ricik13 Odesláno 2. říjen 2010 Odesláno 2. říjen 2010 Zdravím všechny. Mám dotaz P 406 2,0 hdi 66kw r.v.2004 mám letní pneu 205/60/16 a nevím jestli musím koupit uplně stejný rozměr nebo mohu např 205(55/16 ??? děkuji za rady Citovat
Mariusz23 Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 Já mám psáno v techničáku 215/55 R16 a jako alternativní 205/50 R16, mám sice coupe, ale myslim že je to jedno co tam bude za gumy, že to budoou řešit akorát tak na technický. Na autě mám 225/45 R18 a taky to ničemu nevadí Citovat
suk.p Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 pro Mariusz23 Omyl tyto pneu bude řešit stk, pojištˇovna při dopravní nehodě a hlídka která má přístup k databási vozidel on line. Pokud pneu nejsou ve velkém techničáku nemají tam co dělat, v jiném případě je vozidlo nezpůsobylé k provozu: Citovat
Mariusz23 Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 Aha tak to jo, ale stejně si myslim že to bude ve finále jedno co tam bude. Teda to je aspon můj názor Citovat
Edison Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 Není to jedno... Například obecně platí, že širší pneu je náchylnější k aquaplaningu. To je pak kompenzováno vyššími hmotnostmi. Citovat
Mariusz23 Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 Ale zas širší pneu budou líp sedět na suchu a při nižším profilu to bude lepší i v zatáčkách. Na zimu bych taky radši volil užší pneu. Každá možnost má něco do sebe. Citovat
ozzy56 Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 asi nejlepší je mít pneu podle TP, ale když máte řidičák,měli byste vědět co a jak Citovat
Edison Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 Ale zas širší pneu budou líp sedět na suchu a při nižším profilu to bude lepší i v zatáčkách. Na zimu bych taky radši volil užší pneu. Každá možnost má něco do sebe. To je sice fakt. Ale... Ale kdo z nás mění pneu dle počasí??? Myslím, že konstruktéři vědí celkem dost dobře, proč na nějaká vozidla doporučují určité typy a rozměry poneu. Citovat
Mariusz23 Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 Jo to je pravda že oni to maj moc dobře spočítaný co je nejlepší. To asi nikdo nedělá no. Ale pokud dá někdo míslo 215 225 tak to neni zas tak hozný. Taky to tak mám, jezdim za každýho počasí a vše je ok. Na tohle bude mít asi hodněě lidí odlišnej názor Citovat
Edison Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 Asi nejezdíš na mezi fyziky... Což se může nečekaně, zákeřně a diametrálně změnit i za zdánlivě standardních situací. To se projeví i sebemenší rozdíly, které tak získají rozhodujících významů. Pak bychom se mohli divit... :-( Proto mám obuto dle TP. [upravil dne 5.10.2010 od Edison] Citovat
Mariusz23 Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 No jezdim docela z ostra a vim že když budu mít nabuto podle TP 215/55 R16 tak třeba zatáčku neprojedu tak rychle jako na 225/45 R18 popř. 215/35 R18. To bych ty gumy podle TP asi sundal z ráfků. Když mám větší profil tak má ta guma má snahu se na boku deformovat. Ale zas je to pohodlnější a tolik to nedrncá. Vim že profil jsou procenta ze šířky takže ty gumy zas tak nižší nejsou ale kždej kousek je znát. Citovat
Mariusz23 Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 Uznávám že je dobrý mít pneu podle TP, at už kůli technický, to se dá teda vždycky nějak zařídit:) nebo třeba kůli bouračce a následnému šetření pojišťovnou. Ale ve finále je to jen každýho věc a každej si ponese následky sám. Citovat
Edison Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 Uznávám že je dobrý mít pneu podle TP, at už kůli technický, to se dá teda vždycky nějak zařídit:) nebo třeba kůli bouračce a následnému šetření pojišťovnou. Ale ve finále je to jen každýho věc a každej si ponese následky sám.To, bohužel, zdaleka nemusí být pravda... Ať to někde ustřelí a sejmeš auto v protisměru, sám následky rozhodně neponeseš. Tento přístup se mi fakt nelíbí... Nejsme na světě sami jediní jedinci... Žijeme ve společnosti ostatních a měli bychom se snažit své okolí neohrožovat. Citovat
Mariusz23 Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 Tak v tomhle případě bohužel ne, ale snažim se jezdit tak,aby se tahle situace nestala. Záměrně nikoho neohrožuju. Ale stát se může cokoli a to jak na pneu podle TP tak i na jinejch. Není to jen o gumách ale i o jiných vlivech. Ty následky jsem myslel jako že dostaneš pokutu za nepředpisový pneu nebo že neprojdeš technickou. Za to si každej sám může. Citovat
Edison Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 Leč v některých konfiguracích se pravděpodobnost problému zvyšuje: Např kombinace: Styl jízdy, stav povrchu vozovky, počasí, kvalita a rozměry pneu, dopravní situace... A průšvih může být na světě. Nikoli záměrně, i když při vědomí ne zcela předpisových okolností se o nezáměrnosti dá s úspěchem pochybovat. Jde o to, že některé parametry situace ovivnit nemůžeme: dopravní situace, počasí... některé však ano: předpisovost techniky, přiměřenost stylu jízdy... A osobně zastávám, že je žádoucí riziko snižovat, nikoli zvyšovat. Citovat
Mariusz23 Odesláno 5. říjen 2010 Odesláno 5. říjen 2010 Takže v obci jezdíš 50 na okresce 90 a na třicítce 30? A nikdy ne rychlejch? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.