechce se mi sundavat palubka...

Odesláno

staci raz doliat tvrdu vodu do systemu a kamen s tam usadi.... potom neprepusta teplo.

Skus najprv skontrolovat tu teplotu hadic na vstupe/vystupe radiatora od motoroveho priestoru nech nerozoberas zbytocne palubovku :)

Odesláno

jestli se ti nestalo to co kolegovy, sekla se mu klapka v topení, že měl prostě teplej vzduch přivřenej a nešlo s ní hejbat....... nevim třeba je to blbost..

Odesláno

tak radiator se daval novy. a neni to pred tremi, ale pred rokem a pul cca. Nedavno jsem ho proplachoval, voda normalne tekla. Klapka zasekla neni - vizualne overeno. Navic: ze zacatku to topi vic a po ohrati motoru a otevreni termostatu topi vyrazne min.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...