oni Odesláno 25. leden 2010 Odesláno 25. leden 2010 tak muj deda na stary kolena zacal navstevovat univerzitu 3. generace, jeden predmet co si vzal je digitalni fotohrafie, predmet kde se uci jak zachazet s fotakem, jak spravne fotit a ruzny programy na upravu fotek. pani profesorka je prej profesionalni fotogravka a tvrdi,ze fotky v zadnym pripade ne na cd, pac tam vydrzej max 4 roky. ted teda nevim jestli je to totalni hovadine nebo ja jsem ten nevzdelanej. co si o tom myslite? Citovat
Kurt Odesláno 25. leden 2010 Odesláno 25. leden 2010 A kam fotky aby vydržely déle neřekla? Samozřejmě i CD/DVD medium má svou životnost, která se dá zkrátit špatným skladováním (proto se prodávají v \"celofánu\"). Citovat
oni Odesláno 25. leden 2010 Autor Odesláno 25. leden 2010 no prej nejlepsi zpusob je externi disk.. ale jako ja mam cedo 5,5 roku s fotama a nic... jako je mi jasny,ze kdyz se o to medium nestaras,tak se to po...., ale ona jim tvrdila,ze proste zmizej jako,jak jsem to pochopil i ze zapisku,coz je nemozne ne? Citovat
Benžík Odesláno 25. leden 2010 Odesláno 25. leden 2010 Externi disk se muze rozbit a o ty fotky prijes. Na co je tedy ulozit? Jedine na cd,dvd a kazdy 4 roky je vypalit znova? Citovat
Andreww Odesláno 25. leden 2010 Odesláno 25. leden 2010 Nechat vyvolat a do alba s nima:aut [upravil dne 25/1/10 Andreww] Citovat
Haryk Odesláno 25. leden 2010 Odesláno 25. leden 2010 údajně CD chytne plíseň a tím se zničí,ani externí disk není spolehlivý,nejlepší je výběr fotek, nechat dát na papír,barevný foto vydrží dlouho a dlouho,ale musí se uschovat ve tmě Citovat
AnotherOne Odesláno 25. leden 2010 Odesláno 25. leden 2010 To s plesňou je dobrá vtákovina. Mám napaľované cd a dvd aj cca 10 ročné a ešte sú čitateľné. Čo vypaľovacím médiám hlavne škodí je slnečné svetlo a nadmerné teplo. Tiež si treba dávať pozor ako sú lepené vrstvy média. Častokrát sa stane, že u starších sa medzi ne dostáva vzduch a zapisovacia vrstva reaguje. Najspoľahlivejšie sú mediá lisované, to však v domácich podmienkach nehrozí. Aj uložené na disku treba po čase obnovovať. Magnetický náboj tam nebude naveky. Citovat
oni Odesláno 25. leden 2010 Autor Odesláno 25. leden 2010 ale proste nemuze dojit samovolne k vymazani dat ne? to je proste kravina! Citovat
mindwipe Odesláno 25. leden 2010 Odesláno 25. leden 2010 to s plesnou nie je tak celkom vtakovina ako vravi AnotherOne, moje prve cedecka to uz maju za sebou, postupne sa pomaly ale isto znicili.. a to som ich mal uskladnene v dobrych podmienkach, neprasilo sa na ne, neboli na svetle a ani v teple.. k externym diskom.. klasicky hdd sa ti vacsinou po pade na zem poskodi, preto ked uz tak na ssd.. Citovat
AnotherOne Odesláno 25. leden 2010 Odesláno 25. leden 2010 Aj cd aj disk aj flashka časom degraduje, je len otázka toho aký dlhý ten čas je. U cd chemickou reakciou sa stáva médium nečitateľné. U disku magneticky náboj postupne slabne. U flashky je to elektrický náboj, ktorý postupne slabne. Citovat
AnotherOne Odesláno 25. leden 2010 Odesláno 25. leden 2010 Původně zaslal: mindwipe to s plesnou nie je tak celkom vtakovina ako vravi AnotherOne, moje prve cedecka to uz maju za sebou, postupne sa pomaly ale isto znicili.. a to som ich mal uskladnene v dobrych podmienkach, neprasilo sa na ne, neboli na svetle a ani v teple.. k externym diskom.. klasicky hdd sa ti vacsinou po pade na zem poskodi, preto ked uz tak na ssd.. Neničí it totiž pleseň, ale vzduch, ktorý vniká medzi vrstvy. Podobá sa to na pleseň ale to je asi tak všetko. [upravil dne 25.1.2010 AnotherOne] Citovat
Benžík Odesláno 25. leden 2010 Odesláno 25. leden 2010 V roce 2004 (nebo kdy byla ta velka povoden) jsem mel cd ze zaplavenyho obchodu a nic se nima nestalo, akorat byli asi mesic plny bahna. Zplesniveli v nich jenom ty papiry. Citovat
Kurt Odesláno 25. leden 2010 Odesláno 25. leden 2010 Zažil jsem věkem sešlé CD - byť bylo nepoužívané, tak se prostě pod záznamovou vrstvou udělaly bublinky a při prvním vložením do mechaniky se oloupalo - víte, jak vypadá lepra, ne? Není to věčné, jak jsem psal záleží zejména na skladování (bacha na vlhkost a teploty). Ale je to jedno z nejspolehlivějších medií. Určitě jsem viděl víc mrtvých HDD, než DVD. Citovat
shark734 Odesláno 25. leden 2010 Odesláno 25. leden 2010 ono CD su haklive co sa zivotnosti tyka, ale samozrejme zalezi od vyrobcu...pri CDckach este tak nemysleli na zivotnost a po rokoch zacali pouzivat ine zlozenie vrstiev....tie CD co sa vyrabaju teraz vydrzia....to tie z tych prvych (ked nastal boom CD napalovaciek) boli tak na 4 roky ... Preistotu si fotky napalujte na 3ks medii:D Citovat
Jenda 309 Odesláno 25. leden 2010 Odesláno 25. leden 2010 Je blbost že by ta data z cd prostě \"zmizela\" Jak už bylo řečeno, materiál postupem času degraduje, ta vypálená vrstva je časem světlejší a světlejší až je nečitelná, u starších to byl větší problém než u těch dnešních... Pokud člověk chce opravdu aby to něco vydrželo tak nekupovat klasický dvd na spindlu za 8kč/ks, ale archivní pozlacený který by měly při správným skladování vydržet 15- 20 let. Co se týče HDD to nikdy nevíš kdy odejde kdy se něco podělá, u flash paměti je to ještě větší loterie -> u flash paměti se může stát že data prostě zmizí, ale ne u cd. Takže pokud chceš zálohovat fotky tak buď archivační dvd anebo pak ještě na pásky na to si zálohujou data velký společnosti - Mašinky co na to umí zapisovat začínají na 200 tisících, ale na jednu pásku se ti vejde až 320GB a vydrží to 30 let... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.