Guest Lubk0 Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 Par krat, sem uz videl v televizi pripady, kde sla babicka po neodhrnutem chodniku, upadla, neco si zlomila, vynnik byl majitel domu, pred kterym chodnik byl (popripade mesto, ci spravce cesty ak to bolo jinde) Moc som sa o tieto veci nezaujimal, ale ako hovorili, majitel domu, pred ktorym je dany chodnik, je zanho zodpovedny, a musi ho odhrnat... Pokial to neni blbost, tak sa chcem opytat na situaciu ... Idem vecer spat, o 22 hej odhrniem chodnik, lenze vecer stale snezi ... Rano vstavam do prace na 8 rano, pred tym odhrnam chodnik, ale kedze sa babka ponahlala doktorovi, tak na tom chodniku spadla uz o 06:00 rano ... Som ja, za to zodpovedny ? Popripade ina modelova situacia ... Rano vstanem ja + napr. manzelka. Odhrneme sneh, sadneme do vozu, a jedeme do prace. Nez ale prijedeme s prace, snih znova napadne, a pocas tehlete doby, kdy sme mi v praci, se nekdo na tem chodniku zrani... Som ja, za to zodpovedny ? Nejedna sa priamo o mna, ale kamarat ma problemy s jednou babkou, teda asi nema, neviem ako to dopadlo ... On mal modelovu situaciu cislo, kde babka rano utekala na autobus doktorovi, a na jeho chodniku sa posmykla... Babke sa nic nestalo, ale padla tak nestastne, ze sa jej nejak roztrhlo ucho na kabelke, a natrhol kabat ... A tak po nom normalne ziadala, ze kabat a kabelku nech jej preplati, pretoze padla na jeho chodniku atd ... Urcite s tym k sudu nepojde :D :D Len by ma zaujimalo, kto ma v takomto pripade pravdu ... Citovat
Guest Scratch Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 musi mi prokazat vinu a ja budu argumentovat tim, ze upadl nekde a na me se chce hojit. Musel by dokazat, ze spadl primo zde. Bud mit svedky nebo kamerovy zaznam. Vse ostatni odpalim s tim, ze mi neprokazal vinu... Citovat
Y2K Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 Obavam sa ze je to tak ze to bude tvoja vina ak je chodnik neodhrnuty. Ci si to dokazes zariadit alebo nie je uz asi tvoj problem. Ale to je cisto len moja vizia asi, ako je to pravne spravne netusim. A ci vobec cosi take je vymozitelne napriklad pri sude. Citovat
PnR Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 Dostava od mesta nejake prispevky na upravu toho chodnika? Citovat
.mycTD Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 je treba nastudovat zakon, jak je v nem definovan cas potrebny pro odklizeni snehu a s tim pak slovickarit. Citovat
Laďa Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 Původně zaslal: Scratch musi mi prokazat vinu a ja budu argumentovat tim, ze upadl nekde a na me se chce hojit. Musel by dokazat, ze spadl primo zde. Bud mit svedky nebo kamerovy zaznam. Vse ostatni odpalim s tim, ze mi neprokazal vinu... A já až půjdu po chodníku okolo tvého domu, tak jak spadnu zůstanu sedět nebo ležet zavolám si záchranku a jak bude příjíždět omdlím. A potom to budu hrát na bolesti hlavy dva měsíce? půl roku? rok? Vím, že máš tak trochu pravdu, ale nejde takto řešit všechno. Jinak je rozdíl v povinnosti a zodpovědnosti. Srážet rampouchy a kusy ledu ze své střechy nemáš, ale jakmile to na někoho spadne, tak jsi za to zodpovědný. Citovat
wooody Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 tak u nás za chodníky zodpovídá majitel komunikace, v 99% je to obec nebo město, ale když se ti na něm něco stane, tak musíš dokázat, že si měl obuv do sněhu a než se ti to stalo tak si musel být maximálně opatrný a dělat všechno proto aby se ti nic nestalo...... Citovat
mr.SM Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 A jak to je kdyz je nekdo v najmu, a uklouzne na schodech baraku ktery neni jeho. A schody jsou na pozemku baraku, tedy nepatri uradu, ani mestske casti a ani me. Kdo nese potom zodpovednost? Citovat
olda Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 Nepřizpůsobila rychlost stavu a povaze chodníku,když si něco uděláš s autem na rozbitý nebo neudržovaný silnici,tak řeknou,že jsi nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky:super Citovat
mr.SM Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 No jo jenze ja nemam nastarost uklid spolecnych prostor cimz schody jednoznacne jsou a po kterych chodi i dalsi rodiny. To ma nastarosti uklidova firma kterou si platime v cene najmu... Citovat
Laďa Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 mr.SM - majitel nemovitosti a ten to bude požadovat po firmě kterou má najatou na údržbu. Citovat
Guest Lubk0 Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 V jakem zakone by sa to malo najit ? Svedky, sak to poznate, svedku bude mit babicka kolik chce, vsechny babky kamaratky ji to potvrdi ... Jakoze to se ptam jen do budoucna ... Jen netusim, jaky zakon sa tymto zaobera ... Citovat
Laďa Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 V ČR to hlavně upravuje Zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. A je za to odpovědný majitel komunikace takže většinou obec. Ale když nebylo v zákoně uvedena přímo zodpovědnost majitele komunikace, tak to většiou obce upravovali obecně závaznou vyhláškou a zodpovědnost přehazovali na majitele přilehlé nemovitosti nebo pozemku. Potom je ještě vyhláška č. 104/1997 Sb. , kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích a Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích. Toto se týká ČR. Citovat
Guest Scratch Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 Původně zaslal: Laďa Původně zaslal: Scratch musi mi prokazat vinu a ja budu argumentovat tim, ze upadl nekde a na me se chce hojit. Musel by dokazat, ze spadl primo zde. Bud mit svedky nebo kamerovy zaznam. Vse ostatni odpalim s tim, ze mi neprokazal vinu... A já až půjdu po chodníku okolo tvého domu, tak jak spadnu zůstanu sedět nebo ležet zavolám si záchranku a jak bude příjíždět omdlím. A potom to budu hrát na bolesti hlavy dva měsíce? půl roku? rok? Vím, že máš tak trochu pravdu, ale nejde takto řešit všechno. Jinak je rozdíl v povinnosti a zodpovědnosti. Srážet rampouchy a kusy ledu ze své střechy nemáš, ale jakmile to na někoho spadne, tak jsi za to zodpovědný. klidne, tim ze zustanes sedet nic nedokazes, sednout si umim taky kde chci. Mr. SM - kolik prispivate do fondu na uklid? Ja jen, ze jsem´se timhle chtel zivit a nejde to, protoze s tema cenama, ktery si majitele / najemnici odsouhlasi to znamena uklid jednou tydne a to jeste bezny uklid, nic extra ...... zimni uklid nikdo nechtel.... a ta firma to ma pak dotovat a nest zodpovednost? Typicka ceskost....... chci sluzbu, kterou nechci zaplatit a kdyz uz zaplatim par fufniku, tak ocekavam, že mi firma za to udela generalku kazdej tyden..... Citovat
mr.SM Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 No 50,- na osobu. Ja ty ceny nesjednaval, to je dohoda mezi najemcem a firmou. Me je do toho houbelec... Citovat
satan1984 Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 pripadne skody by mala hradit domova poistka. Teda ak si ju platis. Mne to robi na dom rocne 23 eur a mam tam vsetko zivelne pohromy vlamanie vandalizmus zodpovednost za skody clenov domacnosti padajuce cencúle- po cesky rampouchy atd. Citovat
OK406 Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 To je tzv. chodníkový zákon. Odpovědnost nese obec!!! Ale pokud se cokoliv stane a obec musí platit, tak např. chtějí, aby jste dokázali, že jste opravdu šli opatrně a zabránilo se úrazu a podobeně a taky npř, jaké máte boty + podrážky apod. Prostě poslanec, který toto vymyslel je pěkný (doplní jistě každý sám podle uvážení). Citovat
mr.SM Odesláno 17. leden 2010 Odesláno 17. leden 2010 To SATAN1984: JJ mam pojistku jak na byt tak svou osobu. Takze v pripade zraneni - No problemo... Jo a jinak viem čo su padajuce cencúle, mam v Martine cast rodiny... To Scratch: Sice trochu , ale myslis ze se da u nas dnes normalne a legalne podnikat, tak abys nezivoril? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.